geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2096. Szegedi Füvészkert (GCFUSZ)
A Füvészkert bejárata
A Füvészkert bejárata
Füvészkert
Füvészkert
Füvészkert
Füvészkert
Füvészkerti tó
Füvészkerti tó
Füvészkert
Füvészkert
Füvészkerti tó
Füvészkerti tó
Melegház
Melegház
Csillagvizsgáló
Csillagvizsgáló

Szélesség N 46° 14,157'
Hosszúság E 20° 9,505'
Magasság: 79 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.11.07 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.25 03:50
Utolsó lényeges változás: 2013.11.07 23:01
Utolsó változás: 2020.01.16 18:43
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 706 + 8 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A geoláda a szegedi füvészkert körbezárt területén található az igazgatónő engedélyével. Belépés csak a Lövölde u. 42. számon található főkapun nyitvatartási időben, a mindenkori belépődíj megfizetése mellett. A láda (16x11x5 cm) ezért csak nappal kereshető. A doboz nem hagyományos rejtekben található egy nagyobb facsoportban, nem talajszinten. Képet a rejtekről ne tölts fel. A láda zacskót nem kér. Alternatív jelszó az elzárt területen kívül, a bejárati kaputól jobbra egy táblácskán.
GCFUSZ: N 46° 14,157' E 20° 9,505'


A ládába TravelBug helyezhető.


FIGYELEM 2019.10.30
Kedves Keresők!
A korábbi logolók beszámolói alapján a rejtek eltűnt, de a láda a helyén. Jelszó nincs a ládában, azonban az alternatív jelszó kereshető továbbra is, így a találat minden további nélkül, önerőből logolható. Az alternatív jelszót a ládához menet, a Füvészkertbe belépés előtt már leolvashatjátok a bejárati kaputól jobbra egy táblácskán.

Egyeztetek a Füvészkerttel a rejtek helyreállításáról, ezt amint lehet megejtem.

Addig is ha valaki felkeresi a ládát és segítene beleírni a jelszót a ládába, akkor azt nagyon megköszönöm.

A fentiek miatt jelszó nélküli logot csak fotókkal fogadok el, a log feltöltésétől maximum 1 hetet várok.


Ezt a ládát 2013. október 22. napján fogadtuk örökbe, eredeti létrehozója Rita+Titus volt. Az újrarejtés teljesen új koncepció alapján - immár a füvészkert területén - 2013. november 7. napján történt. Az eredeti leírás egy részét meghagytuk, míg a többit aktualizáltuk és saját ízlésünk szerint módosítottuk.

Újszeged egyik kiemelkedő mesterségesen kialakított természeti értéke és kedvelt kirándulóhelye a Szegedi Füvészkert, mely a Szegedi Tudományegyetemhez tartozik. Ennek kerítéssel körbezárt területén helyeztük el a megújult ládikát, mely egyébként korábbi gazdája alatt a füvészkerten kívül, a Tisza partján volt elrejtve. A láda a füvészkert igazgatónőjének szóbeli engedélye alapján és az ő jelenlétében került kihelyezésre a kert területén, így az ott dolgozók is tudnak róla.

A láda kizárólag nyitvatartási időben kereshető:

március: 9 - 17 óráig
április 1 - szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
október: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva

A füvészkertbe belépődíjat is kell fizetni (2013-as adatok):

- teljes árú: 700 Ft
- tanuló/nyugdíjas: 450 Ft
- óvodás: 300 Ft
- SZTE dolgozó/ hallgató: 300 Ft
- 3 év alatti gyermekeknek: ingyenes
- Mozgáskorlátozottaknak (1 fő kísérővel): 300 Ft/fő
csoportos belépőjegy (15 főtől)

A láda a térkép szerint a Kertész utcához esik közel, de innen nem lehet a füvészkertbe belépni, ezzel ne is próbálkozzatok. Kizárólag a Lövölde u. 42. szám alatti főbejáraton léphettek be a területre, mely egyben az ajánlott parkoló is.  N 46° 13,900' E 20° 9,542' [GCFUSZ+Parkolo]

Rejtés

A 16x11x5 cm-es láda eléréséhez a főbejáraton való belépést követően át kell sétálni tetszőleges útvonalon a füvészkert területén. A rejtek a kert hátsó részében, a csillagvizsgáló közelében, egy nagyobb facsoportban van. Ne szokványos rejteket keress és ne is a lábad előtt nézelődj. A rejtésről kérünk, hogy se fotót, se szöveges utalást ne tegyél fel. Ládáinkat nem zacskózzuk. Ha mégis így találtad, légy szíves távolítsd el a zacskót.

Annak aki nyitvatartási időn kívül érkezik, vagy nem szeretne bemenni a füvészkertbe, alternatív jelszó a bejárattól jobbra, egy kis táblácskán olvasható, azonban így a bemutatandó látványosságból semmit nem fogsz látni, ezért csak végső esetben javasoljuk a használatát.

A füvészkert

A füvészkertet Győrffy István professzor alapította, aki az I. világháborút követő, román megszállás miatt a kolozsvári egyetemről jött Szegedre, s itt az újonnan megnyílt egyetem első botanikus tanszékvezetője lett. A főút egyik fatörzsét átölelő Győrffy-gyűrű neki, az alapítónak állít emléket (Hemmert János, 1979).

A 17,5 hektáros füvészkert legváltozatosabb része az arborétum. Ezerféle fát és cserjét gondoznak itt, közülük is a legvonzóbb a kert fenyőgyűjteménye - a legöregebb magyarországi szecsuani ősfenyő is itt él.

A kert növényföldrajzi egységekben mutatja be a Dunántúl lankáinak flóráját, a középhegységek - a Bükk, a Mátra, a Budai hegyek és a Balaton-felvidék - növényzetét. A balkáni és mediterrán csoportot gazdag gyűjtemény képviseli. Örökzöld lombosfák (citrom, babérmeggy), leanderek, pálmák, szentjánoskenyérfa, jázmin, cédrus között barangolhat a látogató.

A füvészkert legszebb része a langyos vizű tó. Ennek - a tavirózsák mellett - legszebb ékessége az indiai lótusz. Virágzási ideje július - ekkor hatalmas levelei közt rózsaszerűen nyíló virágai beborítják a tó teljes felszínét. A tónál, a vízzel körülölelt kis szigeten a Kárpátok és a Keleti-Alpok növényei díszlenek.

A nagy tó mögött van egy másik kisebb - az ún. tündérrózsás dísztó -, fölötte a sziklakert ritka növényeivel. Ezek szomszédságában illatozik a Rosarium - 120 rózsafajta ezernyi töve színes és csodálatos környezetet teremt. A rózsakert közepén is áll egy, trombitavirággal körbefuttatott, nádtetős pihenő. Gazdag a kert kaktuszgyűjteménye is.

A pálmák különböző fajait üvegházban őrzik, közülük a datolyapálma, a kenderpálma, a legyezőpálma, a kókuszpálma, a lakkpálma a legérdekesebbek. Az üvegházban érdekesek a trópusi erdők harasztjai - sok különleges páfrányfajta van közöttük. Fokozott érdeklődést válthatnak ki az orchideák. Különösen a tigrisorchideák nagy virágai izgalmasak - ezek nyáron a nagy tó közelében állványokon a szabadban pompáznak.

A füvészkertben rendszertani bemutatót is kialakítottak. Itt a biológus hallgatók ismerkednek sokféle növényfajjal, de az érdeklődő vendég számára is hasznos ismereteket nyújtanak a növényneveket táblácskákon feltüntető parcellák.

Bővebb információk a füvészkert honlapján

A csillagvizsgáló

 N 46° 14,181' E 20° 9,450' [GCFUSZ+csillagvizsgalo]

A csillagvizsgáló 1991 és 1992 között épült fel. A megnyitó 1992. július 6-án volt. Azóta minden péntek este, csoportok számára sokszor máskor is nyitva tart az obszervatórium.
Az Egyetemi Füvészkertből kapott kis terület sok szempontból a lehetőségekhez képest a legjobb választás volt az obszervatórium számára. Közlekedési eszközökkel jól megközelíthető (bejárat: Újszeged, Kertész utca, 70-es busz Hatházak megállójától 400 méter), a városi fények "csak" észak-nyugat felé erősek. Az épületben egy kb. 35 fős előadóterem található, ahol videovetítéssel, de főleg számítógépes képekkel, animációkkal szemléltetett kiselőadásokat tartanak a csillagászat és az űrkutatás mindenféle területéről. A felső szinten henger alakú a távcső helyisége, mely fölé kétoldalra széttolható tető készült. Ez olcsóbb és sok más szempontból is előnyösebb a hagyományos félgömb alakú kupolánál.

A csillagvizsgáló elsősorban Szeged és a Dél-Alföld felsőoktatási intézményeinek az igényét elégíti ki, de fontos, hogy támogatja az iskolai oktatást és az ismeretterjesztést is.
Ez a létesítmény a Szegedi Tudományegyetem hasznos része, és nélkülözhetetlen a természettudományos oktatásban.

A csillagvizsgálóban az oktatási tevékenység mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak.

A Szegedi Csillagvizsgáló a pénteki rendszeres nyitvatartáskor (nyári időben 19-22 óra, téli időben 18-21 óra) vagy előre bejelentett csoportok esetén máskor is látogatható (telefon: 62/544-666, 544-668 vagy tel/fax/üzenetrögzítő: 62/435-620, 420-154).

Belépőjegy: gyerek (14 év alatt) nyugdíjas és csoportos (10 fő felett) 200 Ft/fő, egyébként 300 Ft/fő. A Szegedi Tudományegyetem oktatói, hallgatói és munkatársai számára a Csillagvizsgáló látogatása ingyenes!

Bővebb infók a csillagvizsgáló honlapján

Képek forrása 1
Képek forrása 2
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (400 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.36 web: 4.52 átlag: 4.42

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GSdriver 2020.01.16 18:30 - Egyéb
A ládát Cerberus elfoglaltsága miatt befogadtam.

GSdriver 2020.01.16 18:30 - Egyéb
A ládát Cerberus elfoglaltsága miatt befogadtam.

LabiMarceaz 2019.11.24 15:40 - Megtaláltam
Megvan!! Jupiiiiiii!!!! [Geoládák v3.0.0]

Apollo11 2019.11.03 07:22 - Megtaláltam
Nyitvatartási időn kívül értem oda, ezért pótjelszóval logoltam, köszönöm a rejtést!

Simikirándul 2019.10.27 10:38 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

[Elutasította: Cerberus, 2019.11.06 15:55]

Schmauder Tamás 2019.10.26 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.51
Megtaláltam, de jelszó nem volt a ládában. Kérem a találtat elfogadását, ha kell küldök képeket.

[Jóváhagyta: Cerberus, 2019.11.06 15:55]

IMG_20191026_160755 
berkopt 2019.10.23 16:40 - Nem találtam meg
Sajnos a ládában nem volt jelszó, képekkel tudjuk bizonyítani hogy megtaláltuk.

[Elutasította: Cerberus, 2019.10.30 07:15]

mr.bandesz 2019.10.13 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Köszönöm a rejtést!

Páratlanpáros 2019.10.13 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

fazekaszs77 2019.10.12 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Borsos család 2019.10.12 12:27 - Nem találtam meg
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Eltűnt a jelszó. [g:hu 1.6.4]

[Elutasította: Cerberus, 2019.10.30 07:15]

taheja 2019.10.10 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Senator62 2019.09.21 16:40 - Megtaláltam
O. K.

veektor253 2019.09.15 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

hajnalgyuri 2019.09.08 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Sajnos nem volt jelszó a ládában, kérlek fogadd el, ha szükséges, küldök fotót róla.

[Jóváhagyta: Cerberus, 2019.09.19 14:45]

20190908_12514620190908_111528
20190908_12454020190908_124428
Jevica és Gyuszi 2019.08.22 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

tfmb 2019.08.16 11:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

eazs 2019.08.08 09:43 - Megtaláltam
Sajnos a jelszót nem találtuk a ládában, kérjük a találat elfogadását a kép alapján.

[Jóváhagyta: Cerberus, 2019.08.28 08:50]

IMG_5931 
Kiaribua 2019.08.03 11:25 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

renault 2019.07.20 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.93
Megtaláltuk de a láda szét volt szedve jelszót nem tudtuk elolvasni .
Kellene egy láda javítás!
A bejáratnál meg van egy pár tábla 3db
Zöld
Kék
Fehér
Melyik az igazi ott sok lehetőség van nekem nem jött össze

[Jóváhagyta: Cerberus, 2019.07.22 20:22]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (724 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu