geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
182. Szent György-hegy (GCSZGY)
Tanúhegy
Tanúhegy
Lengyel-kápolna
Lengyel-kápolna
Tarányi-présház
Tarányi-présház
Újak
Újak
A pusztuló Ify-kápolna (Emmaus)
A pusztuló Ify-kápolna (Emmaus)
...és egy épülő-szépülő új kápolna és remetelak
...és egy épülő-szépülő új kápolna és remetelak
Turistaház
Turistaház
Kivételesen nem szemét - természetes hűtőként használják a Jégbarlangot!
Kivételesen nem szemét - természetes hűtőként használják a Jégbarlangot!
Meredek
Meredek
Orgonák
Orgonák
Kilátás az orgonák tetejéről
Kilátás az orgonák tetejéről
Csúcsközel
Csúcsközel
Pince
Pince
Oroszlán-fejű kút
Oroszlán-fejű kút
Visszaértünk
Visszaértünk

Szélesség N 46° 50,410'
Hosszúság E 17° 27,270'
Magasság: 300 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.04.06 16:00
Utolsó lényeges változás: 2015.03.09 06:53
Utolsó változás: 2019.09.23 08:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H+1V)
Elrejtők: LI, KCS, KH, KK, KÁ
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 590 + 11 sikertelen + 31 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Szent György-hegy

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence gyöngyszeme, a Badacsony után a Balaton-felvidék második legjelentősebb tanúhegye. Hasonló fordított teknőforma oldalnézet, vulkanikus talaj, szőlők, pincék, bazaltkövek. Badacsonyhoz képest viszont sokkal kevésbé populáris és elüzletiesedett - itt nyáron sincs lacikonyha, zúzó terepjáró, lehúzás gyenge borral, kapatosan kurjongató kiránduló.
Helyette a vidék kicsit vadabb, szögletesebb, a pincék családiasak, a turistautak keskenyek, olykor csak egyszemélyesek. Mindenfelé geológiai látványosságok és csodás kilátás a Tapolcai medencére, a Balatonra, a környező hegyekre. Egy szerethető hegy, aminek szelleme van.

A multiláda állomásai végigvezetnek a fontosabb helyeken. A javasolt kiindulópont az ún. Lengyel-kápolna  N 46° 50,120' E 17° 27,010' 300 m [GCSZGY+parkoló]. Ha autóval jössz, hagyd itt, a túra végén ide érsz vissza. Egy öttagú láncot kell végigjárni, mely során egyebek mellett néhány kiemelt látványosságot is érintünk.

Az állomások között mindenhol a jelzett turistautak követése javasolt - pl. turistautak.hu térkép használatával.

Kápolnák

A körtúra kezdő- és végpontja mindjárt a déli oldal messziről látható, egyik legismertebb tájékozódási pontja a Lengyel-kápolna, mellette a hegy emblematikus épületével, a Tarányi-présházzal. A hegy derekán még autóval is könnyen megközelíthető, de már innen is szép kilátás nyílik. Atmoszférája van - április végén, Szent György napján istentiszteletet is tartanak.

Jelenleg szomorúbb helyzetben találjuk a civilizáció határán a pusztuló Ify-kápolnát (Emmaus), melyet romos, magára hagyott állapotában már kezd visszafoglalni az erdő. Legendák és babonák lengik körül az egykori fonyódi plébános, Ify Lajos által épített kápolnát és remetelakot. [facebook]

Hozzá képest bent az erdőben él és virul - az utóbbi években nőtt ki a földből - egy világtól elvonultan élő szerzetes munkája nyomán egy komoly építmény: görög-katolikus templom és remetelak. (Úgy látszik, ez egy több generációs remete-közösség. :-))

Jégbarlang

A Kaán Károly turistaháztól (OKT bélyegzőhely) fél percre különleges - nyáron kimondottan üdítő - helyszín a Jégbarlang (vagy Sárkány-barlang). Természetesen nem sárkány lakik benne - az üreges-törmelékes sziklatömegben télen megrekedő, és a nyirkos környezet párolgásával tovább hűtött hideg levegő nyáron sem szorul ki, a felszínen is pár szobányi területen markáns mikroklímát létrehozva. Itt a legnagyobb kánikulában is fázni lehet, sőt, a turisták ételek-italok természetes hűtőjeként használják.

Bazaltorgonák

A Balaton-felvidék - különösen látványosan pedig a Tapolcai-medence - tanúhegyei az egykori, még a vulkanizmus idején érvényes talajszintről tanúskodnak. Ekkor ömlött az akkori talajszintre a láva, majd szilárdult meg lepényként, hogy a követő évmilliók alatt védje a talajt a víz és szél okozta eróziótól, majd végül a környezet lepusztulásával bazaltsapkaként maradjon a tetőn. (A tanúhegyek teteje (az egykori talajszint) ma 400 m körüli.)
A széleken idővel ez a kemény bazaltsapka is erodálódik, és láthatóvá válik a kihűléskor keletkező feszültségek nyomán viszonylag szabályos hatszöges szerkezetűre, majd az erózióval kerekedő oszlopokká töredező bazalt: a 'bazaltorgonák'. A végső fázisban ezek az oszlopok is ledőlnek, anyaguk pedig aprózódva terül el a talajon.
Mindennek szép példáját láthatjuk túránkon a turistaház utáni, meredek-mászós szakaszon, melyen felérve csodás kilátás kárpótol fáradságunkért.

Hegytetői panoráma

Mivel a hegytető csupasz (és igen jó helyen van :-)), ritka szép körpanoráma nyílik az ország egyik legszebb tájegységére: a Tapolcai medencére, a környező hegyekre (Badacsony, Gulács, Csobánc), a Balatonra és a Káli-medencére. Ezeken túl távolabbi hegységek: a Bakony, tiszta időben pedig a Mecsek is látható.

Láda

A ládasorozat teljesen láncolt multi: csak az első állomás koordinátái adottak, minden további állomás pozícióját az előzőből lehet megtudni - tehát egy vezetett (kör)túrát valósít meg (kb. 5 km-es hosszban és 300 m szintemelkedéssel).

Az első állomás az erdőben van, egy fa gyökerei között, az Emmaus után kb. 200 m-rel, az úttól 6-8 méterre, balra, láthatóan mesterségesen rakott bazalt-gát (talán egykori fal) mögött.

A második a Kaán Károly turistaház közelében, a Jégbarlangnál - két helyen is! Résből kihúzható laminált jelszó-hordozó a tájékoztató tábla bal felső részénél, alul. Pár lépésre, turistajeles fa aprócska odvában, kapszulában is ott a jelszó (ugyanúgy, állítva helyezd vissza, ne fektetve, mert akkor kilóghat).

A harmadik a Bazaltorgona fölött, a bozótban, kövek között. A pár méterrel feljebbi kilátást ki ne hagyd!

A negyedik a csúcs közelében, sziklafalban - megkerülve, alá ereszkedve érdemes keresni.
Innen a továbbhaladáshoz érdemes ellenállni a műszer és az induló ösvény csábításának, és inkább visszatérni a jelzett útra.

Az ötödik állomás virtuális láda, titok.

Jó túrázást!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (400 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.57 web: 4.44 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

v.bogika 2019.10.13 18:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
Régóta tervezett kirándulási célpont volt nálunk a Szent György-hegy, ma végre sort kerítettünk rá Tibikével.

Az autót az ajánlott parkolóban hagytuk, majd innen a hétvégi házak közt jutottunk el az első pontig. A leírásból pontosan lehetett tudni, mit is keressünk. A túraútvonal itt-ott már itt is elég vadregényes volt, de tetszett. Az Emmaus állapota elkeserítő. :( Bárcsak felújítanák...

A második pont a jégbarlangnál volt, ahol már a környéken is egyre hidegebbet éreztünk. A turistaháznál tovább kell még menni, de a koordináta meszerzése után a turistaházhoz kell visszatérni, majd toronyiránt a bazaltorgonákhoz. A turistaház is eléggé elhanyagoltnak tűnik, sajnos.

A bazaltorgonákhoz egy meredek, hatalmas lépcsős út vezet fel, lógott a nyelvünk, mire felértünk. :) Erre csak egy szó van: csodás! Sokan válaszották ma ezt a kirándulóhelyet, így kicsit várakoztunk, hogy pár jó képet készíteni tudjunk. Aztán fel a leírásban is említett kilátóponthoz, ahonnan csodás a kilátás Tapolcára és a Csobáncra. Az ide vezető úton található egy simán kivehető kesserösvény, ami elvezetett a harmadik ponthoz. Gyors logolás után aztán még feljebb mentünk, ahonnan szintén csodás panoráma tárult elénk a szilkaoromról, most már Badacsony és a Balaton irányába. Véleményünk szerint nem a csúcson, hanem itt volt a nap kilátása. Itt egy nagyon bozótos ösvény vezetne tovább a negyedik pont felé, de a leírásban is olvasható, hogy a kék jelzésre javasolt visszatérni, mi is így tettünk.

Ezt követve viszonylag hamar elértünk egy kereszteződésig, itt a csúcsot jelölő pont felé vettük az irányt. Sajnos, kilátó nincs, és a nyövényzettől körpanoráma nem látható, de így is nagyon szép. A padoktól jobbra folytatódott az ösvény, ami elvezetett az említett sziklákhoz. A negyedik pont megtalálása sok időbe telt, mert a GPS már kicsit megkeveredett, illetve a leírásból is úgy vettük, ki, hogy a falhoz jól le kell ereszkedni, de a valóságban egy sokkal "fentebbi" sziklában találtuk meg a ládát. Innen aztán vissza a csúcshoz, majd a kereszteződéshez, és tovább haladtunk lefelé a kéken.

Az ötödik ponthoz kb. féltávon megpihentünk kicsit a Mennyország Kerthelyiség nevű helyen. Pont jól esett a jegeskávé és a sör, és itt volt a nap második legszebb kilátása is. Innen aztán mág jó kacskaringós, de aszfaltos úton mentünk vissza az ötödik ponthoz és végül a Lengyel kápolnához.

A hely azonnal a kedvenc kirándulóshelyeink közé lépett, pedig nagyon sok helyen jártunk már! Ezt egyszer mindenkinek látni kell! Ez a multi kiváló vonalvezető a hegy megismeréséhez! Köszönjük!

mihoj 2019.10.12 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.81
Párás időbe kezdtünk, így is szép volt a környék. Az első pontot sokáig kerestem, aztán véletlenül meglett. Kicsit több mint 10 éve jártunk itt, már majdnem elfelejtettük milyen szép a hegy és környéke. Olyan Toszkánás. A többi pont könnyen meglett, aztán az utolsónál jót nevettünk a jelszóképzésen.
Köszi a multit!

IMG_1905IMG_1909
IMG_1918IMG_1926
IMG_1939IMG_1945
IMG_1951IMG_1954
spanyesz 2019.09.29 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.54
Köszönjük, nagyon szép helyeken vezettel végig minket. Nonow22-vel jártuk végig, közben egy satrazas a csúcson. Szerettük, gyönyörűsegeket láttunk a tetőről.

nonow22 2019.09.29 10:31 - Megtaláltam
Spqnyesszel tegnap és ma megtaláltuk. Az OKT-ről tértünk ki egy-egy pontért, a csúcson aludtunk, ma reggel pedig begyűjtöttük az utolsó pontot is. Szép utat jár be a láda, köszi! :) [g:hu 1.6.4]

laszloistvan 2019.09.22 16:00 - Egyéb
A második állomás valóban elveszett - talán a tájékoztató tábla felújítása kapcsán, amit viszont nem bánunk. Pótoltuk a táblán a jelszóhordozót és az odú-kapszulát is - kutyás-gyerekes családi kiránduláson.

GeoFox 2019.09.14 13:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
A 2. pontot nem találtuk meg, így rejtői segítséggel folytattuk a 3. állomással, amit ezúton is köszönünk!
Nagyon jól felépített kis túra volt, a multi pontjai végigvezetnek a fontosabb állomásokon.
Köszönjük a rejtést!
Dóri és Gábor [Geoládák v2.2.5]

Bothox 2019.08.29 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Köszönjük a rejtést!

B.Balazs91 2019.08.11 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk dalmatás_lánnyal, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dalmatás_lány 2019.08.11 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk B.Balazs91-el, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Szancs 2019.08.08 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

MedvegyT 2019.08.08 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mary&Advent 2019.08.04 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

vadalma28 2019.07.29 15:59 - Megtaláltam
Köszi!

cachekereso 2019.07.26 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Megtaláltam, köszönöm a játékot. [g:hu 1.6.2y]

panthera 2019.07.25 15:39 - Megtaláltam
Más irányból indultunk, így nem tudtuk megkeresni a mutipontokat, de az útvonalat végigjártuk. Az első pontnál a ládát megkerestük, sajnos a rejtek közelében eldobva találtuk. Visszarejtettük, fotóztam és az útpontokat is. Ha elfogadsz így megtalálást, megköszönjük.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.08.04 06:02]

 
Pogánypeti 2019.07.23 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
A D-i partról látható összes tanúhegyet megmásztam már eddigi túraéveim során, egyedül a Szent György-hegyen nem jártam még. Végre most ennek is eljött az ideje...
Nagyon tetszett az egész "kultikus" hegy, jól körbevezettél rajta. A bazaltorgonák felett összefutottam egy hölgy túratárssal, nagyon jót beszélgettünk, fényképezgettünk együtt. Minden pont könnyen meglett, kivéve a 4.-et. Ott elcsesztem több, mint fél órát, ömlött rólam a víz keresés közben a nagy hőségben. Szerintem ott a koo-k kicsit pontatlanok. De végül is megtaláltam, bebélyegeztem a Logbookba, és a kapott utasítást követve mentem tovább az 5. állomás felé, ahonnan pedig átgyalogoltam Szigligetre...
Köszönöm a rejtést, nagyon tetszett! :)

kbandi 2019.07.21 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ruffy. 2019.06.29 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Emmaus
 
Zergi 2019.06.21 09:30 - Megtaláltam
Fogtam!
A 2. pontnál az alternatív megvan a tereptárgyon! Nekem a 4.-kel volt bajom:(
Sikerült egy kánikula nélküli reggelt kifognom.

IMG_9686IMG_9687
IMG_9688IMG_9689
IMG_9691IMG_9692
IMG_9693IMG_9694
IMG_9695IMG_9698
IMG_9699IMG_9701
IMG_9702IMG_9703
IMG_9705IMG_9706
IMG_9707IMG_9708
IMG_9709IMG_9710
IMG_9711IMG_9715
IMG_9716IMG_9717
IMG_9718IMG_9719
IMG_9725IMG_9727
IMG_9728IMG_9730
IMG_9731 
bimbee87 2019.05.26 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (632 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu