geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2551. Graenzenstein alagút (GCPERC)
A Graenzenstein alagút bejárata egykor..
A Graenzenstein alagút bejárata egykor..
és bejáratának helye ma.
és bejáratának helye ma.
A vasútállomás egykor..
A vasútállomás egykor..
és ma.
és ma.


F6 vágathajtó
F6 vágathajtó
a bányaszerencsétlenség emlékműve
a bányaszerencsétlenség emlékműve

A kijárat 2336 méterrel odébb.
A kijárat 2336 méterrel odébb.
2012 őszén kiásták az alagút bejáratát, hogy feltölthessék földdel
2012 őszén kiásták az alagút bejáratát, hogy feltölthessék földdel

Szélesség N 48° 7,919'
Hosszúság E 20° 40,198'
Magasság: 218 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.15 13:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.18 09:10
Utolsó lényeges változás: 2019.03.31 19:06
Utolsó változás: 2019.03.31 19:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anita és Gábor
Felhasználó: Ich..
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 324 + 5 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-08 volt 21 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A láda 14*10*1,5 cm méretű fémdoboz a bányagép bal oldali lánctalpánál elöl.


A ládába Geocoin vagy apró méretű Travelbug helyezhető.


Megközelítés

Kiindulópontunk, a Vilma forrás nagyon jól megközelíthető Miskolc felől autóval, kerékpárral vagy az Újgyőri főtérről induló 6-os busszal, amiről a Barátság téri megállónál kell leszállni. Parkolóhely:  N 48° 7,854' E 20° 40,316' 235 m [GCPERC+parkoló]

A láda
A láda egy 9*13*1,5 cm méretű szürke fémdoboz, a kiállított F6-os vágathajtógép bal oldali lánctalpának elülső részénél elhelyezve. A doboz keresése közben a magas mugliveszély miatt diszkrét viselkedést kérnénk: Fényképezgesd a gépet, a környéket, de ne látszódjon rajtad, hogy keresel valamit. Ha megvan a láda, picit fentebb van egy pad ahol le lehet ülni a logoláshoz. A visszarejtésnél ügyelj, hogy a doboz ugyanoda kerüljön vissza, és hogy ne lásson meg senki közben.
A dobozba ajándék nem fér, mindössze írószert és logbookot tartalmaz.

Innen érdemes útba ejteni az Ostoros hegy tetején található GCMOST geoládát is.

Pereces

Pereces-bányatelep Miskolc város központjától 8 km-re található, közigazgatásilag Miskolc városhoz tartozik. Pereces nevét a közigazgatási térképeken a múlt század első feléig nem találjuk meg. Legfeljebb igen részletes hegy- és vízrajzi térképeken fordul elő a Pereces-völgy, a pereces-i erdő, és a Pereces-kő megjelölés. Utóbbi a Pereces-i erdő végén, Pálinkás irányában található. Magassága hasonló az Ostoros-hoz, mely 379 méter magas, s déli irányban, Diósgyőr felé uralja a perecesi panorámát. Pereces nevének kiderítése ma már lehetetlennek tűnik. Az idős perecesiek, apjuktól, nagyapjuktól szájhagyomány útján két változatról is mesélnek. Az egyik szerint a települést perec alakban körülvevő hegyek formája volt a névadás alapja. A másik szerint a település kialakulásakor nagyon kedvelt volt a sós perec és az itt lakó bányászok minden héten rúdra fűzött perecszállítmánnyal tértek haza a miskolci vásárról, s ezért a vasgyáriak pereceseknek nevezték őket. Ebben a völgyben - néhány gazdálkodó családot leszámítva - a XIX. század közepéig alig voltak őslakosok. Ezek a lakók foglalkoztak - a mezőgazdasági munkák holtidejében - a szénkibúvások kitermelésével, de legfeljebb néhány méteres vízszintes tárnák behajtásához értettek. Amikor 1868-ban az újvasgyár létrehozását elhatározták, s valóban hatékonyabban kezdtek a szénbányászat fejlesztésével foglalkozni, a megoldandó feladatok egyik lényeges része volt a szükséges bányalétszám biztosítása. Ezért szerepelhetett Lónyai Menyhért pénzügyminiszter 1868. február 5-én kiadott alapítólevelében nagy részletességgel a Pereces-bányatelep létesítésére vonatkozó utasítás. Ebben az is szerepelt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt meg kell építeni a Gyertyán-völgy irányába a Graenzenstein alagutat, mely két év alatt készült el, s akkor a világ harmadik, Európa leghosszabb, 2336 m-es bányaalagútja volt. Pereces első telepesei az északi ércbányák szlovák munkásai közül kerültek ki. A miniszteri rendeletnek megfelelően elkezdődtek a munkásoknak, tisztviselőknek otthont adó építkezések is. A XX. század elején Pereces volt a legnagyobb munkástelep Borsod megyében. A perecesi Barossakna Borsod megye legnagyobb teljesítményű bányája volt, műszaki felszerelését, termelőképességét tekintve minden eddigi bányát felülmúlt. Az akna 1905-ben érte el a 100.000 tonnás termelést, 1910-ben a legmagasabbat, 161.660 tonnát. A Graenzenstein alagút kivitelezését 1870-ben kezdték meg. Az alagút 94 évig működött, és 14 millió tonna szenet szállítottak rajta. 1960-ban a Graenzestein alagút bejárata mellől indulva egy új alagutat is üzembe helyeztek, mely 1860 m-es hosszával Perecest és Lyukóbányát kötötte össze. Sajnálatos, hogy mindkét alagút részben tömedékelésre, részben aláfejtésre került. Így egy műszaki műemlékkel lett szegényebb nemcsak Pereces, de az egész ország. 1964 IV. negyedévében Baross-aknán megszűnt a termelés. 1968-ban a szénkitermelés központját Lyukóbályára helyezték át. Ezt az évet a perecesi gyász éveként emlegetik.

Graenzenstein alagút

Graenzenstein Béla (1847-1913) bánya és kohómérnök

Született Oravicabányán. Ausztriában, Belgiumban tanulmányozta a vaskohászatot-szénbányászatot, majd a selmecbányai bányászati Akadémiát végezte (1870). Utána a Pénzügyminisztériumban szolgált. 1881-től az állami Vasgyárak újraszervezése, a vas-és acélbehozatal korlátozása, újabb gyártási ágak meghonosítása körül szerzett érdemeket.

1886-ban a veszteséges dohányjövedék átszervezését végezte el és annak igazgatását vette át. 1896 után visszatért a pénzügyminisztériumba,ahol 1905-ig szolgált államtitkári minőségben.

A nevét viselő alagút Európában az egyik leghosszabb, 2336 méteres bánya-alagút. Sorsa a perecesi és a Baross-aknai szénbányászattal együtt alakult úgy, ahogy. Pedig még idegenforgalmi attrakcióként is üzemelhetne a hozzávezető vasúti pályával együtt. Jelenleg az ún. "pálinkás-i - Barossaknai" vége betonnal van tömedékelve. Az egykori perecesi bejáratot pedig feltöltötték szeméttel és földdel. Egykori szellőztetőrendszerét megsemmisítették, gépészeti egységeit elhordták. Így aztán, mivel egyik oldalról sem kap megfelelő levegőpótlást a felgyülemlő talajvíz sem tud elfolyni belőle. A rothadás révén felszabaduló széndioxid és szénmonoxid és metángáz tette látogathatalanná. A forgalom a Vasgyár - Szabadságrendező - Erenyő - Pereces - Pálinkás - Barossakna viszonylatban a hetvenes évek elején szűnt meg, véglegesen.

Az egykori Pereces-i bejárattól jobbra található a kiváló, de egykor méltatlanul mellőzött iskolaigazgatóról, "Kúti István"-ról elnevezett, hajdani 19.számú általános iskola épülete. Az út mellett egy darabon megvan a rámpa egy részének vaskorlátja is. Közvetlenül a tárnabejárat vélhető síkjában kb. 10-15 méterrel volt mélyebben a terepszint a mainál. A vonatok a folyamatosan vastagodó feltöltés kialakítása előtt Pereces vá. után enyhe lejtőben haladva érték el az alagutat, mely nyílegyenesen vezetett a pálinkási kijárathoz és onnan Barossakna-Adriány telep végállomáshoz.

Manapság
2012 őszén munkálatok kezdődtek Perecesen. A Bányavagyon Hasznosító Kft. megbízása alapján kiásták a Lyukóbányához vezető alagút perecesi bejáratát. A közel 30 millió forintos projekt keretében az alagút teljes hosszát feltöltik földdel. Ezzel a föld alatti alagút örökre elvész. :(
Cikk a boon.hu-n

Látnivalók Perecesen

-Vilma forrás (egy idős tanító néniről nevezték el, aki a közelben lakott és ott szeretett üldögélni. Egyébként Benedek Elek unokahúga volt.)

-Bányászemlékmű

-Kiállított bányagép (F6-os vágathajtó)

-Református Imaház

-Római katolikus templom

Pereces honlapja

Felhasznált irodalom

- Dobrossy István, Baán István, Kricsfalvi Jenő, Lantos Sándor: Pereces-bányatelep története a XIX-XX. században

- Internet

------------------------------------------------------------------''
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (210 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.72 web: 4.71 átlag: 4.58

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Discover 2019.12.10 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
A rögzítő mágnesek sajnos már hiányoznak, de rejtői segítséggel előkerült a "láda".
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0681_DSC0683
_DSC0684_DSC0685
_DSC0687_DSC0688
_DSC0689_DSC0690
_DSC0691_DSC0692
esztelneki 2019.11.16 12:57 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, a lehetőséget [g:hu 1.6.4]

Pikku Peikko 2019.10.30 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :) [g:hu 1.6.4]

webfater 2019.10.29 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Balázs
Eszter
Bia
Balu [Geoládák v2.2.5]

pappgyorgy & Aniko 2019.10.27 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

Pomisa 2019.10.24 10:32 - Megtaláltam
ok [g:hu 1.6.4]

AtiGabi 2019.09.29 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.38
Köszönjük!

Somogyibubu 2019.09.07 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Köszi a rejtést!

bakfitty25 2019.08.24 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam a ládát. Köszönöm szépen a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csirepanna 2019.08.05 20:06 - Megtaláltam
Megtalálta Bubu, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eazs 2019.08.04 16:50 - Megtaláltam
Köszönjük!

kingajani 2019.06.15 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm a rejtést.

johnnycache 2019.05.25 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.89
Köszönöm az élményt! :-)

tapiapi 2019.05.18 08:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Köszönöm, hogy idecsaltál. Cserébe, ha hazaérek, megírom, mit láttam. Az amúgy ötletes rejtés teljesen beázott. A logbook beltartalma már szinte olvashatatlan. Nagyon sajnálom, mert tetszett. [g:hu 1.6.1x]

MJANEZ 2019.03.31 19:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Köszönöm a rejtést, és örülök, hogy ezt is láthattam!
Hazafelé a Bükki multiládák pontjainak összegyűjtéséből, ide a miskolci kocsonyafesztivál GCKOCS két ,,közeli pontját'' is felkerestük, és szinte ezzel egyidőben a ,,beteg" geoláda is megyógyúlt. Ide Pereces felé indulás előtt még a beteg ikont láttuk, több fotót is készítettem,
a kis bányász emlékparkot körbe sétáltuk tudván az előző logokból, hogy a láda nincs a helyén ezért nem is próbáltuk keresni.
És ma 04.01-délben nézem, hát majdnem találkoztunk tegnap a rejtővel :-)
Kérlném a képek alapján elfogadni. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Ich.., 2019.04.01 13:27]
Köszönöm szépen!

20190331_19074720190331_190658
20190331_19101320190331_190616
20190331_19105520190331_190605
Ich.. 2019.03.31 17:59 - Egyéb
Láda meggyógyítva.

IMG_20190331_180121 
Paul 2018.08.04 12:05 - Megtaláltam
Nyaralás előtt töltöttem le a láda adatait akkor még kereshető volt.Most kerestem volna de nem találtam meg,helyszínen olvastam hogy beteg lett.
Kérném a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm a rejtést.

[Jóváhagyta: Ich.., 2018.08.05 21:23]

IMG_20180804_120112[1]IMG_20180804_120132[1]
V_Gabor 2018.07.25 20:41 - Egyéb
Piros kereszt
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


#betegre állítva

Beteg láda 
westmark 2018.06.23 10:44 - Megtaláltam
Sajnos én sem találtam meg a ládát. Viszont a környezet és a közeli láda is nagyon jó. Mellékelt képek alapján kérem elfogadni a megtalálást.

Köszönöm

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.07.25 20:40]

IMG_20180623_094318_HDRIMG_20180623_094411_HDR
ha2 2018.06.10 14:42 - Megtaláltam
Pedig kitartóan kerestük. Hasaltunk,kutattunk, de semmi.
Persze feltűnés nélkül nehéz itt keresgélni.

[Jóváhagyta: Ich.., 2018.06.13 07:23]

Köszönöm.

100101
Itt is kutakodtunk 
anettx 2018.06.10 14:40 - Megtaláltam
TFTC!
Abaújszántótól Miskolcig ami belefér.
A láda sajnos nem lett meg, nézegettünk, világítottunk zseblámpával is, hátha.
Köszönettel kérjük szépen a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Ich.., 2018.06.13 07:22]

gcperc-DSC04786 
GAMANO 2018.05.17 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

ládavadász Pisti 2018.05.17 16:28 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

kilali 2018.03.30 16:12 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Rubi 2018.03.17 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Megtaláltuk! Köszönjük az elrejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (337 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.