geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1948. Szalónaki vár (A) (GCSZNK)
Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)
Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)
Városszalónak
Városszalónak
A vár és a híd a levegőből
A vár és a híd a levegőből
A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett
A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett
A külső várfal
A külső várfal
Az elképesztő híd
Az elképesztő híd
Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet
Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet
Üvegdíszek a külső várudvaron
Üvegdíszek a külső várudvaron
Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.
Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.
It keress, ahová Vica mutat!
It keress, ahová Vica mutat!

Szélesség N 47° 19,316'
Hosszúság E 16° 16,803'
Magasság: 382 m
Megye/ország: Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.03 16:30
Megjelenés időpontja: 2008.02.06 22:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ferencz család
Felhasználó: Ferencz család
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 329 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-02 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP: A láda (10*16*8 cmes doboz) a várfal tövében egy üregben rejtőzik, kővel eltakarva. A magas várfal miatt nagyon rossz a gps jel, a képen levő helyet keresd!!!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Szalónak vára ma is teljes fényében emelkedik Városszalónakon, az Ószalónak melletti településen (ma Stadtschlaining). A 12. századból áll még a várban a Kerektorony, vagy Öregtorony, amelynek aljában vártömlöc, felette a 15. századtól pénzverő műhely működött A várban kápolna, lovagterem található. Falai ma tudományos és kultúrális rendezvényeknek adnak otthont, termeiben kiállításokat tartanak, értékes gyűjtemények láthatóak a várkastélymúzeumban. A várárok leglátványosabb részén amely a külső városfalon belülre esik, parkosítás folyik, játszóteret, sétányokat létesítenek. A várban működik az Európai Békeegyetem is.

(Öregtorony: a korabeli várak magját alkotta a vár többi építményétől elkülönülő, szabadon álló masszív torony. Magassága meghaladta a 25 métert, négyzet vagy kör alapjának átmérője pedig elérte a 10 métert. Bejárati ajtaja az első emeleten, a támadási oldallal szemközt nyílt, a földszintjén legfeljebb lőréseket hagytak. A vár védőinek végső menedékhelye volt, lakóhelyiségeket nem alakítottak ki benne. Esetenként a toronyőrség itt szállt meg.)

A vár története:
A szalónaki vár a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára 12. - 13. században épült, alapítása a németújvári II. Henrik gróf nevéhez kötődik. A vár neve szláv eredetű, Zlomuk, Slomuk formában említik először 1271-ben. A név számos átalakulás után Szalónak, illetve Schlaining formában került át a magyar, és a német nyelvbe.
A Németújvári-család elűzése után a kanizsaiak tulajdonába került (1327-1371), majd egy Tompek nevű birtokos után, a 15. század elején Debrentei Basi szerezte meg a várat. Szalónak a 15. században élte fénykorát, miután 1445-ben III. Frigyes foglalta el és 1446-ban kapitányának, Baumkircher Andrásnak adta birtokba. Ő fejedelmi igénnyel bővítette ki az erődítményt és a várkastélyt. Kereskedőket és iparosokat telepített le a várfalakon kívül és ezzel lerakta Városszalónak község alapjait. A települést Baumkircher városfallal erősítette meg. A pálos szerzetesek számára templomot és kolostort épített a községben. Ahogy Baumkircher András jelmondata megfogalmazta: "Egy várat az ördögnek, egy várost a világnak és egy kolostort a mennynek." A település 1463-ban vásártartási jogot és vámmentességet kapott.
Baumkirher kezdetben III. Frigyes császárt támogatta, később Mátyás király oldalára állt és a magyar uralkodó szolgálatában több hadjáratot vezetett a Stájer városok, elsősorban Hartberg, Fürstenfeld és Feldbach ellen. III. Frigyes 1471-ben elfogatta és Grácban a két Mura parti városkapu között, nyílt utcán lefejeztette Baumkirchert. A szalónaki birtok előbb fiai, majd unokája, Barbara tulajdonába került, aki négyszer ment férjhez. (Első férje gróf Stubenberg volt, akinek címere a második várkapun látható.)
I. Ferdinánd 1527-ben Batthyány Ferencnek, a híres törökverő hősnek ajándékozta Szalónakot, a Baumkircher örökösök ellenállása miatt azonban sokáig nem tudta elfoglalni a birtokot. 1544-ben is csak a szalónaki uradalom felét sikerült megszereznie, míg a másik felén a Kanizsai örökösök Nádasdyak és az Újlakiak osztoztak. 1574-ben az egész birtok Batthyány család tulajdonába került.
1529 és 1532 között a török pusztította el a várfalakon kívül fekvő települést, 1605-ben pedig Bocskai csapatai perzselték fel Városszalónakot. A Batthyányak idején újabb fellendülés korszaka köszöntött nemcsak a várra, de a községre is. A várúr sok kézművest, elsősorban csizmadiát telepített le Szalónakon. A 15. században pompásan kiépített erődítmény 1574-ben az átépítéssel nyerte el mai formáját. A 17. században zsidó kereskedők behívásával igyekeztek fellendíteni a Batthyányak a község gazdasági életét. A 18. század végén már a lakosság fele zsidó volt. Erre a korra emlékeztet a régi zsinagóga épülete. A Batthyányiak alatt a vár katonai erősségből gazdasági központként működő lakóvárrá alakult.
Szalónak - százötven évi osztrák közigazgatás után - 1648-ban került vissza Magyarországhoz. A Batthyány-család az első világháború előtt eladta a szalónaki birtokot, amelynek tulajdonjogát-két átmeneti birtokos után-a Budapesti Hermes Bank szerezte meg.
1910-ben 1046, többségében német lakosa volt a településnek, jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Felsőőri járásához tartozott.
A második világháború után a vár elhanyagolt állapotba került. 1956-ban magyar menekültek átmeneti tábora volt. Egy évvel később dr. Udo Illig, nyugalmazott osztrák kereskedelmi miniszter vásárolta meg a várat. Az új tulajdonos nagyon sokat tett a szalónaki vár helyreállításáért. 1980-ban a vár a tartomány tulajdonába került.

(forrás -szöveg, 1. és 3. kép: varak.hu)

A vár látogatói számára táblákkal kijelölt parkolóban álljatok meg, innen rövid sétával juttok a rejtekhez, ami a Vár tövében, a falban van, egy üregben kővel eltakarva. Itt a várfal igen magas, ezért rossz a gps jel, nézzétek a képet, a jellegzetes falszöglet előtt kb. 8 méterrel, a föld szintjében keressetek! (Sajnos itt a rejtek környékén szembesültünk azzal a meglepő dologgal, hogy Ausztriában is van eldobált szemét.)

Már a parkolóból megdöbbentő a vár csodás épülete, és főleg a kapujához vezető híd, mely 70 méter hosszú, és 12 tartóoszlopát, melyek közül a középsők a 15 méteres magasságot is elérik, téglaboltívek kötik össze.
A vármúzeum nyitvatartása naponta 9-17 óráig tart virágvasárnaptól (húsvét előtti vasárnap) október végéig. A belépőjegy 7,3 euro, de családi kedvezmény van. A láda megkereséséhez nem szükséges belépőjegyet váltani, sőt a regényes szép lovagvár részben bejárható, megtekinthető jegy nélkül is, a kiállítások, és a belső részek kivételével. Még a harmadik kapun is be lehet menni a Fekete udvarba, ahol a Kerektorony áll, és az egykori pénzverdéhez vezet fel a falépcső.
A városfalak maradványai még láthatók szerte a településen, érdemes sétálni egyet a csodaszép polgári házakat is megnézve Városszalónakon. Egy-egy bástya, vagy falrészlet ma magánház udvaráról tekint ki ránk.

Minket teljesen lenyűgözött a szédületes méretű híd, a várárok, a tornyok, a falak, a kapuk, az udvarok. Reméljük Ti is így jártok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (237 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.44 web: 4.66 átlag: 4.60

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


cosinus0 2019.09.29 10:10 - Megtaláltam
Ok, a láda könnyen meglett a segítő leírásnak köszönhetően. Amikor a parkolónál kiszálltam a buszból, mindjárt az tűnt szembe, hogy hogy lehet oda lemenni. de szerencsére észrevettem a levezető ösvényt, amin már egyszerű volt. A várat is megnéztük, ami nekem kívülről jobban tettszett. Köszi a rejtést!

20190929_09254620190929_092600
20190929_09293420190929_093746
20190929_094242(0)20190929_095054
h725 2019.08.20 11:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Az oldalt nyitva lévő kapun sétáltunk be, és jártuk a vadregényes kert egy jó részét. Mintha egy igazi erdőbe tévedtünk volna. Kellemes barangolás volt. A vár monumentális, alulról nézve, különösen. Köszönjük a rejtést !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

dagadt 2019.08.10 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csipet_csapat 2019.07.21 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltuk. A Várban éppen kézműves-vásár volt. Vettünk is egy cuki bébirucit:) Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.4]

IMG_20190721_131200IMG_7948
IMG_7956 
Gyugyu95 2019.04.21 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Csodás hely! Köszönjük!

Bakelitusz 2018.12.29 23:59 - Megtaláltam
Végre, itt is jártunk!! :)

housefly 2018.10.22 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

böbe 2018.10.07 15:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.75
Köszönjük!

Access Denied 2018.08.25 20:00 - Megtaláltam
köszi

katica 2018.08.25 20:00 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.4]

Berián 2018.08.15 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zéboy 2018.08.15 09:36 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
P.B_László 2018.07.18 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Gyönyörű hely , csoda szép vár , csak ne lett volna ilyen meleg !
Lenyűgözött a vár ,viszont a mostani kiállítás nem igazán illik ehhez a környezethez !
Nagy élmény volt ide is eljutni , köszönöm Laca !

bence máté 2018.07.15 23:23 - Megtaláltam
ok

alcala76 2018.07.13 13:15 - Megtaláltam
A várat csak kívülről lehetett megnézni, már a főbejárat után lezárták egy szalaggal az utat, onnantól csak belépővel látogatható. A láda könnyen meglett, de rázendített az eső, így nem sokat időztünk.

Tamás&Angi 2018.06.27 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

csg69 2018.06.19 15:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.35
Megvan :)

Frankie Family 2018.04.15 09:21 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

dliptai01 2018.03.16 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

pliptai 2018.03.16 15:30 - Megtaláltam
Nagyon tetszett ez a vár is, mint ahogy a többi is, amit megnéztünk a nap során! Sajnos zárva volt, de valószínűleg nem is lett volna idő rá! A vár hídja tényleg zseniális! Köszönet rejtésért!

DSC03516DSC03517
DSC03520DSC03521
DSC03522DSC03526
DSC03528 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (331 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu