geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1948. Szalónaki vár (A) (GCSZNK)
Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)
Carl Reiner: Szalónak vára (festmény)
Városszalónak
Városszalónak
A vár és a híd a levegőből
A vár és a híd a levegőből
A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett
A kapu, és a vár bejáratához vezető híd. Innen nem is érzékelhető, hogy 15 méter magasan halad a várárok felett
A külső várfal
A külső várfal
Az elképesztő híd
Az elképesztő híd
Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet
Lépcső, mely a Fekete udvarban a tömlöc feletti pénzverde ajtajához vezet
Üvegdíszek a külső várudvaron
Üvegdíszek a külső várudvaron
Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.
Erre menj a ládát keresve. Nem kell a szemben levő (tornyot kerülő) falig érni a rejtekig.
It keress, ahová Vica mutat!
It keress, ahová Vica mutat!

Szélesség N 47° 19,316'
Hosszúság E 16° 16,803'
Magasság: 382 m
Megye/ország: Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.03 16:30
Megjelenés időpontja: 2008.02.06 22:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ferencz család
Felhasználó: Ferencz család
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 309 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: A láda (10*16*8 cmes doboz) a várfal tövében egy üregben rejtőzik, kővel eltakarva. A magas várfal miatt nagyon rossz a gps jel, a képen levő helyet keresd!!!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Szalónak vára ma is teljes fényében emelkedik Városszalónakon, az Ószalónak melletti településen (ma Stadtschlaining). A 12. századból áll még a várban a Kerektorony, vagy Öregtorony, amelynek aljában vártömlöc, felette a 15. századtól pénzverő műhely működött A várban kápolna, lovagterem található. Falai ma tudományos és kultúrális rendezvényeknek adnak otthont, termeiben kiállításokat tartanak, értékes gyűjtemények láthatóak a várkastélymúzeumban. A várárok leglátványosabb részén amely a külső városfalon belülre esik, parkosítás folyik, játszóteret, sétányokat létesítenek. A várban működik az Európai Békeegyetem is.

(Öregtorony: a korabeli várak magját alkotta a vár többi építményétől elkülönülő, szabadon álló masszív torony. Magassága meghaladta a 25 métert, négyzet vagy kör alapjának átmérője pedig elérte a 10 métert. Bejárati ajtaja az első emeleten, a támadási oldallal szemközt nyílt, a földszintjén legfeljebb lőréseket hagytak. A vár védőinek végső menedékhelye volt, lakóhelyiségeket nem alakítottak ki benne. Esetenként a toronyőrség itt szállt meg.)

A vár története:
A szalónaki vár a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára 12. - 13. században épült, alapítása a németújvári II. Henrik gróf nevéhez kötődik. A vár neve szláv eredetű, Zlomuk, Slomuk formában említik először 1271-ben. A név számos átalakulás után Szalónak, illetve Schlaining formában került át a magyar, és a német nyelvbe.
A Németújvári-család elűzése után a kanizsaiak tulajdonába került (1327-1371), majd egy Tompek nevű birtokos után, a 15. század elején Debrentei Basi szerezte meg a várat. Szalónak a 15. században élte fénykorát, miután 1445-ben III. Frigyes foglalta el és 1446-ban kapitányának, Baumkircher Andrásnak adta birtokba. Ő fejedelmi igénnyel bővítette ki az erődítményt és a várkastélyt. Kereskedőket és iparosokat telepített le a várfalakon kívül és ezzel lerakta Városszalónak község alapjait. A települést Baumkircher városfallal erősítette meg. A pálos szerzetesek számára templomot és kolostort épített a községben. Ahogy Baumkircher András jelmondata megfogalmazta: "Egy várat az ördögnek, egy várost a világnak és egy kolostort a mennynek." A település 1463-ban vásártartási jogot és vámmentességet kapott.
Baumkirher kezdetben III. Frigyes császárt támogatta, később Mátyás király oldalára állt és a magyar uralkodó szolgálatában több hadjáratot vezetett a Stájer városok, elsősorban Hartberg, Fürstenfeld és Feldbach ellen. III. Frigyes 1471-ben elfogatta és Grácban a két Mura parti városkapu között, nyílt utcán lefejeztette Baumkirchert. A szalónaki birtok előbb fiai, majd unokája, Barbara tulajdonába került, aki négyszer ment férjhez. (Első férje gróf Stubenberg volt, akinek címere a második várkapun látható.)
I. Ferdinánd 1527-ben Batthyány Ferencnek, a híres törökverő hősnek ajándékozta Szalónakot, a Baumkircher örökösök ellenállása miatt azonban sokáig nem tudta elfoglalni a birtokot. 1544-ben is csak a szalónaki uradalom felét sikerült megszereznie, míg a másik felén a Kanizsai örökösök Nádasdyak és az Újlakiak osztoztak. 1574-ben az egész birtok Batthyány család tulajdonába került.
1529 és 1532 között a török pusztította el a várfalakon kívül fekvő települést, 1605-ben pedig Bocskai csapatai perzselték fel Városszalónakot. A Batthyányak idején újabb fellendülés korszaka köszöntött nemcsak a várra, de a községre is. A várúr sok kézművest, elsősorban csizmadiát telepített le Szalónakon. A 15. században pompásan kiépített erődítmény 1574-ben az átépítéssel nyerte el mai formáját. A 17. században zsidó kereskedők behívásával igyekeztek fellendíteni a Batthyányak a község gazdasági életét. A 18. század végén már a lakosság fele zsidó volt. Erre a korra emlékeztet a régi zsinagóga épülete. A Batthyányiak alatt a vár katonai erősségből gazdasági központként működő lakóvárrá alakult.
Szalónak - százötven évi osztrák közigazgatás után - 1648-ban került vissza Magyarországhoz. A Batthyány-család az első világháború előtt eladta a szalónaki birtokot, amelynek tulajdonjogát-két átmeneti birtokos után-a Budapesti Hermes Bank szerezte meg.
1910-ben 1046, többségében német lakosa volt a településnek, jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Felsőőri járásához tartozott.
A második világháború után a vár elhanyagolt állapotba került. 1956-ban magyar menekültek átmeneti tábora volt. Egy évvel később dr. Udo Illig, nyugalmazott osztrák kereskedelmi miniszter vásárolta meg a várat. Az új tulajdonos nagyon sokat tett a szalónaki vár helyreállításáért. 1980-ban a vár a tartomány tulajdonába került.

(forrás -szöveg, 1. és 3. kép: varak.hu)

A vár látogatói számára táblákkal kijelölt parkolóban álljatok meg, innen rövid sétával juttok a rejtekhez, ami a Vár tövében, a falban van, egy üregben kővel eltakarva. Itt a várfal igen magas, ezért rossz a gps jel, nézzétek a képet, a jellegzetes falszöglet előtt kb. 8 méterrel, a föld szintjében keressetek! (Sajnos itt a rejtek környékén szembesültünk azzal a meglepő dologgal, hogy Ausztriában is van eldobált szemét.)

Már a parkolóból megdöbbentő a vár csodás épülete, és főleg a kapujához vezető híd, mely 70 méter hosszú, és 12 tartóoszlopát, melyek közül a középsők a 15 méteres magasságot is elérik, téglaboltívek kötik össze.
A vármúzeum nyitvatartása naponta 9-17 óráig tart virágvasárnaptól (húsvét előtti vasárnap) október végéig. A belépőjegy 7,3 euro, de családi kedvezmény van. A láda megkereséséhez nem szükséges belépőjegyet váltani, sőt a regényes szép lovagvár részben bejárható, megtekinthető jegy nélkül is, a kiállítások, és a belső részek kivételével. Még a harmadik kapun is be lehet menni a Fekete udvarba, ahol a Kerektorony áll, és az egykori pénzverdéhez vezet fel a falépcső.
A városfalak maradványai még láthatók szerte a településen, érdemes sétálni egyet a csodaszép polgári házakat is megnézve Városszalónakon. Egy-egy bástya, vagy falrészlet ma magánház udvaráról tekint ki ránk.

Minket teljesen lenyűgözött a szédületes méretű híd, a várárok, a tornyok, a falak, a kapuk, az udvarok. Reméljük Ti is így jártok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (229 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.43 web: 4.65 átlag: 4.59

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Pomisa 2017.10.30 09:30 - Megtaláltam
ok

tutu79 2017.09.07 15:46 - Megtaláltam
Megleltük köszi. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

stmester 2017.09.06 14:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Nagyon tetszett, mai harmadik várunk volt.

P1020521P1020524
aldarion109 2017.08.30 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Egyiptom 2017.08.22 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Gyönyörüüüüüüüü!!!!!!!!!
A ládát gps nélkül találtuk meg. Szépen visszarejtettük. Mindent megnéztünk, a faluban is nagyot sétáltunk, a templomba is bekukkantottunk a rácson át. Ez Ausztria lett, félig az én országom is.
Köszönjük szépen.

vas megye 187vas megye 189
vas megye 188vas megye 178
vas megye 108vas megye 174
vas megye 167vas megye 154
vas megye 142vas megye 150
vas megye 141vas megye 128
vas megye 119vas megye 112
vas megye 117vas megye 120
vas megye 114vas megye 146
Jocpocmoc 2017.08.19 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltuk, köszönjük.

Jamborju 2017.08.11 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megvan.

kobcikrajci 2017.07.25 11:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Bicajos megközelítés lukácsházi indulással, Bozsokon, határon át. Rechnitztől a L241-es utat néztem ki, mely jócskán imbolyog fel-le, helyette a kissé délebbre futó Paradiesenroute kerékpárutat érdemes választani, amit visszafelé jövet fedeztem fel. A vár nagyszerű, a láda jó helyen van (bár egy kicsit inkább fel kell lépni hozzá, mint lehajolni), akár mini-piknikre is alkalmas a várfal alatti árnyas, "tiltott" ösvény.

tivi2007 2017.07.23 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Ok.

szollosi73 2017.07.11 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.05
Megvan!
Nagyon látványos, hatalmas vár, nagyon tetszett. Szívesen megnéztem volna belülről is, de még volt mára pár láda amit kinéztem, így csak egy rövid sétát tettem a környéken.
Köszi a rejtést!

Kata és Ati 2017.06.13 17:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltuk. fantasztikus a vár és a környezete. A rejtés nagyon ötletes.

Aleph & Rita 2017.05.30 17:30 - Megtaláltam
Kerestük egy darabig a fal tövében, de aztán fejmagasságban előkerült!
Körülnéztünk a várudvarban is, de kívűlről azért tetszetősebb volt.
Köszönjük a lehetőséget!

CsKaroly 2017.05.28 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

donbosco 2017.04.26 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Párduc50 2017.04.16 13:13 - Megtaláltam
Ez is szép vár, a híd nagyon impozáns!

lembo 2017.03.25 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltam, köszi! Kis szomszédolás GeoPatikuS-sal kellemes tavaszi időben.

IMG_5384 
GeoPatikuS 2017.03.25 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

Z-M-an 2017.03.18 15:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]
Sajnos áprilisig zárva, így csak kívülről csodáltuk, de megérte...

IMG_20170318_150206-01IMG_20170318_145623-01
IMG_20170318_145556-01 
catNcat 2017.03.11 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.25
Köszönjük!

griffs 2017.02.06 - Megtaláltam
R1 Jubiläumsradweg tekerés közben, befivel.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (311 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu