geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1930. Hármashatár (GCSTBM)
Kilátás a Hollófészekre
Kilátás a Hollófészekre
Kilátás a Mecsekre
Kilátás a Mecsekre
A Hármashatár
A Hármashatár
Kerekített értékek
Kerekített értékek
Hoztál bográcsot?
Hoztál bográcsot?
Kilátó
Kilátó
Két út van előttem...
Két út van előttem...
Három irányból
Három irányból
Izzik a galagonya ruhája
Izzik a galagonya ruhája

Szélesség N 46° 17,739'
Hosszúság E 18° 3,180'
Magasság: 225 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.12.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.01.17 15:50
Utolsó lényeges változás: 2011.06.28 16:29
Utolsó változás: 2013.05.04 17:07
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 93 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A geoláda (25*15*8 cm) három dél-dunántúli megye találkozásánál rejtőzik a Mosdóst és Jágónakot összekötő piros sáv Piros sáv és a piros háromszög Piros háromszög jelzésű turistaút közös szakaszán, kerítés tövén keresd. Az oszlop tövénél a bal oldalon lehet átnyúlni. A rejtő gallyakat gondosan helyezd vissza,azon kívül levelekkel, giz-gazzal is álcázd!
A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A Hármashatár-emlékmű
Az emlékmű a három dél-dunántúli megye közös pontjánál áll; a kőben szegény környezet (Zselic) hagyományainak megfelelően keményfából kifaragva a  N 46° 17,745' E 18° 3,179' 220 m [GCSTBM+kopjafa] pontnál. Az emlékművet 1998-ban emelték, egyúttal egy szerény pihenőhelyet és kilátót is kialakítva, ahonnan a hegytető fennsíkján túl gyönyörű kilátás nyílik a Mecsek hegyeire.
Ezt új jelzett turistaút (piros háromszög Piros háromszög ) kijelölése követte Baranyajenő község főutcájáról indulva (2005. őszén, Baumann Józsefnek köszönhetően).
A nevezetes hely megjelölése emléket állíthat egy ezer év hagyományain alapuló, idővel lehet hogy feledésbe merülő területi rendszernek, amelynek megszüntetése időről-időre napirendre került, de a hagyományok tisztelete eddig még csak részsikereket engedélyezett a változtatási elképzeléseknek.
A megyerendszer története Magyarországon
Hasonló területszervezési rendszerek egész Európában általánosak az első ezredfordulót követően; az angolok máig büszkék a szerintük elsőként létrehozott ezeréves rendszerükre (county ill. shire), amely gondolkodásukban mélyen gyökerezik - gondoljunk csak a derék hobbitok szeretett Megyéjére!
A magyar megyerendszer valamivel idősebb az angolnál.
A 900-as években alakult ki és Szent István korában megszilárdult a vármegyerendszer, amely évszázadok során a lényeget megőrizve változásokon ment át a megyék elnevezése, száma és pontos határai szerint is.
A történettudomány a 13. századig terjedő időszakot a királyi vármegyék rendszereként nevezi meg. A vármegyék jogköre a királyi birtokok és az ott élő népek igazgatására, a bírói hatalom gyakorlására és az adószedés végrehajtására terjedt ki. Fő tisztviselője az ispán (comes) vagy várispán volt, aki az uralkodó bizalmi embereként a királytól kapta a kinevezését, és mint a terület korlátlan ura, kizárólag a királynak tartozott felelősséggel.
A 13-14. századtól a nemesi vármegye némileg megváltoztatta az ispán jogállását; a főispán (supremus comes) elsősorban a király környezetében képviselte a megyét, a helyi feladatokat az alispán vagy szolgabíró látta el. A főispáni tisztség idővel örökös és esetenként öröklődő megbízássá fejlődött, amelyet az uralkodó neves főnemesi családoknak vagy egy-egy püspökségnek, ezen belül is a mindenkori püspöknek adományozott. Az alispánt eleinte a főispán nevezte ki rokonai vagy lekötelezettjei közül, később a megyegyűlés választotta a főispán jelöltjei közül.
A Szabadságharcot követő sötét Bach-korszakban időlegesen törés következett be, mivel a megyék szerepét a központi hatalom korlátozta, és a nagyobb régiók kialakítását erőltette.
1870-től az 1848 előtti alapokon a polgári vármegye vette vissza a szerepet.
A megyék száma a Trianoni diktátum hatására drasztikusan csökkent, és a határmenti töredék megyék egyesítésével új, összetett nevű megyék jöttek létre.
A vármegyerendszer 1945-ig élt, amikor a ma ismert megyei rendszer jött létre.
A nagyobb régiók / tervezési egységek kialakítására azóta több kísérlet is történt. Ebben a rendszerben a megyének ugyanaz a sors jutna, mint korábban a járásoknak.
A járások 1232-től fokozatos fejlődéssel jöttek létre, a megyék 4-4 járásra történő felosztásával. Neve is utal rá: a cél az volt, hogy az alközpont ne legyen távolabb egy napi járóföldnél senki számára. III. Endre 1290-ben törvényt hozott arról, hogy megyénként négy szolgabírót kell választani, akik a járásukban látták el az irányítást (határjárás, adóösszeírás és adóbeszedés, igazságszolgáltatás). A járási rendszer lassan elavulttá vált, és 1984-től meg is szűnt. Változnak az idők! Éledőben a járás. 2012
Továbbra is a megyerendszer alapján áll az évtizedek óta szerveződő nagyobb tervezési régiók részben működő rendszere, amely kevéssé közismert széles körben. Az általános közgondolkodásba erősen be van ágyazva a megyerendszerben való gondolkodás, és nagyobb közösségek önazonosságának meghatározásban is szerepet játszik (ha valaki somogyi, az bizony somogyi!). Ezért még ha meg is szűnne a megyerendszer, még nagyon sokáig élni fog tudatunkban. Ki hallott már dél-dunántúli rossebről? Somogyiról annál inkább...

Ez érthető, hiszen évszázadokon át önálló, és saját jogokkal / kötelezettségekkel rendelkező közösséget határozott meg.
Példaként említhető az a tény, hogy a betyárvilág felszámolását az is nehezítette, hogy a megyei pandúrok hatásköre a megyehatárnál végetért - és ezt tiszteletben is tartották! Közismert a történet a Balatonalmádi és Alsóörs közötti egykori határcsárdáról a káptalanfüredi emlékezet alapján. A Zala és Veszprém megyék határán épült csárdában az üldözött betyár (a zalai Hatlábú Jóska nevéhez kötik ezt a virtust) az asztal Veszprém megyei oldalán itta borát, míg az üldöző zsandároknak a Zala megyei oldalon kellett maradniuk (erős a gyanúm, hogy a nagy üldözés után ők sem szárazon üldögéltek ott). Más helyekről is szólnak ilyen legendák. Jellemző példa a zselici Enyezdi-erdőben lévő Csárdahely nevű domb (251 m). A Kaposvár-Szigetvár postakocsi-út mentén itt állt a valaha nevezetes csárda. A népi emlékezet úgy tudja, hogy a csárda ugyanilyen jelenetek színhelye volt, mivel Somogy és Baranya határán állt - a szépséghiba csak annyi, hogy a megyehatár csak 1950 óta húzódik itt! (A somogyi lokálpatrióták számára máig élő sérelem a Szigetvári járásnak Baranyához 1950-ben történt csatolása). Mindenesetre a történet "ha nem is igaz, de találó".

Ezért gondolom, hogy a megyék esetleges megszűnése után is lesz, aki az emlékoszlopot felkeresve, eltűnődik a régmúlt idők örökségén...

A Hármashatár megközelítése jelzett turistautakon
Az Északkelet-Zselicet feltáró piros sávval Piros sáv jelzett út lakott helyen lévő végpontjai elég messze vannak a Hármashatártól, és akinek nincs ideje végigjárni, több lehetőség közül választhat.
A legegyszerűbb Baranyajenőn a Várhegy utcánál (ebben áll a falu temploma, az utca kezdete:  N 46° 16,248' E 18° 2,553' 138 m [GCSTBM+útelágazás]) a kis sportpálya mellett parkolni, és nekivágni északnak a piros háromszög Piros háromszög jelen egészen a Hármashatár-emlékoszlopig. Ez 3,5 km kellemes sétát jelent - ha nincs derékig érő sár... Kezdetben nem túl látványos helyeken vezet az út. Mielőtt az erdőbe érne, a vadászlesről délre tekintve, a látóhatárt a Zselic legmagasabb vidéke, a Hollófészek zárja. A piros háromszöggel Piros háromszög jelzett út később csatlakozik a piros sáv Piros sáv jelzéshez. A közös szakaszon szép tájképi értékű fennsíkra érsz.

További (hosszabb) lehetőségek:
1. Ha már úgyis felkeresed a Szalacska-hegyi ládát (GCNBER) és \ vagy a kelta emlékeket (GCCELT), és odáig autóval mentél, akkor már elég sokat rövidítettél. A piros kereszt Piros kereszt csatlakozik a piros sáv Piros sáv jelzésű úthoz, amelynek egyes szakaszai a fakitermelés miatt nem mindenhol követhetők könnyen. Ha a Szent-Antal kápolnától a hegygerincen vezető szekérúton indulsz a Hármashatár felé, a szőlőket elhagyva egy erdőgazdasági úton haladsz déli irányban. Tovább haladva, a N46° 18,052' E018° 1,466' pontnál a jelzett út déli irányban betér az erdőbe, és onnan már jól követhető az emlékoszlopig.
2. A piros jelzésre Piros sáv Kercseliget felől is rátérhetsz, az első néhány km-én jelzetlen, unalmas útvonalon. Ebben az esetben a Nagyberki-Kercseliget országút mellett parkolhatsz (N46° 20,112' E018° 358') a sorompónál, és a N46° 18,984' E018° 2,435' ponttól nyugatra haladva a murvás úton, eléred azt a helyet, ahol a piros sáv Piros sáv letér az erdőgazdasági útról.
3. Ha úgy gondolod, Gödrekeresztúr temetőjénél parkolva, a zöld sáv Zöld sáv jelzésen is becsatlakozhatsz a piros sáv Piros sáv jelzésbe.

Forrás Hatlábú Jóska esetéhez
Eötvös Károly: Az első magyar színház története
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (59 db): környezet: 4.23 rejtés: 4.08 web: 4.70 átlag: 4.33

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Zéboy 2019.05.16 15:00 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Berián 2019.05.16 15:00 - Megtaláltam
A láda megvan.!!!
Köszönöm a lehetőséget.

katika 2019.04.20 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Hiába kerestük az adott koordináták, sajnos csak a rejtő segítségével lett meg a találat (a láda nincs ott). Nagyon szép időben a kocogás jól esett. [Geoládák v2.2.5]

fobizan 2019.01.26 10:55 - Megtaláltam
Rejtő segítségével. Fehérkút és Lovagias társaságában.

lovagias 2019.01.26 10:55 - Megtaláltam
Rejtő segítségével.Fehérkút,Fobizan társaságában.

fehérkút 2019.01.26 10:53 - Megtaláltam
Hárman kerestük (Lovagias, Fobizan ), de sajnos nem lett meg. Így a rejtő segítsége kellett hozzá!

Ulmi. 2018.09.15 16:35 - Megtaláltam
Párommal kerestük meg.
Idefele sètálva a kijelölt úton, kilenc lövèst hallottunk.

TS 2018.08.11 19:30 - Megtaláltam
A nap végére maradt ez a láda. Igyekeznem kellett a közelgő sötétedés miatt és mert az éjszakai vadászatra kezdték kiszállítani a vadászokat a magaslesekhez. Visszafelé mindegyik vadásznak integettem, hogy véletlenül se nézzenek fácánnak és utánam küldjenek egy sörétest. A sietség ellenére sem hagytam ki a különleges kilátóba való felmászást. Két és fél óra alatt tettem meg erőltetett menetben az oda-vissza közel nyolc kilométert.

ballasz 2018.05.19 22:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.76
Kicsit elhagyott állapotban van itt minden, de azért még használható volt az asztal és a pad egy kis pihenésre, és késői vacsorára.

tileschg 2018.05.19 22:40 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Tisztisz és Csabi 2018.04.15 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Megtaláltuk. Köszi!

Lia & Zotya 2017.10.15 12:43 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.22
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

zalajaro 2017.06.13 12:57 - Megtaláltam
Aki keres, az talál ! :) [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Mimi92 2017.04.17 15:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.57
Köszi a rejtést!

rianas 2016.12.29 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

pappcsalád 2016.10.01 17:51 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Bolondok 2016.10.01 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Nargoth 2016.06.22 18:34 - Megtaláltam
Köszönöm!
Ismét egy láda, ami sokáig váratott magára, pedig mennyit kerülgettem. :)

Meglepően szépen gondozott a hely!

Párduc50 2015.06.30 17:20 - Megtaláltam
Baranyajenőtől, a piros háromszög turístajelzésen kellemes sétával. Az erdő illatos, az utak szárazak voltak, az élmény így még emelkedett :-)
Köszönet Ajtonynak a kiváló rejtésért!

dendeocse 2015.06.01 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megvan.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (97 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu