geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
159. Monori Strázsa (GCmono)
A Szent Orbán szobor
A Szent Orbán szobor
A Strázsa-hegy
A Strázsa-hegy
Kreatív
Kreatív
Mottó
Mottó
A Kilátó
A Kilátó
És a kilátás
És a kilátás
Hangulat
Hangulat
A tanösvény bemutatása
A tanösvény bemutatása
A tanösvény egyik állomása
A tanösvény egyik állomása

Ládatérképek:
Szélesség N 47° 22,705'
Hosszúság E 19° 26,675'
Magasság: 182 m
Megye/ország: Pest
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.30 14:45
Utolsó lényeges változás: 2014.12.30 22:46
Utolsó változás: 2015.02.14 17:00
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kovács család
Felhasználó: halaszkiraly
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Megtalálások száma: 709 + 8 sikertelen + 18 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente
Megtalálás bejelentése

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.


Wap
A láda 7 x Ø18 cm-es műanyag doboz, a monori strázsa-hegyi kilátótól légvonalban kb. 500 m-re, a település határánál kezdődő akácerdőben egy majdnem fekvő fa törzse alatt található az úttól 8 m-re.
Ha ismét eltűnne a doboz - még a helyszínről hívjál fel és elmondom hogy hol találod a pótjelszót:  N 47° 22,139' E 19° 26,707' 144 m [GCmono+alternatív jelszó] - (vagy küldd be fotóval jelszó nélküli megtalálásként) Az a tábla amelyiken az utcák térképe szerepel)

Aktuális: Pöfike jóvoltából a láda ismét kereshető, az eredeti helyétől (fenti koordináta) kb tíz méterre, a képen látható fa tövénél levő természetes üregben.
A koo pontosítás alatt. Köszönöm ha mérsz egy koordinátát a megtaláláskor! Köszönöm Nargoth-nak a mérést, a fenti koordináta már az új helyet mutatja.


A láda elérhető a COM-on is, de nem javaslom a travelbug/geocoin belehelyezését...


Megközelítés
A szőlőhegyre Monor központjából a Nemzetőr utcán célszerű elindulni, majd az Eötvös utcánál balra fordulni  N 47° 21,435' E 19° 26,746' 148 m [GCmono+balra] . Ez kicsit kanyargósan vezet fel a Szent Orbán szoborig (a borrend védőszentje)  N 47° 22,129' E 19° 26,719' 144 m [GCmono+szobor], ahonnét már a szőlők és pincék között közelíthetjük meg a kilátót  N 47° 22,413' E 19° 26,817' 180 m [GCmono+kilato], majd kereshetjük meg a ládát.

A láda
Sajnos a kilátó a szőlőhegy szívében található, mi pedig nem szerettünk volna virtuális pontot, így a ládát kénytelenek voltunk a kilátótól légvonalban kb. 500 m-re a település szélénél kezdődő akácerdőbe rejteni.
Ide egy kellemes séta keretében néhány kanyar után a szőlők és présházak előtt juthatsz el, ha a kilátó "feletti" úton elindulsz a GPS által mutatott irányba a Piros kereszt -en.

2009. szeptembere - újabb érdekesség - Szőlészeti és borászati tanösvénnyel gazdagodott a környék!
A tanösvény két szakaszból áll:
A Szent Orbán ösvény a hazai szőlészetet és borászatot ismerteti meg a látogatókkal. Hossza: kb. 2 km
A Bacchus ösvény a Strázsahegy természeti, épített és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Hossza: kb. 2 km
Indulás a Szent Orbán szobortól.
Bővebb információ: Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvény

A láda története
Az első ládát a kkovacs család helyezte ki a Monor melletti Forrás közelébe, azonban időközben épült egy kilátó is a Strázsa-hegyen, így időszerűnek láttuk felülvizsgálni a rejtést.
Szerettük volna bemutatni Nektek a hely nevezetességeit, s mivel a kilátó környékén nem volt rejtésre alkalmas pont, így a láda átkerült a hegy másik oldalára, a kilátón kicsit túlra, hogy a megközelítés közben mindenki megnézhesse ezt a maga nemében egyedülálló szőlőhegyet és pincefalut.
Szerintünk ez a láda kiválóan alkalmas egy kellemes szombat délutáni sétára, biciklizésre, de akár autóval is végigjárható. (A város központjától kb. 2 km-re kezdődik a szőlős, pincés domboldal.)

Monor és a Strázsa-hegy
Monor város a Duna-Tisza közén, Budapesttől körülbelül 30 km-re délkeletre fekszik.
A város 1998-ban ünnepelte első írásos említésének 600 éves évfordulóját.
Monor lakossága Monorierdővel együtt is valamivel kevesebb mint 20 000 fő. A központ, amit a helyiek "város"-nak neveznek hamisítatlan kisvárosi hangulatot áraszt. Olyannyira, hogy volt olyan időszak, amikor a filmesek egymás után jöttek ide ezt a kisvárosi hangulatot megörökíteni.

A látogató Monoron lépten-nyomon találkozhat a "Strázsa" és a "Forrás" elnevezésekkel. A Strázsa az Északi-középhegység egyik legdélebbi "hegycsúcsa" Monor északi határában. A Forrás pedig a város egyetlen helyi védettséget élvező területe. Persze a Strázsát csak jókora túlzással lehet hegynek nevezni, hiszen a 191 méteres csúcs esetén még a domb elnevezés is enyhe nagyzolás. A Strázsa, mint a Gödöllő-Monori-dombság, az Északi-középhegység, sőt az egész Északnyugati-Kárpátok egyik legdélibb pontja.
Monor tehát - legalábbis a geográfusok szerint - a Kárpátok és az Alföld határán fekszik. A hagyomány szerint az Alföldbe simuló Strázsa-hegyről kémlelték a környéket a török korban, neve is innét származik.
A hegy meghatározó kőzete a lösz. Ebbe mélyítették a pincéket, ezt használták a rakott fal és vályog készítéséhez, ebből égették a téglát és ezen képződtek a környéken foltokban előforduló, kiváló minőségű mezőségi talajok is. A Strázsán mamutmaradványokat is találtak. A város belterülete azonban már az Alföldön fekszik, ahol a Dunából kifújt vékony lepelhomok fedi a felszínt. Az Alföld nem az a tengersík vidék a város határában, amit Petőfi megénekelt, hanem inkább kisebb kiemelkedésekkel és mélyedésekkel tagolt tökéletlen síkság.
A monoriak által kedvelt Forrás környékét - elsősorban növénytani értékei miatt - 1993-ban nyilvánították helyi jelentőségű védett területté. Az üde rétből itt vízigényes fűzfélék ligetes csoportjai emelkednek ki, a völgy legmélyebb részén pedig nádas található. A lágyszárúak jellegzetes képviselői a mocsári gólyahír és a fekete nadálytő. A domboldalak növényzetét száraz gyepek, cserjések alkotják. Pusztagyepek védett növénye a budai imola. A cserjék közül galagonya, kecskerágó, vadrózsa és kökény található. A talajvíz táplálta Forrás vízmennyisége valaha a nagyobb esőzések, záporok, zivatarok vagy a tavaszi hirtelen hóolvadások idején megnövekedett, és a közvetlen környékén lefolyástalan mocsárterületet hozott létre.
Az utóbbi évtizedekben a rendkívüli szárazság miatt a nagy vízigényű mocsári és lápi fajok, így a gyékény-, nád- és sásfajok uralmát a kevésbé vízigényes fűzfélék vették át. Kirándulásaink alkalmával az állatvilág néhány szép példányával is találkozhatunk. A gyíkokat a fürgegyík és a zöld gyík képviseli. A terület kiváló élőhely a békák egyes fajai számára. A madarak közül élelemre és fészkelő helyre talál a sárgarigó, a fülemüle és az erdei pinty. Az emlősök közül legtöbbször mezei nyúllal és őzzel találkozhatunk. A természetes növénytakaróból és állatvilágból Monor más részein nagyon kevés maradt. A közeli Csévharaszt és Nyáregyháza között terül el az ország egyik legszebb homoki erdőssztyep-vidéke. Valaha Monor egész területére ezek az erdős puszták voltak jellemzők. Helyüket az elmúlt két évszázadban szántóföldek, szőlő- és gyümölcsterületek valamint biológiai szempontból csekély értékű ültetett erdők vették át. A nagyüzemi mezőgazdaság megszűnése óta azonban újra teret kezd hódítani az eredetihez hasonlító vegetáció és visszatelepült néhány érdekes állatfaj is. Monor határában újra vannak ürgék és megjelentek a rájuk vadászó kerecsensólymok is.
A Strázsa-hegyen egy kisebb falu nagyságú, pincesorokkal tagolt szőlőskertek, borházak, pincék alkotta pincefalu ékeskedik.

A szőlőtelepítés kezdetéről

A monori szőlőtelepítések 1446-tól az egri káptalan birtokcseréjétől feltételezhetők, ugyanis 1446-tól Eger város katolikus egyháztanácsa lett Monor földbirtokosa. Az egri szőlő- és borkultúra hatására, a káptalan ösztönzésére történtek meg a szőlőültetések. Az egri káptalan monori birtokán a helybéli lakosok telepítették és művelték a szőlőt. A török kiűzése után, az 1696-ban visszatelepült 106 családból kilencvennek volt évi 4-5 hektó bort adó szőlője. Az 1780-ra elkészült katonai térkép pedig promontóriumot, szőlővel borított hegyoldalt is megjelöl. Az egri káptalan földesurassága idejében megkezdett szőlőtelepítések napjainkban is folytatódnak. Az újabb telepítések hungaricum szőlő- és gyümölcsfajták felhasználásával történnek.

Strázsa-hegy, a pincék bűvöletében

Az 1861. évi második katonai felmérés térképlapja a szőlős területeken belül pincéket is feltüntet a Strázsa-hegyen, a Téglagyári-dűlőben, és a Kutya-hegyen. A löszbe vájt monori pincék gádorjai mélyen vezetnek le a bortároló részhez. Több pince még ma is téglázatlan. A pincegádorok előtti régi kamrák sárfalból készültek nádfedélzettel, néhány kamrát fazsindellyel borítottak. A pincskamrák mögött létrejött gádorok sora adja a pincesorok egyes részein megfigyelhető sajátos "bakhát"-hatást. Az összhatásában többé-kevésbé egységesnek tűnő pincefalu épületei hat típusba sorolhatók.

A Strázsahegy összterülete kb. 300 hold (180 hektár), amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta. Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, tőkeművelésű, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó stb.), amelyek igen munkaigényesek. Vannak azonban szép számmal jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő. Leggyakoribb borszőlő fajták: Rizling, Rizlingszilváni, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Zweigelt.
Ma 964 borospince található Monoron, átlag 10-15 (de néhol 100-200) hektoliter borral.
Flag Counter

Forrás:
Monor város honlapja
A Monor Környéki Strázsa Borrend honlapja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (524 db): környezet: 4.09 rejtés: 4.03 web: 4.18 átlag: 4.10

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e autóval/tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános/bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
Laura97 2015.03.07 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

BöbeSanyi 2015.02.14 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

IREBA 2015.02.13 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.41
A ládát én sem találtam meg,sok frissen vágott fa árulkodott róla hogy a napokban sokan járhattak itt.Kérem a rejtőt a fotók alapján,találatom elfogadását. Köszönöm.

[Jóváhagyta: halaszkiraly, 2015.02.15 15:33]

Mars3696 2015.02.07 10:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.55
Rég terveztük ezt a ládát, mert gyakran jártunk a környéken!

Ahogy MoMaszter is írta: csak telefonos segítséggel tudtuk teljesíteni: ezért köszönet a rejtőnek. A leírás alapján talált hely üres volt, így végül nem mértem be pontosan (ha mégsem jó helyet néztünk, akkor nehogy fals infókat adjak meg...)

MoMaszter 2015.02.07 10:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.47
Köszi a lehetőséget és a telefonos segítséget! A ládika helyét megtaláltuk az elmondás alapján, de a ládának nyoma veszett.

Arra gondoltunk, hogy talán túl sokan errefelé vágják le a kanyart és így szembetűnik a hely.

jppj(J&J) 2015.02.01 - Megtaláltam
E-mailt küldünk a rejtőnek a részletekről

[Jóváhagyta: halaszkiraly, 2015.02.01 21:23]

kópé1993 2015.01.24 15:49 - Megtaláltam
Mai nap utolsó találata. A új rejteket könnyen megtaláltam.

kicsiogre 2015.01.18 15:18 - Megtaláltam
Sajnos nem találtam a megadott koordinátán a ládát. Kérlek a képek alapján fogadd el a találatot.

[Jóváhagyta: halaszkiraly, 2015.01.19 19:37]

anettx 2014.12.29 09:25 - Megtaláltam
TFTC! Nagyon tetszett a kilátó és onnan a ládáig vezető út. Sajnos nem sikerült megtalálni, csak a fatörzs alatt egy mélyedést láttunk. Képek alapján kérem megtalálásként elfogadni.

[Jóváhagyta: halaszkiraly, 2014.12.30 22:43]

Picur és Nagyúr 2014.12.26 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
köszi :-) boldog karácsonyt!

Tathalas 2014.12.22 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Az én mérésem szerint a láda itt van: N47° 22.705' E19° 26.675', szóval a megadott koordináta simán belefér.

placi75 2014.11.21 16:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget: PLaci [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Más besötétedett, mikorrá ideértem, így csak az alternatív pontig jutottam el. Rejtő segítségére is szükség volt. Köszönöm.
Szép hely, valamikor visszajövök fényes nappal, és melegebb időben.

Hegyimanók 2014.11.15 12:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.88
A környék megkapó. Különös volt látni a sok puccos kocsit a földutakon.
Bicajozáshoz kellemes földúthálózat, esőben biztos macerásabb.
A koordináták mintha még a régi helyre mutatnának, kis kereséssel fellelhető azért a láda. Hála kismanó jó szimatának mi is megtaláltuk.

Czirákyk 2014.11.15 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Ercsibe20 2014.11.01 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.34
Sötétedés után indultunk a keresésére, azért nehezen, de sikerült rálelni.
A kilátóba még szürkületkor mentünk fel, sajnos a nagy ködtől nem sokat láttunk. Úgy érzem, fogok még erre jönni, kellemes hely.
Köszi a rejtést!

Lónyayrefi 2014.10.30 13:40 - Megtaláltam
Sokáig kerestük, de sajnos nem találtuk meg. A kép alapján kérjük a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: halaszkiraly, 2014.11.25 17:21]

bobák 2014.10.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.00
A kilátó tetszett, már jártunk erre régebben is, most a környezetét is kezdik szépen rendbe hozni, de akkor a ládát nem kerestük meg. Kicsit figyelmetlenek voltunk és a kidőlt fánál kerestük először, aztán feltúrva a környéket meglett a rejtek is.

Kitti 2014.10.28 12:51 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 2.50 súly: 3.37
Megtaláltam

dobermann 2014.10.16 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Kerékpáros túra közben....

Atalati 2014.10.05 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.16
Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (735 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu