geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
148. Badacsonyi túra (GCBADA)
Szegedy Róza présháza
Szegedy Róza présháza
Rózsakő
Rózsakő
Napfény a jégen
Napfény a jégen
Bujdosók lépcsője
Bujdosók lépcsője
Tördemici kilátás
Tördemici kilátás
Ranolder-kereszt
Ranolder-kereszt
Kisfaludy-kilátó
Kisfaludy-kilátó
Kilátás
Kilátás
Kőkapu
Kőkapu
Csobánc és Gulács a Kőkaputól
Csobánc és Gulács a Kőkaputól

Szélesség N 46° 47,773'
Hosszúság E 17° 29,783'
Magasság: 300 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.24 17:00
Utolsó változás: 2015.08.17 07:43
Rejtés típusa: Multi geoláda (7H)
Elrejtők: BGY, MZS, NJ, LI, SP
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Megtalálások száma: 863 + 7 sikertelen + 33 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.


Badacsony

A balatoni látkép emblematikus tartozéka, a tökéletes tanúhegy, a geológiai csodák, bortermő lankák, szelíd erdők, a féktelen mulatozás és a csendes romantika otthona.

Mindenkinek voltak vagy lesznek erről történetei - jó esetben nem csak nyárról és nem csupán a pecsenyesorról. Ez a ládasorozat azt szeretné, ha ebben segítség - mitöbb akár maga is egy történet lehetne.

A túra

Hétállomásos multiláda várja az elszánt játékosokat az egyik legfrekventáltabb hazai turistacélponton. Szerkezetileg az állomások egyszerű láncot alkotnak, a sok lehetségesből egy utat kijelölve a hegy bejárásához - persze a teljesség igénye nélkül, ám lehetőség szerint mégis sokmindent megmutatva. Ha valaki jól csinálja, igencsak rámehet fél napja (ha borokat is kóstolgat, egy egész), mire végigjárja az utat, és befogadja a sok látnivalót.

Az állomások között elvileg mindenhol kiépített, többnyire jól jelölt, a kereszteződésekben táblázott turistautakon lehet közlekedni; egészséges egyensúlyt kell találni a műszer, esetleg a turistatérkép és a józan ész használatában. A fontosabb látványosságoknál információs táblák vannak elhelyezve, a ládákban a láncoláson kívül más információ nincs. Némi segítséget megadok az alábbiakban az állomásokhoz, mely a célpontok közelében a látottakkal kiegészülve azért hasznos, néha szükséges lehet. A hegy szezonban nagy forgalmú turistacélpont, ezért elég alaposan rejtettünk; biztos lesz, aki túlzásnak tartja majd, de szerintünk szükség van rá. Néhol talán épp a mesterségesen túlzásba vitt álcázás fogja segíteni a gyakorlott szemű kincskeresőt.

Az optimális kiindulópont a Kisfaludy-ház parkolója  N 46° 47,687' E 17° 29,759' 300 m [GCBADA+parkoló], ám ez szezonban fizetős és meglehetősen tele van; ilyenkor lentebbről már idáig eljutni is szép teljesítmény. A túra egy nagy kör, ami itt kezdődik és végződik.

1. állomás: Rózsakő
 N 46° 47,773' E 17° 29,783' 300 m [GCBADA-1]
Az első doboz a Rózsakő közelében rejtőzik, de attól talán száz méterre, jóval fölötte, kövek között. A Kőtenger-táblánál jobbra kell menni egy keskeny ösvényen. Derékbatört száraz fa tövében, mesterséges kőrakás alatt találod az első üveget. Innen visszaereszkedve a piros jelzésen haladj tovább, a Rodostó-ház felé!
2. állomás: Bujdosók lépcsője
 N 46° 47,990' E 17° 29,146' 300 m [GCBADA-2]
A második láda a Bujdosók lépcsőjének egyik pihenője közelében, a kőtenger mellett, szintén fa tövénél, kis mesterséges kőrakás alatt.
3. állomás: Tördemici kilátóhely
 N 46° 48,043' E 17° 29,242' 300 m [GCBADA-3]
A harmadikhoz a Tördemici kilátóhelynél le kell ereszkedni kicsit a hegyoldalba és a nagy kövek között-alatt keresgélni; alulról fog látszani! A kilátóhely előtt pár méterrel kell kiugrani balra; ne félj, legfeljebb az eleje gazos! Gallyakkal is jelöltük a helyet.
4. állomás: Ranolder-kereszt
 N 46° 47,802' E 17° 29,435' 300 m [GCBADA-4]
A negyedik a Ranolder-keresztnél (a helyi jelzések 'Kőkereszt'-nek írják) egy sziklafalban vár. Kicsit le kell ereszkedni balra (lépj egy nagyot!), hogy megláthasd, aztán balra keresd, de egy kis darab kő is van előtte.
5. állomás: Kisfaludy-kilátó
 N 46° 48,228' E 17° 29,761' 300 m [GCBADA-5]
Az ötödik a hegy legmagasabb pontján, a Kisfaludy-kilátónál van, de kicsit távolabb, hogy ne botoljon bele bármelyik odalátogató és kicsit szétszéledő gyerekcsapat. Egy kéttörzsű fa tövében, kövekkel körbeépítve.
A következő állomás előtt elérsz majd egy Y-elágazást, melynek mindkét ága kék jelzés. A cél jobbra van, de nem bánod meg, ha előtte benézel balra egy talán 200 m hosszú zsákutcába  N 46° 48,377' E 17° 29,619' 300 m [GCBADA+látványos terület].
6. állomás: Kőkapu
 N 46° 48,388' E 17° 29,683' 300 m [GCBADA-6]
A hatodik állomás a Kőkapunál, az út mellett bárki által látható helyen, de kellően rejtve a meredek oldalban, egy fa gyökerei alá beépítve.
7. állomás: Klastrom-kút
 N 46° 48,317' E 17° 30,041' 300 m [GCBADA-7]
A hetedikhez a Klastrom-kútnál magasra kell mászni a forrás fölötti nagy kövek közé. Nem a legmagasabb részen, hanem a síkabb terasz közepén, szögletes, kocka-szerű nagyobb kő alatt van a záróláda. Láthatóan mesterségesen odarakott gallyak segíthetnek.

Ha nem is lesz túl egyszerű, remélem, a végén nem bánja majd senki.

Jó túrázást!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (598 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.64 web: 4.63 átlag: 4.71

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


ÁnyosIngov 2018.09.22 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

belidzs 2018.09.22 17:46 - Megtaláltam
Nagyon jó kis multilada, de az utolsó helyszínnel sokat kinlodtunk. Köszönjük a rejtést :) [Geoládák v2.2.4]

Discover 2018.09.18 18:00 - Megtaláltam
Képek hamarosan.
Köszönöm a rejtést! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Zugi 2018.09.08 16:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Gondoltam írok ide egy kicsit bővebb, részletesebb úti élmény beszámolót, tájékoztatásul és magamnak is emlékül e szuper túrám emlékére :)

E badacsonyi láda meghódítását jó sokára hagytam. Egyrészről mert Badacsonnyal úgy van az ember, hogy "ott már mindenki járt", így előrébb vettem a többi ismeretlenebb rejtéseket, másrészről mert láttam ez nem egy egyszerű sima láda lesz. Ez be is igazolódott. Most itt szeptember elején amikor már némileg visszavesz a kánikula, ideális volt e túrára, hiszen ez már nem is egy geoládázás, inkább geotúra mivel a teljes multi bejárása 9,2 km volt számomra. De el kell mondjam minden percét élveztem!

Mikor megterveztem az utam, gondoltam, hogy nem a Kisfaludy háztól kellene induljak, mint ahogy az egyébként magát adná. Ismertem, hogy ott nem véges a parkoló és fizetős is. Noha ottjártamkor így ez időtájt még lett volna hely, de olvasva előző logokban, hogy a parkoló óra sok órát tud e túrával ketyegni, ami a 2000 Ft-os parkolódíjakat is megközelítheti, emiatt kinéztem egy olyan pontot, ahol minden további nélkül szabadon letehetem a kocsim. Ezt a pontot nagyon is tudom ajánlani, - feltéve aki bevállalja az aszfaltos, de a végén kicsit foltos, szűk és meredek utat. A hely a badacsonytomaji Szent István király kápolna, ami egy pár éve épült modern kis kápolna, de nagyon érdekes. Két kóoszlop között kezdődő telkén belül hatalmas parkolásra alkalmas terület van.
Innen indultam majdnem szintben végig a Kisfaludy ház felé szép erdős területen. Már innen élmény volt a kilátás. Ezen a részen kevés turista jár, de nem sokkal később becsatlakozik a kilátó felé menők útjába, ahol már nagy volt a jövés-menés.
Első ponthoz érve a kőtenger roppant látványos helyére értem. Itt a rózsakő miatt nagy a turistaforgalom, de egy bokornál gyorsan le lehet lépni mellőlük a láda felé. Én a köveken másztam fel, majd onnan kerestem meg kicsit dzsindzsázós módon az első ládát, de lett volna egy egyszerű kis ösvény is a rózsakőtől egyenesen a ládáig. Érdekes, hogy a rejtések nem a legkönnyebbek, mégis nekem az összes nagyon hamar meglett. Hát ritka az ilyen jól megszerkesztett multi.
Innen továbbhaladva volt a út számomra legélvezetesebb része, erdőből kiérve már nyaralók és régi présházak felé haladtam, miközben a panoráma lenyűgöző volt. Ebből a perspektívából soha nem láttam még Szigligeti vár irányába. Utcára kilógó, éppen érő szőlőfürtök is csemegét adtak az arra járó vándoroknak :)
A hegy irányába nézve hatalmas kőszirtek tűntek elő néhol a fák takarásából, majd elérkeztem a bujdosók lépcsőjéig. Hát az nem semmi kemény egy dolog annak a tetejére felmászni. Sok hegyre felmászós túrán voltam már, de ekkora lépcsősorra nem nagyon emlékszem. Ahogy láttam ott 100m szintkülönbség van a lépcsők alja és teteje között, amin fel kell küzdeni magunkat. Aljánál a 2. pont is meglett, majd felérve rövidesen a Tördemici kilátóhelynél a 3. rejtés is megvolt. Onnan is számomra új látvány volt a messze távolba még Sümeg váráig is ellátni.
Ezután irány a 4. pontja a Ranolder-kereszt. Ezt a keresztet is pár éve fedeztem fel magamnak alulról a bringakőrön haladva. Nem is hallottam róla korábban, és akkor gondoltam milyen jó lenne felmenni odáig egyszer. Hát most itt volt az alkalom. A panoráma innen is szuper, és maga a kereszt is roppant érdekes, 100 éves "graffitik", azaz belevésések vannak rajta ott járt kirándulóktól. Ennél a pontnál viszont problémás a láda megtalálása, mert nem lehet csak úgy észrevétlenül lemenni érte ha mások is vannak a kilátónál. Mégpedig folyamatosan jöttek-mentek nagy számban a túrázók.
Ezek megléte után a Kisfaludy kilátó következett. Ez már nem mutatott újdonságot, a mostani újabb kilátó szép, impozáns és szuper a panoráma belőle. Az 5. rejtéshez kissé el kell bóklászni a kilátó aljától, de nagyon érdekes, vörös kőmorzsalékos vulkanikus arra a talaj végig, szerencsére így nincs áthatolhatatlan dzsindzsa.
Ezután erős lejtmenettel mielőtt a 6. ponthoz leereszkedtem volna, szerencsére tettem egy kis 100m-es kitérőt a bazaltbánya feletti kilátóponthoz, ahonnan a többi tanúhegy irányába volt brutál jó panoráma. Jó volt innen látnom korábbi túráim irányába. Kedvenc tájam az országban.
Utána lefelé egy védmű tetején szaladtam le, ami a lefolyó kövektől védi a levezető gyalogutat. Itt nemsokára meglett a 6. pont is. Sajnos ez a legrosszabb rejtés, mert abszolút nem védett, és ottjártamkor folyamatosan jöttek a kirándulók, így lehetetlen észrevétlenül megtalálni. A hegyoldal ama pontján akár csak megállva is furcsa tekinteteket kap az ember, hogy ott meg épp mit csinál :)
De indultam is tovább az utolsó pontig, az utam könnyen ment már innen végig csak lefelé. És megérkeztem egy végére tartogatott újabb kis csodahelyhez, amiről nem is hallottam volna ha nincs a geokess. Egy meghitt kis szentkút típusú hely, II. János Pál pápának állított emlék képoszloppal és csordogáló hűs forrással. A láda bonyolult helyen van, de itt is szerencsém volt, egyből meglett.
Innen pedig a már említett Szent István kápolnáig kellett csak legyalogoljak és vissza is értem a járgányomhoz. Az egész kaland 3,5 órámat vette igénybe, de szívesen megjárnám későbbiekben ezt újra!

Badacsony track 
MoMaszter 2018.09.05 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
A körtúra pontjait - mivel a Gulács felől érkeztünk - visszafele gyűjtöttük össze! Itt-ott fárasztó, de igazán élménygazdag, fantasztikus kis kirándulás kerekedett a jelszórészletek begyűjtéséből!

Az első - számunkra utolsó - ponton található betűt csak betippeltük, mert egyrészt egy igen komoly kidőlt fa állta utunkat, másrészt fáradtan és nem túl megbízható térdekkel már nem mertük bevállalni a görgeteges részt, ahova a GPS mutatott! Igazából két tippünk volt, de az első bizonyult helyesnek!

A Bujdosók lépcsea lefele talán gyilkosabb, mint felfele, mert felfele ugyan többször meg kell állni levegőért kapkodni, de az elmúlik! lefele az ízületek vannak emberesen megterhelve és az bizony lassabban oldódik. :) De mindenképp élmény!

A 4. állomásnál (Ranolder-kereszt) tinikből álló, halálosan ráérős különítmény üldögélt pont a jelszó felett: morogva imádkoztunk, hogy induljanak már végre el a tanárnőjük után, végül Mars3696 eldöntötte, hogy "aura-varázslattal" elűzi őket (értsd. szemrebbenés nélkül begyalogol közéjük, megsértve mindegyikük auráját). :)) Ez bejött.

Az 5. és 6. pont közt lefele menet a Kőkapu előtt el lehet menni bal kéz felé (emlékeim szerint S háromszög jelzéssel) kivisz egy közeli kilátóponthoz, ahonnan - megkockáztatom - szebb kilátás van az adott irányba, mint a kilátóból!

Köszönjük az élményt!

WADMAC 2018.08.31 16:00 - Megtaláltam
Szép túra volt, köszönöm a rejtést!

nyikes101 és neoly 2018.08.16 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
Ezt is megtaláltuk! :)

nepster 2018.08.15 12:48 - Megtaláltam
Már régóta terven volt a végigjárása, most végre sikerült. Az első pontot sikerült kihagyni a nagy sietségben, a második rendben, a harmadikat nem találtam a Tördemici kilátóhelynél, a többi rendben meglett. Köszönet.

VINAX 2018.08.14 14:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Ez volt a legszebb multi, amit bejártunk!
A fizetős parkolóban álltunk meg, 350Ft/óra. Azt hittük, hogy hamar végigjárjuk, de 1750Ft-ot fizettünk, mire végeztünk 😂😂😂
1. pont: Könnyen meglett, szép, szőlődombos rész vezet a második ponthoz.
2. pont: Itt is hamar ment, de ez a Bujdosók lépcsője eléggé megizzasztott minket ebben a melegben.
3. pont: A nagy lépcsőzés után itt leültünk és megreggeliztünk, közben élveztük a csodálatos kilátást. A láda a helyén volt.
4. pont: Ez a legszebb része az egész Badacsonynak. A koordináták egy kicsivel arrébb mutatnak. A ládához a keresztnél sétáljatok le a lépcsőn a párkányig, itt balra le kell mászni, és ott lesz egy kis gyógyszeres doboz.
5. pont: Eléggé népszerű a kilátó, de nem is olyan szép belőle a kilátás, mint például a leírásban szereplő "200 m hosszú zsákutcában". Nem volt a helyén a láda, így visszarejtettük a kéttörzsű fához.
6. pont. Na itt tettünk egy kitérőt a javasolt "látványos területhez". Nincsenek rá szavak, egyszerűen gyönyörű és magával ragadó. Aztán lesétáltunk a kőkapuhoz.
Itt a ládát keresni kellett, de 10 perc után meglett.
7. pont: Elfogyott a vizünk, de szerencsére itt volt a forrás. Nem volt kiírva, hogy nem ivóvíz, ezért jól megtöltöttük a kulacsainkat. A végláda is meglett.
Közben nagyon csúnyán beborult, és hideg lett, pedig amikor elkezdtük a multit, tikkasztó, fülledt meleg volt. Elkezdett esni az eső, de szerencsére a pusztító vihar előtt be tudtunk bújni egy kis borozóba. Itt a jó hideg fröccs és a zsíroskenyér felbecsülhetetlen volt.

Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

IMG_20180814_123144-01IMG_20180814_123332-01
IMG_20180814_125627-01IMG_20180814_131750-01
IMG_20180814_134439-01IMG_20180814_134453-01
IMG_20180814_150218-01IMG_20180814_151507-01
IMG_20180814_152139-01 
kolgomorov 2018.08.04 22:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Palog 2018.08.02 13:50 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést!

challenger 2018.07.28 21:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

AKEN 2018.07.27 17:30 - Megtaláltam
Köszi! Nehéz rejtések voltak, kisgyerekekkel néhol elég veszélyes.

egynagyati 2018.07.24 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
A leírtak alapján indultunk el a Badacsony felfedezésére, gyönyörű kilátással szuper időben. A negyedik pontnál a rejteknél csak egy tollat találtam. A kilátónál a hely népszerűsége miatt nagyon sok kirándulóba botlottunk. Az utolsó pont egy órás keresés után sem lett meg.
A képek alapján kérem a rejtő elfogadását.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2018.08.01 07:56]

000001
002003
004005
006007
008 
richard_szabo 2018.07.22 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Domorci2010 2018.07.20 16:30 - Megtaláltam
Köszi, jó nagy túra volt, sok szép kilátással.

guppik 2018.07.20 16:30 - Megtaláltam
Köszönjük!

riuci 2018.07.18 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

g-tabe 2018.07.17 17:50 - Megtaláltam
Sikerült! Köszönöm a rejtést!
Nagyon klassz túrára hívtál minket, emlékezetes marad!

Apróbetűs:
A négyes pont felemás. A 'lépj egy nagyot' helyet a kirándulók arra használják, hogy könnyítsenek magukon. Az erős szagnyomok erre utalnak. Meg kellett gondolnom hová nyúlok leereszkedéskor. Talán jobb lenne egy másik rejteket találni neki. A koordinátáival is meggyűlt a bajom. Először a tőle keletre eső dzsindzsásban kerestem, eredménytelenül. A helyes koordináták a kütyüm szerint: N46°47.800 E17°29.428

 
gyildarefo 2018.07.16 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Apás mini nyaralás alatt bejárva a sok szúnyog között.

IMG_5812IMG_5823
IMG_5818IMG_5829
IMG_5814IMG_5821

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (903 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu