geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1819. Hajmáskér (GChajm)
Tiszti épület
Tiszti épület
A kastély elölről (Forrás: Viztorony.hu)
A kastély elölről (Forrás: Viztorony.hu)
Valamikori pompájában (Forrás: Viztorony.hu)
Valamikori pompájában (Forrás: Viztorony.hu)
A kastély bejárata
A kastély bejárata
Kastély hátulról
Kastély hátulról
A messziről látható torony
A messziről látható torony
Katonás csigalépcső (Forrás: Viztorony.hu)
Katonás csigalépcső (Forrás: Viztorony.hu)
Víztorony
Víztorony
Katonai temető
Katonai temető
Kilátás a temetőből
Kilátás a temetőből
Madártávlatból
Madártávlatból

Szélesség N 47° 8,591'
Hosszúság E 18° 1,285'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.15 18:20
Megjelenés időpontja: 2007.09.16 12:46
Utolsó lényeges változás: 2016.12.18 07:10
Utolsó változás: 2018.06.09 23:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: lelcache + Zsé + Lili + Bambusz
Felhasználó: lelcache
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 969 + 3 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetenteA geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A láda egy kisebb méretű (15x11x6 cm) műanyag konyhai doboz, ami a település határában található katonai temetőben van elrejtve, természetes környezetben. Megtalálás után menjetek be a faluba is, mert az igazi látványosság, amiért a láda született ott található. Kérem a rejteket az eredeti minőségben állítsátok vissza!


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Veszprémből Budapestre menet, a 8-as út bal oldalán egy impozáns kastélytornyot lehet látni. Sokszor megcsodáltuk már távolról, de a nagy rohanásba soha nem álltunk meg megnézni, hogy pontosan mi is lehet ez. Gondolom sokan vagyunk ezzel hasonlóan, pedig érdemes megnézni, hogy mit is rejt ez a kis település, mert érdekes történelme és épületei vannak. Ezért határozatunk úgy, hogy egy geoládával titeket is meginvitálunk ide!

Hajmáskér a középkor óta magyarok lakta község, amely Veszprémtől 13 kilométerre keletre, a Séd folyó völgyében terül el. Oklevelekben Keer (1343), Hadmasker (1424), Haymaskér (1702) néven szerepelt. A helynév előtagja a hagyma szóból származó nyelvjárási hajmásból, az utótagja pedig a Kér törzsnévből származik. Ez azt jelenti, hogy őslakói a honfoglaló hét törzs egyikéhez, a Kérhez tartoztak.

A falu lakossága a XVIII. században 379, 1857-ben pedig ezer fő. A nagyobb mértékű gyarapodás a századforduló után, a monarchia katonai kiképző tüzérségi főiskolájának megszervezésével függ össze. A községben 1945-ig nyolcszáz - kilencszáz főt foglalkoztató hadiüzem is működött. A település lakossága 1989-től 1999-ig megduplázódott. Jelenlegi lélekszám: 3060 fő (2006. február havi állapot).

Az öthektáros területen fekvő, háromszintes, összesen hatezer négyzetméter alapterületű kastély 1906-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején császársági és királyi tüzérségi "lövőiskolának" építették. Ezzel végleg intézményessé vált a vidék évszázados katonai jellege. A tüzérségi lövőiskola, lőtér, a "tábor" és létesítményei a monarchia állítólag legnagyobb katonai telepének, egy valóságos modern városnak a megteremtését jelentették, ami feltétlenül hatott a falu népének életére, mindennapjaira és mentalitására is. Az akkoriban 1300 lakosú településen három év alatt egy modern városrész született, ahol több ezer katonát helyeztek el. Akkori mércével mérve a tábort kiválóan felszerelték. A parkot fákkal ültették körül, kialakítottak egy mesterséges tavat is íves fahíddal. Igaz, a falulakók nem sokat élvezhettek mindebből, hiszen ők a területre csak a csendőrségtől kapott igazolvánnyal léphettek be. Külön érdekesség, hogy az itteni hadifogoly tábornak saját papírpénze is volt!
A második világháború megpecsételte a kastély sorsát. 1944-ben megjelentek a németek, majd 1945 után az oroszok. Utóbbiak évtizedes jelenlétét a falakon látható cirill betűs feliratok miatt tagadni sem lehetne, ám a falakba vésett "írásos emlékek" az itt történt átalakításnak és pusztításnak csak egy csekély részét jelentik. A templomból mozit csináltak, a lovardából színháztermet, a tavat feltöltötték, a kastély köré pedig emeletes házakat építettek. Egy utasítás miatt pedig -mely szerint minden fának nyolc méter magasnak kell lenni- gyakorlatilag tönkretették szinte az egész parkot.

Az országból való kivonuláskor az első szovjet katonai szerelvény Hajmáskérről indult. A laktanya felszámolásakor nemcsak a szovjetek és a berendezés tűnt el. Vittek mindent, még azt is, ami le volt betonozva. Az 1989 óta üresen álló épület, 1998-ban került az önkormányzat tulajdonába, miután az ÁPV Rt.-nek nem sikerült rá vevőt találnia. Kiderült, hogy a többhektáros terület mindössze egy helyrajzi számon szerepel, a térképeken pedig hol fehér foltként, hol pulykatelepként, hol pedig libafarmként van nyilvántartva.

Az Önkormányzat eddig nem tudta eladni a kastélyt és a Műemlékvédelmi Felügyelőség nem tud mit tenni az épülettel, hiszen a katonai jelleg miatt az ingatlanok nem minősülnek műemléknek. Több befektető is érdeklődne, ám a kastély belső kialakítása nem a legszerencsésebb. Ezenkívül a falu határában elterülő lőtér is megmaradt, amit a honvédség ma is használ. A környéken állandó hadgyakorlatok zajlanak, ami nem kis zajjal jár. A honvédségi hasznosítással is próbálkoztak, de ők sem látnak benne fantáziát. A különböző pályázatokon nyerhető pénzek nem elegendőek, ráadásul az általában követelt önrész is hiányzik. Ráadásul a kastély bejárata előtt ötvennégy lakásos társasház és étterem áll, melyeket az ideális hasznosításhoz le kellene bontani.Bár a láda hagyományos, mégis rövidke sétára bíztatlak benneteket. Parkolónak a kastély háta mögötti hatalmas placcot javaslom ( N 47° 8,965' E 18° 1,557' 192 m [GChajm+parkoló]), de igazából itt nincsenek parkolási problémák, bárhol megállhattok. Érdemes megnézni a első képen is látható tiszti épület maradványait, ami még romos állapotában is nagyon szép ( N 47° 8,762' E 18° 1,421' 184 m [GChajm+tiszti épület]). Fő látványosság a "kastély" ( N 47° 8,897' E 18° 1,575' 192 m [GChajm+kastély]), mely teljesen körbejárható. A közelben található az ország egyik legszebb víztornya is ( N 47° 9,152' E 18° 1,839' 210 m [GChajm+víztorony]), amelyről ITT olvashattok részletesebben. A víztorony kívülről meglepően jó állapotban van, de a belseje már az enyészeté. A víztorony tudomásom szerint magánterületen áll, de a terület nincs lezárva, és semmilyen magánterületre vonatkozó táblát sem látni, ezért szerintem közel lehet hozzá menni fényképezni. A megközelítést a ( N 47° 9,018' E 18° 1,836' 200 m [GChajm+víztorony start]) ponttól javaslom. Érdemes sétálgatni a kastély hatalmas parkjában és megtekintésre javaslom (márcsak a láda miatt is :-D) a falu határában található szépen rendben tartott katonai temetőt is, ahol békében nyugszanak egymás mellett több nemzet katonafiai (német, szerb, orosz stb.).

A láda egy kisebb (15x11x6cm) konyhai műanyag doboz, az imént említett katonai temetőben várakozik a megtalálókra. A temető szépen karbantartott! Kérlek titeket, hogy ezt az állapotot mi se változtassuk meg! Géstíges: a adál űrűs géstétös nebépezök nabgássagammezs! Kérlek, a rejteket adó objektummal finoman bánjatok! Köszi!

FIGYELEM! Az összes épület romos, omladékos állapotban van, ezért azokba bemenni életveszélyes! Mindenhol kint van a figyelmeztető tábla, hogy a romok 5 méteres környezetében tartózkodni tilos! Kérlek titeket, hogy saját érdeketekben ezt ne hagyjátok figyelmen kívül.

Kellemes időtöltést kívánunk!

(Forrás: Hajmáskér weblapja, Víztorony.hu)

És aki még ennél is többet szeretne tudni, az ne habozzon elolvasni ezt a blogot! (Köszönöm viragk-nak a cikket.)

Aktuális hírek: A kastélyt az Önkormányzat jelenleg 60 millió Ft-ért, a hozzá tartozó 5 hektáros területet pedig 100 millió Ft-ért árulja pályázat keretében. A 2007 júliusában lezárul pályázat ismételten eredménytelen lett. Most zárt pályázaton próbálják értékesíteni, de ha ismét eredménytelen lesz ez is, akkor megint lehetőség nyílik majd rá, hogy akár Ti is megvásároljátok! Hajrá! :-)

Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2016.12.18
2016.07.20 Köszönöm Szabó família segítségét!
2011.08.28
2010.08.16
2010.05.20 Köszönöm nogacsalad segítségét!
2009.03.21
2008.09.21
2008.05.30
2007.10.14
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (634 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.50 web: 4.62 átlag: 4.50

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


dragunov 2020.02.16 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megvan!
drgn

20200216_123636 
Bettinó 2020.02.09 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]

serendipity 2020.02.08 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

vlala67 2020.01.21 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Lupus21 2020.01.21 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

trueefalsee 2020.01.01 15:41 - Megtaláltam
BÚÉK [Geoládák v3.1.2]

Peterancsa 2019.12.29 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83
Ez is megvan, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

kovacs06120000 2019.12.29 09:23 - Megtaláltam
Megvagy! Ládavadász vagyok, mindenkinek sok sikert a továbbiakhoz! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

sokhegyizs 2019.12.22 14:36 - Megtaláltam
Hurrá, megtaláltam, nice work! B-) Üdv: Zsolt & Candy kutyus [Geoládák v3.1.2]

tam623 2019.12.15 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

vajasfok 2019.11.22 14:18 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Érdekes helyszín, különös hangulata van a temetőnek.

Szilágyiék 2019.11.09 14:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Sír az ember lelke: ilyen csodákat hagyni így lepusztulni...

Jól körbejártuk, és "nehogy már kihagyjuk", bocsi, de mi bizony bementünk! (Szigorúan csak saját felelősségre.) Voltak ott mások is. Mikor hallottam, hogy Laja köszön valakinek, azt hittem, bennszülöttekkel találkozott, de azoknak csak a nyomait láttuk. Viszont egy helyes fiatal pár is végigjárta a kastély termeit. Bizony kár lett volna kihagyni, nagy élmény volt!

A temetőnél annyira jöttek utánunk, Laja meg csak meg akart állni, kis híján autóstul bementünk a kapun. De hamar rájöttünk, hogy az út túloldalán jó nagy hely van parkolásra :-D

Találtam egy érdekes cikket Az eredeti sírkövekről

Köszönjük, hogy megmutattad!

Csodaszép! Lépcső ...
Mellettünk a tartályA kastély - annyira gyönyörű még most is
"Hagyaték"Sír a szívünk érte!
Lépcsőház az emeletenNa ez már tényleg élet-a-veszély!
Ez már kicsit giccses - nekemElsőre ezt láttuk meg
Közös nyughelySírkövön a kép
Szépen rendben van tartva 
norko 2019.10.28 14:58 - Megtaláltam
Bakonybéli kiránduláshoz menet útközben ...Ötletes a rejtés.

szabilkó 2019.10.21 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

raticu 2019.10.21 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jegesmedve137 2019.10.20 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

marci_pym 2019.10.20 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Bilmark 2019.10.17 16:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A logbook eltünt. A cukorkát kivettem nehogy valami kiszagolja. [Geoládák v2.2.5]

Ltamás76 2019.10.13 12:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Kicsit sétáltunk a temetőben szép, gondozott, nyugodt hely. Kilenc hónapja lakunk Hajmáskéren de eddig mindig csak elmentünk mellette. Kellett a segítség :) Sajnos füzet nem volt a ládában vmikor kiugrok és pótolom.

IMG_20191013_125415 
Klifi 2019.09.08 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

vaslemez 2019.09.07 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.15
Merész, de jó rejtés.

sergeant 2019.09.06 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

loco001 2019.08.21 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Norbee97 2019.08.19 15:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Vakáció bérlet 2019 37/75.
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Az állomástól érkezve nem sok mindent néztem meg, főleg a pontokra hajtottam. Mindenesetre jó volt a láda közelében lévő árnyék, meleg volt nagyon. A rejtés elég fura volt, de hát ha működik, jó ez... :D [Geoládák v2.2.5]
1167.

IMG_20190819_150445IMG_20190819_150450
IMG_20190819_150504 
Palóchegylakók 2019.08.18 09:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Palóchegylakók [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (994 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.