geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1759. Szécsény (GCSZEC)
A Forgách kastély
A Forgách kastély
A ferences kolostor és templom
A ferences kolostor és templom
A ferde Tűztorony
A ferde Tűztorony
Novohrad - Nógrád Geopark
Novohrad - Nógrád Geopark
A kastély és a kolostor a Várkertből
A kastély és a kolostor a Várkertből
Az evangélikus templom
Az evangélikus templom
Bástyák
Bástyák
A kastély
A kastély
A kolostor és a templom
A kolostor és a templom
Szécsény várának falmaradványai
Szécsény várának falmaradványai
Várkert
Várkert
Kastély a Várkertből
Kastély a Várkertből
Szécsényi képek
Szécsényi képek

Szélesség N 48° 5,039'
Hosszúság E 19° 31,219'
Magasság: 141 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.04 16:00
Megjelenés időpontja: 2007.08.09 19:50
Utolsó lényeges változás: 2017.05.14 18:16
Utolsó változás: 2017.05.14 18:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: gonit, Ibolya
Felhasználó: CsKaroly
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 436 + 5 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: 3 állomásos multi Szécsény történelmi városmagjában.
1. Ferences templom és kolostor: (virtuális) a templom falán lévő domborműn szereplő személy keresztneve (5 betű)
2. Forgách kastély és a Várkert: Sajnos a láda sokadjára is eltűnt, ideiglenesen az alternatívot keressétek.
3. A ferde Tűztorony: (virtuális) a nagy emléktáblán szereplő utolsó hősi áldozat keresztneve (5 betű)

A ládába TravelBug helyezhető.


Nógrád megye talán legszebb műemlékegyüttese Szécsény történelmi városmagja. Kis területen található itt kastély, vár és városfalmaradvány, 700 éves alapokra épült kolostor, barokk és eklektikus stílusú épületek, várkert, valamint, ha ferde tornyot szeretnél látni nem kell Pisaba utaznod, mivel a város tűztornya is meg van dőlve, bár nem annyira, mint olasz rokona.
Nem mellesleg nevezetes történelmi színhely is a város, mivel 1705-ben az itt rendezett országgyűlésen választották II. Rákóczi Ferencet vezérlő fejedelemmé.

Rejtekhelyek:
1. Ferences templom és kolostor: a jelszó a templom falán lévő domborműn szereplő személy keresztneve (5 betű). Kivülről is jól olvasható a szöveg, ha nem találnád nyitva a kolostor kapuját.  N 48° 4,922' E 19° 31,071' 194 m [GCSZEC-1]

2. Forgách kastély és a Várkert: A Várkert egész nap szabadon látogatható. Bejárata itt található:  N 48° 5,007' E 19° 31,212' 174 m [GCSZEC+Park]. Innen rövid séta a láda helyett az alternatívig:
 N 48° 5,039' E 19° 31,219' 141 m [GCSZEC-2]
A második pad alján keresd, csak a 2. pont jelszórészlete.

3. A ferde Tűztorony: a jelszó harmadik része a nagy emléktáblán szereplő utolsó hősi áldozat keresztneve (5 betű). Az emléktábla a torony északi oldalán található.  N 48° 4,896' E 19° 31,306' 177 m [GCSZEC-3]

Megközelítés:
Mivel a felkeresendő pontok nem esnek távol egymástól, ezért célszerű az autót leparkolni és gyalog bejárni a 3 ládát. Tényleg ne menj autóval, mert az egyirányú, a zsák- és a sétálóutcákban való autós bolyongás alatt simán bejárod a nem túl nagy történelmi városmagot.
Ingyenes parkoló itt:  N 48° 4,810' E 19° 31,206' 158 m [GCSZEC+Parkoló]
A ládák felkeresése tetszőleges sorrendben történhet, de a jelszó megadásánal ügyelj a sorrendre. A Tűztornyot a patika felől közelítsd, onnan látható a legjobban a dőlése.

Szécsény története:
A helység első említése 1219-ből való. Károly Róbert Szécsényt 1334-ben várossá nyilvánította, valamint kiváltságokkal ruházta fel. Ebben az oklevélben Szécsényi Tamás erdélyi vajda engedélyt kapott, hogy a várost falakkal vegye körül, tornyokkal, bástyákkal, védművekkel erősítse meg. Feltehetően már ekkor felépült egy várkastély, bár írásos említése először csak XV. századi iratokból ismert. A ferences kolostor és templom építésére a pápa 1332-ben adott engedélyt.
A szécsényi várkastélyban írták alá 1441-ben a husziták vezetőjével a fegyverszüneti egyezményt. Szécsény első törtök megszállása 1552-től 1593-ig tartott. A megszállók megerősítették a várost, és a szandzsák székhelyévé tették, ahová 134 község tartozott. A magyar seregek 1593 végén foglalták vissza először Szécsényt. Egy újabb török hadjárat alkalmával 1663-ban a vár védői harc nélkül feladták a várat, sőt fel is gyújtották azt, így az ismét török kézre került, a kolostorból pedig dzsámi lett. A törökök a templom szentélyének déli falának közepe táján mélyítették be a Mekka felé néző imafülkét, mely Magyarország legészakibb török építészeti emlékként ma is látható.
A várat végül 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel. A ferencesek 1688-ban tértek vissza a város romjai közé, kolostorukat és a templomot újjáépítették.
A város ezután gyakorlatilag mező- ás vásárvárosként funkcionált. Szécsény fejlődése az 1800-as évek végén lelassult, majd a Trianoni békeszerződés következményekén határvárossá vált, így az igazán fontos vásárvárosi funkciója megszűnt, mivel a helyi vásárok látogatóinak a felét elvesztette.

A Szécsényi Országgyűlés:
II. Rákóczi Ferenc úgy tervezte, hogy az országgyűlést Rákos mezejére hívja össze. A császári csapatok parancsnoka azt a parancsot kapta, hogy akadályozza meg Rákóczi Pest határába tervezett országgyűlésének megtartását. Így az eredeti tervet megváltoztatva II. Rákóczi Ferenc Szécsénybe hívta össze az országgyűlést, amely szeptember 12-től október 3-ig tartott. A történelmi jelentőségű összejövetelen 6 püspök, 36 főúr, valamint 25 megye és szinte valamennyi város követei részt vettek.
A várostól északra elterülő Borjúpást réten állították fel az "ország sátrát", amelyben lezajlott a tanácskozás. Az országgyűlés feladata volt az ország függetlenségének kimondása, az állami irányítás erősítése, a jobbágykérdés rendezése, a hadsereg belső rendjének szabályozása és a vallási ügyek rendezése.
Szeptember 18-án II. Rákóczi Ferencet itt választották vezérlő fejedelemmé.

Látnivalók:
Forgách kastély:
A barokk kastélyt 1760 körül a Frogách család építette, a középkori belső vár alapjaira. A középrizalit és a díszkerítés a XIX. század során épült. Földszintje boltozott, az emelet síkmennyezettel készült. A díszudvart lezáró mellékszárnyak közül ma már csak a kelti árkádos épület áll. 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti. A kastély 2005-ös teljes felújítása után teljesen megújult kiállításokkal várja látogatóit.
Érdemes bemenni, mert nagyon szépen van felújítva és a kiállítások is érdekesek.
Kiállításai:
- Fejezetek Nógrád megye újkőkorából: urnasír rekonstrukció
- Vártörténeti kiállítás: Nógrád megye várai
- II. Rákóczi Ferenc és Nógrád megye: Rákóczi és az országgyűlés
- Kastély női lakosztálya: korabeli berendezések
Nyitva tartás: Kedd - vasárnap: 10.00 - 16.00 (hétfő szünnap). Belépődíj: diák 500 Ft, felnőtt 1000 Ft, nyugdíjas 500 Ft
 N 48° 4,972' E 19° 31,149' 178 m [GCSZEC+Múzeum]

Szécsény vára és a városfal:
A Forgách kastély helyén állt egykor a vár magját képező külső tornyos gótikus várkastély. A várfalat vizesárok védte, melynek peremén palánkmű futott körbe, a várkastélyhoz híd vezetett.
A vár az Ipoly kiemelkedő teraszán áll, mely észak felé meredek letörésű, dél felé síkságban folytatódik.
A külsőtornyos városfal mintegy 180 x 300 méteres, megközelítően téglalap alakú területet fog körül. Magját a Forgách kastély környékén lévő belső vár (várkastély) csekély maradványai képezik. A városfalak hossza a bástyákkal együtt 880-900 méter, ebből 620 méter szabadon vagy beépítve ma is áll. Az erődrendszer falainak 70 %-a látható ma. Egy XVIII. századi térkép kilenc bástyát ábrázol, ebből 3 bástya ma is látható, mindhárom alakja eltérő:
A körbástya:
A kétszintes, kör alakú kúpos tetejű torony a XV. század végén, a XVI. század elején készült. A XVIII. században börtönnek használták, majd kórházat rendezetek be benne. Ettől délre látható a városfal legnagyobb egységként megmaradt maradványa.
Az észak-nyugati saroktorony:
A XIX. század elején kerti lakká és kilátóvá alakították, majd evangélikus templomnak rendezték be. Az egyemeletes, kör alaprajzú építmény déli részét magas, egyenes vonalú homlokzat alkotja. Eredetileg rondella volt, később azonban a hiányzó negyedívet beépítették a homlokzattal. Ekkor készült az emeletráépítés is, ezáltal a középkori bástyafalon körbefutó terasz alakult ki.
A szögletes torony:
1946-ig épségben állt, ekkor tulajdonosa eladta a torony kőanyagát, melyet utak építésénél használtak fel. Falai ma 3 méter magasságig állnak. A szögletes toronytól kelet felé, a városfal mentén találhatóak a XIV. századi plébániatemplom falmaradványai, és a benne emelt szabadtéri oltár.
A vár romjai szabadon látogathatók.
 N 48° 4,941' E 19° 31,261' 181 m [GCSZEC+Scenic Area]

A ferences templom és kolostor:
A rend szokásainak megfelelően a település délnyugati sarkába, közvetlenül a városfal mellé települtek.
A templomot az Árpád-kori plébániatemplom helyére az 1300-as években kezdték el építeni. A XV. században a szinte folyamatos építkezések során bővült. A török hódoltság során a kolostor gazdátlanná vált. Az 1715-ös nagy tűzvészben leégett, az ezt követő barokk átépítés, a szentély újraboltozása 1733-ben fejeződött be. A templom tornya az északi oldalon, a szentély és a hajó kapcsolódásánál áll. A barokk toronysisak alatt óra és órapárkány van. A templom nyugati főhomlokzatán nyílik a főbejárat. A templomhajóban barokk oltárok láthatók, berendezéséből a Szent Ferenc (1755), a Szent Antal (1737) mellékoltárok és a szószék (1741) jelentős alkotás. Az együttes legnagyobb építészeti értékét a gótikus sekrestye és oratórium képezi. A sekrestye középpontjában nyolcszöges pillér tartja a kőbordás csillagboltozatot. Az igényes faragások és a jó térhatás a XIV. századi magyar építészet legjelentősebb és legszebb alkotásai közé emelik a sekrestyét.
Ferences kolostor:
A négyzet alaprajzú, egyemeletes, belső udvaros kolostor a ferences templom északi oldalához csatlakozik. A keleti szárnya egybeépült a templom sekrestyéjével.
A Rákóczi-terem:
A sekrestye felett található az ún. Rákóczi-terem. A hagyomány szerint ebben a teremben aludt az 1705-ös országgyűlés során II. Rákóczi Ferenc, akinek gyermekkori nevelője volt akkor a kolostor házfőnöke.
Idegenvezetés: keddtől szombatig 10, 11, 13, 14, 15 órakor van.
Bejelentkezés: Ferences Kolostor - 3170 Szécsény, Haynald u. 9. +36-32-370-880 - szecseny@ofm.hu

Bejárat itt: N 48° 4,917' E 19° 31,077' 183 m [GCSZEC+Church]

Tűztorony:
A barokk stílusú négyzet alaprajzú torony a XVIII. században épült a Tűzőrség számára.
A II. Világháború során a toronytól 80 méterre bomba robbant, sokan ennek tulajdonították az építmény elferdülését. 1968-73 között kutatók állapították meg, hogy a torony észak-kelet felé 32,5 centiméterre elhajlik, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan észak felé dől. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter a dőlés. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.
Nyitva tartás: Kedd-vasárnap 9-17 óráig (hétfőn zárva) Bejelentkezés a Tourinform Irodában. Belépés: felnőtt 400 Ft, diák: 200 Ft

Szentháromság szobor:
A pestisjárvány megszűnésének emlékére állíttatták a XVIII. században a karcsú oszlopra helyezett műemlék-jellegű szobrot.

A patika:
A Szentháromság szobor mögötti XVIII. század elején épült, barokk műemlék-jellegű épületben működik Nógrád legrégibb gyógyszertára.
 N 48° 5,010' E 19° 31,295' 170 m [GCSZEC+Pharmacy]

Várkert:
A kastély aljában található a nagy kiterjedésű gondozott, angol stílusban épült tájképi park. A gyönyörű fekvésű kert helyileg védett természeti érték. Az egykori várbástya mint kerti pihenőház volt használatos, közelében műbarlang épült. Benne az odavezetett víz cseppkőszerűen kialakított sziklákon zúdult alá. A műbarlang somoskőújfalui bazaltömlés köveiből épült.
A parkból felejthetetlen látványt nyújt a csillogó víztükör fölött megjelenő kastély és bástyák, háttérben templomok tornyainak látványa.
Szabadon látogatható.


További információk:
szecseny.hu
A város műemlékei
A ferences kolostor és templom
Szécsény térképe
Szécsény vára

Kellemes időtöltést kívánunk Szécsényben!

Ládatörténet:

2009. 07. 05. A láda újra kereshető. Az elektromos szekrény hátán lévő jelszót megszüntettem. A qtatom jóvoltából elhelyezett üdítős palackban lévő jelszórészlet, továbbra is megtalálható a korábbi láda helyén. Az új láda 1-2 méterrel került lejjebb a régebbi rejtés helyétől.

2016.05.15. Köszönjük az eddigi munkát gonitnak. A láda új helyen várja az ide látogatókat.

2017.05.14. A láda sajnos nagyon sokadjára is eltűnt, pedig már a park minden részén volt rejtve. Újragondolásig az alternatív jelszóval logolható, az a helyén van. Végigjárjuk még a parkot, hogy lehet-e találni valami biztonságos helyet a ládának, vagy a pont végleg virtuálissá válik.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (295 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.11 web: 4.65 átlag: 4.45

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

PardiAndi 2017.11.04 16:00 - Megtaláltam
Szép időben dzoli1-gyel.

kopepe 2017.10.28 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszi a rejtést!

DSCN2341DSCN2344x
DSCN2347DSCN2350
westmark 2017.10.21 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

igelkott 2017.10.07 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.54
Nógrádi hétvége első találata.

DSC_0378DSC_0382
FreEve 2017.09.27 13:21 - Megtaláltam
A ferde torony miatt már régóta szerettem volna ide ellátogatni, köszönöm, hogy az egész várost megmutattad, nagyon tetszett! Csak annyi kiegészítés, hogy a multi fenn van a geocaching. com- on is! :)

Bogi és Bálint 2017.09.22 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pazuzu 2017.09.16 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.72
Nagyszabású mulatságot rendeztek a kastélyudvarban, hatalmas élet van ebben a kicsi városkában. A park a város méretéhez nagyon impozáns, szerencsés város.

I s t i & E n i 2017.09.10 14:00 - Megtaláltam
-

kun.istvan82 2017.08.29 17:16 - Megtaláltam
Családi találat.. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

mravikek 2017.08.29 14:20 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ravaka04 2017.08.29 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

szaatt 2017.08.27 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Domos 2017.08.19 17:55 - Megtaláltam
Köszi!

Zsolt és Ricsi 2017.08.09 19:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Cicki 2017.08.06 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Köszi a rejtést!

joove 2017.08.06 11:44 - Megtaláltam
Biciklis vándortúra keretében.

Vironia 2017.07.27 11:25 - Megtaláltam
Salgótarján környéki nyaralásos ládázás Cipollinóval! Eljöttünk, szétnéztünk, tetszett a város. Köszi a rejtést!!

IMG_6414IMG_6419
IMG_6420IMG_6421
cipollino 2017.07.27 11:25 - Megtaláltam
Rátaláltunk. Köszi.

foximaxi 2017.07.26 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.60
Esőben.

anettx 2017.07.22 15:21 - Megtaláltam
TFTC!
Itt zárult a kétnapos Salgótarján környéki kirándulás rengeteg sok, szép, klassz helyen.
Tetszetős város, ami most teljesen kihalt volt.
Fura a jelszó és nem a hossza miatt.
A tűztoronynál lévő cukrászda kötelező eleme a városnézésnek.

gcszec-IMG_2642 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (447 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu