geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1732. Öszpötei duglászok (GCOSPO)
Gyöngyöspusztai elágazás
Gyöngyöspusztai elágazás
Sissy-tábla
Sissy-tábla
Sissy-liget
Sissy-liget
Szalonnasütő hely
Szalonnasütő hely
Esőbeálló
Esőbeálló
Kandeláber-fa pihenőhellyel
Kandeláber-fa pihenőhellyel
A rekorder fatörzs
A rekorder fatörzs
A fatörzs II
A fatörzs II
Rinyabesenyő
Rinyabesenyő

Szélesség N 46° 9,063'
Hosszúság E 17° 34,987'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.14 12:00
Megjelenés időpontja: 2007.07.14 16:54
Utolsó lényeges változás: 2010.05.26 07:25
Utolsó változás: 2018.09.09 19:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 76 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Öszpötei duglászfenyők

Ez a kétállomásos multi elsőként Erzsébet királyné emlékét idézi fel egy duglászfenyő-ligetben, majd az ország legnagyobb duglászfenyőjéhez, a Kandeláber-fához vezet el. Az erdészet által kialakított parkolót ajánlom bázispontként: ez az első állomásnál, a Sissy-ligetben található. N 46° 9,340' E 17° 33,515' 170 m [GCOSPO+parkoló]

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A kulturált pihenőhelyet a SEFAG a természetbarátok számára hozta létre, kérlek, hogy Te is vedd figyelembe az ő szempontjaikat. Az erdőben általában sötétedéstől reggelig ne tartózkodj!
Az erdőlátogatási korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Az első jelszórészlet koordinátája:  N 46° 9,335' E 17° 33,515' 170 m [GCOSPO-1]. A jelszórészlet (római szám mint négy betű) az esőbeálló északnyugati részén az első ferde tetőgerendán található A láda (Kandeláber-fa állomásnál) koordinátája:  N 46° 9,063' E 17° 34,987' 170 m [GCOSPO-2]. A láda egy üreges tuskóban rejtőzik.
A jelszó képzése: a ligetben talált jelszórészlet után a logfüzet jelszórészlete egybeírva.

Az öszpötei erdő
Somogy nyugati részén a Drávától a Balatonig majdnem összefüggő láncolatban, széles sávokban erdőségek húzódnak. Ez az erdősültség a török korban történt pusztítások, a középkori településhálózat megsemmisülése miatti elnéptelenedés máig sem kihevert következménye. A legújabb korban ismét folyamatos az erdők térhódítása a mezőgazdasági területek rovására a falvak elnéptelenedése, a vidék hanyatlása miatt.
A Lábod környéki, SEFAG-hoz tartozó erdők sík vidéken terülnek el, és egyes részeik (például a Nagysallér) kapitális nagyvadakban bővelkednek. Az ehhez közel fekvő öszpötei erdő Rinyabesenyő határában terül el; egy középkori, nyomtalanul elpusztult falu, Öszpöte helyén. Ma már csak régészetileg kevéssé feltárt földsáncok emlékeztetnek a hajdani falu vármaradványaira.

A homokos talajú, ezért esős időben is viszonylag könnyen járható erdő nem őshonos fáiról, hanem az Észak-Amerika nyugati felének mérsékelt övéből származó duglászfenyőiről nevezetes (Pseudotsuga menziesii). A duglászfenyő mindenki által ismert, mint szép megjelenésű karácsonyfa, amely nem hullatja tűit. Az eredeti termőhelyén mamutfenyőket is felülmúló magasságú fák európai állományai, mivel a faj élettartamához viszonyítva rövid ideje lettek telepítve, még nem érték el a 100 m körüli méreteket, de hazánkban is található néhány szép példány.

A Kandeláber-fa
Magyarországon az öszpötei kandeláber-fa a rekorder duglászfenyő, az elágazás alatt mért 484 cm törzskerületével és 32 m magasságával. A teljesen egészséges, monumentális fa (sajnos ez évben egy nagy oldalágától már elbúcsúzott) onnan kapta a nevét, hogy törzséből alacsonyan óriási, közel vízszintes oldalágak erednek, amelyek pár méter után válnak függőlegessé, így egy gyertyatartóhoz hasonlítható.
A helyi erdészet nagy becsben tartja és óvja ezt a fa-különlegességet (uzsonnázóhelyet is kialakítottak a látogatók kedvéért). A fenyő lombos fák társaságában rejtőzik, ezért legjobban lombhullás után csodálható meg - messziről valóságos facsoportnak tűnik az erős oldalágak miatt.
Óvjuk a környezetét ; kérek mindenkit, hogy a fára vigyázzon, ne másszon fel rá!

Duglászliget Erzsébet királyné emlékére
A duglászfenyőkből álló nevezetes kis ligetet Erzsébet királyné (Sissy vagy Sisi) emlékére ültették 1898-ban, miután terrorista orgyilkosság áldozatává vált. A 100 évnél öregebb fák közül 21 ma is jó állapotú, egészséges, 30...35 méter körüli magasságú példány él itt. A terület és a hozzá vezető földutak rendbetétele után itt alakított ki a SEFAG egy erdei pihenőt esőbeállóval és tűzrakóhellyel; a létesítményt 2007. április 14-én avatták.

Erzsébet királyné
Erzsébet királynét a 19. században a magyarok nagy szeretete övezte.
A királyné a Wittelsbach bajor hercegi családból származott; unokatestvére a szintén tragikus sorsú II. Lajos bajor királynak. Sissy szinte gyerekfejjel lett Habsburg Ferenc József felesége. Ami miatt kivívta eleink szeretetét, az a magyarok iránt érzett rokonszenve volt; befolyását igyekezett a Habsburg-ház magyarellenes beállítottságának csökkentésére felhasználni - már amennyire ezt anyósa lehetővé tette. Magyarul is megtanult, és legkisebb lányát, Mária Valériát magyarnak nevelte.
A mélyérzésű, művelt, okos és szép Sissy mindenben férje ellentéte volt; házasságuk nem lehetett boldog. Négy gyermeke közül egy kislányát betegség miatt veszítette el, a trónörökös Rudolfnak pedig a sokak által nem teljesen tisztázottnak tartott szerelmi öngyilkosság lett a végzete.
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy miután egy merénylő kihegyezett reszelővel kioltotta Sissy életét, a magyarok őszintén gyászolták, és emlékét minden módon igyekeztek megörökíteni.
Már korábban róla kapta nevét Erzsébetfalva (ma Budapest része Pesterzsébet néven); a budapesti Erzsébetváros (VII. ker.), később a budapesti és komáromi híd is. Szerte az országban emlékművek és emlékligetek létesültek; ezek egyike az öszpötei is. Az Erzsébet királyné emléke nevet viseli a magyarok kultikus növényének, a szőlőnek egy fajtája is.

Az erdei utak; tájékozódás az erdőben
A területen szilárd burkolatú feltáró út nincs.
Az erdőben homokos szekérutak haladnak keresztül-kasul, amelyek állapota a fakitermelés függvényében változó; a Rinybesenyőről az ajánlott parkolóhoz vezető útvonalat az erdészet városi autóval is járható állapotba hozta - ne gondolj sztrádára...a nagyobb kátyuk homokkal lettek feltöltve.

Az utak által felszabdalt erdő részterületei a kereszteződéseknél elhelyezett jelzőcövekek számozása szerint egyértelműen behatárolhatók; a dőlt betűs 3-jegyű számok erre vonatkoznak. Eltévedni nem igen lehet, ha ezt a leírást magaddal viszed.
Az erdő számunkra érdekes részletéről egy térképvázlatot tölthetsz le innen, de úgy értékeld, hogy minden szempontból hozzávetőleges, és csak olyan részletességű, amit a bejárások során fel tudtam jegyezni.

2016-tól új segítség is van a tájékozódáshoz. A Sziágyi Erdei Iskolától induló, gomba jelzésű tanösvény tájékoztató tábláival bemutatja a környék történelmét és élővilágát. A körtúraként teljesíthető tanösvény elhalad az egykori Sziágybesenyőnél majd a Kandeláber-fánál, és viszonylag jól járható visszatérő szakaszán közelíthetjük meg multink első állomását. A gomba-jelek felfestése csak ilyen haladási irány mellett szembetűnő!

Az erdei parkoló megközelítése
Gyöngyöspusztáról indulva
A Kaposvár-Barcs országútról két útvonalon is megközelíthető az erdő mellett fekvő Gyöngyöspuszta. Vagy Hencse község központjából Kőkúton keresztül, vagy Hencse és Homokszentgyörgy között leágazva közvetlenül.
Gyöngyöspuszta északi végénél egy kanyarnál az útkereszteződésben ( N 46° 10,060' E 17° 35,915' [GCOSPO+1. csillagpont])nyugatra indulunk a kezdetben murvás, majd homokos úton.
További útpontok:  N 46° 10,015' E 17° 33,672' [GCOSPO+1. elágazás] (125-ös cövek), aztán  N 46° 9,733' E 17° 33,730' [GCOSPO+2. elágazás], végül itt  N 46° 9,659' E 17° 33,434' [GCOSPO+3. elágazás] (141. / 142. sz. cövek) kanyarodsz el a parkoló felé.
Rinyabesenyőről indulva
Lábod felől érkezve Rinyabesenyő központjánál rátérsz az észak felé vivő útra ( N 46° 9,981' E 17° 31,039' [GCOSPO+2. csillagpont]), majd rövidesen leágazol kelet felé. További útpontok:  N 46° 10,206' E 17° 33,230' [GCOSPO+4. elágazás] (234-es cövek) pontnál délre fordulsz, a  N 46° 9,934' E 17° 33,367' [GCOSPO+5. elágazás] (75ös cövek) kereszteződésben keletre fordulsz, majd pár méter után délre folytatod az utat a parkolóig.

Gyalog a két állomás között
Az első állomás maga a parkoló. A két állomás között erősen kalandos lenne a toronyiránti közlekedés.
A ligetből visszafelé indulva elérjük a 141 és 142. sz. cöveket ,  N 46° 9,659' E 17° 33,434' [GCOSPO+3. elágazás] itt keletre indulunk egészen a 152-es cövekig ( N 46° 9,846' E 17° 34,765' [GCOSPO+6. elágazás]), itt délre indulunk és meg sem állunk a 2. állomásig.
Az úton haladva baloldalon egy kis homokbányát találunk; innen a láda már becserkelhető. A láda egy fatuskóban rejtőzik, kéreggel és levelekkel álcázva; a nevezetes fa innen már látható.
Ezt csak akkor olvasd el, ha nincs GPS-ed: ha jobban szeretsz utakon járni, akkor a homokbányánál tovább haladsz, és az első kereszteződésnél balra kanyarodsz; 100 méter után északra-északkeletre indulsz és további 100 méter után rejtőzik a láda. A nevezetes fa ettől keletre található. ( N 46° 9,094' E 17° 35,028' 170 m [GCOSPO+fa])

Rinyabesenyő község
Rinyabesenyő egy számottevő munkalehetőségek nélküli kis falu, ahol régebben jómódú, szorgalmas gazdák laktak. A csökkenő lélekszámú faluban nagyarányú népességcsere történt. Lábod felől érkezve a faluvégen tűnik fel a valaha jobb napokat látott, de ma is szép templom.

Kőkút község
A község helyén a középkorban Tapazd volt található. A mai község három kisebb településből jött létre 1928-ban, ezek: Kőkút, Alsótapazd és Gyöngyöspuszta. A címerében látható kürt az Alsótapazdon hajdan átvezető római hadiút nyomvonalán lévő, még a 19. században is működő postakocsi-állomásra emlékeztet.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (53 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.68 web: 4.78 átlag: 4.77

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mr Zerge 2019.10.13 11:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb...
Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

scele 2019.08.15 15:42 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kicsiscele 2019.08.15 15:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

VaVi 2019.07.25 19:09 - Megtaláltam
köszi :)
néhol elég para volt az út

Judit és Béla 2019.07.25 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Nagyszerű, pompás, remek!

VP 2019.06.30 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.62
Gyónyörű, hatalmas fa!
A parkolóhoz nem jutottam el autóval, mert egy hatalmas, zöld vízzel telt gödrön nem tudtam (nem mertem) átmenni autóval. Így az 1. ponthoz csak gyalog lehetett bejutni. Cserébe viszont a 2. ponthoz aránylag közel jutottam egy-két kisebb tócsa ês sárgödör bevállalásával.
Vasárnap délelőtti csavargás Lábod körül.

 
Párduc50 2019.05.11 12:02 - Megtaláltam
Ok

szn0907 2018.07.17 14:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Nagyon szép környezet. Láttunk fekete harkályt és dámszarvasokat is :)

IMG_2024ret 
zalajaro 2018.04.22 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Aki keres, az talál! 🙂

Bubuka 2018.04.22 11:32 - Megtaláltam
Ladról jöttünk át, először a 2. ponthoz. A kandeláber fa fantasztikus!
A Sissy fáknál rengeteg szarvast láttunk, több csordát is, ahogy ide-oda vonultak.
Érdekes volt a talaj is, az úton elsüllyedtünk a homokban, pár méterrel arrébb pedig állt a víz az erdőben.

P1160762P1160766
P1160772
P1160773P1160785
Ulmi. 2018.01.05 14:00 - Megtaláltam
Csodás a fa.Köszönjük.

vetele 2017.04.17 11:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Köszi a rejtést! Másodszor futottunk neki, de megérte.

e369 2017.04.17 11:16 - Megtaláltam
Régebben a vadászidény és a tervezettnél nehezebb tájékozódás miatt elhalasztottuk a fenyő megkeresését (csak 3-ig lehettünk az erdőben), akkor a Sissi pihenő felkeresése és szalonnasütés fért bele az időnkbe.
Most megkerestük a fát is, hatalmas, és nagyon különleges látvány. A fenti térképvázlatnak köszönhetően egész jól kiigazodtunk a terepen, bár jól jött volna, ha nem csak a gomba ösvényen lettek volna számozott cövekek.
Köszi a rejtést!

IMG_20170417_105207IMG_20170417_105403
IMG_20170417_112553IMG_20170417_114838
Cicki 2016.12.10 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Szintén a Zöldpont 20 éves szülinapi túráján. Köszi a rejtést! :)

eltájoló 2016.12.10 13:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
A Zöldpont Egyesület 20 éves szülinapi túráján találtuk meg. Kellemes, 20 km-es séta közben. Jó nagy fa. A Sissi-ligetnél szalonnát sütöttünk. Jó kis nap volt. Köszi a rejtést.

tileschg 2016.12.10 13:00 - Megtaláltam
Zöldpont 20 éves szülinapi túrája közben.
Köszönöm a rejtést!

Kujti 2016.08.20 14:35 - Megtaláltam
Egy igen jó túrázás egy nem sűrűn járt helyen. Jól esett újra Hevvel menni egyet. A fenyő egyszerűen lenyűgöző! Köszönjük!

Hev 2016.08.20 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Az új, Rinyabesenyői erdei tanösvény bejárása közben Kujtiékkal megtaláltuk.
A vizet kiöntöttük, a füzet száraz, a fa szenzációs és az egész tanösvény nagyon érdekes.
Akit érdekel itt megnézheti a tanösvényt is.

kobcikrajci 2016.07.20 16:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.52
Bicajjal Nagyatádról Szigetvárra. A sziágyi iskola felől érkeztem. Az aszfaltos szakasz után ismét jöttek a vizenyős területek, ezért csak lassan tudtam haladni. Végül egy hatalmas irtás mellett, ahol markolóval szedegették a méretes törzseket, megtaláltam az első célpontot, az Erzsébet-fákat. Igen érdekes történet, és látványos helyszín. A jelszórészlet felírás a gerendán. Az erdőben egy tanösvény is végigvezet gomba jelzéssel, gondoltam, ezen kelek át az óriásig. Az útvonalat viszont a szövevényes rendszerben nem tudtam követni, így a szekérnyomok elfogytak, én pedig kalandozhattam a sűrűben kerítések, vizenyők, méretes aljövényzet között. De hát ezért kaland a GC! :) Végül kibotorkáltam egy térképen jelzett, a terepet D felől kerülő, kerítések között futó szekérnyomra, ahol már jól haladtam. Megérte, mert a fa valóban monumentális példány, érdekes törzsrendszerrel. Innen a K felé eső, É-ra tartó térképes utat vettem igénybe, melynek középső, ingoványos részét is leküzdve megkönnyebbülten hagytam el a mini Bermuda-háromszöget! :)

carmin 2016.07.05 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Sziágy felöl érkeztünk az 1. ponthoz, innen tettünk egy kört gyalog, néhol nagy gazban, néhol nagy homokban. A hatalmas fa látványa lenyűgöző! Még nem láttam ilyen fát, köszönjük, hogy megmutattad!

DSC04142DSC04147
DSC04149DSC04151
DSC04157DSC04158
DSC04161DSC04167
DSC04169DSC04172
DSC04174 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (78 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu