geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1558. Nádasdi erdő (GCNAER)
Héraklész
Héraklész
Gugyuló Jézus
Gugyuló Jézus
Fel a hegyre
Fel a hegyre
Szent Donát-kápolna
Szent Donát-kápolna
Kilátás a Som-hegyre
Kilátás a Som-hegyre
Nádasdi erdő
Nádasdi erdő
Emlékmű
Emlékmű
Graffitik
Graffitik
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)

Szélesség N 46° 19,105'
Hosszúság E 17° 50,156'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.03 11:30
Megjelenés időpontja: 2007.02.05 15:20
Utolsó lényeges változás: 2012.11.15 11:25
Utolsó változás: 2019.09.11 18:57
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 145 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Segítség a valós rejtőhelyhez (a szűk völgy miatt nincs mindig jó műholdvétel):
A geoláda felé vezető út majdnem végig a kaposvári vasútállomástól induló sárga turistajellel Sárga sáv van jelölve. Ezután a S+ Sárga kereszt, majd a SO Sárga kör rövid szakaszán haladunk.
Az emlékfaltól indulva, nyugatra nézve az emlékfal bal kézre essen. Nyugatra indulunk a szekérúton, ekkor az út jobboldalán az első fa egy vastag, összenőtt kettős törzsű bükk, a harmadik a rejtőfa, amelynek térdmagasságban lévő kis odujában van a ládika. A ládikát valami nehezebb dologgal álcázd, amit nem fúj el a szél!
Jelszó képzése: három jelszórészlet egybeírva az alábbi sorrendben:
1. 46° 21,059' 17° 48,547' Gugyuló Jézus-szobor: a kétszavas feliratból az első szó, egy név. 46° 21,059' 17° 48,547'
2. 46° 20,819' 17° 49, 370' Szent Donát-kápolna: a műemlék tábla feliratából az első sor második szava, egy név.
3. 46° 19,105 17° 50,156' Láda: mérete 10 cm * átm. 4 cm. Jelszórészlet a logfüzetben.
Főbb koordináták:
Rosseb bakák emlékműve:  N 46° 21,205' E 17° 47,709' 135 m [GCNAER+indulás]
Egykori kaszárnya:  N 46° 21,173' E 17° 48,064' 135 m [GCNAER+útpont]
 N 46° 21,059' E 17° 48,547' 135 m [GCNAER-1]
 N 46° 20,819' E 17° 49,370' 200 m [GCNAER-2]
Leágazás:  N 46° 19,214' E 17° 49,916' 185 m [GCNAER+útpont]
Láda:  N 46° 19,105' E 17° 50,156' 145 m [GCNAER-3]


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

6 km-es séta városunk központjától a Nádasdi-erdő történelmi nevezetességű pontjáig az első szakaszon a sárga sáv Sárga sáv jel mentén.
Az útvonal számos pontján városunk történelmének egy-egy jellegzetes momentuma tárul fel - a leíráshoz felhasználtam a "Kaposvár és környéke" c. könyv segítségét (Dávid kiadó, Kaposvár, 2000. Szerkesztő Dávid János).

"Somogyi rosseb"
Mindjárt az állomással szemben a somogyi "rosseb bakák" emlékműve található. A szobor Héraklészt ábrázolja, aki puszta kézzel küzd az oroszlán ellen. A 44-es gyalogezred iszonyú vérveszteségek és újraszervezések során bizonyította haláltmegvető bátorságát az első világháborúban.
A Baross utcán keletre indulunk.
A parkot elhagyva, bal kéz felől az új szakközépiskola egy régi kaszárnya átalakításával jött létre. Az eredeti épületegyütteshez egy kedves történet kapcsolódik.
Annak idején József főherceg látogatását várták, aki késett - nem tudták, hogy Kaposújlaknál lerobbant az autója és most lóháton közeledik. A kapuőrhöz több ízben is szalajtottak a tiszt urak egy őrmestert, hogy mi a helyzet. Végre belovagolt a főherceg. Tudatta az őrszemmel, hogy ő kicsoda. Mire a baka: Nem szeretnék a maga bőrében lenni! Az őrmester úr már háromszor is kereste!

Kapos
Nemsokára átkelünk a Kapos hídján. Az először idelátogatónak nagy csalódás lehet: a híres-nevezetes Kapos keskeny patak, egyelőre eléggé elhanyagolt partokkal - de hát mi akkor is szeretjük.

Gugyuló Jézus
Dél felé tartunk a Béla király utcán. A Csalogány utca kiágazásánál találjuk Kaposvár legrégebbi szobrát, egy guggoló Jézust ábrázoló festett szobrocskát, amelyet az 1721-ből származó tabernákulum-oszlop rejt (a kaposváriak elnevezése szerint Gugyuló Jézus). Ezt a fából készült szobrot 2006 elején ellopták, de nagy megkönnyebbülésünkre megtudtuk, hogy csak egy hiteles másolatról van szó, az eredetit biztonságban őrzik, és annak alapján hamarosan sikerült a pótlás.
A jelszó első része az oszlopon található kétszavas feliratból az első, egy név (5 betű).
A Béla király utcát annak egy éles bal kanyarjánál hagyja el a sárga sáv Sárga sáv jel, amelyen utunkat folytatjuk.
Kisvártatva rátérünk egy keskeny útra, amely jó kis kaptatóval a domb tetejére vezet.

Szent Donát-kápolna
A domb tetején találjuk a Szent Donát-kápolnát. Eddig a virtuális ládáig városi autóval is jöhetünk; az út egyautónyi széles, tűrhető állapotban lévő aszfalt burkolata esős időben is autózható. A kápolnánál ugyan nincs kialakított parkoló, de két-három autó biztonságosan elfér. Tovább is lehetne autózni, de akkor nem lenne részetek a szép kultúrtáj élményében!
A jelszó második része a műemléktábla első sorának második szava, szintén egy név (5 betű).
A kápolna a XVIII. század első felében épült, a pontos évszám ma nem ismert, mivel a hegyközségi évkönyv már korábban elveszett. Itt minden a helyi jelentőségű, de nagy múltú szőlőkultúrára emlékeztet. A kápolna ajtaja zárva, de az ajtózár melletti kémlelőnyíláson beleshetünk.
Szent Donát a szőlőtermesztők védőszentje, és az oltárképen szőlők között láthatjuk. Az oltár feletti kupolán egy korábbi renováláskor a vakolat alól korabeli freskómaradvány került napvilágra, amely Jézust ábrázolja, egyik oldalán a korabeli Kaposvár, másik oldalán a valahai kaposvári vár ábrázolásával. A szőlőág erről a képről sem hiányzik. A Jézusra utaló szalagfelirat: Ego sum vitis vere, azaz "én vagyok az igazi szőlőtő".

Ivánfa-hegy
Délnek fordulva végigmegyünk az Ivánfa-hegy keskeny gerincén, és valóban megkapó kilátásban gyönyörködhetünk. Északra a város egy részének látképe, jobbra-balra a mély völgyekkel elválasztott, párhuzamosan futó hosszú dombgerincek; körös-körül a gondosan kezelt szőlőskertek kis hétvégi házakkal. Az ilyen hobbikertek a XX. század 70-es és 80-as éveiben élték fénykorukat; nem is számított komoly polgárnak, akinek ilyenje nem volt. Ma már egyre több az elhanyagolt, elvaduló, többnyire reménytelenül eladásra kínált kert is.
A terület alapját képező, mélyen eltemetett, földtörténeti ókorból származó kristályos kőzetekere a Pannon-tenger homokos-agyagos üledékei, majd lösz települt; ezek a "sárgaföldből" álló dombok főleg a víz eróziós munkája nyomán változatos felszínnel jöttek létre.
A kerteket elhagyva (most már semmi esetre se menjünk tovább autóval!) kis erdős részben haladunk, majd kiérünk a nyílt terepre. A jel a szántóföld szélén keletre, majd délnek tart; rövidesen a Nádasdi-erdőbe ágazik ki kelet felé a sárga L Sárga rom jel, amelyen megközelíthetjük a ládát.

Természetbarátoknak:
Még a sárga L Sárga rom túristaút leágazása előtt 330 m-rel egy vadászles közelében egy kis kitérőt téve keletnek a lejtőn lefelé vezető szekérúton, egy kis szerencsével rátalálhatunk a lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum) nevű örökzöld védett törpecserje kisebb telepeire, amely sokkal ritkább, mint a szintén védett, de errefelé közönséges szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus).

Latinca-forrás
A sárga L Sárga rom jelből kiágazó sárga kör Sárga telikör jelen érünk a forrás völgyébe.
A kis rejtett völgyben kiépített forrás és Latinca-emlékmű található. Korábban több évtizedig kultikus hely volt; ma már az emlékmű és forrás elhanyagolt. A forrás vizét ivásra nem javasolnám. Ebben a festői szépségű környezetben lőtte agyon a Prónay-féle különítmény a kommün alatti tevékenységük alapján Latinca (sokan Latinka néven ismerik a helyi direktórium vezéralakját) Sándort és 4 vádlott-társát a Tanácsköztársaság bukása után, 1919. szeptember 17-én.
Az elhanyagolt, és oda nem illő ábrákkal "díszített" emléktábla előtt elgondolkodhatunk a szerencse forgandóságán.
A ládika rejtekhelye az emlékműtől nyugati irányban, az út jobboldalán egy nagy fa törzsében térdmagasságban található az N 46° 19,105' és E 17° 50,156' koordinátákon. Ha továbbmegyünk a sárga L Sárga rom jelen kelet felé, majd északra, a város területére visszaérve begyűjthetjük a bencés apátságnál elhelyezett geoládát.
Egy jótanács: ha nem megyünk az apátság felé, akkor a visszaútnál nem javaslom azt az újítást, hogy a sárga sáv Sárga sáv jel elkanyarodásakor egyenesen északra haladjunk a jelöletlen úton az Ivánfa-hegy gerincére történő visszakanyarodás helyett, mivel a város egy elhanyagolt, barátságtalan részébe jutnánk.
Ha nem hagytuk az autót a kápolnánál, akkor az Ivánfa-hegy gerincén visszavezető útról egy másik mélyúton is leereszkedhetünk a N 46° 20,389' E 17° 49,418' pontnál balra kiágazva.
Az erdős környezet látogatásakor két tanács, főleg ha a ládától tovább folytatjuk utunkat a sárga L Sárga rom jelzésen:
1. A kullancsok elleni védekezést javaslom.
2. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (105 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.22 web: 4.53 átlag: 4.35

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Szőkekapitány 2019.10.12 12:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Köszönöm szépen a rejtést. Kerékpárral. A sárga jelzés egy szakaszon le van kerítve, és teljesen gazos bokros részen lehet kikerülni ahol meg gyalog is nehéz haladni, nem hogy kerékpárral. Szép helyeken jártam a rejtések igényesek, és pontosak.

ukata79 2019.09.22 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

g-tabe 2019.08.24 10:39 - Megtaláltam
Megvan... illetve nincs.
A 3-as pontnál szigorúan a koordinátára mentem. Az felvitt a domboldalra, a cache pedig mint utólag a rejtőtől megtudtam, lent van a 'lapon'. Ha alaposabban elolvastam volna a leírást, meglett volna, de így a rejtő jóindulatára voltam bízva, ami adott ugyebár, így megkaptam tőle a 3. jelszórészletet.
KÖSZÖNÖM!

Pantya 2019.06.11 21:48 - Megtaláltam
Az első két pontot sikeresen megtaláltam, a harmadik ponton viszont nem boldogultam a nagy sár miatt. Kérem a kép alapján az elfogadást.
Köszönöm a rejtést! :-)

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.06.12 07:13]

IMG_20190606_202624IMG_20190606_202631
BRita72 2019.05.25 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! Szerencsénkre a Latinca- forrásnál előttünk kaszálhatták le a völgyben a tisztást mert minden szép rendezett volt

61602275_587934905028390_8548743106852290560_n 
Totht737 2019.05.25 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

carmin 2019.05.20 10:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Fordított sorrendben jártunk a pontoknál a GC7DOM 5. és 6. pontja közé ékelve. Még mindig jó saras volt a forráshoz vezető meredek út, pedig már 3 napja nem esett.

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

DSC04783DSC04787
DSC04791DSC04798
DSC04801DSC04808
DSC04809DSC04825
DSC04850DSC04844
DSC04851DSC04854
Pety84 2019.04.01 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.03.31 22:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csabiq 2019.03.04 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládika az emlékmű előtt hevert a földön, vissza helyeztem a fába, remélem jó helyre került. [Geoládák v2.2.5]

paul 2018.10.21 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

EmesESE 2018.09.15 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2018.05.21 14:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés: a ládika a helyén van, ép állapotban.
Sajnos a S- jel kijárt útvonalát pár száz méteren át elkerítette a földtulajdonos, az új jelzés erősen bozótos részen vezet ezen a szakaszon. A borjú nagyságú őrző kutya (egyelőre) biztonságos kerítés mögül acsarkodik.

katika 2018.04.30 20:20 - Megtaláltam
2 napos ládázás utolsó állomásán nem jártunk szerencsével. Az első két pont gond nélkül meglett. A 3. pont felé vezető úton hatalmas felhőszakadás zúdult a nyakunkba.És közben ránk sötétedett. Ha elfogadod a megtalálást megköszönjük. Ha nem, akkor legközelebb megkeressük. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2018.05.01 07:54]

ésKata 2018.04.29 18:00 - Megtaláltam
4napos

V_Gabor 2018.04.29 16:15 - Megtaláltam
Az első két pont megvan, a harmadikkal nekünk sem volt szerencsénk
a hét domb láda közben kerestük meg ezt a multit is.

Köszönöm! [g:hu 1.5.4j]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2018.04.29 16:31]

Köszönöm!

2018-04-28 14.01.47R2018-04-28 16.05.38R
2018-04-28 16.16.30R 
laszloze 2018.04.13 17:15 - Megtaláltam
Hosszú történet, hogy hogyan találtam meg ezt a ládát, mert az egész szinte 3 évig nyúlik vissza. Egyszer ha több időm lesz, leírom.
A láda épségben egészségben.

Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.5.4]

vitibi 2017.09.29 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.90
Az egy hetes kaposvári ládázás záró sétája volt.(hogy legyen egy kis túra is ) A kápolnánál hagytuk az autót., onnan bandukoltunk el a gerincen a forrásig. Sem vizet, sem ládát nem találtunk(sajnos a gps dobált jobbra-balra)Szeretnék egy elfogadást kérni a mellékletek alapján!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2017.10.04 07:16]

20170929_15190720170929_141136
20170929_14110920170929_141159
20170929_141147 
Zéboy 2017.08.03 09:47 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.08.03 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (153 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu