geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1546. 17 kilométer a Zselicben (GCZSEL)


Javasolt kiindulópont
Javasolt kiindulópont
Már elhagytuk Zselickisfaludot
Már elhagytuk Zselickisfaludot
Csodabogyók az erdőben
Csodabogyók az erdőben
Télen is ilyen szép
Télen is ilyen szép
Gyerekekre vigyázni!
Gyerekekre vigyázni!
1. pont: Mátyás kútja pihenőhely
1. pont: Mátyás kútja pihenőhely
Visnye falu címere (forrás: heraldika.hu)
Visnye falu címere (forrás: heraldika.hu)
Titokzatos felirat...
Titokzatos felirat...
Bosszantó!!!
Bosszantó!!!
Már csak 3 km, és vége
Már csak 3 km, és vége

Ládatérképek:
Szélesség N 46° 14,305'
Hosszúság E 17° 43,586'
Magasság: 284 m
Megye/ország: Somogy
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.01.13 13:45
Megjelenés időpontja: 2007.01.15 17:20
Utolsó lényeges változás: 2012.10.10 15:56
Utolsó változás: 2013.05.10 20:01
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 17000 m
Megtalálások száma: 99 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente
Megtalálás bejelentése

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


1. A Mátyás-kútnál fönt az út mellett egy vastag fa tövénél egy kicsi doboz, benne a jelszó első része (nagyon rossz a műholdvétel, érdemesebb a leírás alapján keresni). A fára turistajel van festve.
2. A betyársír közelében az N46° 13,239' E17° 42,921' koordinátán álló vezetéktartó oszlop tövében fekete filmesdoboz a borostyán alatt.
3. A lezárt torony mellett az N46° 14,305' E17° 43,586' koordinátán álló több törzsű fa tövében egy nagyobb méretű láda (kb. 18 cm x 18 cm x 8 cm).


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Ez a háromrészes multi egy közel 17 kilométeres körtúra során található meg. Útközben átérezhetjük a Zselic nyugati felének hangulatát, ami lehet, hogy nem veszi fel a versenyt a hegységek szépségével, de mégis kellemes kikapcsolódás lesz. A ládák megtalálása a leírások alapján remélhetőleg könnyű, nem vesz el sok időt a keresgélés.

Kiindulópont

Nem kötelező, de szerintem legjobb kiindulópont a zselickisfaludi Vándor Turistaház. Zselickisfaludra Kaposvár felől érkezhetünk meg, Szennán át (akinek még nincs meg, az itt útközben begyűjtheti a szennai GCszsk virtuális ládát, és kis kitérővel Patcán a Katica tanya ládáját is: GCPATC). A turistaház előtt állhatunk meg autóval, a koordináták:  N 46° 16,160' E 17° 43,859' 173 m [GCZSEL+Kiindulás], további információ a turistaházról: itt
Innen a zöld Zöld négyszög és a kék Kék sáv jelzések együtt mennek két irányba, nektek észak felé kell elindulni, amerről jöttetek.

1. Mátyás kútja

A két jelzést követve Szilvásszentmártonba, egy kedves falucskába érkeztek meg. Nem sokkal a templom után az út fölmegy egy dombra és kiér a természetbe (egy ideig szántóföld mellett halad). A  N 46° 16,208' E 17° 42,598' 248 m [GCZSEL+elágazás] koordinátánál találkozik egy másik úttal, innen a zöld Zöld sáv jelet kell követni egészen addig, amíg a Mátyás kútjához nem érkeztek. Ez egy kellemes pihenőhely, padokkal, asztallal és tűzrakóhellyel, de sajnos a forrás vize nem biztos, hogy elég tiszta. A jelszó első részét tartalmazó mikroláda a kút közelében van egy út melletti, turistajelzéssel ellátott fa tövében, még mielőtt lemennétek a kúthoz. A műholdjelek rendkívül gyengék itt a völgyben, úgyhogy a koordináták nem sokat segítenek, de azért kb. itt vannak (nagy eltérés sajnos lehetséges):  N 46° 15,031' E 17° 41,901' 214 m [GCZSEL-1]

2. Pali betyár sírja

Egyszerűen tovább kell menni a jelzésen, nemsokára egy aszfaltos erdészeti úthoz értek. (Még ezelőtt található a Feneketlen-tó geoládája: GCFKUT). A jel ezután a betonos úton megy egy darabig, aztán jobbra leágazik. Hamarosan kiér az erdőből, és az erdőszélen megy tovább, eléri a Visnyeszéplak nevű falucskát (ami Visnyéhez tartozik). Egészen addig kell menni, amíg el nem éritek a zöld Zöld háromszög jelet. És itt van az a bizonyos legendás betyársír is! Erről később még írok! A láda itt is mikroláda: egy fekete filmesdoboz, benne a jelszó második része. Nem sokkal a sír mellett található meg, egy vezetékeket tartó oszlop tövében, borostyán alatt a  N 46° 13,239' E 17° 42,921' 270 m [GCZSEL-2] koordinátán.
Sajnos a betyársír mellé kihelyezett ismertetőtáblán hemzsegnek a hibák és rengeteg hiányosság is van. Arra volt eszük a készítőinek, hogy angolul is legyen rajta szöveg, de arra nem, hogy a szövegek tartalma hibátlan legyen?

3. Geodéziai torony a környék legmagasabb pontján

A sírtól tehát a zöld Zöld háromszög jelzésen kell továbbindulni, és ezen menni-menni, amíg el nem éritek a vasbeton tornyot. Óriási csalódás ért engem, amikor ládarejtéskor megláttam a ráfestett piros betűket: FELMENNI TILOS, ÉLETVESZÉLYES! Tavaly ide még simán föl lehetett menni :(( Az ajtót is lezárták, de 2007 végére valaki kinyitotta. Mindenki döntsön saját maga, hogy fölmegy-e... A ládát csalódottságom ellenére csak elhelyeztem mellette, egy több törzsű fa tövében (szokásos átlagos rejtés...), a  N 46° 14,305' E 17° 43,586' 284 m [GCZSEL-3] koordinátán. Ezt a csúcsot egyébként Hindai-bércnek hívják, 284 méter magas és az egész Zselic nyugati részének legmagasabb pontja. De hogy miért ,,bérc'', azt nehéz megmagyarázni, mert csak egy sima dombtető :)

Vissza a faluba

Az elmaradt kilátásért viszont kárpótol a következő szép fenyves rész, amin át kell vágni, még mindig a zöld Zöld háromszög jelet követve. Ezen kell menni egészen végig a faluig! Amikor kiérünk az erdőből, ott van egy magasles, abból legalább a szomszéd dombra van valami kilátás. Nem sokkal később, a mintegy 17 km-es séta után végre éppen a Vándor Turistaházhoz érkeztek meg.

Ki is ez a Pali betyár?

Magányos sír áll az erdő szélén Visnyeszéplak határában. Mellette csak egy fakereszt, rajta a felirat: ,,A vármegye katonája lába nyomát sokat járta. Nagy Pál, akit megölt a pipaszár''. Vajon ki lehetett ő, és mit jelent ez a titokzatos felirat?
A Zselic legendás betyárja volt ő, Mészáros Pál néven született ismeretlen időben és helyen, de Nagy Pál néven vált ismertté, hírhedtté. A császári hadseregbe kétszer is besorozták, de mindig megszökött, hazatért a Zselicbe, és a környező megyékben fosztogatott társaival. 1860 körül a pandúrok a környező erdőben lelőtték, sírját azóta is gondozzák a helyiek. De vajon mi köze ennek a pipaszárhoz? Egy egész legenda alakult ki Nagy Pál köré: úgy mondták, hogy őt nem fogja a golyó, csakis egyetlen módon lehet lelőni: egy olyan lövedékkel, amit egy hét éves juharfából készített pipaszárból csináltak, amit ráadásul hét évig pipaként használtak is előtte. Állítólag ezt a nagy titkot megtudták ellenségei is, és ezzel tudták agyonlőni. Hogy milyen legendás ember volt ő, az is mutatja, hogy Visnye falu címerében a mai napig az ő alakja látható.

Az erdők jellegzetes növénye: a csodabogyó

A zselici erdőkben járva rengeteget láthatunk ebből a máshol ritkaságnak számító, védett növényből. Mediterrán növény, ezért főleg csak az ország azon részein él meg, ahol még érződik a mediterrán hatás, vagyis főként Somogyban és Baranyában. Itt csak 20-50 centis bokrokká nő meg, nem akkora nagy, mint a délebbi országokban. Örökzöld leveleiről (amik igazából nem levelek, hanem ún. levélágak, fillokládiumok) és piros bogyóiról nagyon könnyen felismerhető. Nálunk két faja fordul elő: a szúrós és a lónyelvű csodabogyó, mindkettő védett! Errefelé főleg a szúrós változatot láthatjuk. Különlegességük, hogy egyszikű növények, mégis fás szárúak. Az országban nincs is több ilyen növény.

Figyelem!
1. Az út mellett egy helyen ki van téve a tábla, hogy szigorúan védett terület! Itt tilos letérni az útról!
2. A Mátyás kútja közelében, a  N 46° 15,065' E 17° 41,910' 207 m [GCZSEL+Veszélyes kút] koordinátán van egy fedetlen kút, káva nélkül, gyerekekre nagyon vigyázzatok itt!

Kellemes zselici barangolást kívánok mindenkinek!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (81 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.47 web: 4.71 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e autóval/tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános/bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
Lia0427 2014.12.20 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.48
Megtaláltuk!

reprocesszor 2014.04.03 13:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.87
Zselici bringázás részeként.
Nagyon klassz volt minden!
A betyársírnár ugyan mérges hangyák őrzik a jelszót, a Hindai-bércre vivő "hátsó" út (a patcai szőlőhegy felől jövő) pedig alaposan fel van túrva, de cserébe legalább a toronyba felmásztam körülnézni. :)
http://connect.garmin.com/activity/472982463
Köszi!

Bacsó 2014.02.01 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Kellemes túra volt. Épp ideje volt ide eljönni 16 év után.

laca42 2014.02.01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
farsangi kétnapos túrán, köszi a rejtést. Szép helyek, jópofa rejtések.
köszi.

eTiGeR 2014.01.19 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.98
Megtaláltam! :) A héten már megkerestük a környékbeli hagyományos ládákat, ma pedig ezt a multit vettük célkeresztbe... :) A pontokat a leírással ellentétben Bánya felől közelítettük meg autóval+gyalog; 1-3-2 sorrendben. Azért így is élmény dús volt, hiszen a Zselicnek ezen a részén még nem jártunk; ráadásul még egy szarvas csorda is átfutott előttünk... Az eső miatt néhol egy kissé "sárdagasztósra" sikeredett a túra, de ahogy látom a Mátyás kúthoz vezető utat épp most csinálják; szóval a közeljövőben nem lesz ilyen probléma az odajutást illetően. A legjobban a Geodéziai torony tetszett. Érdekes benn az erdő mélyén egy ilyen torony, csak egy kissé bosszantó, hogy nem lehet rá felmenni... :( Az "életveszélyes" piros felirat nem játék... Amúgy a láda belseje egy kissé nyirkos. Köszi a lehetőséget. :)

molka 2014.01.01 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Tetszettek a bemutatott helyek, különösen a kis falu (Visnyeszéplak) fogott meg az elzártságával és csöndjével. A betyárok igazán szerethették ezeket az erdőket, jó az információs tábla a falu határában a legismertebb betyárokról. Köszi a rejtést!

carmin 2014.01.01 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Autós tekergés a Zselicben, de azért a gyalogos km is megvolt. Köszönjük a rejtést.

Kakukkos és Hajszál 2013.11.01 - Megtaláltam
GCkupa 92 km. Kellemesen tekergő tekergés a zselici dombvidéken. Jólesett.
Sötétedésre még éppen visszaértem.

Attibati 2013.07.21 12:20 - Megtaláltam
Szerintem is jó kis kerékpáros láda, kár hogy a ládaoldalon a kerékpáros megközelítés nincs bejelölve.
A 2. ponton a rejtekhelyet vöröshanygák építették be, eltartott egy darabig, amíg ki tudtam piszkálni a filmesdobozt.

arnoldlaszlo 2013.06.23 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 1.00
Vitorág felől érkeztem, úgyhogy a 3., 2., 1. sorrendben kerestem fel a pontokat.

A toronyban voltam idén már 3x, ezért most nem mentem fel. Onnan ősszel érdemes megvizslatni a panorámát!

Pali bácsi sírjánál eléggé nagy gaz van, borostyánnak se híre, se hamva.
Tavalyhoz képest elhagyatottabbnak látszott Visnyeszéplak.

Mátyás Kútnál most álltam meg először. Szép hely. Csendesnek nem mondanám, mert a kabócák vagy mik olyan zümmögéssel voltak, hogy majd belefájdult a fejem. :)

GCFKUT-al és GCPATC-al összefűzve jó kis túra volt! (cirka 55 km Kaposvárról)

Strombus 2013.05.08 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.93
Jó kis bringás multi. :-)

Az oldal egy kis frissítést érdemelne. A Mátyás-kútnál már nem filmes doboz van (hanem 1 dl-es négyfülű), a szennai láda már szerencsére nem virtuális.

A toronyba persze felmásztam. Nem túl sokat lehet látni, már nagyon körbenőtték a fák, de azért így is örömöm telt benne. Talán Visnye a falu a távolban?
Gyönyörű a Zselic. Lágy dombjai, sűrű, jó minőségű erdészeti úthálózata, szépen gondozott erdei ideális bringás hellyé teszik.

Igazán kacifántos a Pali betyár sebezhetőségéről szóló legenda. :-)

Péter60 2013.05.08 12:30 - Megtaláltam
ok

Pilis50 2012.12.07 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Útban a DDRKT9-re.
Még a nagy hóesés előtt célba-értem.

rosie77 2012.06.30 20:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.16] [wapon beküldött szöveg]

ADML 2012.06.19 20:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Sikerült!

Már régóta terveztük ezt a ládát. Biciklivel vágtunk neki Bánya felől, az első két pont simán ment. A harmadik pont mellett simán elmentünk, annyira néztük a természetet, pedig nem kicsi a torony. :) Így viszont volt szerencsénk a gyönyörű panorámához, amiről a rejtő írt és két szarvast is láttunk. A magaslesnél fordultunk vissza és ekkor már könnyen megtaláltuk. A 17 km a zselicben így 22,08 km lett, de abszolut nem bántuk meg.

Köszönjük a rejtést!

Farekék 2012.06.03 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
A túrát a leírás szerint jártuk végig kerékpárral a csapat 3/5-ével. Meleg nyári időben tekertünk a szép zselici tájon. Az élményt csak az erdőben lévő sár rontotta némiképp. Tetszettek a pontok. A filmes mikroláda némi ásás után került elő. A toronyba felmásztunk mi is, megérte a látvány. Ez után nem sokkal egy irtáson visz keresztül az út. Kerékpárral ott nem egyszerű közlekedni. Vadkerítést bontottunk és építettünk. Majd levezetésként bodzát szedtünk a falu felé vezető úton.
Köszönjük a szép napot.

Mr Zerge 2012.04.08 15:15 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb...[wapon beküldött szöveg]
A 2. és 3. pontját a kardosfa Hoteltől kerestük meg. Kellemes séta volt, csupán a 3. ponthoz bevezető út volt helyenként nagyon sáros. Láttunk őz csapatot, mókust.
Az 1. pontot a Feneketlen kút ládától kerestük meg. Így azért 17 km-nél rövidebb lett a tura, és belefért az egész napi gyaloglásba.
Összességében kb. 22km-t gyalogoltunk ezen a napon.
Üdv Mr Zerge.

Áron csapata 2012.04.08 14:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.88
Jöttünk, láttunk, győztünk :-) Coint betettük :-) [g:hu 1.4.5] [wapon beküldött szöveg]

kószálók 2012.04.08 14:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Köszönjük

Hajo 2012.04.08 14:35 - Megtaláltam
Köszi. Késôbb... [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (100 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu