geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1536. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)
A kápolna a platánfák alatt
A kápolna a platánfák alatt
Csodatévő forrás
Csodatévő forrás
Mária könnyi szűzanya
Mária könnyi szűzanya
Gyermek játszótér
Gyermek játszótér
Tanösvény részlet
Tanösvény részlet
Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését
Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését
A Ferenc-tápcsatorna
A Ferenc-tápcsatorna
A főút túl oldalán lévő imahelyek
A főút túl oldalán lévő imahelyek
A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!
A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!
Vodicai Búcsú 2006'
Vodicai Búcsú 2006'

Szélesség N 46° 7,950'
Hosszúság E 18° 55,908'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.27 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.01.01 00:04
Utolsó lényeges változás: 2015.11.02 17:22
Utolsó változás: 2015.11.02 17:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Attila & M@gdYca-Attika-Tomika
Felhasználó: autogaz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 371 + 4 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


[wap]
A láda a Ferenc-tápcsatorna melletti, fás-bokros területen.

Megközelítése:

A Baja várostól délre, Bátmonostortól északra, az 51- es főút mentén.
 N 46° 8,123' E 18° 56,086' 103 m [GCvodi+itt fordulj le]

A geoláda, ami egy konyhai, 28x15x9 cm-es műanyag doboz, a Ferenc-tápcsatorna mellett a töltés 51-es út felőli oldalán fás-bokros területen egy fa egyik letört ága közötti hasadékban, nehezen észrevehető helyen található.
Kimondottan ajánlom a helyet (nem csak a ládát) családdal, szép időben felkeresni mivel a hely szépsége és a körülötte lévő élővilág sok érdekességet kínál. Nyáron, mivel vízparti, árnyas terület, szúnyogriasztó szer használatáról se feledkezzetek meg!

Kellemes nézelődést, időtöltést és ládavadászatot kívánunk:

autogaz & családja

Vodica eredete:

Egy balesettel hozható összefüggésbe. Schmidt Sebestyén gazdatiszt feleségével arra járt, amikor kocsijuk felborult, de nekik semmi bajuk nem történt. Hálából a források mellé kis kápolnát építtettek és elhelyezték benne a Segítő Szűz Mária kegyképének másolatát. A kép a prágai Szent Vitus székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot. A gazdatiszt és felesége itt temetkeztek. Sírkövük a kriptában látható. A hívek nagy számban keresték fel a kápolnát, az imameghallgatások száma egyre nőtt. Az egyházmegyei hatóság kérésére VII. Piusz pápa 1817-ben kegyhellyé nyilvánította, és búcsúkat engedélyezett az azt felkeresök számára. A kápolna búcsúja Kisboldogasszony ünnepén van.

A kegyhellyel kapcsolatban két szép legenda él:

Az egyik szerint valamikor egy Mária-kép függött azon a helyen álló fán. Egyszer egy vándorlegény megpihent alatta. Amint ott feküdt, meglepődve tapasztalta, hogy vízcseppek hullanak rája. Felnézett, s látta, hogy a képről a Szűzanya, könnyei hullanak alá. E könnyekből forrás fakadt.

A másik legenda szerint egy szerb és egy magyar diák vándorolt erre, amikor farkasok támadták meg őket. Észrevették a fán a Szűzanya képét. Mindketten hozzá fohászkodtak, és megmenekültek. Megfogadták, hogy a helyet a Boldogságos Szüz Máriának szentelik ki-ki saját vallása szerint. Azóta az egyik forrásnál a katolikusok, a másiknál a ortodoxok ájtatoskodnak.

Vodica leírása:

Felső-Bácskai Kegyhely ládasorozat első ládája.
Vodica vagy Máriakönnye a Kalocsa- Kecskeméti Egyházmegye egyik Mária kegyhelye, búcsújáró helye.
A kalocsai Sárköz és a kiskunsági Homokhátság peremén fekszik. Az országos hírű kegyhely, a bajai Páduai Szent Antal plébániához tartozik. Az ingatlant kettészeli az 51-es főút, mely a középkorban is forgalmas országút volt. A telek helyenként lépcsőzetesen lejt a nyugati szélén húzódó Ferenc-tápcsatorna, illetve a Duna irányába.
A folyószabályozások, gátépítések előtt a terület mélyebb részét feltehetően, olykor elárasztotta a Duna. A magasabb, víz nem járta részen találhatók az épületek, így a kápolna is. A kettő közti átmeneti részen rétegvizek fakadnak, itt található a két "forrás" vagy "kút" is. Ezek a magyar nép és a délszláv nemzetiség békés egymás mellett élését, közös hétköznapjaikat, ünnepnapjaikat jelképezik szimbolikus jelentőséggel: hiszen a víz az élet forrása és élni csak békében, egymás szokásainak, hagyományainak tiszteletben tartásával lehet, háborúskodás nélkül - különösen itt a délvidéken -, Szent István király útmutatásai alapján, a Magyarok Nagyasszonya oltalmában.

A vodicai kápolnát a bajai ferencesek gondozták addig, amíg ezt a második világháború után kialakult államhatalom hagyta (a szerzetesrendek 1951. évi erőszakos feloszlatásáig). Ma - a Ferences Rend bajai rendházával összeépült, illetve amellett álló templomhoz tartozó - Páduai Szent Antal Plébánia, illetve az itteni egyházközösség viseli gondját.
Az utóbbi néhány évben a kegyhely megszépült. A "Széchenyi-terv" keretében nyert pályázati forrásból, saját és egyéb anyagi forrásból (pl. adakozás) sikerült a kápolnát és a többi épületet kívül-belül felújítani, gyermekjátszóteret és tanösvényt építeni. A tanösvényen tucatnyi új tábla informálja az arra járókat. A tető új fedésén, a burkolat cseréjén, a külső és belső festésén túl a szabadtéri szobrok restaurálása, a járdák javítása, új külső járófelület kialakítása is elkészült. A padokat is sikerült kicserélni és megújultak a források, megszépültek a kutak. Megtörtént a balesetveszélyes fák kivágása, helyettük 30 db. fa is elültetésre került.
A szántó déli széle (a telekhatárnál) vízlevezető árkot rejt, mely a két forrás vízét viszi el az erdősáv ill. a Ferenc-tápcsatorna felé. Itt nagyméretű, öreg fák állnak: Fehér fűz, jegenye nyár, kocsányos tölgyek és magyar kőrisek.
A telek északi felén lévő gyep területe a kirándulni is vágyó családok részére parkoló hely, gyermekjátszótér, labdajátékok tere. Búcsús-árusoknak és kegytárgy-árusoknak fenntartott terület.
A csodatévő erejűnek hitt kutak mellett az erdő jótékony hatású mikroklímája is érvényesül az erdővel borított terület megsokszorozása által.

Röviden az élővilágról:

A kápolna mellett csörgedező vizek nemcsak az emberek szomját oltják, de egyben kiváló madáritató és -fürdő helyek is. A néhány odvas fa odúkat rejt - denevérek, madarak otthona. Az ártér és a homokvidék élőlényei egyaránt fellelhetők Máriakönnyén. A tanösvényen járva találkozhatunk zöld gyíkkal, sisakos sáskával, darázspókkal, vízisiklóval. A fülemüle, a kakukk, az erdei pinty, a nádirigó énekében gyönyörködhetünk. Láthatunk karvalyt, rétihéját, macskabaglyot, a vizekben és a vízparton pézsmapockot, hódot, vidrát, vízicsibét, szárcsát, búbos vöcsköt leshetünk meg. Vodicán a levelibéka és a barna ásóbéka egyaránt megfigyelhető.
Különösen a csatorna környéke érdekes, ahol a vízben rence, sulyom, vízitök, békatutaj és tündérfátyol is előfordul. A ma már visszaszoruló, védett sulyom főtt termését a régi vodicai búcsúkkor árulták is, mint csemegét. Természetesen a csatorna egyéb, kisebb élőlényekben és jóízű halakban is gazdag.
A nagy fák alatti padokon üldögélve hallgatni a májusi madárdalt - nem akármilyen élmény. Itt a kápolnában fészkelő, csivitelő füsti fecske pár sem zavar senkit - sem Istent, sem embert.

2007.03.18
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk. Erről készült képek itt!

2007.08.04
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk.

2007.11.04
Ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. Minden rendben...!

2008.09.21
A 100 cache log utazó füzetecske elhelyezése alkalmával ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát kitakarítottuk, feltöltöttük! Megújulva várja a megtalálókat!

2015.10.26 14:05
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést tartottunk. A ládát nem találtuk rendben, (logbook elázva, láda koszos, ápolatlan) A rejtést BETEG-re állítottuk, a ládát elvittük haza leápolni! Újrarejtés napokon belül! Szíves elnézéseteket kérjük! Képek itt!

2015.11.02 16:15
A ládát karbantartás után újra rejtettük. A rejtést ÚJRA KERESHETŐ !
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (229 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.35 web: 4.55 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


KEBE 2020.01.19 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.Egy élmény volt!

Janer6328 2019.12.29 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.95
Köszönjük a rejtést, a koordináta 10m-re mutat, teljesen másik fánal van a láda a bozótosban.
Edina és Jani

20191229_141309 
raidonsix 2019.11.30 14:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Hey-ho 2019.11.01 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pappcsalád 2019.10.30 07:12 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

g-tabe 2019.10.27 16:53 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Ez még bizarrabb hely, mint a GCMSZH.

A2M 2019.10.25 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kádár-Németh család 2019.10.19 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük

breimanne 2019.09.22 17:40 - Megtaláltam
Nem fogom soha megérteni, hogy miért kell ruha szaggató,dzsindzsás környezetbe rejteni a ládát, amikor lenne más hely is a rejtésre!
Búcsú után nem sokkal, már csendes, nyugodt a környék. Köszönöm a rejtést.

Iván19 2019.09.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.35
Köszönöm a rejtést. Vallási ünnep lévén elég sokan voltak, szerencsére a ládához vezető út is le volt kaszálva.

P9082753P9082755
P9082765P9082776
P9082774 
viad 2019.09.02 14:34 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

katica 2019.08.21 19:19 - Megtaláltam
Köszi! Csalan sehol, szunyog kb ketto, sima papucsos-rovidnadragos talalat :) [g:hu 1.6.1x]

éberbabo 2019.08.21 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

atys70 2019.07.06 14:30 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtam meg. Volt szúnyogetetés, a töltésen pókhálóvadászat. Kérem képek alapján elfogadni.

20190706_15444520190706_154417
20190706_154413 
lebert63 2019.06.09 13:31 - Megtaláltam
Sajnos a növényzet miatt nyári öltözetben a láda megközelíthetetlen, így csak jelszó nélkül kérjük az elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.08.15 18:51]

IMG_20190609_133028IMG_20190609_133157
IMG_20190609_132903IMG_20190609_132921
IMG_20190609_133020 
Csorvási kincskeresők 2019.05.18 11:40 - Megtaláltam
Az Alföldről nézve ez már dzsungel:) Köszönjük szépen!

Sir Pajszer 2019.05.07 14:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Köszi! Tetszett.

nmárti 2019.04.28 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.49
Köszi a rejtést, részletek később.

swiki 2019.04.22 11:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.99
Nagyon jó rejtés. GPS nélkül csak telefonnal nem ajánlom keresni.

Bakszakáll 2019.04.22 11:35 - Megtaláltam
Némi dzsungelharcra azért készülni kell, hosszú nadrág ajánlott. Ezzel együtt nem vészes, szerintem a kölkök élvezni fogják, hamarosan viszem őket is:) A hely családi programra ajánlott, játszótér is van. (Mondjuk jó lenne, ha mindenki haza vinné a szemetet, amit "termelt", akkor még szebb lenne.) Infónak írom, hogy sem ivó, sem kézmosó víz nincs.
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (382 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu