geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
117. Ahonnan láttuk a Magas-Tátrát! (GCBukk)
Íme a fatörzs
Íme a fatörzs
Togo jóvoltából...
Togo jóvoltából...
... ilyen közelről csodálhatjuk a Tátrát!
... ilyen közelről csodálhatjuk a Tátrát!
Magas-Tátra 1 by Kepenu
Magas-Tátra 1 by Kepenu
Magas-Tátra 2 by Kepenu
Magas-Tátra 2 by Kepenu
Alacsony-Tátra by Kepenu
Alacsony-Tátra by Kepenu
A magyar rész is nagyon mutatós innen :)
A magyar rész is nagyon mutatós innen :)
A láda
A láda
A rejtekhely a fatörzs alatt
A rejtekhely a fatörzs alatt

Szélesség N 48° 5,377'
Hosszúság E 20° 33,950'
Magasság: 820 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.09 16:00
Utolsó változás: 2019.09.10 20:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Laci, Erzséb és Willy, az ebadta...
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Megtalálások száma: 397 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A láda (jelenleg egy 3 literes kör alakú konyhai doboz) egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzs gyökerei között van elrejtve, szikladarabokkal álcázva.

A ládába TravelBug még nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A Bükk egyik szép kilátóhelyére szeretnénk felcsalogatni! Ha nagy szerencsétek van és jó időt fogtok ki, akkor megpillanthatjátok a Magas-Tátra csúcsait is!

Ajánlott megközelítési útvonalak

A Geocache-t megközelítheted a gyönyörű környezetben lévő Sebesvíz Panzió felől északnyugatról, a Lendeczky út felől délről (például Hollóstetőről indulva), vagy keletről, Lillafüredről. (Célszerű az egyik irányból felmenni, és valamely másik úton lejönni.)

Rövid segítség GPS-el nem rendelkezőknek

Papíralapú turistatérképeken a Varga-Kurtai bércet keresd!

1. Lillafüred felől (Trackman leírása)

Autóval vagy tömegközlekedéssel jussunk el az 5-ös busz lillafüredi végállomásáig, ahol a műútról az S Sárga sáv jelzés nyugatra indul, felfelé a Vesszős-völgyben ( N 48° 5,639' E 20° 37,154' 364 m [GCBukk+1Start]). (Autóval a kis hídon áthajtva jobbra találhatunk egy füves területet, ahol le lehet parkolni.) Induljunk fel tehát a Vesszős-völgybe az S Sárga sáv jelzésen. Mintegy másfél km hosszan eléggé emelkedik az út; kb. félúton bal kéz felől elhagyjuk a Vesszős-forrást, amiből "feltankolhatunk", ha eddig nem tettük volna. A völgyből kiérve egy kis mező után egy szekérútba futunk, mely balra, azaz nyugatra a P+ Piros kereszt jelzés ( N 48° 5,704' E 20° 36,178' 635 m [GCBukk+P+]). Indulunk erre, de vigyázzunk, mert pár méter után a P+ jobbra letér a jól járható földútról, és keresztülvezet egy irtáson. Kövessük a P+ Piros kereszt -t! Mintegy 1,5 km után, a Borókás-tebernél elhaldunk a 4. sz. víznyelő barlang mellett. Kövessük még mindig a P+ Piros kereszt -t; a fák közül kiérve az út először jobbra kanyarodik, majd újra erdős részbe fut, itt a balra vezető útra kanyarodik a jelzés, és az erdőben, de egészen a szélén haladunk tovább újra nyugatra. Nem egyészen egy kilométer múlva az út egy keréknyomnál köves - tehát jobb minőségű - útba torkollik, haladjunk ezen tovább nyugatra, még mindig a P+ Piros kereszt -on.
Mintegy 300m múlva az út egy jobb kanyarral lejteni kezd, azaz csak kezdene, mert a jobbkanyar kezdetéből balra, elég hegyes szögben egy másik, valamivel keskenyebb, avarral és gallyakkal borított út kezd emelkedni a hegyoldalban. Hagyjuk itt el a P+ Piros kereszt turistajelzést, és kezdjünk felfelé kapaszkodni ezen az úton! ( N 48° 5,709' E 20° 34,120' 680 m [GCBukk+Balrafel]) Kb. 500m után rájöhetünk, hogy ez egy szerpentinút: időnként éles kanyarokkal haladunk tovább felfelé. Számos - nem túl jó állapotú - erdészeti út ágazik el erre-arra, de a ládához vezető utat nehéz eltéveszteni, mert "adja magát": a legjárhatóbb utat kell csak követnünk. Bal-jobb-bal-jobb kombináció után - a P+ Piros kereszt elágazástól kb. 1,5 km-re van az egyetlen eltéveszthető kereszteződés: itt egyenesen és balra is közel azonos minőségű út vezet tovább. ( N 48° 5,538' E 20° 33,849' 772 m [GCBukk+Balra!]) Kanyarodjunk balra! Még 600m-t gyalogolva egy kerítést pillantunk meg bal kéz felől, majd újabb 50-60m után megszűnik az emelkedés és a fák közül kiérve egy 4-es elágazásban találjuk magunkat, pár méterre egy magaslestől. ( N 48° 5,365' E 20° 33,834' 787 m [GCBukk+4-es elág.]) Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geocache.
Gyönyörű innen a kilátás és tiszta időben, ha szerencsénk van, megláthatjuk a Magas-Tátra hófödte csúcsait!

Ha valakinek a leírás nem lenne elég, akkor a turistautak.hu oldalról tud kütyüre tölthető térképet letölteni.

Azoknak, akiknek nem térkpes a gps-ük, track-ként tudják beszerezni és gps-re tölteni a fent leírt útvonalat.

2. A Sebesvíz panziótól

A Miskolc-Eger útról a lillafüredi Hámori-tónál térjünk Ómassa felé, majd erről az útról térjünk balra fel Jávorkút irányába, ahol azt tábla jelzi. Ez az erdészeti szerpentinút felvisz minket a Bükk-fennsíkra, ahol a Tekenősi rétet kb. 500 méterrel elhagyva nagy tábla jelzi a Sebesvíz-panzióhoz balra letérő kis utat. Aranyos kis tóparton parkolhatunk:  N 48° 6,017' E 20° 33,144' 629 m [GCBukk+Parkoló]. A panziót és a kapcsolódó létesítményeket megkerülve jussunk el az alábbi kiindulópontig:  N 48° 5,961' E 20° 33,253' 647 m [GCBukk+2Start], ahonnan a kelet felé tartó földúton menjünk az ötföldút kereszteződéshez  N 48° 5,922' E 20° 33,494' 662 m [GCBukk+Hegyirányban], ahol a nagyjából hegyirányban egyenesen futó utat válasszuk. 340 méter múlva elérjük a P Piros sáv jelzésű Kühne Andor utat, a  N 48° 5,781' E 20° 33,652' 679 m [GCBukk+Balrapiros] pontban, ahol a P Piros sáv jelzésen induljuk balra, kelet felé 200 métert. Itt ( N 48° 5,784' E 20° 33,820' 676 m [GCBukk+Jobbrafel]) térjünk jobbra felfelé a hegynek egy keskeny földúton, amely egy hajdani elektromos kerítés faoszlopai mellett vezet. Még megvan a kerítés veszélyeire figyelmeztető tábla a  N 48° 5,669' E 20° 33,752' 702 m [GCBukk+Elektromos] pontban, ahol az utunk egy szélesebb szerpentinútba torkollik. Ezen folytassuk utunkat felfelé. Innentől ugyanaz a leírás, mintha Lillafüred felől jönnénk. Számos - nem túl jó állapotú - erdészeti út ágazik el erre-arra, de a ládához vezető utat nehéz eltéveszteni, mert "adja magát": a legjárhatóbb utat kell csak követnünk. Bal-jobb-bal-jobb kombináció után van az egyetlen eltéveszthető kereszteződés: itt egyenesen és balra is közel azonos minőségű út vezet tovább. Kanyarodjunk balra! Még 600m-t gyalogolva egy kerítést pillantunk meg bal kéz felől, majd újabb 50-60m után megszűnik az emelkedés és a fák közül kiérve egy 4-es elágazásban találjuk magunkat, pár méterre egy magaslestől. Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geoláda.

3. Hollóstető - Lendeczky út felől

A Miskolc - Eger út bükkszentkereszti és bükkzsérci elágazása között a műútról induló K4 Kék négyszög jelzést válasszuk, amely a  N 48° 3,976' E 20° 35,481' 580 m [GCBukk+3Start] pontban indul felfelé. Változatos, szép terepen haladunk elég sokáig, mígnem a  N 48° 4,795' E 20° 34,216' 690 m [GCBukk+Balrakék] pontban elérjük az aszfaltozott Lendeczky utat. Itt balra felfelé menjünk a Lendeczky úton, a K Kék sáv jelzésen a következő útkereszteződésig  N 48° 4,941' E 20° 33,951' 748 m [GCBukk+Jobbraföldút], ahol a jobbra letérő már jelöletlen földutat válasszuk! Egy nagyívű balkanyarral kerülünk meg egy kisebb hegyet ezen az úton, majd egy kereszteződésben találjuk magunkat ( N 48° 5,155' E 20° 34,131' 755 m [GCBukk+Egyenestfel]), ahol háromfelé lehet továbbmenni. Mi a széles földútról letérünk az egyenesen felfelé vezető, a legmeredekebben emelkedő útra, ami kevesebb, mint 100 méter után máris egy másik földútba torkollik a  N 48° 5,207' E 20° 34,099' 767 m [GCBukk+Balraföldút] pontban. Itt tovább balra felfelé a földúton! Egy S kanyarkombináció után egy hosszabb egyenes következik, majd egy éles jobbkanyarral kerüli el a földút az utunkat álló kerítést. Innen nagyjából egyenesen 200 méter és egy magasles mellett elhaladva találjuk magunkat az 1. és 2. leírásokban is említett 4-es elágazásban. Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geoláda.

Kellemes túrázást!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (286 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.53 web: 4.59 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

pliptai 2019.10.26 16:30 - Megtaláltam
Séta Mordival! Köszönet a rejtésért!

eszluzsu 2019.10.19 12:13 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.1.2]

ládavadász Pisti 2019.10.19 12:13 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönjük.

carmin 2019.03.15 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.54
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

A Sebesvíz Panziótól tettünk egy kis túrát. Innen nem láttuk a Magas-Tátrát, de másnap egy másik helyről igen.

DSC02369DSC02380
DSC02400DSC02405
DSC02409DSC02599
DSC02632DSC02638
FLAC 2019.01.01 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Fehér Márton 2019.01.01 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csaba & családja 2018.11.05 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Dodó és Malvinka 2018.10.15 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.51
Köszi a rejtést. Gyönyörű őszi napsütésben, kellemes gyalogtúra. A kilátás a Tátrára a geodéziai pontról már nem lehetséges. 2002 -es rejtés óta megnőttek a kis cserjék. Lentebb a domboldalról részleges kilátás élvezhető. Télen majd jobb lesz, ha teljesen lehullanak a falevelek.

Kosnyider család 2018.09.02 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda beázik. Egy új dobozka hasznos lenne, ha valaki arra jár. Köszi [Geoládák v2.2.4]

GréJuBé 2018.07.01 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Köszönjük a lehetőséget! Már nagyobbacskák a fák, de kicsit ágaskodva a kőhalomnál, sikerült megpillantani a hegyeket!

johnnycache 2018.05.23 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
Köszönöm az élményt! :-)

Wsky 2018.05.22 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Szép volt itt. köszi

V_Gabor 2018.05.12 12:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.38
Biciklivel egészen a ládáig tekertem egy jól járható szekérúton. Kis kerülő volt így, de cserébe lefelé egy jót gurultam.

Először a Sebesvíz panziónál szerettem volna parkolni, de elküldtek, mert esküvő lesz. A második képen lévő tiltást már csak visszafelé vettem észre. :(

Fent térdig ért az aljnövényzet és szúnyogok is voltak. Így a domb északi oldaláig már nem mentem el. A párás idő miatt egyébként sem volt valószínű, hogy a Tátráig el lehet látni most. Persze a rét közepéről nem is várható el, hogy látszik valami.

3 kullancsot szedtem le megamról, még másztak! Az egyik nagyon kicsi volt!

Köszönöm! [g:hu 1.5.4j]

2018-05-12 11.05.45R2018-05-12 11.08.04R
2018-05-12 11.45.52R2018-05-12 11.55.24R
2018-05-12 11.56.45R2018-05-12 11.57.43R
2018-05-12 11.58.45R2018-05-12 11.59.31R
2018-05-12 
h.krisz 2018.04.01 17:43 - Megtaláltam
havazás közepette meglett...

Gorkii 2017.11.01 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

Csirimojo 2017.10.23 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

N.Zs. 2017.10.14 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Nagyon jó! Igazi "menj oda, találd meg" és érezd jól magad láda.
És így is történt. A csúcs kilátástalan, de nagyon jó ebédelős helynek bizonyult.
Lillafüred, Lusta-völgy felől jöttünk a kéken, majd a földúton, folyamatosan emelkedve.
Út közben egy fiatalemberrel találkoztunk aki 2 nagyon szép vizslát "sétáltatott". Jót beszélgettünk. Visszafelé egy bagoly huncutkodott velünk. Kíváncsian megnézett, majsd átrepült egy másik ágra, ahonnan megint megnézet, majd újból odébb állt. Az egyik ág letört alatta. Vicces volt. :-)
Az egész kör 12,5 km volt 381 méter szintemelkedéssel.

a kék bal oldalarégi kerítés nyomok...
kékenletértünk a kékről
művészképőzláb
a mai kedvencemhegytető
kilátáskíváncsi bagoly
startol 
AnCsaTappancs 2017.04.02 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.41
Köszönjük a lehetőséget!

ancsatappancslogS6304625
ésKata 2017.03.18 09:54 - Megtaláltam
&

zalajaro 2017.03.18 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Zöldsportos , hagyományos márciusi túráján.

Zergi 2017.03.18 09:50 - Megtaláltam
Fogtam!
Négynapos Bükki-források csillagtúrán sajnos már esőben kerestük meg.

IMG_9485IMG_9488
IMG_9489IMG_9490
IMG_9491IMG_9492
IMG_9493IMG_9494
IMG_9495 
ha2 2017.03.18 09:50 - Megtaláltam
Megleltem.

4 napos csavargás kitűnő csapattal a Bükkben. Ma megérkezett az eső,de a korábbi logok alapján már úgysincs kilátás a hegytetőről.
Szomorú hogy egyesek még túrázás közben is politizálnak(2017.01.03. logbejegyzés) a füzetben.

Toth417 2017.02.12 14:07 - Megtaláltam
Ide nyugodtan felvezethetne kék háromszög jelzés is, túl sok munkába nem kerülne, mégis tömegeket vonzana fel. Akkor viszont jobban kellene ügyelni a ládára, mivel eléggé el volt fagyva a talaj, alig bírtam kinyitni a dobozt, visszazárni és visszarejteni még annyira sem. Kár, hogy a kilátás már nem olyan, mint anno.

aldarion109 2016.11.26 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Chaba 2016.11.26 11:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.16
Sebesvízi hétvége alkalmával felnéztünk ide. Kilátás bár már nem nagyon van, de gyönyörű békés a hely. Eleinte féltünk, hogy nem jelzett turista út közelében van, de meglepően jó volt az út, ösvény. Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (405 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.