geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1522. Kunfehértó (GCKFT)
A tórendszer /Vándor Imre Tamás/
A tórendszer /Vándor Imre Tamás/
Közel a láda /Cerberus/
Közel a láda /Cerberus/
Büfésor a Tófürdőn
Büfésor a Tófürdőn
Túlparton a kilátó
Túlparton a kilátó
Ugráló és napozó stég
Ugráló és napozó stég
Délelőtt még üres volt a stég
Délelőtt még üres volt a stég
A strand a vízből
A strand a vízből
Strandolók /Kállay István/
Strandolók /Kállay István/
Strandolók /Máté Judit/
Strandolók /Máté Judit/
A strand a tanösvényről
A strand a tanösvényről
A strand a tanösvényről
A strand a tanösvényről
Horgásztó
Horgásztó
Tanösvény
Tanösvény
Kilátó a tanösvényen, a horgásztavaknál
Kilátó a tanösvényen, a horgásztavaknál
Most nincs nagy sorállás :)))
Most nincs nagy sorállás :)))
Zúzmarás nyírfák a Tófürdőn
Zúzmarás nyírfák a Tófürdőn
Szomorúfűz
Szomorúfűz
Lemente...
Lemente...
A tórendszer /Vándor Imre Tamás/
A tórendszer /Vándor Imre Tamás/
Virginiai holdruta /Wikipédia/
Virginiai holdruta /Wikipédia/

Szélesség N 46° 22,824'
Hosszúság E 19° 23,653'
Magasság: 143 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.25 17:00
Megjelenés időpontja: 2006.12.14 14:40
Utolsó lényeges változás: 2014.05.25 20:02
Utolsó változás: 2020.01.24 00:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: Pogánypeti
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 290 m
Megtalálások száma: 353 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dudikoph készítette.


A ládáról röviden

A tó mellett futó szekérútról letérve úgy 20 méter mélyen az erdőben, kb. lábszárközép magasságban, természetesnek tűnő rejtekben található a 16x11x5 cm-es konyhai doboz. Képet, vagy szöveges utalást a rejtekről kérlek ne rakjatok fel. A láda zacskót nem kér!

A ládába TravelBug helyezhető.


Ezt a ládát -melynek eredeti létrehozója Mackka és Péter volt- 2020. január 18-án fogadtam örökbe Cerberus kessertárstól. Az általuk átdolgozott rejtés helyszínét a rejtekkel, a ládával, valamint a jelszóval együtt változatlanul hagytam, a láda honlapját viszont frissítettem, aktualizáltam. Itt szeretném megköszönni nektek a láda eddigi gondozását!

Ezzel a ládával egy kellemes fürdő- és üdülőhelyet szeretnék a kincskereső játékosok számára megmutatni a Dél-Alföldön. Kiskunhalas környékéről előszeretettel járnak ide kikapcsolódni az emberek, ezért reméljük a ládavadászok is pozitív élményekkel gazdagodhatnak a környéken.

Megközelítés

Kunfehértó településre eljutni egy geoládász számára nem kihívás. A településen áthaladva hamarosan Kunfehértó üdülőterületre érkezünk, mely egyúttal ládánk helyszínét is jelenti. A főutat követve eljuthatunk az általunk ajánlott parkolópontig, ahol az út szélén lehet hagyni az autót.  N 46° 22,844' E 19° 23,771' [GCKFT+Parkolo]
Innen a DNy-ra haladó földúton elérhetjük a tavat, amely mentén haladó szekérúton gyalogolva egészen a láda vonaláig juthatunk. Innen csak kb. 20 métert kell behatolni az erdőbe a rejtekhez. Aki a földútra is hajlandó ráhajtani, az majdnem egészen a ládáig is autózhat.

A láda

A 16x11x5 cm-es konyhai ételes doboz az erdősávban található egy fa tövében, természetesnek tűnő rejtekben, kb. lábszárközép magasságban. Kérlek, hogy a rejtekről ne tegyél fel képet, vagy szöveges utalást. Ládáimat nem zacskózom, de ha mégis így találtad, légy szíves távolítsd el a zacskót.

Kunfehértó

1950 előtt a falu helyén még puszta, legelő volt (illetve a 40-es évektől az Állami Gazdaság épületei), de többekben felvetődött a falualapítás gondolata. Az elhatározást tett követte, 1950-ben mérnökök mérték ki a portákat.
A falu nevét 1951-ben kapta két javaslattétel alapján, mely szerint az egyik javaslat Bácsfehértó, a másik Kunfehértó volt. Először a Bácsfehértó nevet fogadták el, ezt azonban 1952 áprilisában visszavonták, s véglegesen a másik névre kapta meg a település az engedélyt. Így lett a falu neve végül Kunfehértó.

A település egyik nevezetessége a kellemes vizű tófürdő, és a mellette felépült üdülőövezet. A tó ásványi sókban gazdag iszapja az egészségre igen kedvező hatású. Nevét vizének a szikes talajtól eredő színéről kapta. A tó az esővízből, és négy darab fúrt kútból táplálkozik, csapadékos években 3,8 km hosszú, 1 km széles. Csak a harmada szabad vízfelület, a többi részt nádas borítja. A strand fél km hosszú.

A kunfehértói üdülőterületen megközelítőleg 800 üdülőingatlan található. Az ingatlanok közel fele, 125 m2 nagyságú, sűrű beépítettségű területen, míg fele 450 m2 nagyságú, ritkább beépítettségű területen fekszik. Az üdülőterület jellegzetessége a természetes erdősítettsége, mely különösen kedvezővé teszi az itteni klímát. Sok üdülőtulajdonos vállalkozik ingatlanjának bérbeadásával, ezen kívül kemping, panzió is működik az üdülőterületen. Nagyobb csoportok elszállásolására a Sporttábor, valamint a Gyermek - és Ifjúsági Tábor alkalmas.

Kunfehértón minden évben megrendezésre kerül a "Kunfehértói Nyár" rendezvénysorozat. Az elmúlt évek során nagy átalakuláson ment keresztül ez a rendezvénysorozat. Kezdetben főként a környék népművészeti és néptánc hagyományait mutatták be, majd ez kibővült képzőművészeti kiállításokkal, sport rendezvényekkel és könnyűzenei koncertekkel. A Tófürdő területén kialakított kőszínpad és a tóparti galéria egyaránt kellemes környezetet biztosítanak rendezvényeknek. 2012-ben mind arculatában, mind szellemiségében megújult az egykori "Sörfesztivál", mely azóta FehérTone Fesztivál néven ismerhető.

A Tófürdő

A kunfehértói üdülőterület ékessége a Tófürdő, és a hozzá kapcsolódó strand. A közel 4 hektáros terület egyidejűleg 5-6.000 ember kényelmes kikapcsolódásának feltételeit biztosítja. A strandfürdőt -mely kerítéssel körbehatárolt- három pénztáron keresztül lehet megközelíteni, ahová napi és félnapos jeggyel, ill. szezon bérletek váltásával lehet bejutni.
 N 46° 22,683' E 19° 23,954' [GCKFT+Strand]
A Tófürdő ligetes, füves pihenőterületekre, kiszolgáló létesítményekre, közlekedő utakra tagozódik. A fürdő területén kb. 20 kereskedelmi, vendéglátóipari egység gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról. Ezen belül megtalálható büfé, étterem, fagylaltozó, vízibicikli kölcsönző, a strand területén Wifi hotspot, stb. A vendégek kikapcsolódását játszótér, családi csúszda, vízi játékok és fejelő pálya segítik. A tó kellemes vizével, enyhén mélyülő medrével, és a nemrégen kialakított homokos "plázzsal" nyugodt pihenést biztosít a kisgyermekes családok számára is.
A Tófürdőn történő eseményeket az Időkép éjjel-nappal működő webkameráján keresztül is lehet követni.

A környék

A fürdő- és horgásztavak körül kialakítottak egy tanösvényt, ahol egy kellemes séta során megismerkedhetnek a látogatók a környék élővilágával, a Tófürdő múltjával és jelenével, és egy kisebb kilátóról is megtekinthetik a tórendszert.
A Tófürdő melletti horgásztavak a Kunfehértói Előre Horgász Egyesület kezelésében vannak. Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, busa, törpeharcsa.
Kunfehértó másik nevezetessége egy különleges növény, a virginiai holdruta (Bortrychium virginianum), mely a községtől délre, egy 120 hektáros erdőben él, a ládától kb. 2 km-re. Magyarországon ez az egyetlen élőhelye. Földrészünkön is oly ritka, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió fölvette Európa veszélyeztetett növényfajainak listájára, természetvédelmi értéke: 100.000 Ft! Élőhelye a Kiskunsági Nemzeti Park része, 1975-ben nyilvánították védetté. Az erdő szabadon látogatható.
A virginiai holdruta a telepített akácerdő alatt szemlátomást jól érzi magát. Az ősi harasztok közé sorolható, legközelebbi rokonai a páfrányok. Itt élő állománya ma ezer példány körüli. Az utóbbi évek botanikai vizsgálatai a holdruta mellett kimutattak néhány más érdekes, az Alföldön ritkának számító fajt is erről a védett területről, mint például a szálkás pajzsikát, ami szintén a páfrányfélékhez tartozik, vagy az orchideafélékhez tartozó kis- és a széleslevelű nőszőfüvet, és a madárfészek kosbort is.

A ládakereső játékosoknak jó fürdőzést és sétát, valamint sikeres kincskeresést kívánok! :)

Források

Kunfehértó honlapja
Programturizmus
Kiskunsági Nemzeti Park
Időkép
Kunfehértói Előre Horgász Egyesület
Google térkép

Ládatörténet

2006.12.14: A láda megjelenik Maccka és Péter jóvoltából
2014.05.15: A ládát Cerberus kessertárs adoptálja és gondozza tovább
2014.05.25: Cerberus a ládát átdolgozta és újrarejtette
2020.01.18: A ládát adoptáltam Cerberus játékostárstól, ezentúl én viselem gondját

A megújult oldal látogatóinak száma:
web counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (228 db): környezet: 4.22 rejtés: 4.36 web: 4.40 átlag: 4.33

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Tira 2020.02.02 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Nagyon szép környék, ötletes a rejtés is!

Noémi, Réka, Kati,
Tira és Pami [Geoládák v3.3.2]

Pogánypeti 2020.01.20 09:40 - Egyéb
Ma délelőtt ládaellenőrzést tartottam!
A rejtek jó, a ládát kitörölgettem, ajándékokkal feltöltöttem. Tettem bele tollat, laminált üdvözlőt, és kicseréltem a Logbookot egy teljesen újra, mivel az előzőben már csak 3 oldal volt szabad. A jelszót változatlanul hagytam!
A kessereknek jó keresést, sétálást és fürdőzést kívánok (persze az utóbbit majd csak nyáron)... :)

Zúzmarás nyírfák a strandonNem állt sor a csúszdánál :)))
Kissé volt csak befagyva...Zúzmarás szomorúfűz
Most senki sem napozott...A láda közelében...
Janer6328 2020.01.02 15:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.00
Köszönjük a rejtést,
Edina és Jani

hitamas 2019.12.14 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.40
:)

Lopakodó 2019.11.25 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

sagabi 2019.11.25 14:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

horti75 Viki Zozo 2019.11.18 09:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hey-ho 2019.11.03 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Opc_Bini 2019.10.30 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Minige 2019.10.30 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

chriskross 2019.10.26 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam EriCattel. Köszönjük a lehetőséget. chriskross [g:hu 1.6.4]

BranDroid 2019.10.11 14:30 - Egyéb
A láda rejtője ajándékokkal feltöltve kihelyez egy ládát azért, hogy más emberek megkereshessék.
Nem szeretnék senkit megbántani, de ha valaki úgy dönt, hogy elmegy megkeresni egy geoládát és kupakokat, üres cukorkás papírt helyez egy ládába, az elmagyarázhatná nekem, miért teszi szemetesládává a ládát. Ha nem tud értelmes ajándékot beletenni, akkor inkább jobb lenne, ha nem rakna bele semmit. Gondolhatna arra, ha egy család keresi meg és egy gyerek nyitja ki a dobozt, az mekkora csalódás!

20191011_142848 
BranDroid 2019.10.11 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szöszke15 2019.09.21 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

ocsy07 2019.09.21 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

redbird 2019.09.14 10:59 - Megtaláltam
Vadásznap okán látogattunk el Kunfehértóra, így természetesen a közeli láda megtalálása sem maradhatott el. Tetszetős rejtés, köszönjük a lehetőséget!

IMG_20190914_110115IMG_20190914_110803
tbs 2019.08.18 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Ejepetya 2019.08.17 18:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Ötletes rejtés.

Senator62 2019.07.20 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Tökéletes rejtés!

uccsagor 2019.07.10 19:05 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! Ádám [Geoládák v2.2.5]

Páratlanpáros 2019.06.16 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

skiccpausz 2019.06.05 17:37 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.62
MTSZ AK FELMÉRÉS közben megtaláltam.
(a jelszó nagyon mókás!:
Köszi a rejtést!

-1-2
Hegyo 2019.06.04 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: 3/Rejtés: 4/ Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

tibortt 2019.04.24 19:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Köszi a rejtést! Klassz kis tavak stranddal és vikend-teleppel. Kerékpárokkal jöttünk a balotaszállási töltőállomástól az erdőn át. Kellemes kis túra volt.

Dinnyesn 2019.04.21 19:08 - Megtaláltam
Ötletes rejtés, köszönjük! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (362 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.