1470. Segesvár (Erdély) (GCSSVR)

A várfalon kívül

A várfalon kívül

Óratorony

Óratorony

Jellegzetes utcaképi kellék

Jellegzetes utcaképi kellék

Átjáró a torony alatt

Átjáró a torony alatt

Kellemes pihenőhely

Kellemes pihenőhely

Hangulatos utcácskák

Hangulatos utcácskák

Ez a biciklis végül elütött :)

Ez a biciklis végül elütött :)

Érdemes figyelni a bábjátékot

Érdemes figyelni a bábjátékot

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 46° 13,073'
Hosszúság E 24° 47,537'
Magasság: 444 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.09.28 08:10
Utolsó lényeges változás: 2021.08.26 07:44
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DBotond
Ládagazda: DBotond
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 313 + 3 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.




Ez egy örökbefogadható geoláda. Sajnos már 9 hónapja beteg, és a szabályaink szerint - négy hónapon túli betegállomány után és a javulás látható jele nélkül - ÖRÖKBE FOGADHATÓ. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)

(a leírás szövegét módosítottam: halaszkiraly, 2020.12.28)


WAP: A láda kereshető 2021. augusztus 17-től, mert játékostársunk morph újrarejtette. Köszönjük. Normál méretű konyhai doboz (kb 8*10*20 centi), rondella sarkán, kihullott kövek helyén borostyánnal és kövekkel takarva. Az ösvény a templomot és az óvárost köti össze a falon kívül, magassarkúban és babakocsival nem járható, de egyébként igen. A mugliveszély alacsonyabb.

2014 május 26 - jelszó módosítva.

WAP: 2011 aug 20 - Doboz újrarejtve, jelszó módosítva. 2008.09.11.-én más rejtekhelyet kerestem a doboznak. A korábbihoz képest, az új helyszín a felkeresése már nagyobb sétát igényel, de ennek köszönhetően alaposabban megismerhetjük az óvárost. Ezúttal a ládavadásznak meg kell másznia a 178 fokból álló lépcsőt
(ami a GPS adatai szerint 105 m és a szintkülönbség 28m)  N 46° 13,084' E 24° 47,465' 424 m [GCSSVR+lépcső] és a Szász templom melletti várfal belső, templom felőli oldalában, a fal tövében, egy kő mögött megtalálja a kis filmes dobozt, benne a logbook. Rejtéskor figyelembe vettem, hogy a temető kapujában ülő ember épp takarásban legyen, míg a másik oldalon levő padok se látszanak. Viszonylag forgalmas hely, ezért kérem a ládavadászokat, hogy körültekintően járjanak el, így némi odafigyeléssel könnyen lebonyolíthatjuk a megtalálást és visszarejtést. Figyelem, a jelszó megváltozott!
Tollat, ceruzát vigyetek!

2008.05.04.-én az elveszett dobozt pótoltam. Figyelem, a jelszó megváltozott!

A virtuális rejtés 2007 03. 18-án megváltozott! Az érdekesség kedvéért egy mikroládát helyeztem el az óratoronytól északnyugati irányba, a vár körül körbefutó sétány melletti kőfalban. Kb 190 cm magasságban egy kivehető kő mögött lapul a kis fekete filmes doboz, benne egy összetekert logbook.

Segesvár: Erdély szívében fekszik, a Nagy-Küküllő középső szakasza mentén elterülő medencében,46° 13' 150 keleti hosszúságon és 24° 47' 400északi szélességen. Szárazföldi mérsékelt éghajlatú.
Ebben a természetes amfiteátrumban, melyet majdnem teljes egészében erdő borít, a kőkorszaki időkig vezetnek vissza az emberi civilizáció nyomai. Figyelemre méltó a bronzkorszak késői periódusa (Kr.e.1700-1300), amikor a vidéken a Segesvár-Wietenberg kultúra fejlődött. Később, a dák királyság idején, a Nagy-Küküllő völgye fontos kereskedelmi úttá vált, amelyet a Wietenberg dombra épített erodítmény tartott ellenőrzése alatt.
A kereszténység első két századában (Kr.u.106), amikor Dacia római tartománnyá vált, ezt a várat lerombolták, s helyette a római hadsereg őrhelyet létesített a Podmoalenak nevezett helyen, hogy ellenőrzésük alatt tarthassák a kereskedelmi utakat. Habár rövid ideig tartott, a római közigazgatás jelentos elrómaiasított lakosságot hagyott maga után, erre utalnak a Szőlőhegy és Fehéregyháza-Sárpatak tájain feltárt nyomok. Az ezredforduló után a magyar törzsek behatolnak Erdélybe.
A XII. században a Nagy-Küküllő völgye egy időre az Árpád-házi királyság déli határa lett. Lehetséges, hogy határőrségi megfontolásból egy kis erődítmény épült a Várdomb magaslatán. Ebben az időszakban II. Géza magyar király felajánlotta a szászoknak, hogy telepedjenek le Magyarországon és Erdélyben, s autonómiájuk biztosítása fejében vegyenek részt a határok védelmében, az ország fejlesztésében. A középkori krónikások szerint, az első szászok 1191-ben vagy 1198-ban telepedtek le Segesvárott.

Letelepedésük utáni évtizedekben a helység csendes fejlődésnek indult. Az 1241-es tatárdúlás után hatalmas erőfeszítéssel újjáépült, s a középkori Erdély "hét vára" közé emelkedett. A XIII. század második felében a Várdombot erős fallal vették körül, amely a középkor vége felé egy olyan kisvárost védett, mely 160 házból és 13 közösségi épületbol állt.
A várat 14 bástya erősítette és védte, melyek közül csak 9 bírta ki az idő megpróbáltatásait, megtartván napjainkig azon kézműves céhek nevét, melyeknek helyet adott.
Az összes közül, az Óratorony a város büszkesége és jelképe. A XIII-XIV. században épített tornyot, melyet eleve a "kapu nagytornyának" neveztek, a XVII. sz. elején egy kezdetleges órával láttak el, melyet 1648-ban alakítottak át olyanná, "milyen még akkoriban nem létezett Erdélyben." Az új óramű a percmutató és a negyedóra ütése mellett képes volt mozgásba hozni néhány fabábot, melyek a hét napjait jelképező pogány istenek voltak: Diana, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus és a Nap.

A város katonai jellege kezdettől fogva annyira nyilvánvaló volt, hogy a város megnevezése már az első írásos emlékekben várként szerepel: Castrum Sex (1280), Schäßburg (1298), Segesvar (1301), Sighisoara (1431). 1367-ben mint várost említik, "civitas de Seguswar" nevén, és rövid ido alatt felvirágzott a kézművesek tevékenysége a helységben.
A következo században olyan hírnévre tett szert, hogy 1431-ben Vlad Dracu havasalföldi herceg itt telepedett le "a segesvári leshelyen" és 1436-ig innen vezette Erdélyi déli határainak védelmét, saját képével veretett pénzt és előkészítette országa trónjának megszerzését.
A hagyomány úgy tartja, hogy a "Vlad Dracu" épületben született és lakott Vlad Tepes, aki büszke lévén elődeire, "Draculea"-nak nevezte magát, vagyis "a Dracunak nevezett fia".

A rejtek környéke:"A lépcsőzetektől balra a szép gymnaziumi épület van, melly 1790-ben újból rakaték, jobbra gyümölcsös kertek terülnek, ezeken alul a paplak, felűl pedig a temető van.
A várhegy tetején a Sz. Miklós tiszteletére épült templom áll, mellynek építését 1409-ben meg kezdék, 1483-ban pedig bevégezék. Nevezetes emléke a gót építésnek. Különösen szentélyét szép és szoborművekkel ékesitett gyámoszlopok díszesítik. Homlokzata, úgy látszik, legtöbb ujíttatást és eltorzítatást szenvedett. A torony alacsony. Belseje a templomnak fehérre van meszelve s ékesítékeitől nagy·részben megfosztva."

Jó keresést és kellemes időtöltést kívánok. DBotond

Forrás: Maros megye hivatalos honlapja'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (178 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.32 web: 4.61 átlag: 4.54

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]