geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1461. A Szigetköz csücske - Vének (GCVNEK)

véneki hangulat

véneki hangulat

Nepomuki Szt. János templom

Nepomuki Szt. János templom

emlékoszlopok

emlékoszlopok

kompocska

kompocska

Aranykert

Aranykert

a Torok

a Torok

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

vízivilág

vízivilág

helybéli segítőm, Forrás Jóska

helybéli segítőm, Forrás Jóska

Véneki naplemente

Véneki naplemente

A láda fája

A láda fája
Szélesség N 47° 44,346'
Hosszúság E 17° 47,351'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.10 16:28
Megjelenés időpontja: 2006.09.17 19:00
Utolsó lényeges változás: 2019.10.02 19:10
Utolsó változás: 2019.10.17 20:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Az eredeti rejtés: NZs & KáVé.Újrarejtés: NZs & Dóri & Nicky
Felhasználó: NZs
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.0
Megtalálások száma: 374 + 1 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Figyelem! A tulajdonképpeni látnivalónál, a két folyóág összefolyásánál építkezés folyik, ezért a láda legálisan megközelíthetetlen. A helyzet rendeződéséig kereshető az alternatív jelszó a mikroládában! Kérlek benneteket, hogy ne lépjetek be a lezárt területre!

Láda egy nagy, kétágú fán, kéreggel álcázva.
Alternatív jelszó - vastag fatörzsben, vitaminos dobozkában laminált lap: N47 44.469' E17 45.417'. Ne nyisd ki! A mező felől közelíts!
Ha csak idáig jössz, semmit nem láttál az egészből!
További látnivalók:
A két folyó összefolyása:
N47 44.357' E17 47.385' 110m
Komp kikötő:
N47 44.149' E17 45.574' 115m
Jurta tábor:
N47 44.431' E17 45.474' 115m
A ládába TravelBug nem helyezhető.

A csendes kis falut, Véneket és környékét szeretném Nektek bemutatni. Miért érdemes ide eljönni? Mert ez a Szigetköz alsó vége, a "csücske", itt egyesül újra a Mosoni-Duna az "Öreg" Dunával.

Kerékpárral, motorral és gyalogosan elvileg az 1-es útról a Gönyű-Véneki révnél is át lehet jutni a faluba, a menetrendet és a díjszabást itt találod.

A település már I. István uralkodása alatt lakott terület volt, és akkoriban a pannonhalmi apátság tulajdonát képezte. 1594-ben a törökök Vének felett keltek át a Dunán, hogy a Szigetközben táborozó magyar sereget megtámadják. Ugyanebben az évben Győr ostromakor a helység elpusztult. 1713-ban németeket telepítettek Vénekre, akik 3 évi adómentességet kaptak. Apfeldorfnek nevezték el a helységet az itt található sok almafa miatt. A XVIII.-XIX. században főleg a környező sziget- és csallóközi falvak lakói települtek le Véneken. Az itt élők mindennapjainak szerves része volt a Duna, megélhetésüket elsősorban a folyó biztosította. Halászattal, aranyászással, hajók vontatásával foglalkoztak, valamint a megye legjelentősebb hajómalom csoportja alakult ki a településen. Az első világháború után szűnt meg az utolsó hajómalom működése. Az itt élők jelenleg főleg háztáji gazdálkodással foglalkoznak, de a víz még ma is fontos szerepet játszik az életükben. A pici község lakói hiszik, hogy Véneknek nem csak múltja, hanem jövője is lesz. A két Duna, a páratlan természeti környezet kiváló pihenési lehetőséget biztosít az ide érkező vendégeknek.

Összeállítottam egy olyan útvonalat, amelyet végigjárva útba ejthetitek a látnivalókat:

A faluba érkezve a T-elágazásnál jobbra tartsatok. Itt, a sarkon található a helyi vendéglátóipari egység, a kereszteződésben pedig tábla mutatja az Aranykert Jurtatábor felé vezető utat. Érdemes leparkolni, ha kocsival érkeztél. A Petőfi Sándor utcán elindulva mintegy 50m után jobbra meglátod a Faluházat. Az udvarra nyíló kétszárnyas kapu nappal általában nyitva áll, ezen jobbra befordulva lehet megközelíteni a Jurtát.  N 47° 44,431' E 17° 45,474' 115 m [GCVNEK+jurta] Az egyedi, kör alaprajzú épületet a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány 1993-ban építtette, és a falu 900 éves fennállásának ünnepségén adták át a felújított Faluházzal együtt. Jelenleg az Önkormányzat tulajdonában van, Kiss Tamás üzemelteti. A Jurtáról részletesen ITT tájékozódhatsz.
A Faluházban egy helytörténeti kiállítás is található, melyet a község 900 éves fennállásának tiszteletére 1993-ban adtak át. Megtekintése előzetes egyeztetés után lehetséges.
Az utcán kicsit továbbhaladva feltűnik a Nepomuki Szent János templom, amely 2006. augusztusában ünnepelte újjáépítésének 100. évfordulóját. Bejárata előtt három hatalmas farönkből faragott emlékoszlop emlékeztet az eseményre.
Eredetileg 1733-ban épült, majd az 1800-as évek végén szétbontották, hogy helyén a jelenlegit felépítsék. 1906-ban szentelték fel az új templomot. Oltárképét Patay László festette, akinek vizsgamunkája volt a festmény, ez volt az első oltárképe. Az épületet 1960-ban újították fel először, 1993-ban a fazsindely helyére anyagi okok miatt került cserép.
(Amennyiben netán zárva lenne az utcai kapu, innen, a templom kertje felől is megközelíthető a Jurta. Ha szeretnéd megnézni belülről is a Jurtát, a kiállítást, vagy a templomot, telefonon egyeztess Kiss Tamással, a Jurta üzemeltetőjével: 30/500-6096.)

A templommal átellenben indul az utca, amely a révhez vezet.  N 47° 44,149' E 17° 45,574' 115 m [GCVNEK+komp] A komp túlsó parti kikötője a Győr-Gönyű kikötőtől nem messze található, a 1-es út mentén. A révátkelés sajnos jelenleg nem üzemel.

A révhelyeken - hidak híján - a révészek a gyalogosokat ladikokkal, a kocsikat komppal szállították át a Dunán és annak számtalan ágán. A révjog az uradalomé volt, és tőle kapta meg a révész. A kompbér harmada, a csónakbér egésze illette a révészt. A révész a parton lévő kis kunyhóban lakott, és hangos kiabálással hívták az egyik partról a másikra. Éjjel-nappal egy szóra indultak, pedig rossz időben, jégzajlásban ez nem volt túl kellemes. Éjjel bizony sokáig kellett "hőrögetni", amíg meghallotta a kiáltozást. A révész volt a kapocs a falu és a szárazföld között.

Térjünk vissza a kocsmához, majd induljunk el a Petőfi utcán az ellenkező irányba. Egyre szűkülő utcácskán haladunk, míg nemsokára meglátjuk az árvízvédelmi töltést. Itt, ha balra nézünk, megtekinthetjük az Aranykertet.
A falu északkeleti szélén, közvetlenül az árvédelmi gát tövében lévő Aranykert-liget százados tölgyfáit a vénekiek ültették. 1896-ban a honfoglalás és a hét vezér emlékére hetet, két évvel később még ötöt Erzsébet királyné tiszteletére. A Természeti Törzskönyvbe 1982-ben jegyezték be a ligetet.

A töltésen menjünk át egyenesen. A csendet, a horgászást, vagy éppen a csónakázást kedvelők vásárolnak itt telket maguknak. Érdekesség, hogy mivel ez a terület árvíz idején többnyire víz alá kerül, sok ház lábakon áll.
Elérve a Rózsa utca végén a "körforgalmat", parkoljunk le. A  N 47° 44,278' E 17° 46,338' 117 m [GCVNEK+parkolo] pontnál jobbra folytassuk utunkat. Egy darabig ugyan el lehetne még menni autóval is, de innentől már csak földút van, ami gyakran erősen sáros, hepehupás. Rövidesen kiérünk a Dunához. Itt az "út" balra elkanyarodik és áthalad a Farkasúsztatón mesterségesen létrehozott kőzáráson. A kanyartól kb. 1,4km légvonalban a "Torok", a két Duna-ág: a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna összefolyása. Szép időben érdemes kisétálni ide, útközben megfigyelhető a Győr-Gönyű Kikötő is a víz túloldalán. A Torokhoz köveken lehet kimenni, vigyázzatok a lábatokra, a kicsiket jobb itt felvenni.  N 47° 44,357' E 17° 47,385' 110 m [GCVNEK+torok] Igazán érdekes látvány, ahogy a kettéválasztott folyó itt újra egyesül.

Ha megcsodáltuk a látványt a főkoordinátánál keressük meg a ládát. Egy nagy, négyágú fán (melynek két ága már letörött, így távolabbról V-t formálnak ágai) rejtezik a doboz, fakéreggel álcázva. A jelszó szorosan kötődik a környékhez, de a netcache reménytelen! ;-)

Kérlek Benneteket, hogy nézzetek jól körül logoláskor: bár a rejtek nyugodt és biztonságos helyen van, járhatnak arra idegenek, horgászok vagy helyi gyerekek! Visszarejtéskor is körültekintően járjatok el, a takaró kérgeket is visszatéve az eredeti helyükre! Köszönöm.
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Arra az esetre, amikor a Farkasúsztatónál a kőzáráson átbukik a víz, ezért a láda megközelíthetetlen, elhelyeztem egy alternatív jelszót egy átlátszó vitaminos dobozba zárt laminált táblácskán a  N 47° 44,469' E 17° 45,417' 117 m [GCVNEK+alternativ] helyen, egy kivágott vastag fa csonkjában. Ne nyisd ki! Ha rám hallgatsz, a mező felől közelítesz... Ha csak az alternatív pontot keresed meg, az egészből semmit sem láttál!

Figyelem! Árvíz idején a láda nem kereshető! Az ártéri növényzet sajátosságai miatt nyáron nagy lehet a dzsindzsa, sok a szúnyog! Ilyenkor a terepnehézség 6-os, de van, aki szereti a kihívásokat! :-)

források:
Magyarország régiói - Nyugat-Dunántúl. Ceba Kiadó 2004. 149.o.
Vének község honlapja.
A komp üzemeltetőjének honlapja.
Vénekről térképet például itt találhatsz.


Ehelyütt is szeretném megköszönni Forrás Józsefnek a bemutatandó pontok kiválasztásában és a leírás elkészítésében nyújtott segítségét!2007. októberében a ládát feldúlta valaki/valami. Elveszett a logbook is, így egy ideig beteg volt.
2008.01.12-én ládagyógyítók: Csuhás és zem jártak arra és meggyógyították. Köszönet a segítségért! Végleges helyének megtalálásáig az eredeti rejtektől 1 lépéssel hátrébb, és 2 lépéssel a Dunához közelebb, kő alatt és fával takarva kereshető!2013-ban a láda tönkrement. Új helyen, kissé megújult koncepcióval és egy alternatív jelszó lehetőséggel kibővülve újraéledt 2014.03.14-én.

'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (289 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.17 web: 4.49 átlag: 4.34

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Csizmások 2020.06.14 08:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

EmesESE 2020.05.17 12:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Megtaláltuk ! 🙂
Ma tekintettel az országon átvonuló eső felhőkre módosítottunk a ládakereső programunkon és 9 év után visszatértünk Győrbe az azóta megjelent új pontok felkeresése céljából.
Ennél a pontnál, mivel a ládaoldal szerint építkezés matt a láda helye nem közelíthető meg ezért a pótjelszóra koncentráltunk. A tuskóban két dobozka is található a jelszóval.A falun végighaladva egy nyugodt kis települést láthattunk.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

59E3169B-01C0-4A52-A06B-9C7E4EF69C9E2A525C4D-0C94-403B-8633-E241F5BD00EF
774A1A30-7EE1-4C88-9165-C4D6E5F192750CF0D8C1-4679-4650-9AEC-9BCDF852F467
Nyúlék89 2020.04.23 19:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

magyar65 2020.03.09 20:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.64
Köszönjük!

urbanj 2020.02.15 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Pótjelszóval. Köszönjük.

Butchman 2019.12.27 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kasap 2019.12.27 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Skali&Margó 2019.12.27 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.14
OK!

NZs 2019.10.02 23:59 - Egyéb
Ládaellenőrzés. A tulajdonképpeni látnivalónál, a két folyóág összefolyásánál építkezés folyik, ezért a láda legálisan megközelíthetetlen. A helyzet rendeződéséig (vagy amíg kiderül, hogy mi lesz a láda sorsa...) kereshető az alternatív jelszó a mikroládában! Ellenőriztem, kettő is van már belőle! :-)
Kérlek benneteket, hogy ne lépjetek be a lezárt építkezési területre!
NZs

halaszkiraly 2019.02.18 11:08 - Egyéb
Piros kereszt Kedves NZs rejtőtársunk!
Az utóbbi logok alapján a láda elérhetetlenné vált (válik?)
Kérünk szépen, amennyiben lehetőséged engedi - ellenőrizd a helyszínen az elérhetőségét, illetve hogy bemutatja-e még a rejtés azt, amit meg szerettél volna mutatni nekünk a Szigetköz csúcsáról...
További tudnivalók a beteg ládákról. Köszönettel a rejtésért, üdv:Email-t küldtem a rejtőnek.


KeszteRudi 2019.01.13 14:33 - Megtaláltam
A láda csak csónakkal közelíthető meg, szárazföldön elég komoly építkezés folyik. Félútig jutottunk a bokáig érő sárban, aztán a biztonsági őrök kizavartak minket. Mostanában nem úgy néz ki mint amit befejeznek sajnos.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.02.13 18:21]

50075763_786653888349237_9140092337517494272_n50138603_613687125730060_3356620283032109056_n
Lucas 2018.10.28 08:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

nke 2018.10.23 11:55 - Megtaláltam
Az odavezető út jelenleg építési terület, de ünnep lévén nem dolgoztak, így más kirándulókhoz hasonlóan bementünk.

Vének 
Izuka 2018.09.29 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Első ládánk! Kicsit megtorpantunk, amikor láttuk, hogy le van zárva a terület, de nem tűnt veszélyesnek, nem voltak munkagépek, stb, úgyhogy bementünk a területre, és a GPS kód alapján könnyen megtaláltuk a ládát! Az alternatívot is megkerestük. Köszönjük a lehetőséget!

distike 2018.09.27 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.52
Bejártam a falu nevezetességeit.A torkolati szigetcsúcs épités alatt áll,ezért a pót jelszót vettem célba.A keresésre kevés volt az időm a busz indulása miatt,nem is jártam sikerrel,ezért a rejtő segitségét kértem,amit megkaptam.így sikerrel zártam a napot.Köszönöm a rejtő szives segitségét.

anettnori 2018.08.25 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Megvan! [g:hu 1.5.4]

Pótjelszóval.
Az üvegcse a törzstől távol hevert a csalitban, visszarejtettem a törzsre.

tfmb 2018.08.23 10:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.18
Köszi a rejtést! Alternatívval.

Anymen 2018.08.04 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

becko 2018.07.01 07:50 - Megtaláltam
Először megkerestem a pótjelszót, majd lementem a kőgátig, amely jelenleg munkaterület, elvileg nem is szabad bemenni, a gáton túl nem mentem.
Az üdülő területen van néhány csili-vili házikó...

GYEZegzug 2018.05.10 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.29
Segítséggel tudok logolni. Köszi szépen a lehetőséget.

pap.viola 2018.05.06 18:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.08
Győrből tekertem ki biciklivel Vénekre. A ládát sajnos nem sikerült megtalálni, mert a megadott koordinátán a területet letarolták, jelenleg földmunkát végeznek ott. Az alternatív jelszó sem lett meg, térdmagasságig még a gaz sem nőtt, mást pedig nem találtam a helyén. Kérném bejegyzésem és képeim alapján a jelszó nélküli elfogadást!

[Jóváhagyta: NZs, 2018.05.07 22:48]

IMG_20180506_191346 (1)IMG_20180506_183210
IMG_20180506_185714IMG_20180506_183738
IMG_20180506_1850071
bimbee87 2018.03.31 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

nmárti 2018.03.22 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.41
Szép helyekre hozott a lábunk a láda miatt,de csak segítséggel jött össze. Képek később, köszi a rejtést!

halaszkiraly 2018.02.13 23:33 - Egyéb
Piros kereszt :) De jó volt ezt olvasni!!! :D Kedves haribali Köszönjük szépen a visszajelzést! A villáskulcsos jelzés ezennel kikapcsolom. :)
Üdv: ládadoki


haribali 2018.02.11 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.17
MEGVAN!!! :)
3 éves kisfiammal kerestük.
Tehát nem lehetetlen a küldetés.

DE:
- az utolsó 500 méteren borzasztó pusztítást végzett az előző árvíz(ek).
- rengeteg fát megtépáztak az őszi nagy viharok
- ezeknek köszönhetően ágak, szemét, rendetlenség keresztül kasul mindenfele

A láda rejtekhelye egyenlőre jó még,
DE:
- a leírásban szereplő fa fele már most hiányzik, a másik fele szerintem 1-2 vihart bír már csak ki...
- 2 köbméter avar + kövek + fakéreg alatt bújkált a ládika, így igen nagy elszántság/türelem kellett a megtalálásához

Tény, hogy végül a kisfiam öröme, ugrándozása, ujjongása mindenért kárpótolt.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (389 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.