geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1412. Száraz-Fehér-völgy, a Sucha Bela (SK) (GCSuch)
Light-os kezdetek
Light-os kezdetek
Szűkül a szoros
Szűkül a szoros
Sziklafal tövében
Sziklafal tövében
Kisablakon át
Kisablakon át
Vízesés fölött
Vízesés fölött
Vaslépcsőkön
Vaslépcsőkön
Teknő-vízesés
Teknő-vízesés
Közel a tető
Közel a tető
A szurdok felső szakasza
A szurdok felső szakasza
Távolban a Magas Tátra
Távolban a Magas Tátra

Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 557 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.05 12:15
Megjelenés időpontja: 2006.07.08 22:20
Utolsó lényeges változás: 2010.08.01 22:01
Utolsó változás: 2013.01.16 16:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 3.0 / 5.0
Megtalálások száma: 258 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: A jelszó a Száraz-Fehér-völgy túra bizonyos tábláiról leolvasott karaktereiből tevődik össze.
1. rész: a fejlécben levő pontban, a legnagyobb tábla címének első két karaktere.
2. rész: létra nélküli vízesés (kb. az N48 56.784 E20 23.146 pontban) levő tábla első szavának első két karaktere.
3. rész. az N48 56.044 E20 22.992 pontban levő turistaútbaigazító oszlop kék jelzést mutató táblájának alsó sorában levő első szó, ami 4 karakter.

A Szlovák Paradicsom összes túraútvonalára érvényes: "A jelzett útvonalak teljes mértékben csak abban az időszakban használhatók, amikor nincs hótakaró."

Ezzel a virtuális geoládával a Szlovák Paradicsom egyik gyöngyszemét szeretnénk bemutatni. Ezt egész egyszerűen látni kell! Virtuális kivitelezésével pedig a geocaching lényegére szeretnénk felhívni a figyelmet: a geoláda egy eszköz, amivel megjelölünk egy felfedezésre, megismerésre méltó célpontot. Mi ezt tartjuk elsődleges szempontnak, ebben az esetben pedig ez különösen is igaz. Ugyanakkor megkíméljük a kessereket egy hagyományos geoláda esetleges eltűnésétől, magunkat pedig a nagy távolság miatti nehézkes karbantartástól:-)

A tréfát félretéve, a terület fokozottan védett Nemzeti Park mivolta miatt itt tilos lenne bármilyen geoláda elhelyezése!

Megközelíthetősége
A túra
A Sucha Bela ismertetése
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Szlovák Paradicsom a Magas Tátrától délkeletre, a Szlovák Érchegység északkeleti részében található. Kiterjedése 19 763 ha, védő övezete 13 011 ha-t foglal magába. A breznói, poprádi, rozsnyói és az iglói járás területének egy részén terül el. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parknak jellegzetesen mély 150-450 m-es szakadékai és szorosai vannak, melyeket a mészkövekből és dolomitból vájtak ki a vízfolyások. A legismertebb szakadékok közé tartozik a Sucha Bela, számos vízesésével.

A szurdok bejárata előtti  N 48° 57,960' E 20° 23,150' 547 m [GCSuch+Parkolo] pontban levő ingyenes parkolót két irányból is megközelíthetjük. A legrövidebb és egyben a legszebb a Szlovák Paradicsomot kettészelő út, ami Dél-nyugati irányból, a 67-es úttól érkezik, vagy Észak-keletről, az E50-es út felől érkező úton. Ha a 67-es útról akarjuk megközelíteni ezt a csodát, akkor a 67-es úton az  N 48° 53,114' E 20° 18,826' 827 m [GCSuch+1Utelagazas] pontban Északi irányba kell eltérjünk. Az E50-es útról pedig az  N 49° 0,272' E 20° 27,911' 564 m [GCSuch+2Utelagazas] pontban Dél-keleti irányba, vagy az  N 49° 0,279' E 20° 28,129' 564 m [GCSuch+3Utelagazas] pontban Dél-nyugati irányba térünk el, majd 150, ill. 180 métert megtéve elérkezünk az  N 49° 0,220' E 20° 28,005' 564 m [GCSuch+4Utelagazas] pontban levő útkereszteződéshez, ahonnan Dél-nyugati irányba folytatjuk utunkat a Sucha Bela parkolója felé.


A túra
A fejlécben is megadott, az  N 48° 57,853' E 20° 23,109' 557 m [GCSuch-1] kiindulópontból induló Zöld sáv jelzésen jutunk a Száraz-Fehér-völgy szurdokába, de még mielőtt útnak indulnánk, írjuk fel magunknak a legnagyobb tábla címének első két karakterét. Az utunk során összegyűjtött többi karaktert folyamatosan egybeírva, össze fog állni a teljes jelszó.

A Száraz-Fehér-völgy elnevezés onnan ered, hogy patakja a völgy alsó részében eltűnik a föld alatt, így ez a szakasz általában száraz. A túra útvonala elbűvölő a Száraz-Fehér-völgy szurdokában, mely része a hasonnevű nemzeti természeti rezervátumnak. Az igényes út a sziklalépcsők, vízesések és szakadékok titokzatos világában segédeszközökkel biztosított. Aránylag igényes körtúra. A veszélyesebb szakaszokat fa- és vaslétrákkal, láncokkal, lépcsökkel és pallókkal biztosították a Nemzeti Park gondos ápolói. A túra így is fokozott óvatosságot igényel. A szurdok átjárója egyirányú, csak a patak folyásával szemben szabad haladni.

A kiindulópontot elhagyva kis ideig déli irányba haladunk, később leereszkedünk a Száraz-Fehér-völgyben lévő folyómederhez, majd az erdőben folytatjuk utunkat. A völgy szurdokának bevezető, kevésbé igényes szakasza ösvényen vezet. Fapallók segítségével, váltakozva haladunk a patak két partján, egészen a Tálacska-vízesések szakadéka aljáig, ahol egy keményebb kapaszkodó kezdődik.

A szurdokban a műholdvétel még külső antennával sem volt lehetséges, legfeljebb pontatlan, ezért csak egyetlen egy körülbelüli koordinátával fűszerezem ezt a csodálatos túrát, és pár szóban "rávezetlek" a jelszótöredékre. Minden vízesés előtt jól látható helyen, a sziklafalra van rögzítve egy ismertető tábla. A szurdokban egyetlen ilyen tábláról kell leolvasni a jelszótöredéket.

Az első nagy vízesések a Tálacska-vízesések. Fölöttük a legkeskenyebb helyen, az ún. Szakadékon megyünk át a medren. A következő vízesés a Kisablak-vízesés. Sziklaablakon keresztül jutunk a Kisablak-vízesés fölé, majd a kiszélesedő szakaszon haladunk a Teknő-vízeséshez.

Az Oldalsó-vízesést a szurdok baloldalsó kiszélesedésében találjuk, ehhez viszont a mederből pár méterre fel kell kapaszkodnunk, de előbb jegyezzük fel a kőfalon levő tábla első szavának első két karakterét, mint a jelszó második részét. Ez a tábla körülbelül az  N 48° 56,784' E 20° 23,146' 727 m [GCSuch-2] pontban van. A Lépcsős vízeséseken is túljutva az útvonal mérsékeltebben vezet fölfelé a patak mentén a szurdok szélesebb szakaszán. A befejező szakaszban meredekebb emelkedő vár ránk, erdő borította búvópatakokkal.

Kiérve a szurdokból az  N 48° 56,044' E 20° 22,992' 959 m [GCSuch-3] pontban találunk egy turistaútbaigazító oszlopot, melyen a kék jelzést mutató tábla második sorának első szava (4 karakter) lesz a jelszó harmadik, befejező része.

Innen a Sárga sáv jelzésen, Észak-keleti irányba indulunk visszafele, majd az  N 48° 56,676' E 20° 23,705' 924 m [GCSuch+5Utelagazas] pontban a Piros sáv jelzésre térünk, Északi irányba. Ez az ösvény visszavezet a kiindulópontba.

A teljes túra majdnem 10 km, amit mi kényelmesen, nézelődve, fotózgatva úgy 5 óra alatt tettünk meg. Ugyan a szurdok neve "száraz", de ez csak a szurdok előtti részre érvényes. A völgyben nagyon is sok víz van, és bizony van olyan pont, ahol csak a vízen átgázolva lehet továbbjutni. A körút pedig egyirányú, tehát meg se próbáljuk fordított irányba megtenni, ez szigorúan tilos! Kisgyermekeknek egyáltalán nem ajánljuk, megfordulni nem szabad!


A Sucha Bela ismertetése
A Hernád-medencébe torkollik a Száraz-Fehér-völgy a Sucha Bela, mely a Glac karsztos fennsíkjának északi peremén kezdődik. A szurdok lejtése 4 km távolságban 400 méter. Első bejárása 1910. március 13.-án sikerült a Mervay vezette fiatal hegymászóknak. A turisták azonban csak 1959-ben követhették példájukat, amikorra hozzáférhetővé tették a szoros legszebb részét a Tálacska-vízesések gyönyörű szurdokát, a lezúduló víz által kivájt fészekszerű gödrök örvényeivel. A hat vízesés közül legmagasabb a Kisablak nevű vízesés, 15 méteres magasságával.

A Szlovák Paradicsom vízesései kanyonvölgyekben, szurdokokban, szakadékokban találhatók. Ezek a vízesések jól szemléltetik a folyómeder domborzatának kialakulását. Nyomon követhető a vízesések kialakulásának valamennyi szakasza zuhatagok, sziklaküszöbök formájában, valamint a visszaható erózió megnyilvánulásai. Talán a legszemléltetőbb példa erre éppen a Sucha Bela.

Kívánunk nagyon kellemes és pozitív élményekben bővelkedő túrát. Kérjük nagyon vigyázzatok saját és társaitok testi épségére.

Anikó és Miki
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (178 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.22 web: 4.69 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Murmogoek 2019.06.08 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Megunhatatlan ez a hely, jó volt itt ismét most gyerkőcökkel! :)
A 2. ponttal meg kellett küzdeni de csak összejött. Két láda is volt a pont környéken de a korábbi volta a nyerő. + infó: aki Klasztoriszko felé a turistaház/vendéglő miatt megy, az tájékozódjon előtte a nyitvatartásáról, mert nagyon úgy néz ki, hogy végleg bezárt. :(

20190608_12402420190608_104656
20190608_114305 
kobcikrajci 2018.10.18 10:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

-1-2
-4 
Barbi_András 2018.09.15 13:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.17
Köszi

Spaxi 2018.09.11 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
KÖSZI !

kekenj 2018.09.02 10:30 - Megtaláltam
kösz

rainbow_trout 2018.08.11 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget a szivárványos pisztrángok nevében! :) D&E [g:hu 1.5.4]

Bigyu 2018.06.30 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Első külföldi ládánk :) [Geoládák v2.2.4]

monic1006 2018.05.26 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Csodálatos háromnapos kirándulást tettünk a Káposztafalvi karszt 3 szurdokában.
Nekem - aki tériszonyos vagyok - iszonyatosan nagy élmény volt! :)
Köszönet a rejtésért! ;)

szsoutdoor 2018.05.26 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Háromnapos ismerkedő túra a Paradicsom gyöngyszemeivel. Második napi túránk a (nem túl) Száraz Fehér szurdokban volt. Köszönjük a rejtést!

BlackCat 2018.05.18 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.3]

Luki 2018.05.18 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.88
+one

The Geocaching Blogger +one a Száraz-Fehér-völgy, a Sucha Bela (SK)

R-Gyu 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Felejthetetlen hosszú hétvége a Szlovák paradicsomban, szinte tökéletes időjárással, közös túrákkal és estékkel egy nagyon jó társaságban.
Köszönjük.

DSCF8851 
Kokó 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Kofola BT 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

ChefBogi 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ancs 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
Ancs Tours 4.0, avagy "Hosszú hétvége a szlovák paradicsomban"
Harmadik napra maradt a legkönnyebb túra, s ez reggel már a parkolóban látszott. Kicsivel 9 után is rengeteg autó állt az erre kialakított téren.
Az elmúlt két nap kalandjai után kicsit álmosan és fáradtan indult a reggel, de hamar beláttuk, hogy ha nem akarunk sokat várni, igyekezni kell megelőznünk a nálunk lassabbakat.
Hiába volt Szlovákiában munkanap, nagyon sokan voltak ma itt, amit az előző két napban nem tapasztaltunk. Ennek "örömére" a nagy létránál igen lassan haladtunk át, majd utána eloszlott a tömeg.
Itt is hasonló élményeink voltak, mint az előző napokban: létrák, vízesések, lépők és sziklafalak, de a tömeg miatt már kevésbé élveztük.
A lefelé út eseménytelenül telt, egy helyen csodás kilátásunk volt a Magas-Tátrára hófödte csúcsaira.
A parkolónál kofola, sör, lángos és fagyi várt minket, remekül megkoronázva azt, hogy amiért jöttünk, teljesítettük.
10 km és kb 300m szintemelkedés lett a vége.
Köszi

20180430_092849_HDR20180430_094124
20180430_10073620180430_102141
20180430_10220820180430_103207_HDR
20180430_10352220180430_103750
20180430_10383220180430_103859
20180430_10432320180430_112533
20180430_11572320180430_124425_HDR
20180430_125541_HDR20180430_131540
19izsi73 2018.04.30 11:30 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

cila 2017.08.31 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Pár éve voltunk már a Hernád-áttörésnél, így tudtuk, mire számítsunk: sok-sok palló, fémtálca, létra és vízesés :) szerencsére nem voltak nagyon sokan, sehol sem kellett sorba állni a létráknál. A szurdok tetejénél jó ötletnek tűnt biciklit bérelni 5 euróért, és azzal visszagurulni Podlesokba, de ez a sziklás-köves erdei úton mérsékelten volt élvezetes. Köszönjük a rejtést!

DSC_0251kicsiDSC_0275akicsi
DSC_0282kicsiDSC_0285kicsi
SDC10286akicsiSDC10293akicsi
bölli 2017.08.31 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Köszönjük a rejtést. A harmadik ponttól lefelé drótszamáron jöttünk :)

Bajuszcica 2017.08.31 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszönjük a rejtést! A második pontnál valóban a 4. szó első két betűje kell a jelszóba, mint sokan, mi is a nagybetűkre koncentráltunk. A harmadik pontnál kaptunk kölcsönzős bicajokat.......nem lennék hegyi kerékpáros :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (261 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu