geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~ | + megtalálások ~ | + felhasználók ~ | + poi ~ | fórum | belépés | english
  
  
  
 
FAQ cachikett szabályzat
1394. Székelyudvarhelyi séta (Erdély) (GCSZUD)
Református templom
Református templom
Barátok temploma
Barátok temploma
Katolikus templom
Katolikus templom
Vasszékely
Vasszékely
Benedek Elek Tanítóképző
Benedek Elek Tanítóképző
Tamási Áron Gimnázium
Tamási Áron Gimnázium
Eötvös József Szakközépiskola a vár udvarán
Eötvös József Szakközépiskola a vár udvarán
Városháza belső udvara
Városháza belső udvara
Szoborpark
Szoborpark
Jézus Szíve kápolna
Jézus Szíve kápolna

Ládatérképek:
Szélesség N 46° 18,191'
Hosszúság E 25° 17,748'
Magasság: 508 m
Megye/ország: Románia
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.03 18:00
Megjelenés időpontja: 2006.06.07 10:10
Utolsó változás: 2013.02.25 17:48
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: DBotond, Helga
Felhasználó: DBotond
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 186 + 3 sikertelen + 5 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente
Megtalálás bejelentése

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


2009.07.30 Az elveszett ládát másodszor is pótoltam, ezúttal egy mikro (filmes doboz), a helyszín ugyanaz, csak most a sziklán keressétek egy kő takarásában.

Az elveszett ládát pótoltam, egyelőre csak egy logbook van benne, meglátjuk visszatér-e a fosztogató.

WAP: Kiindulópont a főtér melletti Patkó tér. A láda koordinátája 6 pontról szedhető össze. A megtalált számokat az ABC... betűk helyére kell behelyettesíteni. Ha sorban keresitek a pontokat, kellemes sétát tesztek Udvarhelyen és a végére összeáll a doboz rejtekének infója.
A jelszó 2 részből áll, egyik virtuális, a másik a dobozban.

46° 17,ABC
025° 17,DEF

1. Vasszékely  N 46° 18,191' E 25° 17,748' 451 m [GCSZUD-1]
A. Hány névsort tartalmazó márványlap van a talapzaton?

2. Református Kollégium  N 46° 18,167' E 25° 17,730' 452 m [GCSZUD-2]
B. Hány fecske található a homlokzaton?

3. Tamási Áron Gimnázium  N 46° 18,128' E 25° 17,808' 502 m [GCSZUD-3]
C. Iskolához kapcsolodó szobrok száma az épület mellett?

4. A Székely Támadt vár
 N 46° 18,336' E 25° 17,804' 472 m [GCSZUD-4]
D. Hány ablak van az iskola főhomlokzata 1. emeletén?

5. A Főtér  N 46° 18,229' E 25° 17,678' 472 m [GCSZUD-5]
E. Milyen számhoz hasonlítható a főtér alakja?

6. Barátok Temploma
 N 46° 18,258' E 25° 17,632' 472 m [GCSZUD-6]
F. Hány ágú a templomon látható csillag?

A jelszó második része a Barátok temploma melletti szoborcsoport egyikén található, amelyiken nem név van feltüntetve, hanem valami más.
A kapott koordináta a láda (15x15x8cm) rejtekére mutat, ami a A Jézus Szíve kápolna melletti sziklafal tetején(150 m a főút mellett), az ösvény mellett, egy szikla tövében bujkál, itt található a jelszó első része.


Egy kis sétára szeretnélek meghívni benneteket a szülővárosomba. Remélem, hogy a sétával egybekötött kincskeresés kellemes perceket szerez az erre vállalkozónak.

Kiindulópontnak a Patkót ajánlom, itt nyugodtan lehet parkolni és a keresés is innen indul.

Székelyudvarhely főterén (a mai Szabadság tér a Márton Áron tér között) épült fel 1780-81 között, két részre osztva az egykori Piacteret: az Alsó-Piactér (egykori Batthyány tér, mai Szabadság tér) és a Felső-Piactér (egykori Deák tér, későbbi Gabonapiac, "Patkó", Szabadság tér, illetve a mai Márton Áron tér). Építtetője Baczkamadarasi Kis Gergely (1737-1787), a református kollégium neves rektor-professzora, akinek KG monogramja a templom nyugatra néző cserépfedelén olvasható az 1781-es évszám kíséretében. Az új templom nem a régebbi Szent Anna-kápolna maradványaira épült. A templom építését 1781-ben fejezték be.

1. A Vasszékely - szobor és hősök emlékműve:
A Márton Áron tér központi szobra és egyben a város hősi halottainak is emlékhelye. Az első és második világháborúban elhunyt hősök nevei a szobor falain olvashatók. A szobor egy székely katona, aki kissé előre hajolva, puskatusát ütésre emeli. A bronzszobor felirata: Gyopárt a Hargitáról hozzatok/ A székely hősök halhatatlanok.

2. Református Kollégium, korábban Benedek Elek Tanítóképző / Főiskola (Márton Áron tér 2.)
A kollégiumot 1670-ben Bethlen János gróf, Apafi Mihály erdélyi fejedelemkancellárja alapította. Régi neve " Gymnasium Bethlenianum " volt Az első épület fából készült. Állapota gyorsan romlott. Baczkamadarasi Kis Gergely professzor és báró Daniel István főgondnok idején a XVIII. század végén egy új, a kor igényeinek megfelelő iskola építésébe kezdtek. 1771 áprilisában megkezdődtek a munkálatok és 1772-ben fejeződtek be barokk stílusban.
Az iskola neves tanárai voltak: Letenyei Pál, Szigethi Gyula Mihály, Magyarósi Szőke József, Gönczy Lajos , Benkő József. Neves diákjai: Cserei Mihály, Benedek Elek, Barabás Miklós, Orbán Balázs.
1886-ban egy második emeletet húztak. A belső udvart Baczkamadarasi Kis Gergely emlékoszlopa uralja. Újabban róla nevezték el az iskolát. A XX. század elején, 1910-1912 között, a kollégium új épületet kapott. Ebben működik jelenben a Benedek Elek nevét viselő Tanítóképző. Az épület előtti udvaron, az író bronzból készült szobra áll.

3. Tamási Áron Gimnázium (Baróti Szabó Dávid u.32)
Az egykori katolikus gimnázium alapítási éve 1593, amely napjainkban mar a fent említett próza- és drámaíró nevét viseli. A mai líceumi épület helyén állott az 1735-ben épült Fiúnevelde, melyet 1909-ben bontanak le és ekkor kezdik el építeni, majd 1910-ben fejezik be a ma is működő; három emeletes, impozáns iskolaépületet. A gimnázium jeles tanítványai voltak: Tomcsa Sándor ( 1897 - 1963 ), dráma-, novella-, karcolat- és regényíró, író valamint karikaturista Nyírő József ( 1889- 1953 ), regényíró Baróti Szabó Dávid ( 1739-1819 ), költő a klasszikus időmértékes verselés egyik meghonosítója a magyar irodalomban, stb. *
A Szent Miklós római katolikus plébániatemplom ( Baróti Sz. Dávid u. 34 -36) Egyházi jellegű műemléképület. A 18. századvégi erdélyi templom építészet egyik műemléke. A templom építészeti stílusában a mértéktartó barokk és a klasszicizáló késő barokk stílus ötvöződik. A három hajós, egytornyú plébániatemplomnak a felszentelésére 1793. május 27.-én került sor. Szomszédságában a római katolikus plébánia épülete (paplak) húzódik meg.

4. A Székely Támadt vár (Tompa László út. 12.)
A Főtér (Szabadság tér) északnyugati sarkától a Vár utcán haladva északkeleti irányban, mintegy 200 méterre a székelyudvarhelyi vár előterébe érkezünk. A középkori vár az egykori mezőváros, de a mai városkép egyik jelentős építészeti emléke. Ha szemben állunk a vár bejáratával, attól jobbra a Fóris - bástya (nyolc szögű) mögötte, hátul a nyolc szögű Hajdú bástya, míg bal kéz felé, elől a Bánffy - bástya, mögötte, az udvar északi végében pedig a Telegdy bástya. A Kornis Ferenc utca felőli részen ma is látható a feltehetően Kornis - címer és egy felirat helye) helyreállított maradványai láthatók. A bástyákat a különböző időszakokban itt parancsnokló várkapitányokról nevezték el.
A mai állapotában látható várat János Zsigmond fejedelem építette 1562-65 között, az ellene fellázadt székelyek megfékezésére és így több évtizeden át a fejedelmi elnyomó hatalom támaszaként szolgált.
Tompa László emlékház. A vár tőszomszédságában (Tompa László u. 10.) a Tompa László (1883-1964) költő életét és munkásságát bemutató emlékkiállítást tekinthetjük meg. E díszes homlokzatú földszintes házban lakott 1920-tól haláláig (1964) a székelység nagy költője, műfordítója és lapszerkesztője.

5. Főtér- Városháza
A Főtéren található a Városháza Vármegyeháza.
1895-96-ban épült eklektikus stílusban Stehlo Ottó építész tervei szerint. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel.
Építőmestere Ferenczi Endre főmérnök volt, aki többféle építészeti stílust örökített meg. Az építkezésekben közreműködött Habensumph Károly is. Belső építészeti szempontból külön értéket képvisel a zárt udvar végében kialakított díszterem. A mostani vármegyeháza helyén Udvarhelyszék egykori székháza (pretoriális ház) állott, melyet báró Daniel István főkirálybíró építtetett.
Középen, a központi parkban található Orbán Balázs szobra, az 1995-ben készített bronzszobor tisztelgés a székely nép legnagyobb személyisége előtt. Mögötte a Református templom.

6. Barátok Temploma
A kéttornyú ferencrendi templom és kolostor ( Szent Ferenc Temploma, Barátok Temploma) 1728-1779 között épült, magában hordozza a reneszánsz ( két torony) jellegzetes idomait. 36 m hosszú, 17 m széles, belső magassága 14 m. Végleges belső formáját 1928-ban nyerte el. A barokk és a klasszicizmus közti átmeneti időszak stílusjegyeit ötvözi, a főtér legrégebbi temploma. Keleti tornyában két harang található. Szentélye tágas, hajója nagyarányú és hét oltár van benne. Orgonája közel 200 éves, egy pécsi orgonakészítő munkája.

7. A Jézus Szíve kápolna (Medence u. 2.)
A Rákóczi Ferenc utca tulajdonképpeni végződése a kápolna térségében. A művészettörténeti kutatások többsége a kápolna építészet a 13. századra helyezik, s így Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke valamint egyházi épülete. Az egész Székelyföld egyik legértékesebb építészeti emlékeként tartják számon.
A műemlék épület Székelyudvarhely déli bejáratánál, a Segesvár fele vezető megyei út bal oldalán, a Szálvátor - hegy (Köszörűkő) végződésében található, amely egy kis imaház, védőfallal körülvett templomocska. A lóhere alapidomú Jézus - kápolna a maga nemes egyszerűségében, tájképi megjelenésével szuggesztív erővel hat a szemlélőre. Építési idejéről az oklevelek hallgatnak. A téglapadlós belső teret 4 méter magasságban elhelyezett festett kazettás mennyezet fedi, amely az 1677-es évszámú eredeti mennyezet e századi, kevésbé sikerült másolata. Szép vonalú zsindelytető fedi, melyen a magasított toronysisak is jól érvényesül. A kápolnát kőkerítés övezi, melynek déli oldalán levő díszesebb és nagyobb bejárata feletti háromszögű oromzatát három egyenes záródású vakfülke díszíti, az oromzat búbját pedig homokkő-bubából kialakított kereszt koronázza. A körfal mai bejárata fölött az 1771-es évszám látható.
A legenda szerint a tatárjárás idején a város lakossága Bud László vitéz vezetésével a Budváron GCBDVR keresett menedéket az ellenség elől, hiszen a megduzzadt Küküllő jó védőnek bizonyult, a tatárok nem is erőltették a a támadást, de letáboroztak a Nagyoldal alatt. Az Európát végigjárt László vitéznek egy nagy angol íja volt, ami különbözött a hagyományos magyar íjtól. Mivel a tatárok "le akarták éheztetni a hegyről a székelyeket", a vitéz elhatározta, hogy a csapatot vezető kánt "Jézus nevében" célba veszi. A tatár vezér még nevetett a csoporttól elváló íjászon, azonban az annyira pontosan célzott, hogy a nyílvessző egyenesen szíven találta a kánt. A tatár sereg ettől annyira megriadt, hogy tábort bontott, és más csapathoz csatlakozott. A legenda szerint pedig azon a helyen, ahol a tatárt szíven találta a nyíl, felépítették Jézus szíve kápolnát.

Kellemes kikapcsolódást és jó keresést kívánok, DBotond

Amennyiben személyesen útbaigazítást is szeretnél, itt megtalálsz.  N 46° 18,183' E 25° 17,597' 450 m [GCSZUD+Information]
Állapot: kereshető
Hatósági engedélyezés:
nem szükséges engedély

Értékelés: értékelés (127 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.56 web: 4.71 átlag: 4.65

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e autóval/tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános/bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
Albi-Edit 2014.01.02 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Izgalmas volt a városi vadászat, mindenkinek BUÉK!!!

FutuRobi 2014.01.01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.78
Szilveszter napján ( 2013.12.31 ) ott élő unokatestvéremmel bejártuk a pontokat a városba :) Majd másnap újév első napján ( 2014.01.01 ) útban Mátisfalvára mamámékhoz megálltunk és megkerestük a ládát, nagyon izgalmas volt és gyönyörű látvány :) Köszönöm ;-)

grus 2013.10.26 22:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.52
Közös találat tau_0470 kollegával és néhány további dalostárssal :-)
Köszönjük a rejtést, érdemes felkeresni minden pontját!

tau 0470 2013.10.26 22:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.20
Erdélyi kirándulással egybekötött ládázás a Szegedi Vox Nova Kórussal, ill. grus kolleginával. Néhány pontot már két éve - még a ládázás előtt lefotóztam, így most könnyebb volt a koordinátákat meghatároznom. A végládát éjjel, zseblámpával kerestük meg bátor tűzoltó barátom segítségével, nagyon a lábunk elé kellett nézni az utolsó néhány méteren! Idegenvezetőnk segítségével értettem meg a kapcsolatot a két jelszórészlet között. Köszönettel.

kupec 2013.10.03 08:00 - Megtaláltam
Sajnos csak rövid időm volt a városban és a pontokba is kellőképpen belegabalyodtam, amit még az is tetézett, hogy reggel esni kezdett a hó. Szerencsére a havazás hamarosan abbamaradt. Remélem lesz még lehetőségem, hogy meglátogassam ezt a kedves várost és környékét. A fotók alapján kérnék egy jóváhagyást.

[Jóváhagyta: DBotond, 2013.10.17 11:02]

fa-peti 2013.09.04 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.23] [wapon beküldött szöveg]

bence máté 2013.08.19 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.36
ok

Laciapa 2013.08.14 11:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Egyszerűen nagyszerű! A meglepi az volt, hogy az újrarejtés után mi voltunk az első megtalálók. A jutalmunk: ajándék belépők a Jézus Szíve kápolnába. Köszönjük az idegenvezetést és a rendhagyó történelem órát. Bízunk benne, hogy lesz alkalmunk még visszamenni!

szaby & katyerinka 2013.08.03 08:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.54
9 napos erdélyi körútunk 8. napján, immáron úton hazafelé, érkeztünk Székelyudvarhelyre, hogy, ezen multi pontjain keresztül "felfedezzük" a várost.
A belváros nagyon szép, tiszta és rendezett.
Sajnos a ládával nem volt szerencsénk...
A multi 4. pontjára nem tudtunk bemenni, mivel zárva volt a kapu, a fák, pedig annyira eltakarták a kilátást, hogy az ablakok számát, csak saccolni tudtuk... Nem sikerült...
Kérnénk a rejtőt, a képek alapján, a találat elfogadására!

Köszönjük!

Tovább indultunk Segesvárra.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2013.09.15 20:39]

Hosszu és Maszat 2013.07.27 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.44
Erdélyi csillagtúrázásunk egyik pontja. Kedves kisváros, jót barangoltunk benne, de a strandpapucsbanhegyetmászunk pontot kihagytuk volna a végén :)

gym 2013.07.10 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Kellemes multi.

plecs 2013.07.06 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.94
A láda jó kis mászást kíván felfelé, de csodás a kilátás odafentről, úgyhogy láda nélkül is megérné...így meg főleg! :-)

BubaGC 2013.07.06 18:00 - Megtaláltam
:-)

DBotond 2013.02.03 13:58 - Egyéb
Időközben a Református Kollégium visszakapta az épületet, így a Benedek Elek tanítóképző a szomszédos, Mária Valéria nevű épületbe költözött. A koordináta és az épület nem változott, a fecskéket ugyanott kell keresni, ahol eddig. :)
Az ügy részletei: http://erdely.ma/kisregio.php?id=96638

nikodem 2013.01.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.49
Megtaláltuk, de kis segítséget kellett kérni az elrejtőtől, mert néhány koordináta pontatlan, a megfogalmazás pedig nem egyértelmű (mellett = > előtt, stb.).
Nagyon kedves és segítőkész volt az elrejtő, még a helyszínre is odajött és ott megbeszéltük vele a félreértésre okot adó pontatlanságot. Igérte helyesbíteni.
Köszönet neki! Sajnos ilyen készséget nem tapasztaltunk Kolozsváron.

atipapa 2012.10.23 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

Csizmások 2012.10.21 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.01
Köszi a rejtést! Közös találat. Kicsit zavaró a sok pont.

Strombus 2012.10.21 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.83
Kis város sok szép épülettel. Tetszett a belvárosi séta is és a Jézus szíve kápolna is. A dombra mászni, onnan lepillantani is jó volt.

Nehézségek: a tér alakjának meghatározása, bizonytalankodás a megfelelő szoborcsoporttal kapcsolatban (ez valójában már a 8. pont), pontatlan koordináták itt-ott. Ahogy most visszaolvastam a logokat, hogy vajon csak én vagyok-e nehézfejű, megnyugodva látom, hogy ezek másoknak is gondot okoztak.

Bajuszcica 2012.10.21 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Hangulatos városka. Pár éve már jártam itt, akkor még nem ládáztam, de ugyanezeket a pontokat jártuk végig akkor is, kivéve a dombot. Örültem, hogy újra láthattam. Köszönöm a rejtést!

acsipapa 2012.10.21 10:55 - Megtaláltam
meglett


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (194 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ + geoládák ~ ] [ + megtalálások ~ ] [ + felhasználók ~ ] [ + poi ~ ] [fórum] [ belépés ]
[ládatérképek] [grafikonok] [keresés] [elrejtés] [FAQ] [cachikett] [szabályzat] [geocaching a sajtóban]
[fejlesztési ötletek] [keress ládát - vidd el a szemetet!] [szavazások] [jogi tudnivalók] [email]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu