geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1357. Magyarország igazi fenekén (GCpopo)
1-es sz. ábra
1-es sz. ábra
2-es sz. ábra
2-es sz. ábra
3-as sz. ábra
3-as sz. ábra
4-es sz. ábra
4-es sz. ábra
5-ös sz. ábra
5-ös sz. ábra
6-os sz. ábra
6-os sz. ábra
7-es sz. ábra
7-es sz. ábra
A túloldal Srbija, ez M(N)K
A túloldal Srbija, ez M(N)K
A mélypont és két rejtő
A mélypont és két rejtő
A Lúdvári Vénusz
A Lúdvári Vénusz
A vízközeli mélypont a térképen
A vízközeli mélypont a térképen
Pilinszky János: A mélypont ünnepélye
Pilinszky János: A mélypont ünnepélye
Itt a láda helye a magaslessel a távolban
Itt a láda helye a magaslessel a távolban

Szélesség N 46° 10,471'
Hosszúság E 20° 4,511'
Magasság: 77 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.04.04 20:20
Utolsó lényeges változás: 2017.06.11 16:45
Utolsó változás: 2017.06.11 16:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsuzsi, Kriszti, Adi, Dávid és a felhasználó
Felhasználó: Várhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Megtalálások száma: 205 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


A láda egy pici, négyszögletes konyhai doboz jól eldugva egy betondarab alatt. V_Gábor újította fel egyesületi dobozzal.

A szegedi árvízi emlékműtől, azaz a Tisza Lajos krt. végétől (lásd a Nagyárvízi nagy séta D pontja) induló sárga sáv jelzésen haladj mintegy 9 km-t, aztán fordulj nyugatra és kb. nyolcszáz méterre, a lúdvári földeken megtalálod. Ezt az útvonalat biciklivel ajánlott megtenni.
A turistaút újabb nyomvonala nem a töltésen halad, talán azért mert a töltésen rendőrök mászkálnak. De ez ne riasszon el senkit. Száraz időben Szentmihály (vagy Röszke) felől autóval is megközelíthető a doboz, ha az új sárga jelzést követed. (Lásd a fenti térképen!)

A láda neve Péter László (helytörténész, Szeged díszpolgára) egyik cikkére utal, melynek a címe ez volt: Magyarország fenekén. Megjelent a Délmagyarország c. újság 1987. április 8-i számában, és a tiszaszigeti mélypontról szólt. (Köszönöm Szatmári József segítségét ehhez az információhoz.)

Először egy nyomozás folyamatáról és eddigi eredményeiről szeretnék beszámolni.

A gyanú

Egy Csongrád megye térképet nézegettem, amikor feltűnt, hogy a megjelölt (tiszaszigeti), Magyarország legmélyebb pontja (75,8 m) mellett, tőle öt km-re nyugatra, túl a Tiszán van egy másik mélypont, aminek a magassága szintén 75,8 m. 1-es sz. ábra. Hogy lehet ez?

A hipotézis

Hazánk igazi mélypontja nem Tiszaszigetnél van, ahol pedig a hivatalos jelzés, kopjafa, stb. stb. található, hanem a Szegedhez tartozó Gyálarét Lúdvárnak nevezett dűlőjén, Röszke mellett.

A nyomozás

1.
Nézzük meg a 25000-es katonai térképeket. A tiszaszigeti részleten nem látható semmiféle mélypont. (2-es sz. ábra). A másik helyen, a lúdvárin ott a 75,8 m (3-as sz. ábra).
2.
Trackhúzás céljával felkerestem a két helyet kerékpárral - és a gps-emmel, amely (nagyon baró de) nem barometrikus, így a magasságmérésre kevésbé alkalmas. Mégis - 2-4 m-es pontosságnál - a következő magassági profilokat találtam:
Újszeged - Tisza bal parti töltés - tiszaszigeti "mélypont" - Kamaratöltés - Újszeged: 4-es sz. ábra.
Árvízi emlékmű - Tisza jobb parti töltés - lúdvári mélypont - Röszke - Szeged: 5-ös sz. ábra.
Mindkét profilon a "mélypontok" kb. feleúton vannak. Látható, hogy Tiszaszigetnél soha nem megy 80 m alá, míg Lúdváron elég sokat.
3.
Tipikus mérés Tiszaszigetnél: 6-os sz. ábra.
Tipikus mérés Gyálarétnél: 7-es sz. ábra.
4.
Ezután a magyar kormányzati portálon véletlenül ráakadtam erre. Tehát a kormány is úgy tudja, hogy az országának a legmélyebb pontja Gyálaréten van. Erre mondhatjuk a klasszikusokkal, hogy "a kormány hazudik" (a mindenkori), mért pont most mondana igazat? De a geocaching nem hazudik, nézzük meg a GCHUN adatlapját, és ott is Gyálarét szerepel.
5.
Két személyt is megkérdeztem. Egy térképész azt mondta, hogy már Kogutovicz megmondta a 40-es években, hogy Tiszaszigeten van a legmélyebb pontja hazánknak. Viszont a Csongrád megyei Természetjáró Szövetség illetékese más állásponton volt. Szerinte egyrészt ahány mérés, annyi eredmény. Másrészt amikor az 1980-as években megjelölték Magyarország jellegzetes pontjait (É, D, K, Ny, közepe, legmagasabb, legmélyebb), ezek szinte soha nem oda kerültek, ahol lenniük kellene. Fontosabb szempontok is voltak mint a turisztika. A legmélyebbnél például a határőrség ellenezte, hogy az Röszke mellé kerüljön. Így kapta meg Tiszasziget a megtisztelő címet, amit azóta is büszkén visel és egy kis turista centrumot is kezd kiépíteni mellé. És így került ez a jellegzetes pont a legmesszebbre - a helyétől.

Konklúzió

Meggyőztem magam, hogy Gyálaréten van az igazi mélypont, ezért úgy döntöttem hogy ládát telepítek oda. Javaslom, hogy keressétek fel a két helyet és mérjétek a magasságot: több gps többet lát.

A vidék nevezetességei

A láda, mint a fentiekből kiderült, nem a táj szépsége miatt került ki.
Geológiai érték: nincs.
Zoológiai érték: semmi.
Botanikai érték: megterem itt minden fólia alatt.
Archeológiai érték: Az 1970-es években Trogmayer Ottó, régész talált itt egy híressé vált újkőkori szobrocskát, melynek neve a Lúdvári Vénusz lett. Ennek is a popója dominált...

A sárga sáv túraút leírását olvashatod itt.
A séta vagy biciklizés során azért láthatunk szép ártéri erdőket, pl. a Boszorkány-szigetet, gátőrházakat, vadászházat, vadetetőket, magasleseket, krosszpályát.
Körbejárjuk a medencés kikötőt, ahol ott horgonyoz egy hatalmas, a Millenniumra állami támogatással készült szállodahajó, amit soha nem állítottak üzembe. Olyan nagy, hogy örökre Kisköre és Becse között kell maradnia, mert nem fér át a zsilipeken. - Az úszóművet 2013-ban szétbontoták. Már nem lehet látni.
Megtekinthetjük még az új, szegedi szennyvíztisztítót. Ezt nem csak láthatjuk. Szeged szennyvizét az árvízi emlékműtől nem messze átvezetik a Tisza alatt (az építkezést ki kell kerülnünk), aztán alagúton visszavezetik a modern hattyastelepi tisztítóhoz. Na, ezt lehet érezni is.

A környék helynevei:
Lúdvár: errefelé több helyen előforduló tréfás helynév.
Gyálarét: a Gyála falu rétje. Ez a Gyála (ma Djala, Szerbiában) kétszeresen van elvágva a rétjétől: először az elterelt Tisza által (1850-es évek), aztán a határ által (Trianon). Gyála vagy Gyál ótörök szó, mely lángot jelent. Gyálarét 1950 óta Szegedhez tartozó község.
Röszke: vagy szláv névből ered vagy a magyar rez (irtvány) szó kicsinyítőképzős alakjából.
Gyálai-Holt-Tisza: a legnagyobb holtág a Tiszán. Miután kiásták a Tisza új medrét és beleengedték a folyót, az nem volt hajlandó arra folyni. Még egyszer ki kellett ásni. A Holt-Tiszába aztán tisztítatlanul engedték a szennyvizet évtizedeken át gyárakból is, pl. a Pickből. Horribilis összegbe kerülne kitisztítani. Ennek ellenére sok horgász álldogál a partján.

Maga a mélypont sem valami felemelő.
Hogy is lenne? Idegravitál a Kárpát-medence minden szennye - és a pokolhoz is ez van a legközelebb.
A mezei munkásoknak lehet itt pihenőhelye a lúdvári csatorna hídja mellett. Érzik, hogy itt le kell ülni, mert itt vannak a legmélyebben. Szemmel látható, hogy egy kis horpadásban vagyunk. (Tiszaszigetnél nincs ilyen látvány.)

Aki megkeresi a ládát, jegyezze föl a magasságot. Talán barometrikus kütyüvel a nádas mélyén rejlő, jelöletlen, 75,8 m-es mélypontot is meg lehetne találni, ami a ládától pár 10 m-re lehet.

Járjatok szerencsével. Vigyázzatok a sárral, ha mégis Röszke felé mennétek és írjátok le kalandjaitokat.

Kiindulópont 1:  N 46° 14,727' E 20° 9,020' 84 m [GCpopo+Árvízi emlékmű]

Kiindulópont 2:  N 46° 11,843' E 20° 6,511' 90 m [GCpopo+Gyálarét]

Fordulópont a töltésről:  N 46° 10,350' E 20° 5,179' [GCpopo+leereszkedés].

Ládatörténet
2007 tavaszán a nádas egy részét felégették, de előtte a ládát elvihették, mert nem maradt nyoma sem. Újra lett telepítve március 17-én. A régi hely: N 46°10,465' E020°4,567' volt.
Új ládát helyeztünk ki 2012. aug. 8-án.


Új fejlemény!
A feltételezés tudományosan igazolva lett. Valóban itt van Mo. legmélyebb pontja. Itt olvashatjátok a mérések leírását:
http://www.geo.u-szeged.hu/~joe/pub/GPS/deep_end.htm.
Köszönet érte szbarna-nak! - 2007 október


És egy újabb fejlemény:
Povázsai Zoltán felhívta a figyelmemet, hogy ő földrajz órán azt tanulta, hogy ott van a legmélyebb hely, ahol a Tisza elhagyja az országot. Valóban, ha megnézzük az utolsó térképrészletet, ott van egy 75,4 méteres magasságjel a Tiszában. Nyilván ez középvízállásra utalhat. Így akkor revideálnom kell az álláspontomat. Azt mondhatjuk, hogy három mélypontja van Magyarországnak (hiszen három a magyar igazság): az egyik ahol meg van jelölve kopjafával, egy másik, ahol a "szárazföldi" mélypont van, és végül van egy változó magasságú vízi mélypont is a Tisza mellett, mely a Tisza vízállásától függ. És általában ez van a legmélyebben, kivéve ha kiönt a Tisza. Illetve mindig ez van a legmélyebben, de árvízkor csak búvárok tudnák felkeresni. Oda azonban ládát, éppen ezért, nem lenne célszerű telepíteni.
Kíváncsian várom, lesz-e még újabb fejlemény.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (137 db): környezet: 4.04 rejtés: 4.19 web: 4.62 átlag: 4.29

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Páratlanpáros 2019.10.16 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A láda a helyén, szó sincs kiszántásról, teljesen rendben van. Az őszi esőkig tökéletesen megközelíthető Röszke felől, akár autóval is.[Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.16 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

EmesESE 2019.07.14 10:52 - Megtaláltam
A mai nap Szegedről indultunk dél felé ládák felkutatására.
Röszke felől a learatott búzamezőt is kihasználva szinte drive-in meglett volna a láda.
De sajnos az arátás utáni tárcsázás eltüntethette a ládát, mert nem találtuk meg, a rejtő utmutatója alaján sem.
Amig keresgeltün felriasztottunk őzet, nyulakat, egerész öjveket.
Kérjük a találatunk elfogadását, a telefonbeszélgetés, és a feltöltött képek alapján.
Köszöjük a rejtést, és a jóváhagyást

[Jóváhagyta: Várhelyi, 2019.07.15 20:30]

32C4E90C-1B3A-4F44-8D33-3B4CCB6B78B6B6C130FF-163C-4AB8-8103-2E6ED67FDD56
E759DED1-49A8-4D80-ACD5-B05EB2AF7BC2 
Majom csapat 2019.05.04 19:40 - Megtaláltam
Jó kis séta volt, köszönjük :)
Aki legközelebb megy, vigyen tollat, nem fognak a ládában lévők. Nálunk sajnos nem volt. [Geoládák v2.2.5]

Zergi 2019.04.29 13:25 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_8151IMG_8152
IMG_8153IMG_8154
IMG_8155IMG_8156
IMG_8157IMG_8158
IMG_8159IMG_8160
ésKata 2019.04.29 13:25 - Megtaláltam
Születésnapi szecesszió Szegeden és Szabadkán, meg útközben, de azok a helységnevek nem alliterálnak.

Sir Pajszer 2019.03.29 13:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Köszi!

SirLes 2019.03.15 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

attilav 2019.03.15 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zsolty23 2019.01.19 10:53 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

takteodora 2018.12.02 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ztaki 2018.12.02 12:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést - ez volt a kis család első ládája... ;)

Trim 2018.10.28 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Marton Zoli 2018.10.16 14:34 - Megtaláltam
Június 30.-án jártam itt utoljára. Nem télvíz idején, nem épp a kikelet kezdetén hanem egy olyan időpontban amit már túlzás nélkül lehet nyárnak nevezni. Igaz akkor nem a Tisza gátja hanem Röszke és a holtág felől jöttem. Akkor a belvíz miatt kb 80 m-re tudtam megközelíteni a ládát de a - talán túlságosan is - józan megfontolást követően visszafordultam. Ha akkor valaki nekem azt mondja, hogy ezt a ládát _október közepén_ fogom begyűjteni akkor nagyon hosszan és nagyon hangosan kacagtam volna. Most meg tessék, október közepén, puskapor száraz gáton és dűlőúton kerekezve jutottam el egészen a ládáig. Hm... Ez van. (vállvonogatós szmájli)

paul 2018.09.29 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

Tisztisz és Csabi 2018.09.07 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi!

IMG_0234_m 
GAMANO 2018.08.10 19:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük tabletta útbaigazítását! ;-)

tabletta 2018.08.06 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0e]

Liberty 2018.08.06 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Már régen várólistán szerepelt ez a láda, most végre meg van :) Röszke felől közelítettük meg a rejtést, 2 km-t sétáltunk a két oldalt nagyra nőtt sárgán virító napraforgók között. Kocsival is el lehetne menni, ha a traktorok nem vájtak volna hatalmas gödröket. De nem volt hiába való a séta, nagyon sok nyulat és őzet láttunk, előttünk cikáztak jobbra-balra. A rejtés nagyon ötletes, köszönet érte.

Szeretem a felkeresett helyszíneket a saját címerükkel megtisztelni, sok érdekes információt tudhatunk meg az adott községről vagy városról. Röszke címere is igen beszédes.

Röszke címere az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik, amely a község múltját hivatott reprezentálni. A címerkép közepén átfutó ezüstpólya a Tiszát jelképezi (és utal Szeged címerére is).

A bal pajzsmező azt fejezi ki, hogy a község közel fél évszázadig a szegedi vár tartozéka volt, s faanyaggal látta el azt: erre céloz az aranykapu és az - ősi magyar hiedelemrendszer szerint - életfává magasztosult tölgy (hiszen a várnak már csak néhány köve van meg, de Röszkén az élet ma is eleven).

A jobb pajzsmezőben található egykori szállítóhajó egyrészt azt demonstrálja, hogy az első ismert lakosok a vízen sószállítással foglalkoztak, másrészt azt, hogy ezer évig - egészen a Tisza szabályozásáig - Röszke tulajdonképpen halászfalu volt. A címertalpban szereplő bíborék a község jelenét megalapozó paprikavirágok, az arany dohányvirágok pedig a dohánytermesztésre céloznak.

A török sisak pedig arra emlékeztet, hogy 1439-40-ben legalább fél esztendeig Röszke szultáni rezidencia volt. Hunyadi János fegyvertársának, Daud Cselebi ellencsászárnak a csapatai állomásoztak itt.

paulangos 2018.04.22 08:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (217 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu