geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1349. 56-os emlékhelyek (GCBP56)

A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)

A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)

és ma...

és ma...

Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)

Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)

A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)

A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)

A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)

A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)

A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)

A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)

és ma ...

és ma ...

Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában

Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában
Szélesség N 47° 28,855'
Hosszúság E 19° 3,425'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.03.15 12:30
Megjelenés időpontja: 2006.03.16 10:09
Utolsó lényeges változás: 2019.09.29 14:08
Utolsó változás: 2019.09.29 14:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 45000 m
Megtalálások száma: 517 + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:
1. pont Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja. (2 betű)
2. pont A Széna téri 56-os emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)
3. pont A Rádió épületének falán lévő dombormű készítőjének monogramja. (2 betű)
4. pont Corvin köz: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve (... Jancsi) 6 betű
5. pont A Kossuth téren az 1956 okt. 25-i véres csütörtök emléktábla oszlopával szemben levő falsíkon a (stilizált) golyónyomok száma (kétjegyű szám)
6. pont Köztársaság tér: Annak a személynek a monogramja akinek emléktáblája az adott ponton található. (3 betű)
7. pont. Láda a Maléter szobortól kb. 70 méterre egy akácfa tönk üregében.
A hét ponton talált betűket/számokat a fenti sorrendben egybeírva kapjátok a láda jelszavát.
WAP vége

Emlékezni hívlak benneteket. Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszineit szeretném végigjárni veletek természetesen a teljesség igénye nélkül. A multi hét pontjából 6 Budapesten egy pedig Tökölön található.

Nagyobb térkép letöltéséhez kattints a képre!

Műegyetem

Október 23-án délután három órakor a Műegyetem elől és a pesti oldalról egyidőben tüntetés indult. A tömeg a Bem szobornál egyesült, ahol megszületett a forradalom jelképe: a rákosista, szovjet típusú címertől megszabadított, lyukas zászló.
A reformokat követelő jelszavak egyre keményebbé, élesebbé váltak, egyre nagyobb teret nyertek a nemzetiek. A délelőttös műszakból érkező munkások tömegesen csatlakoztak a fiatalokhoz, miközben az ablakokban és a házak elé csoportosulók egyre felszabadultabb üdvözlésétől, biztatásától kísérve-támogatva vonultak.
A harcok során elesett egyetemistáknak állít emléket az egyetem aulájában levő emléktábla. Az épület munkanapokon reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva.Hétvégén zárva !
2006-ban az 50. évforduló tiszteletére a  N 47° 28,855' E 19° 3,425' 103 m [GCBP56-1] pontban emlékművet állítottak
A jelszórészlet: Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja.


Széna tér

A Széna tériek - a corvinisták mögött - a második legnagyobb ellenálló központot hozták létre, amelynek vezetését Szabó János - "Szabó bácsi" - gépkocsivezető vette kezébe,
A felkelők - mintegy százan - október 25-én harc nélkül elfoglalták az ottani metróépítkezés munkásszállóját, és bázisukká alakították. A szovjet páncélosok ellen barikádokat építettek, amelyeket a Déli pályaudvarról odatolt vagonokkal erősítettek meg, és tűzharcba szálltak a megszállókkal. A sikertelen tűzszüneti tárgyalásokat követően a szovjet-magyar csapatok október 28-án, a hajnali órákban ideiglenesen elűzték a térről Szabó bácsiékat. A fegyverszünet idején a csoport létszáma 800-900 főre duzzadt, ellenőrzési területe is sokszorosára növekedett
November 4-én a csoport a Széna térnél próbálta feltartóztatni a szovjeteket, majd a továbbra is ellenállást vállaló részlegeik a budai hegyekbe vonultak. A nyílt terepen azonban még kevesebb esély volt a szovjet páncélosok megállítására. November 10-én már Szabó János is belátta az ellenállás kilátástalanságát.
A Mammut bevásárlóközpont árnyékában áll Széna téri hősöknek emléket állító emlékmű.
Az emlékművet tartalmazó kis tér koordinátája.  N 47° 30,502' E 19° 1,603' 120 m [GCBP56-2]
A jelszórészlet: A fémből készült emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)

Segítség: (Ha a következő sort az egérrel kijelölöd láthatóvá válik a szöveg)
Ne elöl keresd

Rádió

A tömegben nagy számban voltak munkások, akik jól tudták, mely budapesti üzemekben gyártanak vagy tárolnak hadianyagokat, s azokat megszerezve viszonylag gyorsan felfegyverkeztek. De egyre többen jutottak fegyverhez a Rádió védelmére kirendelt katonák révén is, akik közül fegyvereiket többen önként vagy minimális fenyegetés hatására átadták. Végül, de nem utolsósorban, a védők részére szállított fegyver és lőszer egy jelentős része is az ostromlók kezére jutott. Mindmáig nem kellően tisztázott körülmények között dördült el október 23-án este kilenc óra körül az első lövés az épületből, amit a Rádió hajnalig tartó ostroma, majd elfoglalása követett.
A főbejárat mellett elhelyezett emléktábla a felkelők oldalára átálltés hősi halált halt piliscsabai páncélos katonáknak állít emléket.
A főbejárat koordinátái:  N 47° 29,550' E 19° 3,883' 113 m [GCBP56-3]
A jelszórészlet: a dombormű készítőjének a monogramja. (2 betű)


Corvin köz

A Corvin moziban és a körülötte lévő épületekben civil fegyveresek már 1956. október 23-24-e éjszakáján felvették a harcot a szovjet páncélosokkal. Kihasználva a körzet kitűnő stratégiai adottságát, az itteni felkelők hamarosan a legnagyobb és legjelentősebb fegyveres felkelő csoporttá alakultak, és hősiességük döntő szerepet játszott az október 28-ai fordulat kivívásában. Főparancsnokuk Iván Kovács László, majd Pongrátz Gergely volt. A fegyverszünet idején a Corvin közi felkelők képviselői többször tárgyaltak az ország politikai és katonai vezetőivel, befolyásuk a környező fegyveres csoportokra erősödött. November 4-én este a szovjet túlerő nyomására elhagyták bázisukat, de a felkelők egy része még több napig folytatta a harcot a város különböző részein.
A Corvin mozi koordinátája.  N 47° 29,177' E 19° 4,255' 120 m [GCBP56-4]
A jelszórészlet: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve. (... Jancsi) (6 betű)


Kossuth tér

Október 25-én a Kossuth téren többezres tömeg gyülekezik, s meglepetésre összebarátkoznak az ellenük felsorakoztatott szovjet harckocsik katonáival. Ezt látva Szerov KGB-főnök délelőtt 11 óra után parancsot ad riasztólövések leadására. Katonái azonban összezavarodnak, s vélhetően egy Jamrich Mihály nevű ávós ezredes adja le az első lövéseket géppisztolyából. Az elszabadult pokolban egy szovjet harckocsi - a Ságvári tér felől érkező tank - végzi a mészárlást: repeszgránátokkal és géppuskatűzzel pusztítva a menekülni sem tudó embereket. A környező épületekből is lőnek különös "idegenek"...
A sortűznek mintegy 60-70 halálos áldozata és 100-150 sebesültje volt.
A "véres csütörtök" emléktáblájának koordinátája a Kossuth téren  N 47° 30,378' E 19° 2,868' 120 m [GCBP56-5]
A jelszórészlet: Az emléktábla oszlopával szemben, attól mintegy három méterre levő falsíkon található (stilizált) golyónyomok száma. (kétjegyű szám)


Köztársaság tér

Október 28-a után, amikor Nagy Imre elismerte a forradalom nemzeti és demokratikus jellegét, a Köztársaság tér és a Baross tér környékén elterjedt a hír, hogy a pártházban elfogott felkelőket őriznek. Egyesek földalatti kazamatákról is hallottak, amelyekben a tér alatt tartják, és kínozzák a pártház foglyait. Hangokat is véltek hallani a föld alól. Közvetlenül ebből a hiedelemből bontakozott ki az a konfliktus a téren egyre nagyobb számban tartózkodó felkelők és támogatóik, valamint a védők között, amely végül az október 30-i háromórás ostromhoz, a pártház elfoglalásához és az államvédelmi katonák lemészárlásához vezetett.
A pártház ostromával részletesen foglálkozik ez a cikk
Sajnálatos módon a téren történt eseményeknek jelenleg nincs emkékműve, a régit lebontották.
A jelszórészlet annak a személynek a monogramja, akinek emlékére a  N 47° 29,866' E 19° 4,681' 116 m [GCBP56-6] koordinátáju ponton emléktáblát állítottak. (3 betű)


Tököli laktanya

Az Erdei Ferenc és Maléter Pál vezette magyar küldöttség november 3-án a késő esti órákban érkezett meg a tököli szovjet parancsnokságra hogy folytassa a szovjet csapatok kivonásáról megkezdett tárgyalásokat. Azonban alig kezdték meg a tárgyalást, a terembe géppisztollyal felfegyverzett szovjet állambiztonsági tisztek nyomultak be, élükön a KGB elnökével,Szerov tábornokkal, akik a nemzetközi jog és az alapvető erkölcsi normák megcsúfolásával letartóztatták a magyar küldöttséget. Ezzel a támadás előestéjén (egyelőre képletesen) lefegyverezték a magyar hadsereget.
Ennek a szomorú eseménynek állít emléket a  N 47° 20,423' E 18° 58,283' 115 m [GCBP56+Maléter kopjafa] ponton található kopjafa. Az ládát a Maléter szobortól mintegy 70 méterre, egy ligetes területen lev akácfa tönk üregében találjátok.  N 47° 20,335' E 18° 58,129' 103 m [GCBP56-7]

A képek a www.kincsestár.hu és a www.sulinet.hu weblapról valók a térkép a Történelmi atlaszból.( Cartographia Kft. Budapest, 1997)

2006.03.27.
Az első láda nem volt hosszú életű, a kihelyezés után alig két héttel ellopták. A mai napon az eredeti helytől kb 50 méterre újratelepítettem. Egy odvas fában keresgéljetek. Kérlek benneteket, hogy fokozottan ügyeljetek a visszarejtésre.
2006.04.15.
A láda csodálatos módon beázás nélkül túlélte az árvizet, pedig a környéken a nyomokból ítélve másfél méteres víz lehetett. A rejtekhely ismét megközelíthető. A Vásár tér felől elérve a gátat célszerű a gáton jobbra fordulni és addig menni rajta, amíg 120-130 méterre meg nem közelítjük a rejteket. A mezőn átvágva érhetünk a ládához. A láda mellett egy árokban még van víz , de egy kis kerülővel megoldható a dolog. Kérek mindenkit , hogy a ládát úgy rejtse vissza, ahogy találta.
2006.05.06..
A felújitás miatt az emléktáblát eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2006.07.03.
Az Rádiónál visszakerült az emléktábla az eredeti helyére, a logolás mától a régi módon történik.
2007.12.28.
A megtalálóknak sok problémát okozott a Kossuth téren a golyónyomok megszámolása. Ma a helyszínen jártam és kiderült, hogy a problémát az emléktábla körül elhelyezett koszorúk okozzák. Mától a emléktáblával szembeni falsíkon levő golyónyomokat kell megszámolni.
2008.08.31.
A felújitás miatt az emléktáblát ismét eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2009.04.11.
A láda másodszor is eltünt, a rejtekül szolgáló fatörzset szétverték. Mégegyszer - utoljára - megpróbálkozok láda rejtésével, ha ez is eltünik virtuálissá alakítom át a végpontot. A láda egy nyárfa földszinti üregébe került kövekkel és falevéllel takarva.
2009.08.30.
A láda új helye nem vált be, ezért azt megszüntettem, helyette a tököli végponton is virtuális jelszó lett. Szintén átalakítottam a sok félreértésre okot adó műegyetemi pontot.
2016.08.13 A sorozatos netkesek miatt ismét megpróbálkozok egy ládával Tökölön. A láda a Maléter szobor közelében egy fal és egy tuja között található.
2019.03.23 A ládát az eredeti helyén pótoltam.
2019.09.29 A ládát rejtő tuját kivágták, a ládát a közeli ligetben pótoltam.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (368 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.41 web: 4.74 átlag: 4.53

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ásványvadász 2020.06.21 17:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A harmadik pontot 2017.09.14-én, az első részletet 2019.03.10-én már megkerestük. A maradék öt helyszínt ma látogattuk meg.
A ládát sokáig kerestük az adott koordinátán található facsonkban. Azt hittük eltűnt. Azután egy kb 20 méterre álló fa 150 cm magas maradványában megtaláltuk.

Crowngu@rd 2020.06.12 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.44
A multi 7. pontját 2015-ben már felkerestem, most végre a végére értem. Időközben az utolsó pont jelszórészlete megváltozott, amit a rejtő volt oly kedves és rendelkezésemre bocsátott. Ezúton is köszönöm!
A pontok nagy részét kerékpárral derítettem fel.
Köszönöm a rejtést!

Hokuszpok 2020.04.30 11:47 - Megtaláltam
Köszi!

Kovács Beni 2020.04.30 11:47 - Megtaláltam
Köszi!

kerol 2020.04.26 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.29
Köszönöm!

vidoree 2020.03.29 15:05 - Megtaláltam
2 koros talalat, eloszor a budapesti pontokat szedtem ossze(meg jo fel evvel ezelott), majd raglopa-val becserkesztuk vegre a vegladat is. Biciklis talalat! :)

walky 2020.03.29 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

HZsoti 2020.03.05 16:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.54
A mai Tököli túra főállomása, fél év kellett az összes ponthoz :)
Köszi a rejtést

MoMaszter 2020.03.01 09:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.18
Több részletben! ...elsőként a Maléter szobornál gyűjtöttük be a jelszórészletet, majd a szép időkben való kirándulások okán megfeledkeztünk a multiról. Mostanság letaroltuk a belbudai és belpesti ládákat, így folytattuk ezt a multit is, felfűzve egyéb multikra.

Időközben kiderült, hogy az eltelt időben megváltozott a tököli jelszórészlet, így ezt csak ma tudtuk megszerezni!

Köszönjük a rejtést!

Rede99 2020.02.05 11:00 - Megtaláltam
Koszi

csomix 2020.01.30 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Emerich63 2020.01.25 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]
A budapesti első hat pont még 2018.09.02-án több pesti multi együttes levadászásakor meglett. (GCTUO, GCINFO) Ezúttal egy Csepel és környéke ládázás során az utolsó jelszőrészlet is összeállt.

20200125_145526 
sergeant 2020.01.12 09:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

geoládászok 2020.01.08 14:35 - Megtaláltam
Köszönjük a tartalmas rejtést!

Redteam 2019.12.27 11:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]
Néhány nap alatt lett meg a láda összes pontja, miközben más ládák pontjaira is vadásztam. Összességében tetszett a multi, amit viszont sajnálok, hogy netkesselhető pontjai (is) vannak a ládának. A tököli rejtés nagyon szem előtt van szerintem, könnyen meg lehet találni a dobozt. De ami jó pont, hogy igényes a doboz. Néhány ajándékkal felturbóztuk a ládát.

anzsu7 2019.12.15 21:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.1.2]

kocsisjozsef74 2019.12.15 18:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.1.2]

Pumba9 2019.12.01 09:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam sok év alatt. Köszönöm a rejtést és a rejtői segítséget az egyik ponttal kapcsolatban. [Geoládák v3.1.1]

Pogacsa1 2019.11.22 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Több évre elnyúló pont gyűjtögetéssel, de végre teljes lett Attibati segítségével:) Köszi a rejtést:)

spanyesz 2019.11.01 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.56
Nagyon sok részletben és elég hosszú idő alatt, de végre begyűjtve! Nonow22-vel ezt is megcsinaltuk, köszi a rejtést!

nonow22 2019.11.01 13:27 - Megtaláltam
Hosszú küzdelem volt, végül sikerrel zárult. Ma Spanyesszel elmentünk az utolsó pontért is. Köszönjük a túrát! [g:hu 1.6.4]

SziaHello 2019.10.21 22:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0_beta_18]

pedro750 2019.10.15 17:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.24
Megtaláltam, köszi a rejtést! Loco001-el szedtük össze, szép lassan! Nekünk tetszett!!! :-)

loco001 2019.10.15 17:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Green Eye 2019.10.14 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtest!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (532 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.