geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1284. Szombathelyi séta (GCszhe)
Zsinagóga
Zsinagóga
Főtér - Szentháromság szobor
Főtér - Szentháromság szobor
Emlékmű
Emlékmű
Csónakázó tavi kilátás
Csónakázó tavi kilátás
Az új láda
Az új láda
A láda rejteke
A láda rejteke

Szélesség N 47° 13,849'
Hosszúság E 16° 37,276'
Magasság: 218 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.02 16:00
Megjelenés időpontja: 2005.10.12 11:30
Utolsó lényeges változás: 2016.11.02 11:31
Utolsó változás: 2017.07.22 19:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Andi&Parker
Felhasználó: Andi&Parker
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 558 + 4 sikertelen + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A ládába TravelBug nem helyezhető.
A láda új helyen, egy kidőlt fa tövében egy tuskó mellett.Wap: 1.pont: a zsinagóga mellett található emlékfal márványtáblájának utolsó sorának első négy karaktere 2.pont: Szentháromság szobor hátulján található táblán az utolsó előtti sor (5 karakter)3. pont: az emlékmű előtt található zászlórudak száma betűvel ékezet nélkül 4. pont: fa cölöpök száma (egy számjegy, számmal). 5.pont: maga a láda, ez már nem a belvárosban van, hanem a parkerdőben, az elöző pontoktól 4km távolságra. Ha megérkeztél a parkerdőbe javasoljuk, hogy haladj az ösvényen, majd onnét térj le a ládához!

Szombathely már régóta várt egy multira, és a mi terveink között is szerepelt ennek megvalósítása. Második ládánk megkeresésére invitálunk benneteket Szombathelyre, Parker szülővárosába. Egy ötállomásos kb. 6 km-es valódi ládával végződő multigeoláda.

A pontsorozat szándékosan egy kicsit azokat a dolgokat próbálja megmutatni, amit nem biztos, hogy megtalálsz egy utikönyvben. Zsinagóga helyett hangversenytermet találsz, hiába keresnéd az OTP fiókot, az régi emlékművet, a szigetet és a felrobbantott vasúti hidat. Azért írjuk ezt itt le, mert sokan nem értették, miért épp ezek a pontok kerültek ide, amikor "annyi más jobb látnivaló" is van Szombathelyen. Ezt mi sem vitatjuk természetesen, és jó szívvel ajánljuk ezek felkeresését is. Szombathely megér két napot is!

Javasoljuk, hogy a pontokat gyalog közelítsd meg, de ha mégsem így tennéd akkor rendelkezésedre állnak a helyi járatok, melyekről a helyszínen, vagy a www.vasivolan.hu-n tudsz tájékozódni! A belvárosban fizetni kell a parkolásért, így javasolt az első pont környékétől kelet felé parkolni, arra már ingyenes.

A pontok felkeresésének sorrendje tetszőleges, mi az 1,2,4,3,5 sorrendet javasoljuk :)


1.pont Zsinagóga épülete  N 47° 13,700' E 16° 37,389' 217 m [GCszhe-1]
Jelszó: a zsinagóga mellett található emlékfal márványtáblájának utolsó sorának első négy karaktere
2.pont Főtér -Szentháromság szobor  N 47° 13,849' E 16° 37,276' 218 m [GCszhe-2]
Jelszó: jelszó a szobor hátulján található táblán az utolsó előtti sor (5 karakter)
3.pont Emlékmű  N 47° 13,781' E 16° 36,033' 237 m [GCszhe-3]
Jelszó: az emlékmű előtt található zászlórudak száma betűvel ékezet nélkül
4.pont Csónakázó tó  N 47° 14,056' E 16° 35,950' 227 m [GCszhe-4]
Jelszó:a fa cölöpök száma (egy számjegy, számmal)5.pont  N 47° 13,260' E 16° 33,591' 279 m [GCszhe-5]
Jelszó: a ládában. Javasoljuk, hogy haladj a futóösvényen, majd onnét térj le a ládához, ha elérted az elhagyott erdőművelési utat (kb. 50m)!

A teljes jelszó a pontok sorrendjében megkapott jelszavak egybeírva ékezetek nélkül!

Szombathely története

Szombathely római elődjét Claudius császár alapította Kr. u. 43 körül Colonia Claudia Savariensium (Savariaiak claudiusi kolóniája) néven. A legio XV. Apollinaris kiszolgált katonáiból, családtagjaiból és a hozzájuk csatlakozott kereskedőkből, iparosokból álló település létrejötte minden bizonnyal Pannónia tartománnyá szervezésével volt összefüggésben, ezért Emona (Ljubljana-Laibach, Szlovénia) és talán Scarbantia (Sopron-Ödenburg) mellett a tartomány legkorábbi településének tarthatjuk. A Borostyánkőút mellett létrejött város gyorsan fejlődött, ezért Pannónia 106-ban történt kettéosztását követően - de talán már korábban is - Savaria vált a tartomány civil igazgatásának és a császárkultusz központjává. Itt ülésezett a tartománygyűlés és itt álltak az istenné vált római császárok templomai is. A Római Birodalom Kr. u. III. század végi átszervezését követően Savaria lett tartomány, Pannónia Prima székhelye. Itt székelt a helytartó, itt őrizték a tartomány kincstárát. Falai között gyakran fordultak meg a római császárok is. Savariai tartózkodásukról az antik történetírók adatai mellett az itt kiadott császári rendeletek is tanúskodnak.
A várost 455-ben földrengés döntötte romba, ennek ellenére folyamatosan lakott település volt, amely valószínűleg a népvándorlás korában, a hun uralmat követően sem néptelenedett el. Nevét ugyan közel 350 év után, csak 791-ben említették először, amikor Nagy Károly egy hadjáratról visszatérve felkereste a várost.
A Savaria név használata a magyar államalapítást követően a középkorban is fennmaradt, amikor is - a XI. században - már grófsági székhely volt, kisebb méretű várral. Mai neve 1274-ben bukkant fel először.
A középkor évszázadaiban a város a győri püspök birtoka volt, a török korban viszont jelentősége felértékelődött, gyakorlatilag a vármegye székhelye lett. Hivatalosan azonban Szombathely csak 1578-ban lett a vármegye központja, amikor a vasvári káptalant ide telepítették.
A település a legsúlyosabb megpróbáltatásokon a Rákóczi-szabadságharc alatt esett át, így szinte második városalapításként is felfogható a szombathelyi püspökség 1777-es megalapítása. Ma jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek azok a műemléképületek, amelyek többsége ebben az időben készült. A város igazi fejlődése azonban csak az 1800-as évek végén indult meg. Szombathely vasúti csomópont lett, lakossága néhány évtized alatt többszörösére növekedett. Ebben az időszakban kezdték a települést a nyugat királynőjeként emlegetni.

A kiegyezés után rohamos polgári fejlődésnek indult város jövőjét a trianoni szerződés törte ketté. A második világháború után pedig zárt város lett, elszigetelve nemcsak Ausztriától, hanem az ország többi részétől is. Ez a helyzet csak a hidegháborús évek elmúltával változott meg.

Érdekesség, hogy a város német neve a mai napig is: Steinamanger jelentése: kövek a mezőn. A név a földrengésben és a népvándorlás viharában elpusztult római Savaria romjaira utal.

A pontokról további információk:

Zsinagóga

Ludwig Schöne tervezte keleti és romantikus elemek felhasználásával az egykori zsidótemplomot, mely 1975 óta hangversenyteremként működik. Mellette a II. világháborúban elhurcolt zsidók emlékműve látható.

Főtér

A történelmi belváros szerkezetében máig őrzi középkori formáját. A Fő tér, korábban piactér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak. Innen is kapta nevét a település: Szombathelyen szombaton tartották a heti vásárokat. A közkedvelt teret számos műemléképület ékesíti (Pl. a híres színésznő Márkus Emília és az egykori igazságügy miniszter Horváth Boldizsár lakóháza, de itt találhatjuk meg Joyce kedvenc regényhőse, Leopold Bloom szülőházát is). 2000-ben helyezték át a Fő térre az egykor a pestis járvány emlékére állított neogótikus Szentháromság szobrot, melyen a város nyitott kapukat ábrázoló címere látható. Érdemes betérni az OTP bankfiókjába is, ahol az üvegpadló alatt az egykori Savaria római korból származó maradványai tekinthetők meg.

Szentháromság-szobor, Fő tér

A neoromantikus stílusú mű - Hudetz János alkotása, -1938-ban készült mű. Csak 2000. november 12-én került vissza a Fő térre eredeti helyére. A szobor elődjét, egy Szentháromság-oszlopot 1714-ben állíttaták, emlékeztetve a három évvel korábbi pestisjárványra. Az oszlop 1716-ban, a szombathelyi tűzvész idején megsemmisült. A város 1869-ben - közadakozásból - Hudetz János szobrászművésszel készíttette el a jelenlegi emlékművet. A szobrot 1932-ben egy szélvész ledöntötte, és 1938-ban készültek el a rekonstrukcióval. Akkor fordították meg a szobrot keleti irányba, hogy a Szent márton-templom felé nézzen. 1951-ben az emlékművet világnézeti okokból helyezték át - parkosításra hivatkozva - a Fő térről a székesegyház előtti térre.

Csónakázó-tó

A város nyugati részén, a Bartók Béla körút mellett, az egykori téglagyári gödrök helyén 1966-ban alakították ki a Tófürdőt és a Csónakázó-tavat, valamint az őket körülvevő pihenőövezetet. Jó időben lehetőség van csónakázni, és vizibiciklizni a tavon.

Emlékmű

1979-ben építették Hazánk "felszabadításának" emlékére. Hosszú ideig a város jelképe volt. A rendszerváltás után is megmaradt, miután leszedték róla a jelképet. Erre a helyre a kilátás miatt érdemes feljönni.

Parkerdő

Egy gyönyörű erdős rész a város mellett. A belvárostól 4 km távolságra, ha nem szeretnél ennyit sétálni, vagy csak fietős parkolót találtál akkor autóval is mehetsz erre a pontra.
Valaha egy erdei tornapálya volt itt, egy kis büfével, és játékokkal, mint szombathely leghosszabb csúszdája! (kb 5 méter magasról indult, egy eleve kicsit lejtős terepen). Emellett egy láncokból és pallókból épült függőhíddal, melynek a végén egy tűzoltórúd lecsúszó volt. Később ennek "bejárata" lett egy hatalmas deszkákból épült labirintus. És aztán az erdő elött volt még egy hagyományos nyomós/pumpás kút, amit szintén gyerekként élvezettel használtunk, mivel nem kis erőfeszítésbe tellett vizet fakasztani belőle.
Idővel kidőltek a festett üveges táblák az erdőben, majd a tornaeszközök is lassan. Mára talán már semmi nincs meg belőle, a játszótér pedig a "nem EU kompatibilitás" áldozatává esett, a kút kiszáradt

Viszont, most 2007 júniusában ez megváltozott. Az erdőben futóösvények lettek felfestve a fákra, és a régi játszótér helyén egy gyönyörű új játszótér épült, remek játékokkal. Ajánlott gyerekeseknek. Van több tűzrakóhely, talán még füves focipálya is. Ideális egy kis piknikre.

A régi ötödik pont:
Kiserdő


Az erdő területe a közeli vízműhöz tartozik, talán ezért maradhatott életben a betondzsungel mellett. A ládához közel található egy vasúti híd, mely a Szombathely-Rohonc vasútvonalhoz tartozott. 1945-ben a visszavonuló német hadsereg robbantotta fel maga mögött. A híd érdekessége, hogy egy új pillérrel alátámasztva félig a régi hídszerkezetet meghagyva építették újra. 1959-ben a vasútvonalat megszűntették, a síneket felszedték. Azóta csak gyalogos hídként használják. Többször is szárnyra kapott a hír, hogy felújítják ezt a vonalat, de eddig nem történt semmi.

További látnivalók:

Érdemes megnézni az Iseumot, a romkertet, a falumúzeumot és a város múzeumait.

A kámoni alborétum, mely az ország legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye. Minden hónap külön látványosságot kínál az arborétumban: aranyfa, magnólia, rododendron, hárs, cédrus, rózsa, kaktuszok, pozsgások, örökzöldek láthatók.

Minden nyáron megrendezésre kerül a látványos Savaria karnevál. Egy egész hétvégés programokkal teli rendezvény, melyen bemutatásra kerül a római kor öltözékei, szokásai, ételei.
Érdemes megnézni az Iseumot, a romkertet, a falumúzeumot és a város múzeumait.

Forrrások: www.szombathely.hu, www.vendegvaro.hu, hu.wikipedia.org
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (406 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.29 web: 4.49 átlag: 4.40

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


fa-peti 2020.02.22 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.02.22 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.30]

Smileagain 2020.02.22 15:20 - Megtaláltam
ok

Lazlo86 2019.11.30 21:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Monaa92 2019.11.30 21:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

mézespuszedli 2019.11.03 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.83
Ok

erdei csiperke 2019.11.03 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Ok

Andi&Parker 2019.10.27 17:59 - Egyéb
Ládakarbantartás.

A törött ládát kicseréltük.

GARRI85 2019.10.12 18:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Brigi&Kristóf :) [Geoládák v2.2.5]

Nicky&Ati 2019.10.07 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

morph 2019.09.25 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Bőrharisnya 2019.09.15 15:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Köszönjük a rejtést.

sinus90 2019.08.30 16:59 - Megtaláltam
A láda messze van. Az első 3 pont évek óta megvan. A láda 2,5 km. Ma erőt vettem magamon kisétáltam érte. Visszafelé bementem a szigetre a 4. pontért, a hely kellemes meglepetés volt.

Köszi a rejtést.

HZsoti 2019.08.07 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.73
Köszönjük a rejtéseket

Péter60 2019.08.04 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 4.53
Bringás találat, érdekes helyek. A távoli láda érthetetlen, ha a parkot akarod bemutatni, az egy külön láda lehetne.

Schlégl 2019.07.27 19:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Köszönöm szépen. Szombathely gyönyörű, a ládát már elég sötétben égzengés közben sikerűlt összeszedni.

IMG_20190727_174942IMG_20190727_172153
IMG_20190727_172153 
Gábor és Edit 2019.07.05 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

anettx 2019.05.26 14:10 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Szombathelyi teker(g)és közben az 5 multi pontjait párhuzamosan keresgéltem.

gcszhe-DSC02411gcszhe-DSC02482
bagolyvera 2019.05.19 23:59 - Megtaláltam
Szombathely Ignis9-cel levadászva! :)
Köszi!

Ignis9 2019.05.19 17:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.82
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

csörike és maci 2019.04.26 23:59 - Megtaláltam
ok.

KiBeDo 2019.04.26 08:59 - Megtaláltam
Nagyszüleimmel.

navigaator 2019.03.07 00:00 - Megtaláltam
-

ballasz 2019.02.14 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Második körre meglett a végláda is.

DFRi 2019.01.30 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!
Pilis50&Juli&Roy&Feri [g:hu 1.6.1x]

Pilis50 barátommal úgy döntöttünk, hogy a napot a szombathelyi ládák összegyűjtésével töltjük. Ezért már 6:25-kor suhantunk is Savaria felé. Az első multi, első pontjánál a véletlen összesodort minket emiGranttal. Gyorsan megbeszéltük, hogy együtt folytatjuk tovább a ládakeresést. Hamar összeszoktunk és igen hatékony ládavadász különítménnyé alakultunk! Ennek eredményeként a város ládáit még a sötét beköszönte előtt begyűjtöttük, amibe még egy láda javítás-csere is belefért. A borongósnak indult napot egy roppant kellemes és hangulatos élményként zártuk! Köszönöm Barátaim ezt a napot!

20190130_10092020190130_134856
20190130_13495120190130_140210
20190130_140223 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (579 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.