geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1267. Vay Kastély és Múzeum (GCVaja)
A kastély tornya
A kastély tornya
A múzeum bejárata
A múzeum bejárata
A kastély alaprajza
A kastély alaprajza
A múzeum nyitvatartása
A múzeum nyitvatartása
Pókháló....pókkal
Pókháló....pókkal
A régi cache környéke
A régi cache környéke

Szélesség N 47° 59,833'
Hosszúság E 22° 10,058'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.08 00:00
Megjelenés időpontja: 2005.09.12 06:40
Utolsó lényeges változás: 2019.02.22 19:38
Utolsó változás: 2019.03.18 16:50
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Hebego
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 455 + 3 sikertelen + 3 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2011-07 volt 14 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-barát:
A "láda" jelszava a N 47 59,833 E 22 10,058 koordinátán a Kastély parkjában lévő szobron szereplő személy neve és a múzeumalapító (Molnár Mátyás) emlékoszlopán lévő magyar felirat utolsó szava egybeírva, a szó végi írás jellel együtt. A park ingyenesen látogatható, este 11 után portaszolgálat van. Ha az N47 59.685 E22 10.232 található "hátsó bejárat" felől érkezel a helybeliek ösvényén is megközelítheted.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Nyíregyházát a 41-es főúton Vásárosnamény irányába elhagyva a 36-os kilométernél érjük el a 49-es út Mátészalkára vezető elágazását. Jobbra fordulva kb. 3 kilométer megtétele után érünk a történelmi Szabolcs és Szatmár vármegyék határán fekvő településre. A 41-es főúton már tábla jelzi a Vay család kastélyát. A települést Nyíregyházáról vasúton (Vaja - Rohod vasútállomás) és autóbusszal is könnyen elérhetjük.

A téren álló gótikus eredetű egyhajós, támpilléres református templom a XIV-XV. században épült. Az 1821-ben végzett átalakítások során kapta kétszintes tornyát, melynek hegyes, négy oldaltoronnyal kialakított, eredetileg fa építésű sisakja alatt található kerengője körbejárható. A templom előtti fenyőfákkal körülölelt parkban találjuk Vay Ádám generális - kurucvezér - turulmadaras síremlékét és obeliszkjét. A téren - az obeliszk és a kastély közötti parkrészben - áll az I. és II. világháborúban elesettek és áldozatok emlékére 1992-ben emelt emlékmű.

Ugyancsak az út bal oldalán találjuk a Vay család kétemeletes (XVI. század végén) XVII. század elején emelt kastélyát. Az eredetileg 30 x 10 méteres téglalap alaprajzú, alápincézett épületét téglából falazták. A nyugati homlokzat tengelyében kapott helyet a kőkeretes bejárat. Az építési munkálatok minden bizonnyal többször, akár hosszabb időre is félbeszakadtak. Erről árulkodik a földszinti helység boltozatának készítését a díszítésben megörökítő 1650-es évszám is. A család építési kedve azonban több átalakítást is hozott a kastély életében. Az észak-nyugati sarkában Vay Péter (1574-1656) rendelkezése értelmében emelt háromszintes torony építése 1659-ben fejeződött be. Az ezt követő generációk is kivették részüket a kastély átépítéséből. Ekkor épült a kastély dél-keleti sarkán álló kváder díszes tornya. Végleges formáját az épület az építkezések elkezdése után eltelt 90 év alatt, a XVIII. század első felére érte el. A barokk kori munkálatokat elrendelő személy feltehetőleg Vay László lehetett, aki a család golopi kastélyát is építette.

A XIX. század első felében a kor népszerű irányzatának megfelelően romantikus, gotizáló stílusú átépítések zajlottak a kastélyban. Külső megjelenésében a homlokzati nyílásokról eltávolították a kőkereteket és felső lezárásukat csúcsívessé alakították. A romantikus elképzeléseknek megfelelően várkastély szerű felhúzható fahidat és hozzá meredek rámpát is létesítettek. A fahíd meglétére utaló jeleket a lépcsőházban és a második emeleti nagyteremben található árnyékszékben is megtalálhatjuk. Az 1800-as évek végén, és az 1900-as évek elején a kastélyt újratatarozták. Az épület kívülről új vakolatot kapott, míg belsejében új ajtószerkezeteket helyeztek el és új falépcsőt építettek. Ekkor (1896) készítette Lohr Ferenc festőművész a második emeleti nagyterem freskóját is, melye a család egy tagja, Vay Titusz az 1396-os nikápolyi csatában hozzásegítette I. Zsigmond királyt a meneküléshez. 1418-ban hálájának jeléül a király címer-, és pallosjogot adományozott a Vayaknak.

A kastély mégsem Vay Titusz nevezetes tettének köszönheti jelentőségét. A Rákóczi-szabadságharc idején a Vay család birtoka jelentős szerephez jutott. II. Rákóczi Ferenc fejedelem ) első ízben 1703. július 14. (vagy 19.)-én járt e falak között. Ez alkalommal nyerte meg a Vay testvéreket, Lászlót, Mihályt és Ádámot a forradalom ügyének. Korábbi közös szenvedés emléke alapján Rákóczi bízott a Vay család támogatásában, és várakozásában nem is csalódott. A vajai várra még aznap kitűzik a forradalom jelszavával - "Pro libertate" - ékesített zászlót. Vay Lászlót a parasztfelkelés elől a kisvárdai várba menekült bizonytalan nemesség meggyőzésére küldi. Ugyanezen megnyerés érdekében adja ki Rákóczi 1703. július 18.-án a naményi pátenst, melyben a haza megmentésére és a népfelkeléshez való csatlakozásra szólítja fel a nemeseket. Vay László küldetése azonban nem járt sikerrel. A nemesből kuruckapitánnyá lett Vay Lászlónak nem sikerült meggyőzni a nemeseket, akik azonban biztosították Rákóczit, hogy nem állnak az útjába és nem fogják hátba támadni. Vay Ádám fegyveresen is kiállt a felkelés eszméi és a fejedelem mellé. Az ónodi országgyűlés 1707. június 13.-án kimondja a Habsburg-ház trónfosztását. Vay Ádám a Kálló elfoglalásáért később udvari marsali kinevezést is kapott Rákóczitól.

A forradalom hanyatlásakor a fejedelem újból visszatért Vajára. 1711. január 31.-én érkezett a kastélyba, és itt folytatta Pálffy János tábornaggyal, (a császári küldöttel) az egyeztető tárgyalásokat. Ekkor fogalmazódtak meg a szatmári békekötés pontjai, melyet Vay László is ellátott kézjegyével. A szabadságharc lezárásával Vay Ádám családjával együtt követte Rákóczit a száműzetésbe. 1719-ben halt meg a lengyelországi Danzig (ma Dansk szerz.) városában. Sosem folyamodott a császárhoz kegyelemért. Felesége csak férje halálát követően kért kegyelmet családjának. Gróf Erdődy Gábor egri püspök közbenjárására kaptak amnesztiát. Fiát, Ádámot később Heves vármegye alispánjává választották, és 1742-ben visszakapta az apai vagyon egy részét.

A fejedelem kétszeri látogatását a bejárat fölött 1897-ben állított emléktábla is megörökíti. A déli szárnyban kapott helyet a kuruc és labanc időket és a Rákóczi-szabadságharcot bemutató kiállítás, ahol időrendi sorrendben ismerkedhetünk meg a forradalom fontosabb eseményeivel és tárgyaival. A második emeleti lépcsőfordulóban kapott helyet az a barokk szán, melyen a hagyomány szerint a Vay család egyik tagja szánkóztatta meg Mária Teréziát a nyáron sóval felszórt úton. A nagyteremből nyíló északi bástyaszobában került bemutatásra a Vay család történetét ismertető kiállítás. Itt ismerhetjük meg a család megyebeli birtokait, valamint Vay Ádámnak és feleségének Zay Annának életútját a szabadságharc napjain át, egészen a bujdosásig, majd egy vitrinbe került a Vay Ádám hamvainak újratemetéséről készített összefoglaló. A szemközti falon a Vay-család fáját láthatjuk.

Az első emeleti nagyteremben a 2000 évben végzett régészeti kutatások során került elő az a stukkódíszítés, mely a boltíveken fut végig. Ezek az előkerült faliképek a XVII. századi épülettel egyidősek. A ma látható félig megmaradt eredeti díszítést 2003-ban állították helyre. Ez a helység volt a kastély díszterme. A terem közepén álló intarziás asztalt lombard stílusú székek szegélyezik. A terem bejárata mellett a füzéri várnál végzett ásatások során előkerült kályhacsempék alapján rekonstruált cserépkályha áll. A szemközti falon a Vay család címerét láthatjuk. A kastélyt északi és déli szárnyra osztó csodás falépcsőn térünk vissza a földszintre.

Állandó kiállítások:

Pinceszint : Kőtár (Lapidárium)
Földszint: Könyvtár (Konferenciaterem)
Első emeleti nagyterem: Emlékezés a Rákóczi-szabadságharcra
Második emeleti nagyterem: A Vay család bemutatása

(Forrás: Internet)'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (309 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.11 web: 4.53 átlag: 4.43

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zöldfülű 2019.06.08 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
LefüLELVE :-)
A Leveleki Vasember apropóján jártam a környéken - no nem én voltam a résztvevő, viszont a lelkes szurkolás közben ládázgattam...
Gyönyörűen karban tartott a kastély, és a park és szépen gondozott. Jöttek is a fiatalok esküvői fotózkodásra, egymásnak adva a kilincset.
Sajnos a jelszóval meggyűlt a bajom (alighanem rossz szobornál kereskedtem :D), így kérem, hogy a fotók alapján hagyjátok jóvá a találatot, léccci-léccci!
Köszi a rejtést és a reménybeli jóváhagyást

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.06.12 11:37]

456459
460458
zelpet 2019.05.25 16:30 - Megtaláltam
Kéktúra közbeni találat, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bolisz 2019.05.16 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Hev 2019.05.16 15:43 - Megtaláltam
Megtalaltam. [g:hu 1.6.2y]

-1-2
-3-4
-5-6
Molnár család 2019.04.23 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

KTTNTZSDSETZS 2019.04.07 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.18
Számos szobor van a parkban és a GPS vétel nem volt tökéletes, ezért kérdéses, hogy melyik szobor nevét kell használni.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.04.24 06:42]

P1140745 
Dodó és Malvinka 2019.02.22 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk

halaszkiraly 2019.01.04 09:56 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Hebego rejtőtársunk!
M-M logja alapján a rejtés jelszava netkesselhető. A 2018.04.14-i egyesületi közgyűlés utáni moderátor/ládadoki/elnökségi találkozón meghozott döntés értelmében ennek a ládának a státuszát betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek helyezz el saját jelszóhordozót a további netkess elkerülése érdekében!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Köszönettel az eredeti rejtésért, üdv: halaszkiralyEmail-t küldtem a rejtőnek.


netkess 
NEM 2019.01.03 22:35 - Nettaláltam
Keresni sem kellett, köszi !

orszagoskek 2018.11.29 18:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.17
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Az Alföldi Kéktúra kerékpáros teljesítése közben jártam erre. Az útvonalból kieső környéket is érdemes lesz alaposabban bejárni egy másik alkalommal. Tamás [Geoládák v2.2.5]

paul 2018.11.02 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

stikli08 2018.11.01 09:19 - Megtaláltam
Megtaláltam! [Geoládák v2.2.5]

alcala76 2018.10.29 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Mo-Hó 2018.09.30 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.00
Levadászva!
Köszi!

Andrusa 2018.09.01 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
A park csodás!

eszluzsu 2018.08.19 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk ládavadász Pistive, köszönjük

ládavadász Pisti 2018.08.19 15:44 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönjük a lehetőséget.

nazso.oszan 2018.08.01 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.68
A Kastélyban is körülnéztünk és a parkban is. Mindkettő élmény volt.
Köszönjük a rejtést.

20180801_13454420180801_144102
20180801_14491220180801_145447
20180801_150008 
epés remete 2018.07.26 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

hacsabi 2018.07.18 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (463 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu