geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1267. Vay Kastély és Múzeum (GCVaja)

A park bejárata

A park bejárata

A kastély

A kastély

A kastély alaprajza

A kastély alaprajza

A kastély parkja- láda lelőhely

A kastély parkja- láda lelőhely

Matuzsálem

Matuzsálem

Szobrok a parkban

Szobrok a parkban

Belépő árak

Belépő árak
Szélesség N 47° 59,851'
Hosszúság E 22° 10,093'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.08 00:00
Megjelenés időpontja: 2005.09.12 06:40
Utolsó lényeges változás: 2019.10.05 09:09
Utolsó változás: 2019.12.13 10:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hebego
Felhasználó: fabian11
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 482 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.Röviden
Örökbe fogadtam a ládát és elhelyeztem egy hagyományos, kereshető geoládát a parkban. A jelszó a ládában. A 12x8x6-os láda szemmagasságban egy fa odvában van rejtve az N 47 59,851 E 22 10,093 ponton. A park sétálójegy váltása ellenében látogatható, ha a kastélyba is bemégy és megtekinted a kiállításokat, akkor nem kell sétálójegyet váltani. Záróra után a szomszédos parkoló felől az N 47 59.685 E 22 10.232 ponton található "hátsó bejárat"-on, a helybeliek ösvényén is megközelítheted a parkot és a ládát. Nézd meg a képeket.

A kastély a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét őrzi.

Nyitva tartás
Április 1-től - Október 31-ig: hétfő kivételével minden nap 10 órától - 18 óráig
November 1-től - Március 31-ig: szombat, vasárnap kivételével 8 órától - 16 óráig

Nyíregyházát a 41-es főúton Vásárosnamény irányába elhagyva a 36-os kilométernél érjük el a 49-es út Mátészalkára vezető elágazását. Jobbra fordulva kb. 3 kilométer megtétele után érünk a történelmi Szabolcs és Szatmár vármegyék határán fekvő településre. A 41-es főúton már tábla jelzi a Vay család kastélyát. A települést Nyíregyházáról vasúton (Vaja - Rohod vasútállomás) és autóbusszal is könnyen elérhetjük.

A téren álló gótikus eredetű egyhajós, támpilléres református templom a XIV-XV. században épült. Az 1821-ben végzett átalakítások során kapta kétszintes tornyát, melynek hegyes, négy oldaltoronnyal kialakított, eredetileg fa építésű sisakja alatt található kerengője körbejárható. A templom előtti fenyőfákkal körülölelt parkban találjuk Vay Ádám generális - kurucvezér - turulmadaras síremlékét és obeliszkjét. A téren - az obeliszk és a kastély közötti parkrészben - áll az I. és II. világháborúban elesettek és áldozatok emlékére 1992-ben emelt emlékmű.

Ugyancsak az út bal oldalán találjuk a Vay család kétemeletes (XVI. század végén) XVII. század elején emelt kastélyát. Az eredetileg 30 x 10 méteres téglalap alaprajzú, alápincézett épületét téglából falazták. A nyugati homlokzat tengelyében kapott helyet a kőkeretes bejárat. Az építési munkálatok minden bizonnyal többször, akár hosszabb időre is félbeszakadtak. Erről árulkodik a földszinti helység boltozatának készítését a díszítésben megörökítő 1650-es évszám is. A család építési kedve azonban több átalakítást is hozott a kastély életében. Az észak-nyugati sarkában Vay Péter (1574-1656) rendelkezése értelmében emelt háromszintes torony építése 1659-ben fejeződött be. Az ezt követő generációk is kivették részüket a kastély átépítéséből. Ekkor épült a kastély dél-keleti sarkán álló kváder díszes tornya. Végleges formáját az épület az építkezések elkezdése után eltelt 90 év alatt, a XVIII. század első felére érte el. A barokk kori munkálatokat elrendelő személy feltehetőleg Vay László lehetett, aki a család golopi kastélyát is építette.

A XIX. század első felében a kor népszerű irányzatának megfelelően romantikus, gotizáló stílusú átépítések zajlottak a kastélyban. Külső megjelenésében a homlokzati nyílásokról eltávolították a kőkereteket és felső lezárásukat csúcsívessé alakították. A romantikus elképzeléseknek megfelelően várkastély szerű felhúzható fahidat és hozzá meredek rámpát is létesítettek. A fahíd meglétére utaló jeleket a lépcsőházban és a második emeleti nagyteremben található árnyékszékben is megtalálhatjuk. Az 1800-as évek végén, és az 1900-as évek elején a kastélyt újratatarozták. Az épület kívülről új vakolatot kapott, míg belsejében új ajtószerkezeteket helyeztek el és új falépcsőt építettek. Ekkor (1896) készítette Lohr Ferenc festőművész a második emeleti nagyterem freskóját is, melye a család egy tagja, Vay Titusz az 1396-os nikápolyi csatában hozzásegítette I. Zsigmond királyt a meneküléshez. 1418-ban hálájának jeléül a király címer-, és pallosjogot adományozott a Vayaknak.

A kastély mégsem Vay Titusz nevezetes tettének köszönheti jelentőségét. A Rákóczi-szabadságharc idején a Vay család birtoka jelentős szerephez jutott. II. Rákóczi Ferenc fejedelem első ízben 1703. július 14-én (vagy 19.) járt e falak között. Ez alkalommal nyerte meg a Vay testvéreket, Lászlót, Mihályt és Ádámot a forradalom ügyének. Korábbi közös szenvedés emléke alapján Rákóczi bízott a Vay család támogatásában, és várakozásában nem is csalódott. A vajai várra még aznap kitűzik a forradalom jelszavával - "Pro libertate" - ékesített zászlót. Vay Lászlót a parasztfelkelés elől a kisvárdai várba menekült bizonytalan nemesség meggyőzésére küldi. Ugyanezen megnyerés érdekében adja ki Rákóczi 1703. július 18-án a naményi pátenst, melyben a haza megmentésére és a népfelkeléshez való csatlakozásra szólítja fel a nemeseket. Vay László küldetése azonban nem járt sikerrel. A nemesből kuruckapitánnyá lett Vay Lászlónak nem sikerült meggyőzni a nemeseket, akik azonban biztosították Rákóczit, hogy nem állnak az útjába és nem fogják hátba támadni. Vay Ádám fegyveresen is kiállt a felkelés eszméi és a fejedelem mellé. Az ónodi országgyűlés 1707. június 13-án kimondja a Habsburg-ház trónfosztását. Vay Ádám a Kálló elfoglalásáért később udvari marsali kinevezést is kapott Rákóczitól.

A forradalom hanyatlásakor a fejedelem újból visszatért Vajára. 1711. január 31-én érkezett a kastélyba, és itt folytatta Pálffy János tábornaggyal, (a császári küldöttel) az egyeztető tárgyalásokat. Ekkor fogalmazódtak meg a szatmári békekötés pontjai, melyet Vay László is ellátott kézjegyével. A szabadságharc lezárásával Vay Ádám családjával együtt követte Rákóczit a száműzetésbe. 1719-ben halt meg a lengyelországi Danzig (ma Dansk szerz.) városában. Sosem folyamodott a császárhoz kegyelemért. Felesége csak férje halálát követően kért kegyelmet családjának. Gróf Erdődy Gábor egri püspök közbenjárására kaptak amnesztiát. Fiát, Ádámot később Heves vármegye alispánjává választották, és 1742-ben visszakapta az apai vagyon egy részét.

A fejedelem kétszeri látogatását a bejárat fölött 1897-ben állított emléktábla is megörökíti. A déli szárnyban kapott helyet a kuruc és labanc időket és a Rákóczi-szabadságharcot bemutató kiállítás, ahol időrendi sorrendben ismerkedhetünk meg a forradalom fontosabb eseményeivel és tárgyaival. A második emeleti lépcsőfordulóban kapott helyet az a barokk szán, melyen a hagyomány szerint a Vay család egyik tagja szánkóztatta meg Mária Teréziát a nyáron sóval felszórt úton. A nagyteremből nyíló északi bástyaszobában került bemutatásra a Vay család történetét ismertető kiállítás. Itt ismerhetjük meg a család megyebeli birtokait, valamint Vay Ádámnak és feleségének Zay Annának életútját a szabadságharc napjain át, egészen a bujdosásig, majd egy vitrinbe került a Vay Ádám hamvainak újratemetéséről készített összefoglaló. A szemközti falon a Vay-család családfáját láthatjuk.

Az első emeleti nagyteremben a 2000. évben végzett régészeti kutatások során került elő az a stukkódíszítés, mely a boltíveken fut végig. Ezek az előkerült faliképek a XVII. századi épülettel egyidősek. A ma látható félig megmaradt eredeti díszítést 2003-ban állították helyre. Ez a helység volt a kastély díszterme. A terem közepén álló intarziás asztalt lombard stílusú székek szegélyezik. A terem bejárata mellett a füzéri várnál végzett ásatások során előkerült kályhacsempék alapján rekonstruált cserépkályha áll. A szemközti falon a Vay család címerét láthatjuk. A kastélyt északi és déli szárnyra osztó csodás falépcsőn térünk vissza a földszintre.

Állandó kiállítások:

Pinceszint : Kőtár (Lapidárium)
Földszint: Könyvtár (Konferenciaterem)
Első emeleti nagyterem: Emlékezés a Rákóczi-szabadságharcra
Második emeleti nagyterem: A Vay család bemutatása

Forrás:
A múzeum
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (317 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.11 web: 4.52 átlag: 4.43

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Pogánypeti 2020.07.08 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]

Russy 2020.06.09 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

varga-kocsis 2020.06.09 10:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kocsisjozsef74 2020.05.28 18:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.3.2]

bihari970608 2020.04.10 17:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.76
Megvan! Köszi a rejtést!

gabor03 2020.01.25 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pantya 2020.01.25 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép hely! [Geoládák v3.2.2]

Fehér Márton 2020.01.12 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

FLAC 2020.01.12 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

LaciésTimike 2019.12.01 12:06 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Robogo 2019.11.17 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

R.Guszty 2019.11.17 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kitkat0123 2019.11.17 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mona23 2019.10.28 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

N.Zs. 2019.10.05 21:06 - Megtaláltam
Na így még nem jártunk. A letöltött pont mögött még a leolvasós verzió volt, és most esete szembesültem vele, hogy megváltoztak a feltételek. Mégis le kell tölteni a telefonos applikációt...

[Jóváhagyta: fabian11, 2019.10.12 20:53]

IMG_0619IMG_0620
IMG_0621IMG_0624
Törpe 2019.09.28 16:30 - Megtaláltam
Köszi!
Törpe

SziaHello 2019.09.22 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Wilka74 2019.09.21 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szekelya 2019.09.21 12:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 2 átlag: 4.00 súly: 3.22
Nem létezik, hogy ne lett volna jó a néhány perce megadott jelszó. Itt valami nem stimmel!!

[Jóváhagyta: fabian11, 2019.09.27 14:08]

20190921_12010720190921_120242
20190921_12045420190921_120555
20190921_12061320190921_120901
20190921_12210020190921_122935
20190921_12330020190921_123658
20190921_12445120190921_130006
20190921_130507 
nagyfeco 2019.09.17 20:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.50
Köszi a rejtést.

RékaésAdrián 2019.09.17 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Váradi Csaba 2019.09.14 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Balaci 2019.08.27 23:59 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt, megvolt. Kösz a rejtést, Borsó és Balaci

fabian11 2019.08.23 15:55 - Megtaláltam
Gyönyörű a park s az épület. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Bejártam a kastélyt,láttam a világórát és rejtek járatokat is. Gondos és szép gyűjtemény. Igazi kastély élmény.

Páratlanpáros 2019.07.23 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.97
Gyönyörű a park és a kastély. Köszönjük a felhasználó segítségét!

DSC_3401DSC_3413

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (490 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.