geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1260. Rozsda-szakadék (Erdély) (GCRozs)
A Rozsda-szakadék
A Rozsda-szakadék
Mélyebben
Mélyebben
Nézek jobbra...
Nézek jobbra...
...nézek balra
...nézek balra
Vihar közeledik
Vihar közeledik
Ezt már nem ússzuk meg szárazon...
Ezt már nem ússzuk meg szárazon...
Nemsokára rohanó patak lesz a most még száraz völgyben
Nemsokára rohanó patak lesz a most még száraz völgyben
Először jobbra, a füves peremre érkezel meg
Először jobbra, a füves peremre érkezel meg
Kilátás a láda közeléből észak-nyugatra
Kilátás a láda közeléből észak-nyugatra
Kilátás a láda közeléből dél-keletre
Kilátás a láda közeléből dél-keletre

Szélesség N 46° 31,480'
Hosszúság E 22° 39,035'
Magasság: 1412 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.23 15:11
Megjelenés időpontja: 2005.09.04 13:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Miki, Anikó, Melinda és Dani
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 168 + 1 jelszó nélküli + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP: 6x13cm-es kerek doboz, egy furcsán ívelő fenyőtörzs alatt, avarral, ágakkal álcázva. Kérjük szépen gondosan visszarejteni, mintha a sajátod volna. Köszönjük.

Ezzel a geoládával egy rendkívül érdekes geológiai képződményét, a Rozsda-szakadékot szeretnénk bemutatni, mely szakadék Erdélyben, az Erdélyi-Szigethegységben, és azon belül is a változatos Bihar-hegységben található.

Megközelíthetősége
A Bihar-hegység ismertetése
Irodalomjegyzék:
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Rozsda-szakadékot, mint a legtöbb célpontot, több irányból is meg lehet közelíteni, de itt csak azt fogjuk leírni, melyen mi is odajutottunk. Magyarországot az ártándi határátkelőnél hagyjuk el, majd Nagyváradon (Oradea) a dél-keleti irányú DN76 (E79)-es főutat kell keresni. Koordinátát a kiinduláshoz felesleges lenne megadnom, hiszen Nagyvárad utcáit - ahogy a munkálatok haladnak - még egy pár évtizedik fogják bütykölni, ezért az útelterelések folyamatosan változnak. Belényest (Beius) elhagyva is a DN76-on maradunk, és csak az  N 46° 31,421' E 22° 27,844' 285 m [GCRozs+Utelagazas] pontban térünk kelet felé, a DN75 jelzésű aszfaltozott főúton. Miután kacskaringózó szerpentineken megmásztuk az Aranyos patak és a Fekete Körös közötti vízválasztó Vertóp-nyerget (Saua Vartop), sőt a túlsó oldalon még ereszkedünk is egy keveset, elérjük az  N 46° 31,095' E 22° 39,695' 1219 m [GCRozs+Parkolo] pontban levő helyet, ami nem egy jelzett parkoló, de itt biztonságban lehet parkolni. Budapest, Clark Ádám tér - és az előbb emlegetett parkolóhely 368 km.

Parkolóhelyünktől pár méterre, a főút kanyarjában, a híd mellett, az  N 46° 31,132' E 22° 39,696' 1220 m [GCRozs+Kiindul] pontban megtaláljuk a piros és sárga jelzésű turistaösvényt. Ez vezet a Rozsda-szakadékhoz. Az út hossza parkolótól parkolóig 1,6 km.

A turistajelzések mindenütt egyszerűen tökéletesek, sőt példamutatóak. Mégis érdemes felkészülni térképpel. Térképként a Dimap "A bihari Pádis karsztvidéke" 1:30000-es térképét tudnánk ajánlani.

A hegyekbe indulunk, ahol a hegyek törvénye érvényesül! Az eső és a hideg váratlanul érkezik! Tehát vigyünk magunkkal meleg ruhát és esőkabátot! (Nem esernyőt!) Az éjszakák hidegek! Az ösvények gyakran sárosak, csúszósak! Túráink egyik legfontosabb kelléke a kényelmes, vízhatlan bakancs, amely a bokánkat is védi! Mindegyik patak vize nyugodtan iható, mégis vigyünk magunkkal vizet.

A kitűnően jelzett piros és sárga jelzésű "...ösvény északnyugati irányba indul, kemény, kvarcit sziklákon, meredeken felfelé. Nemsokára eltűnik a jobb oldalunkon felénk tartó patak, és előttünk kirajzolódik balra az 1476 m-es Bak-hát (Tapu), míg jobbra az 1314 m-es La Trei Morminti ("A Három Sírhelyhez"-nek lehet fordítani) csúcsok. Ez utóbbi az itt megfagyott turisták sírhelyére utal."

Az  N 46° 31,435' E 22° 39,176' 1384 m [GCRozs+Szakadek] pontban "...előttünk hirtelen előbukkanó hatalmas szakadék, amely a Száraz-völgy (Valea Seaca) hátráltató eróziójával jött létre, és e folyamat napjainkban is folytatódik, monumentális képet nyújt. A szakadék 500 m széles és 120 m-nél mélyebb. Pirosas lila színű kemény kvarcitaival és sárgás-vöröses löszoldalaival az Erdélyi-Szigethegység leglátványosabb árokképződése. A szakadék hatalmas sebhelyként egyben bizonyítéka annak a földtörténeti eseménynek, melynek során hosszú évmilliók alatt a kőzetek átfordultak, amikoris a legrégibb és legmélyebben elhelyezkedő kőzetek kerültek a felszínre. A Száraz-völgy lefelé járhatatlan és erdőrengetegek rejtik el vízének a Galbena felé történő folyását, amely esők alkalmával hatalmas mennyiségű homokot szállít az erről elnevezett "sárga" (Galbena) patakba."

Miután túl vagyunk az első döbbeneten, keressük meg a ládát. Induljunk el a szakadék peremén levő sárga jelzésű ösvényen nyugati irányba. Időnként érdemes óvatosan megközelíteni a peremet és megcsodálni ezt a hatalmas képződményt. Majd úgy 380 méter megtétele után érdemes jobban figyelni GPS készülékünket. A rejtekhely egy furcsán ívelő fenyőtörzs alatt van, a szakadék közelében, de egy teljesen veszélytelen helyen. A 6x13cm-es kerek dobozt avarral, ágakkal álcáztuk. Kérjük szépen gondosan visszarejteni, amit előre is köszönünk.

Ha időnk és az időjárás is engedi, érdemes még bóklászni a környéken. Sok szép érdekesség van még ott.


A Bihar-hegység ismertetése
"Az Erdélyi-Szigethegység amint már a neve is elárulja, jól körülhatárolt, nagy kiterjedésű majdnem 20.000 km2-nyi hegytömb, amely nyugatról elválasztja a Tisza alföldjét a keletre elhelyezkedő Erdélyi-medencétől, míg északon a Szamos, délen a Maros szab határt a hegyvidéknek. Fő vonzerejét nem a hatalmas hegycsúcsok, hanem a szirtekben, zuhogó vízesésekben, vízelnyelő barlangokban, elszórt hegyi tanyákban gazdag vidéke jelenti. Sehol máshol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint itt, a Czárán Gyula által feltárt turistaparadicsomban.

A hegység állatvilága nem túl gazdag. Előfordul itt medve, szarvas és farkas is, de gyakoribb a vaddisznó és az őz.

A Bihar-hegység legismertebb tájegysége Pádis vidéke, egy 1200 m középmagasságú karszt-fennsík, melyet hatalmas szakadékok öveznek, ezek között pedig mély völgyek, szorosok és kanyonok találhatók. A karsztfennsíkon dolinák, töbrök, barlangok, gleccserek, karrok, marmiták alakultak ki. A völgyekben rohanó vizek töbrökben, víznyelőkben, vagy barlangok szájában tűnnek el, majd kilométeres távolságokban karsztforrások formájában jelentkeznek újra."

Pádisi ládasorozatunkkal olyan természeti csodákra szeretnénk felhívni a figyelmet, mint a Szamosbazár, melynek egy része az Aragyásza-barlang, a Boga-csűr, az Elveszett Világ, az Eszkimó-jégbarlang, a Pokol Tornácai, azaz a Csodavár, és a Rozsda-szakadék.

Egytől egyik télen járhatatlan, megközelíthetetlen célpontok! Használjátok ki a nyarat és főleg a kora őszt ezen csodálatos célpontok felkeresésére.

Ebben kívánunk Nektek nagyon jó időt, kellemes túrákat, sok pozitív és felejthetetlen élményt és Jó Szerencsét a barlangokban!

Anikó, Miki, Melinda és Dani


Irodalomjegyzék:
- Palczer János - Bihar Vlegyásza
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (127 db): környezet: 4.92 rejtés: 4.74 web: 4.88 átlag: 4.85

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


verde 2019.09.07 11:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.41
Köszi!

vaterlo 2019.08.29 09:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Itt tényleg minden csillagos ötös. :) Köszi a rejtést.

targonczas 2019.08.18 15:30 - Jelszó nélküli megtalálás
Sajnos a ladat nem talaltam. Ket erdekes gorbuletu fat lattam a koordinata kozeleben. Az egyik alatt nem volt. A masik meg kidolt es korhad. Itt sem leltem. Fel ora kereses utan feladtam es a szakadekra koncentraltam. Kerem a kepek alapjan az elfogadast. [g:hu 1.6.4a]

IMG_20190818_153540IMG_20190818_145935
IMG_20190818_152457Screenshot_2019-08-18-15-27-37-982_g.hu
TS 2019.07.19 14:32 - Megtaláltam
A felfelé vezető szerpentinen tehenek lassították a forgalmat. Miután a megadott parkolóban sikerült helyet találni, nekiindultunk a meredek hegyoldalnak. Felérve egyszer csak előttünk volt a lenyűgöző szakadék. A látványa kárpótol az út nehézségeire. Nézelődés után elindultam a láda megkeresésére. A furcsán ívelő fatörzset eltéveszteni sem lehet. Az aljnövényzet jól benőtte, de rövid keresgélés után előkerült a láda, mely ha szemben állunk vele, akkor a jobb hátsó rész alatt lapul.

sereszaki 2019.07.08 12:38 - Megtaláltam
8 napos erdélyi kirándulásunk negyedik napjának 2/2. találata lett volna, de ezt sem találtuk, pedig vagy 20 percen át keresgéltük.
A képek alapján -ha lehet- kérném a találat elfogadását...
Köszi a rejtést! :)

[Jóváhagyta: MikiCache, 2019.07.25 11:25]

IMG_20190708_121532IMG_20190708_123608
IMG_20190708_123757IMG_20190708_124317
egynagyati 2019.06.23 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Megtaláltam! Köszi a rejtést.
Torockóról hazafelé jövet.

SDC11203SDC11207
pereilaci 2018.10.27 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, gyönyör? a hely, köszönöm! [Geoládák v2.2.5]

ha8je 2018.10.05 23:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Izgalmas volt éjszaka megtalálni. [Geoládák v2.2.4]

benist 2018.09.13 12:40 - Megtaláltam
Kisebb nehézségek után sikerült a jelzéshez legközelebbi parkolót megtalálni. Kemény volt az út felfelé, az alig több mint egy kilométeren 200 m szint felért egy több kilométeres sík túrával. A fenti látvány lenyűgöző volt, sikerült elkerülni a lezuhanást. A görbe fát már jól álcázza a növényzet, de azért előkerült a doboz. Kitakarítottam az ázott tartalmat, és a füzet kapott egy új védőzacskót.

Linduka 2018.08.26 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

hacsate 2018.08.17 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Nem lehet betelni a látvánnyal.

kobcikrajci 2018.07.19 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

-1-2
-3 
Istvan98 2018.07.12 10:59 - Nem találtam meg
A log füzet 1. oldalán lévő jelszót nem fogadja el...

[Elutasította: MikiCache, 2018.09.10 07:49]

39980181_730799193926294_8034256881499242496_n40044177_2207372692867385_432096451829432320_n
Pazuzu 2018.04.02 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Utolsó nap rövid túrájaként iktattuk be, de nem gondoltuk, hogy ekkora hóban kell ásni Húsvétkor. Sikerült egy darabig leásni, de volt még alatta hó bőven. Kérnénk a fotók alapján a jóváhagyást. Köszi.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.05.04 16:55]

rajta vagyunk
itt lehet
 
kópé1993 2018.03.02 17:35 - Megtaláltam
Nem tudtuk kiasni a méteres hó alól Lelcache-el. A képek alapján kaphatok jóváhagyást?

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.04.10 17:53]

IMG_20180302_163546IMG_20180302_160338
28616676_2009671632684115_937173652627751838_o 
ollo 2017.08.06 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Gyönyörű hely, megérte felmászni. A palacsinta is finom volt a bejáratnál. Köszönjük a rejtést.

DSC_0339DSC_0345
DSC_0362 
Párduc50 2017.07.31 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Erdélyi túra 3/2 (7) A furcsán ívelő törzsű fenyő NINCS kitörve, és ott lapul a láda is, minden trendben vele! A fel-le út kissé kemény, de a cache kárpótol mindenért. Csillagos 5!!!

0102
0304
0605
0907
0810
1415
yan-chee 2017.07.27 13:52 - Megtaláltam
Egy hétig kirándulgattunk a környéken és elég sok ládát fel is hajtottam, de itt nem volt szerencsém. Pedig sokat keresgéltünk ketten is vagy 15 percen keresztül. Furcsán ívelő fenyő ki van törve, nem találtam alatta semmit. Kérném szépen az elfogadást a képek alapján (amennyiben szükséges a furán ívelő kitört fenyőről is tudok képet küldeni).

[Jóváhagyta: MikiCache, 2017.08.02 09:31]

20170727_135253Screenshot_2017-07-27-13-52-09
Screenshot_2017-07-29-19-22-07 
mitibi 2017.07.26 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.10
Köszönjük a rejtést!
Ilka, Tomi és mitibi

cosinus0 2017.07.17 11:32 - Megtaláltam
Végre egy jó állapotú ládát találtunk, és lenyűgöző látványban volt részünk. nagyon tetszett. Köszi a rejtést.

DSC02329 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (174 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu