geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2917. Tatai Esterházy-kastély és parkja (GCTaEs)
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Belső udvar
Belső udvar
Díszes bejáró
Díszes bejáró
Falfestmény
Falfestmény
Kandalló
Kandalló
Faldísz
Faldísz
Ajtó boltozat
Ajtó boltozat
Díszes korlát
Díszes korlát
Esterházy-sétány és a Tatai tó partja
Esterházy-sétány és a Tatai tó partja

Szélesség N 47° 38,754'
Hosszúság E 18° 19,081'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.03.06 17:15
Megjelenés időpontja: 2011.03.06 18:46
Utolsó lényeges változás: 2013.10.24 18:42
Utolsó változás: 2017.03.04 19:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsézsé
Felhasználó: Zsézsé
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 1430 + 2 jelszó nélküli + 5 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.
___________________________________________________

WAP: A ládát a kastély bejáratától nem messze, egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.

A kastélyegyüttes nyitvatartási rendje:

Nyitva tartás szezonban:
Május 1. - október 3-ig: péntek, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-18.00 óráig. Előzetes bejelentkezés a portán, és a tárlatvezetőnél.

Nyitva tartás szezonon kívül:
Hétvégeken előzetes bejelentkezés esetén fogadunk csoportokat! Telefon: 06-34/708-106

Megközelítés:

Gépkocsival:
M1-es autópályáról Tata (Környe) leágazásnál a Környei úton befelé hajtva a városba, majd a Kocsi útra jobbra lefordulva  N 47° 38,633' E 18° 18,591' 134 m [GCTaEs+kereszteződés)], s tovább egyenesen a Kossuth téren át (a kéttornyú Szent Kereszt plébánia - nagytemplom előtt elhaladva) a Rákóczi úton a Hősök terére érve, újfent jobbra kanyarodva a Kastély téri parkolóban leparkolva  N 47° 38,735' E 18° 19,060' 138 m [GCTaEs+parkolo].

Vonattal:
Bp - Komárom - Győr vasútvonal óránként közlekedő személy és gyors vonataival.

A láda:

A ládát a kastély és park időszaki nyitvatartása miatt az Esterházy-sétányon (a nap 24 órájában hozzáférhető helyen), egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.
A visszarejtés során kérek mindenkit, hogy körültekintően járjon el.
Megkérek mindenkit, hogy a helyszínen megrendezendő nagyobb rendezvények alkalmával ne kerese meg a ládát, hanem a pótjelszóval logoljon: N 47° 38,804' E 18° 19,081' 136 m [GCTaEs+pótjelszó]. A pótjelszót a függőleges ereszcsatorna kapu felöli oldalán 1,7 méter magasan találjátok.

Esterházy-kastély története:

A Komárom megyében található tatai gróf Esterházy-kastély műemléki együttese a XVIII. század második felében épült, Fellenthali Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján, későbarokk stílusban.
A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben is: I. Ferenc császár és király (1792-1835) és felesége, Ludovika királyné ide menekültek a napóleoni harcok elől. Hosszú hetekig itt laktak, és az uralkodó itt írta alá a napóleoni háborúkat lezáró bécsi (v. schönbrunni) békét 1809-ben. 1897-ben Ferenc József (1848-1916) és II. Vilmos (1888-1918) német császár látogatott ide egy tatai hadgyakorlat alkalmával.
A kastélyegyüttes Fellner Jakab, hazánk neves építészének egyik legfontosabb műve. Fellenthali Fellner Jakab (Nikolsburg 1722 - Tata 1780) építész, tatai építőmester a késő barokk, kora klasszicizmus kiváló hazai művelője, Galánthai Balogh Ferenc, az Eszterházyak (vagy Esterházyak - az eltérő írásmód a tatai grófi ág sajátos megkülönböztetése) jószágkormányzója, és Esterházy Károly egri püspök felfedezettje. Fő műve az egri Líceum.
A tatai kastély műemlékegyütteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Eszterházy-sétányra néz. Nyugat felől az un. "kiskastély" és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely ugyancsak magán viseli a fellneri építészeti jegyek legjellegzetesebb vonásait.
1762-ben az Esterházy család un. fraknói ága, Esterházy József országbíró három unokaöccse, Ferenc, Károly és Miklós családi egyességgel felosztotta egymás közt birtokait. Esterházy Ferenc gróf (1715-1785), később magyar kancellár és Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök vette birtokba a cseklészi uradalmat. A tatai és gesztesi birtokok Eszterházy Miklós (1711-1764) koronaőr, aranygyapjas vitéz, és volt drezdai, madridi, pétervári követ tulajdonába kerültek.
Eszterházy Miklós nagyszabású építkezéseket vett tervbe a tatai vár lebontásával ill. átalakításával. Egy, a fertődi kastélyhoz hasonló nagyságrendű épületet kívánt emeltetni. A megvalósításról több építésszel is tárgyaltak (pld. Canevale), míg végül a Balogh Ferenc jószágkormányzó által javasolt fiatal kőműves mester, Fellner Jakab kapta meg a megbízást. El is készültek a tervvázlatok, melyeknek hatására Fellner egyre-másra kapta a különféle megrendeléseket az Eszterházy-családtól szerte a birtokaikon (Pápa, Gesztes, Eger, Tata, Csákvár). Főként Esterházy Károly egri püspök látta el munkával. Legnagyobb szabású művét, az egri líceum építését bízta rá.
A tatai vár helyén létesülő un. "vízi vár" nagyszabású, szép terveinek eredeti példányai sajnos elvesztek az Esterházy Levéltár 1945-ös megrongálódásakor. Szerencsére azonban Révhelyi (Réh) Elemér, Fellner Jakab munkásságának és a magyar barokk építészetnek egyik legkiválóbb kutatója még a levéltár égése előtt megvizsgálta az eredeti terveket, és lefényképezte azokat. Így a tervek fotókópiái a tatai Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került "Révhelyi-hagyatékban" megtalálhatók.
Eszterházy Miklós elképzelései a tatai vár szerencséjére nem valósultak meg. Váratlan halála után utódja, Eszterházy József anyagi okokra hivatkozva visszavonta a megrendelést, és egy jóval kisebb volumenű építkezésre adott utasítást.
Jelenlegi ismereteink szerint 1753-ban készült el Fellner Jakab tervei alapján Balogh Ferenc jószágkormányzó rezidenciája. Erősen valószínűsíthető, hogy ez az un. "kiskastély" kéttraktusú szárnya az épület-együttes nyugati oldalán.
1763-ban fognak hozzá az "új kastély" megtervezéséhez, ez lenne valószínűleg a "vízi kastély", vagy "vizi vár", amelynek csupán tervei készülnek el, hiszen 1764-ben Eszterházy Miklós meghal. Helyette megépítették a jelenlegi kéttornyú, tetőteraszos un. "nagykastélyt", mely mai formáját a rendelkezésre álló levéltári adatok alapján 1776-ban nyerte el. A Révhelyi-hagyatékban megtalálható egy Fellner Jakab által jegyzett alaprajz, mely nagyon kis eltéréssel gyakorlatilag a mai nagykastély alaprajzával megegyező. Ezzel a dátummal zárul le a kastély fellneri korszaka.
1802-ben "új épület a kastély mellett": valószínűleg ekkor építik be a Balogh féle szárnyat a kastélyt körülzáró együttesbe.
A Balogh féle kiskastély nyugati homlokzatán látható évszám, 1857 újabb átalakításról tanúskodik, ezúttal valószínűsíthetően a kiskastélyban.
1874-ben ismét átalakításokat hajtanak végre a kastélyon (a déli kapu mellvédévszáma: MDCCCLXXIV): jelenlegi feltételezéseink szerint a nagykastély földszinti helyiségei ekkor válnak lakhatóvá, és az épületben lévő vörös márvány kandallók is erre az időre datálhatók.
Az épületegyüttes utolsó átalakítása 1897-ben zajlott, amikor vízvezetékkel látták el a kastélyt, és minden bizonnyal dekorációs átalakításokat is végeztek a belső helyiségekben.
A II. világháborút követően államosították a kastélyt. Ezt követően évtizedekig kórházként, idegszanatóriumként működött.

Park:

A gróf Esterházy-kastély parkja egy hatalmas kertkompozíció része. Ez a kompozíció, a tatai park-együttes a magyarországi kertművészet történetének kimagasló értékű és jelentőségű emléke. Különlegessé teszi, hogy a kiterjedt parkrendszer az egész várost és tájat behálózza, "parkosítja".
E nagylélegzetű kompozíció kicsiny, de korántsem értéktelen, jelentéktelen darabja az Esterházy-kastélyhoz tartozó kastélypark. A kastély közvetlen környékén sűrítve megtalálható mindaz, ami az egész parkegyüttes értékét adja.

Láda karbantartás:
2017. március 04. Új műanyag csőláda került kihelyezésre

Bővebb információk a kastélyról:

Műemlékek Állami Gondnoksága
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Esterházy-kastély rajza és tört
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (728 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.40 web: 4.60 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kisbanda 2019.06.09 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

PésP 2019.06.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.67
Köszönjük szépen,nagyon szép a tó!!

stikli08 2019.05.24 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Tatai bringázás közben. [Geoládák v2.2.5]

gabor-10 2019.05.20 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Peter2890 2019.05.18 20:51 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vaterlo 2019.05.01 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Tatai sétafikálás közben megtalált láda. Köszi a rejtést.

vikacsu 2019.05.01 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hegyimanók 2019.05.01 10:39 - Megtaláltam
Fantasztikus a tó! [Geoládák v2.2.5]

i.attila 2019.05.01 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bobby Holmes 2019.04.29 17:23 - Jelszó nélküli megtalálás
Jó rejtés, nem volt túl bonyolult. Kicsit nehéz volt elérni, de tetszett. Köszönöm!

Emerich63 2019.04.28 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Gerecse teljesítménytúra 30 km-es távja után másnap környékbeli ládák felkeresése következett.
A kastély felújítás alatt, jelenleg nem látogatható.

20190428_13324920190428_125007
Geggento 2019.04.27 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tmolli 2019.04.27 07:40 - Megtaláltam
Köszönöm!

Nyúl & Bandája 2019.04.23 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kovacs.fannieva 2019.04.23 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Drucki 2019.04.23 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Köszönöm a rejtést!

stb80 2019.04.23 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kiváló "láda" :) [Geoládák v2.2.5]

vaslemez 2019.04.21 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Tata-Dunaalmás kerékpározás kiegészítéseként találtuk meg.

Bryan 2019.04.20 13:05 - Megtaláltam
+1

A kastély felújítás alatt áll, értelmetlen lett volna bemenni (már ha egyáltalán nyitva van).

Apollo11 2019.04.20 06:18 - Megtaláltam
A kastélyt épp most felújítják, de a környék szép, a láda is gyorsan meglett, köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1443 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu