geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1240. Parajdi Sósziklák (Erdély) (GCPASO)
Indulás a parkolóból
Indulás a parkolóból
A Korond völgye
A Korond völgye
Ez vajon só vagy hó?
Ez vajon só vagy hó?
Közel a ládához
Közel a ládához
Egy kicsi sóbarlang
Egy kicsi sóbarlang
"Sókarfiol"
"Sókarfiol"
Sótüske a láda közelében
Sótüske a láda közelében
Sószikla a földben
Sószikla a földben
A parajdi helyi járat
A parajdi helyi járat

Szélesség N 46° 32,530'
Hosszúság E 25° 7,199'
Magasság: 501 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.29 11:26
Megjelenés időpontja: 2005.08.04 23:00
Utolsó lényeges változás: 2013.10.12 17:53
Utolsó változás: 2016.07.13 10:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Viri és Zazi
Felhasználó: perRetZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 301 + 6 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
A felvezető ösvény a a fák között, ismétlem a FÁK KÖZÖTT!!
A parkolóból északi irányba kell elindulni a Korond patak jobb, majd bal oldalán. A hídon átmenve, a rejtekkel szemben ha vannak kövek, akkor azokon, ha nincs akkor mezítláb a vízen keresztül, átkelni a patakon, majd a jobboldali ösvényen a fák között fel a sósziklához. Láda a nagy hasadék jobb oldalán található, egy ferde fenyő töve alatt kb. húsz centire. Télen veszélyes is lehet a keresés, inkább fényképes jelszó-nélkülivel próbálkozzatok.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

FIGYELEM!!!
A helyi hatóságok döntése értelmében belépős lett a terület. Felnőtteknek fejenként 6 RON a belépő, gyerekeknek 2 RON, nyugdíjasoknak ingyenes!


A láda a Korond-Parajd Termeszetvedelmi Gondnoksag engedélyével rendelkezik. Köszönjük nekik és a Gondnokság igazgatójának is.


2016.07.12 - Ládakarbantartás
Új láda, rögökkel álcázva.
2013.10.12 - Ládakarbantartás
A láda egy méterrel odébb/lennebb került. Remélem a szarka nem talál rá.
2013.08.03 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető.
2013.03.29 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető, remélem jó sokáig várja látogatóit.A parajdi sóbányát sokan ismerik, de a parajdi sósziklákat már kevesebben. Ezen szeretnénk változtatni ezzel a ládánkkal. Erdély egy szép vidékére invitálunk benneteket, a Parajdi Sóhátra.

"...A területen jellegzetes sókarsztjelenségeket figyelhetünk meg. A felszínen dolinák, víznyelők találhatók, azokon a területeken pedig, ahol a só kibújik az üledék-takaró alól, oldásbarázdák, karrok tüskéi ékesítik a sósziklákat. A sósvizű források mentén gyakoriak a sókivirágzások. Ezek a formák azonban nem időtállóak, folyamatosan képződnek és tűnnek el...
...Száraz időben távolról a sósziklák hófehérnek tűnnek, míg a páratartalom növekedésével szürkés színben pompáznak..."
(Parajd központjába kihelyezett ismertető tábla)

MEGKÖZELÍTÉS:
Marosvásárhely (Targu Mures) felől az E60 vagy 13 sz. főúton Balavásárnál (Balauseri) forduljunk balra a 13A útra Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc) felé. 43 km megtétele után érünk Parajdra (Praid). A láda megtalálásához ajánlott parkolót ebből az irányból, a településen áthaladva érhetjük el. Haladjunk tovább és a Parajd vége táblát követő bal kanyarba kell leparkolni.  N 46° 32,642' E 25° 7,702' 524 m [GCPASO+parkoló]
Csíkszereda (Miercurea Ciuc) felől a 13A úton kell elindulni Székelyudvarhelyen (Odorheiu Secuiesc) keresztül érhetjük el Parajdot (Praid), ám ebben az esetben a település előtt lesz a parkoló.

A parkolóból, gyalogosan, egy kisebb lejtőn vezető földúton kell tovább haladni észak felé. Lehet egy kicsit rövidíteni, ha célba veszed a  N 46° 32,487' E 25° 7,497' 509 m [GCPASO+dombtető] pontot. A dombtetőről, elénk tárulnak a parajdi sósziklák.

Több ösvényen is folytathatjuk utunkat a patak jobb partja közelében, tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választjuk, a GPS által mutatott irányt érdemes követni a  N 46° 32,443' E 25° 7,375' 485 m [GCPASO+lengohid] ponthoz. Itt haladunk át egy lengőhídon, ahol a sarcot is beszedik. Majd a láda közelében (10 m) köveken lehet újra átkelni a patakon. Egy ösvényen kell felkapaszkodni a ládához. Amint kiértünk az erdőből, azonnal a lábunk alatt, egy ferde fenyőfa tövében található a láda, kisebb mélyedésbe, természetes álcával.

Érdekesség a sószikla  N 46° 32,530' E 25° 7,196' 501 m [GCPASO+1szikla] ládához közeli részén található egy akna bejárata  N 46° 32,539' E 25° 7,223' 501 m [GCPASO+bejárat], érdemes megnézni.

Tovább haladva a kis patak partján további szép sósziklákat fedezhet fel az arra járó  N 46° 32,515' E 25° 7,140' 495 m [GCPASO+2szikla]. A  N 46° 32,479' E 25° 7,080' 478 m [GCPASO+2elágazás] elágazásban jobbra kapaszkodva további érdekes képződmények tárulnak a kíváncsiskodók elé, itt juthatunk fel a sósziklák tetejére is.
Az ösvényen tovább sétálva egy kimerült bánya lezárt bejáratához érünk  N 46° 32,493' E 25° 6,840' 495 m [GCPASO+Volt bánya], majd tovább menetelve és mindig a jobb oldali utat választva, beérhetünk Parajdra. Figyelem!!! A megadott ponton túl az út egy cigány-telepen halad át. Erre mindenki számítson, aki ezt az utat választja.

PARAJD:
"Parajd Hargita megye nyugati felén fekszik, a Görgényi havasok lábánál, a tengerszint felett 580 m magasságban.

A környék fő attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, sótartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. És nem csak ennyit, hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Előadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni előadók léptek fel.

A falutól 6 kilométerre van a székelyek egyik legrégebbi vára: Rabsonné vára. A legenda szerint a három testvértündér (Rabsonné, Tartód, Firtos) egyike építtette, aki az ördögtől kért egy olyan alagutat, amelyen ő Gyulafehérvárra (150 km) ment volna a misére. Egy olyan rövid alagutat, hogy harangoztak már, mikor ő még fésülködött a várában, és mégis elért a misére. A fizetség két hegy ezüst és egy hegy arany lett volna, de amikor a fizetés napja eljött, Rabsonné két ujjára egy-egy ezüst érmét, a kettő közé pedig egy aranyat tett. Látva az ördög, hogy rászedték, mérgében elrontotta az alagutat. A pikánsabb változatot helyben hallhatják. Mai napig is keresik ennek a tündérnek az elrejtett kincseit.

Nem unatkozhatnak itt a turisták, csillagtúrákat is lehet szervezni ebből a községből, ellátogatva olyan helyekre, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond, ahol a fazekas mesterség első munkafázisait lehet látni, el egészen a kész termékek látványos eladásáig, Farkaslaka Tamási Áron szülőházával, Székelyudvarhely Orbán Balázs emlékművével, Csíkszereda környező katolikus falvaival, Tusnád borvizeivel, Szent Anna tó legendájával, Bálványos kéngödrével, ásványvizeivel, legendás várával. Más irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (örmény templom), a Gyilkos-tóhoz, Békás-szorosba, hazatérhetnek Borszéken és Toplicán keresztül."
(praid.ro)

Sóvidék hivatalos honlapja

Parajd hivatalos honlapja

A parajdi sóbánya honlapja

SZÁLLÁS:

Aludjatok az Erika Panzióban !!!
 N 46° 33,230' E 25° 7,626' 505 m [GCPASO+erikapanzio]

Fő utca 1038.
Bejelentkezés: +40 722 661 619 (Zsigmond Erika)

ÉRDEKESSÉGEK PARAJDON:

Parajdi Sóbánya

Látogatási idő:
  Hétfőtől-szombatig 9-19 óráig
  Vasárnap 9-16 óráig
  Látogatás időtartama 1 óra

A bánya pénztárában  N 46° 33,065' E 25° 7,170' 498 m [GCPASO+kassza] kell megvenni a jegyet:

  Felnőttek: 20 RON
  Gyerekek: 12 RON
  3 év alatti gyerekeknek INGYENES

Ezután komoly buszjárattal lehet lejutni a bányába. Igazi élmény, gyerekeknek tiszta szívből ajánljuk. Nem fognak lent unatkozni...

Nem szabad a kürtöskalácsot sem kihagyni.

A bánya bejáratánál  N 46° 33,074' E 25° 7,215' 486 m [GCPASO+kürtös] készítik a legfinomabbat (ottjártunkkor 11 RON volt egy diós).

Érezzétek jól magatokat Parajdon!
Viri és Zazi
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (213 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.36 web: 4.72 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Balaci 2018.05.30 14:35 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt, megvolt. Közös találat Borsóval, köszönet.

fodor8peter 2018.04.18 10:30 - Megtaláltam
Hatalmas élmény a sószakadék! Sokkal jobb, mint a bánya (a tordai közelébe sem ér).
Mi északról közelítettük, itt nem szedtek belépőt, viszont építkeznek ezerrel. A leírásban említett telep már a múlté, most wellness panziók épültek a helyén. 1998-ban jártam itt először, akkor még tényleg az volt, igen óvatosan közlekedtünk.
A láda a helyén, ahova Lee rejtette.

Lee 2018.01.28 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.00
Megtaláltam, pontosabban megmentettem és újra rejtettem a ládát, kb. két méterrel odébb ( feljebb ) lett elhelyezve egy üregbe és megfelelően álcázva. Ottjártam előtt egy kisebb földcsuszamlás által beomlott az a rész ahol eredetileg rejtve volt. A ládát az agyagos föld és hó borította, gyakorlatilag tíz métert csúszott befele a hegyoldalon. Tartalma kissé nedvesnek bizonyult de a doboz ép és nem kell cserélni. A láda internetes adatlapján több Parajdra vonatkozó információ nem friss, ezért bátorkodom majd a természetvédelmi terület új gondnoksága nevében / képviseletében felvenni a kapcsolatot a rejtőkkel. Kérném addig a ládakarbantartásnál megjelölni a logot. A láda él és virul, bátran kereshető, a helyi emberek vigyáznak rá és figyelemmel követik a láda állapotát.

SoszorosSoszoros
Soszoros 
sáriék 2017.12.29 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Kimerítő túra volt :D Sajnos a ládát mi sem találtuk meg :( kérlek a képek alapján fogadd el a megtalálást . Üdv: sáriék ,köszönjük a lehetőséget !

[Jóváhagyta: perRetZ, 2018.01.22 14:15]

20171229_13080820171229_132018
20171229_13202020171229_132025
20171229_13224320171229_132248
20171229_13420620171229_134208
20171229_13524220171229_135254
20171229_13551720171229_135519
Macska-Bagoly 2017.08.07 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Megtaláltuk erdélyi nyaralásunk alatt. Ez az első erdélyi ládánk. A vásári zsibvásár hangulatát árasztó, egyébként monumentális parajdi sóbánya látogatása után mentünk el a sószikklákhoz, végre, a természetbe.
Köszönjük a rejtést.
"Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!"

 
Tiszaparti 2017.08.02 12:45 - Megtaláltam
A ládát én sem találtam meg. A fenyő alatt volt egy rejteknek alkalmas üreg, de láda nélkül. (Lehet, hogy nem a leírt helyen van?)
Sajnos mi is rossz irányból közelítettünk mert a sóbányánál egy molinó erre irányított. Így fizethettük a belépőt. Mint kiderült a másik oldalon nem volt jegyszedő, simán be lehetett sétálni. Amúgy már 8 RON a felnőtt belépő.

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.08.24 06:33]

DSCF4873DSCF4874
DSCF4882 
graffz 2017.07.31 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pet 2017.07.27 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Erdélyi családi nyaralásunk közben találtuk.
Köszi a rejtést.

kanyazoltan 2017.07.15 14:38 - Megtaláltam -
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.A láda nincs meg, fényképeket küldök később wifiközelből. Kérlek fogadd el a találatot. [g:hu 1.5.3z] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.07.20 08:36]

IMG_20170715_152551IMG_20170715_152600
IMG_20170715_153110 
JAck:66: 2017.06.21 15:26 - Megtaláltam
Székelyföldi nyaralás 24/30.

A bányában már jártam, de ez bizony sokkal izgalmasabb volt. Ott a turistákat csuklósbusszal tonnaszámra hordják befele és minden korlátozott vagy fizetős, itt szabadon lehet szívni a friss levegőt és nyalni a sót. :-) Van még kérdés? A láda rendben van, bár a rejtek nem tűnik túl tartósnak, egy nagyobb eső és szél után könnyen kihullhat a fa gyökerei közül.

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.07.03 10:19]

P6210101P6210102
Szabó família 2017.06.21 15:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

benist 2017.06.05 15:15 - Megtaláltam
Kis séta a völgybe, nagyon érdekes vidék. Én végig a patak láda felöli oldalán mentem a kitaposott ösvényen. A láda földön volt, visszatettem a gyökerek alá.

szocsmarci 2016.08.12 08:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.29
Amikor a családdal voltunk, akkor nem volt jó a GPS. Kimentem pár nap múlva jó GPS-szel, de nem lett meg. Talán az eső utáni csúszós út, talán a fák közti pontatlan GPS, talán az ügyetlenségem - vagy mindhárom együtt.
A keleti oldalon nem kellett fizetni (legalább is péntek reggel 9-kor még nem). A nyugati oldal fizetős volt, a régi bánya bejárat mellett. Sajnos a bánya bejárata körbe van kerítve, de amit mutat magából az impozáns, és kicsit ijesztő is. A lengő hídon átkelni nem minden veszély nélküli, főleg megáradt patak mellett. Sajnos a sok eldobált papír zsebkendő kicsit ront a táj varázsából. A hely maga szép, a ládát mindenképp megérte itt elhelyezni. Talán kicsit könnyebben elérhető ponton is elhelyezhető lett volna, mert a fák közti ösvényt szerintem csak felülről lehet megtalálni, alulról csak balról adja magát az út.

[Jóváhagyta: perRetZ, 2016.08.12 10:15]

Frankie Family 2016.07.30 11:50 - Megtaláltam
Sajnos nem lett meg. :-(
Nagyon bosszantó a dolog. Az "ösvény" kezdete nem igazán nézett ki annak, így inkább erős bozótharc után, jobbról kerülve értem el a csapást. Felkapaszkodtam a vízmosáson, megtaláltam a ferde fenyőt is, de az az alatta levő üreg üres volt! Persze az utolsó logok nem voltak letöltve a telefonon, így visszaolvasni sem tudtam, hogy valóban ez az a fa... Utólag láttam, hogy előző nap még megvolt a rejtés...

Kérem a Rejtőt a képek alapján a találat elfogadására. Előre is köszönöm!

[Jóváhagyta: perRetZ, 2016.08.03 09:30]

20160730_11505220160730_121312
Herr Minó 2016.07.29 11:39 - Megtaláltam
Tűző napsütésben, mintha a sivatagban lennénk..
(sajna az ember-állatok - papírral letakart - nyomaiba úton-útfélen belebotolhatunk, nézzetek a lábatok elé !)

A hely nagyon érdekes, impozáns
A bátrabbak akár iszapfürdőre is benevezhetnek, van kialakított rész (mi erre nem készültünk), és a láda eléréséhez is jócskán kapaszkodni kellett.

köszi a rejtés t !

Némethék 2016.07.28 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

bigmick 2016.07.21 11:53 - Megtaláltam
Átküzdöttük magunkat a turistáktól hemzsegő falun, majd a régi sóbánya felől közelítettünk. A láda gyorsan meglett.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.3a] [wapon beküldött szöveg]

GCPASO_20160721114938.jpgGCPASO_20160721120422.jpg
Maszat1 2016.07.13 21:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

anettnori 2016.07.11 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
A láda gyakorlatilag megsemmisült. Megtaláltuk a fedelét és néhány cetlit. A jelszavas is köztük volt. Betettük kis nylon tasakba, és viszaraktuk a fenyő alá. Egyebet nem tudtunk tenni. Szerintünk nem emberi kéz tehette. Talán valahogy kicsúszott a rejtetkből. Az agyagöntésen össze-vissza hevertek a papírdarabkák.

Itt töltöttünk pár napot Parajdon, az itteni bázisról indulva fedeztük fel a környék látnivalóit. A sószikláknak késő délután indultunk neki, tekintettel a rekkenő hőségre. Az ajánlott útvonalon közelítettünk. Sajnos, a gázló már nem létezik, ezért Lvivel kettesben visszamentünk a függőhídhoz, és a patak másik oldalán induló ösvényen közelítettünk. Mire a sziklákhoz értünk, a többiek már mezítláb megoldották az átkelést. A rejtés eléggé gázos most, a fent leírt módon próbáltuk rendbe hozni. Utána jól körülnéztünk a környéken, aztán mentünk vissza a szállásra vacsorázni. Tökig leizzadtunk, összecsíptek a szúnyogok, de a hely minden küszködést megért! Na, a szálláson már kellemes hőmérséklet volt.

IMG_3688IMG_3710
IMG_3727IMG_3720
sala 2016.07.06 14:32 - Megtaláltam
Leszüreteltük, virtuálisan strandolás után, bányázás előtt. ezért már nem volt kedvünk fizetni, kérem a megtalálás elfogadását [iGC] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: perRetZ, 2016.07.07 07:21]

brothers in mines

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (317 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu