geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
84. Szamárkő, a pogány szertartás helye (GCSZKO)
A Szamárkő 1942-ben Margittai Richard fényképén
A Szamárkő 1942-ben Margittai Richard fényképén
Bejárat a szamárkőhöz
Bejárat a szamárkőhöz
A szamárkő együttes
A szamárkő együttes
Maga a Szamárkő
Maga a Szamárkő
Tűzugrás Szt Iván éjjelén
Tűzugrás Szt Iván éjjelén
Parkoló. Most a sorompó közelében van a láda
Parkoló. Most a sorompó közelében van a láda
Az új rejtek környezete
Az új rejtek környezete
Már ne itt keresd a "ládát", mert megint eltűnt
Már ne itt keresd a "ládát", mert megint eltűnt
Kilátó a kőhegyen
Kilátó a kőhegyen

Szélesség N 46° 52,474'
Hosszúság E 17° 55,950'
Magasság: 148 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.15 10:20
Megjelenés időpontja: 2002.02.09 11:08
Utolsó lényeges változás: 2011.11.22 22:55
Utolsó változás: 2014.02.07 10:52
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kormi, Meki jogutód T. Nagy-ék
Felhasználó: T. Nagy
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 1236 + 11 sikertelen + 23 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást fruzsa készítette.


WAP barát:
 N 46° 52,560' E 17° 55,900' 152 m [GCSZKO+ismertető táblánál]

N 46 52,457 E 017° 55,880. Itt érdemes leparkolni.

A Szamár-kőről:
A nyári napforduló ünnepe, a kultikus tűzgyújtások ideje. Ez egyrészt a nap, másrészt a megtisztulás szimbóluma is. Az V. század óta a pogány hagyományokra visszavezethető kultikus tüzeket az egyházi liturgia átvette, a tüzet megszentelte. (Június 24. Szent Iván napja, azaz Keresztelő Szent Jánosnak, Jézus megkeresztelőjének az emléknapja.)
Számos hiedelem fűződik a TŰZ-höz. Azt tartották a tüzek megvédenek a betegség ellen, a termést védik a jégveréstől. A tűz körül a fiatalok termékenység és szerelemvarázsló dalokat énekeltek. Szokásban volt a tűz átugrása is.
Zamárdi változatban a még érintetlen lányokat hívják fel a tűz átugrására. Akinek ez nem sikerülne, vagy bizonytalan annak sikeres átugrásában azt férfiak átsegítik.
Szent Iván éjjelének ünnepe az északi népeknél ma is élő ünnep. A zord hűvös éghajlaton igazi öröm az emberek számára a nyár érkezése.
A csíki székelyeknél az angyalozás szokása járta. A faluban a házak elé lombokból sátrat emeltek, abban imádkoztak. A kislányok házról-házra járva köszöntő énekeket mondtak, cserébe néhány fillért és süteményt kaptak.
(Nálunk a délszláv hatást mutató Iván változat honosodott meg)
A láda új küllemet és beltartalmat kapott, továbbá egy finom kis rejteket a korábbi pihi helyétől mintegy 20 m-re. (KORMI, MEKI fotóiból csak a rejtekre vonatkozót cserélem, mivel a szamárkőről jó a képanyag.)
A láda leírést is meghagytam, úgy ahogy volt, mindössze azzal egészítettem ki, hogy Zamárdiban minden év Szt Iván éjszakáján, egy történelmi idő-kereszmetszet jegyében - ősi pogány szokás szerint - fiatal (még biztosan érintetlen) lányok tüzugrása e Szamárkőnél történik meg. (Ha érdekel benneteket vegyetek részt rajta. Ez a mulatság egészen hajnalig tart. ennek keretében megismerkedhettek Zamárdi teljes történelmével.)

Eredeti leírás:
Az érdekes sziklatömböt Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén "tűzgödröt" látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

Eddig a legenda. A régi öregek azt vallják, hogy a követ a tihanyi tűzhányó dobta át ide. Vagy a vízözön hagyta itt. Egy régebbi balatoni ismertető pedig azt írja: "A Szentföldről hozták a keresztes vitézek" Mindez mese. A valóság az, hogy a kő helyben képződött a vulkáni utóműködés idején. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.

Évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép a kő körül "termékenység-varázslatot" mutatott be bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és napisten tiszteletére terményeket és állatokat áldoztak fel, égettek el, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is megülték e helyet, és a kő körül földvárat építettek. A honfoglalás óta a kő határjelként szerepelt. 1942-ben Margittay Richárd író és villatulajdonos kutatta a kő eredetét és szerepét. A követ fehér ló áldozati kövének tartotta. Ajánlotta a kő megásását. 1961-ben a Balatoni Intéző Bizottság megásatta a kő környékét, de semmi értékesebb lelet nem került elő.

A kő mellett, mélyen, kővésőket, kicsi, agyagból égetett női istenszobrokat, idolokat találtak, töredezve, cserepek kíséretében. A leletek egy része a megyei múzeumba került. Lóáldozat tehát nem volt, de varázslás: igen!

Megközelítés:
Zamárdi nyugati végén a 7-es útról az autójavító műhelynél kell lekanyarodni a Szőlőhegyi útra. Az út 90°-os jobb kanyar után együtt halad a zöld turistajelzéssel. A zöld jelzést követve a falu végén álló kút után az út neve Római útra változik, ezt követve (kb. 30 m) látható lesz a Szamárkő (N46° 52.478' E017° 56.041') és azt jelző tábla. A ládát (fehér színű pille palackot) a kőtől kb. 110 m-re, Ny-DNy irányában rejtettük el.

A kő és a láda után érdemes felkeresni a közeli Kő-hegy kilátót (N46° 52.266' E017° 55.988'). A Szamárkőtől továbbhaladva, a sárga jelzést és a Kilátó dülőt követve lehet elérni. Az elénk táruló körpanoráma megéri a fáradságot.

2004.09.13:
A kriminális állapotú ládát felújítottam, és egy valamivel jobb, ám az eredetire sokban hasonlító rejtekbe áthelyeztem. A koordináták már az új helyre mutatnak.

Természetesen a ládába kerültek ajándékok is! Sok sikert a további kereséshez.

T.Nagy
LÁDA TÖRTÉNET:
2008.02.11.
A láda több mint három évi fél-tetszhalott állapotból felébred(t). (A COM-on eddig is jelen volt, de csak nemzetközi ládaként volt kereshető. Most újra bekerül(het) a magyar keserek mozgási körzetébe.

2008.08.11.
Ismét tovább költözött a láda. Ezúttal közelebb a Szamárkőhöz és messzebb a 7-es úttól a hivatalos parkoló közelébe. Mindennek ára van. Az igen nagy láda helyett most egy pille-palack a rejtés. A palack a mobil-telefon antennához vezető sorompónál nem a földön, de nem is a fán lakik. (A régi koordinátán megmaradt a befőttes üveg a jelszóval és az új rejtés koordinátájával.)

2012.09.01
A láda valóban felköltözött a fára, miután az előző helyeken többször áldozatul esett az illetkteleneknek. Remélem lombhullásig kitart jelenlegi helyén. Utána majd - kényszerből - újra utazik. (Az igen régi koordinátáról a befőttes üveg elveszett az erdő tar vágása során. Ne keressétek!)

2004.11.19.
A láda megszűnt. A geoláda-evolúció jegyében utódja a GCKoHe - Kőhegyi kilátó geoláda lett.

2009.08.09 22:22
A láda eredeti helyén egy szükség megoldás van, de az eredeti hely közvetlen közelében pót jelszó, kissé távolabb pedig az elveszettnek hitt (szemétnek tartott?!) pille palack is megkeresésre vár!
T. Nagy

2010.12.29. 20:12
A láda ereddeti helyén teljesen megujjúlva (új ruha, logbook, ajándék és a könnyebb elérés érdekében - a láda közelében - két db alkalmas eszköz segíti a sikeres logolást. Remélem a szokásos szilveszterezés látogatókat is vonz a befagyott Balaton látványa.
T. Nagy

2011.07.23 20:00
A láda elveszett ismét. Átmenetileg virtuálissá teszem. A jelszó változatlan. A "rejtés helye" megegyezik az elveszett ládáéval. Figyelem! SÁRGA felirat!

2011.11.22 22:50
Ez a feledékenység! Néhány nappal a júliusi virtuállíssá átírást követően láda karbantartást végeztem a környéken és ekkor újra ládát kapott az előző rejtek.
T.Nagy

2014.01.07 10:45
A korábbi ládának újra nyoma veszett. E helyett egy mikro láda készült, amely a sorompó oszlopában függ. (Ajándék nem fér bele.)
T.Nagy
Állapot: kereshető
2 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

Értékelés: értékelés (820 db): környezet: 4.13 rejtés: 3.98 web: 4.31 átlag: 4.14

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

emiGrant 2018.05.04 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
Hát ennél a ládánál csak nyakikg felöltözve és hosszú újjú cuccban érdemes keresgélni. Nyári öltzetem miatt tetőtől talpig égtem a csaláncsípésektől miután megtaláltam. Persze talán a reumámnak jót tett, és hála az égnek volt közelben abból a bizonyos növényből, melynek a nevét soha nem tudom, de nagyon jót tesz a csaláncsípések ellen. Egy percen belül már nem égett és viszketett a karom/lábam miután bedörzsöltem annak a növénynek a levelével. A rejtés nmárti által nagyon jó, csak a fenti öltözködésre való megjegyzéseket fogadjátok meg nyári keresés esetén! Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
tomi77 2018.04.22 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

bgombas 2018.04.18 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

csörike és maci 2018.04.16 10:30 - Megtaláltam
Ok.

carSfamily 2018.04.15 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

nmárti 2018.04.08 16:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.41
A ládát 2009-ben találtam meg először. Most, olvasva a logokat, hoztam egy új dobozt, amit egy háromtörzsű fa tövébe, borostyán / és csalán...bocs !! / alá rejtettem. A fa a pihenőhely mellet, a sorompó nyitható részét tartó oszlop mellett áll:) Remélem hosszabb élete lesz. Köszi a lehetőséget!

2009
-1-2
 
csipet_csapat 2018.04.03 08:34 - Egyéb -
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

borsanyid 2018.04.02 17:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.30
Hosszú keresgélés után sem lett meg a "láda". A jelszó meglett az oszlopon.

MoMaszter 2018.03.15 10:22 - Megtaláltam -
Az ősi kövek tetszettek! Köszi, hogy megmutattad.

A geoládát nem találtuk meg. Lehet, hogy mi kerestük rossz helyen, de elég sok időt töltöttünk kutakodással, mégsem lett meg! A jelszót végül azért találtuk meg, mert valaki virtualizálta a sorompó oszlopán.

Érdemes lenne a leírásban ezt jelezni és/vagy virtuálissá tenni a ládát.

feldelaci 2018.03.10 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

SierraLima 2018.02.11 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.2]

PAncsi 2018.02.11 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

GYEZegzug 2018.01.30 14:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.26
Köszi szépen a lehetőséget.

szaszkievics 2018.01.27 11:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Zamárdi-Szántódpuszta-Bföldvár, 15km-es túra során jöttem el ide. Jó hely, köszönöm, hogy megmutattad! ;-)

bbaranyai 2018.01.13 07:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.1.5]

Lindisti 2018.01.02 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Izgalmas rejtés, sajnos a láda nagyon rossz állapotban volt, ahogy tőlünk telt feljavítottuk, de még további segítségre szorul!

G_Sanyi 2017.12.30 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

sotatyigák 2017.12.27 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.32
A láda továbbra is karbantartásra szorul!!! Köszönjük a rejtést.

moto74 2017.12.26 14:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.68
Megtaláltuk!Rejtői segitséget vettünk igénybe a beázás miatt amit ezúton is köszönünk!

stmester 2017.11.15 13:30 - Megtaláltam
Mivel csak az üres dobozkát találtam meg, ezért rejtői segítséget kértem és kaptam, amit köszönök.

P1020985 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1270 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu