geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1164. Szádelői-völgy (SK) (GCSZDL)
A völgy bejárata
A völgy bejárata
Sziklafal
Sziklafal
A Cukorsüveg
A Cukorsüveg
A szoros
A szoros
Ezt látja az első láda
Ezt látja az első láda
Az első láda régi-új rejteke
Az első láda régi-új rejteke
A völgy hosszában
A völgy hosszában
Cukorsüveg felülről
Cukorsüveg felülről
Ládát rejtő sziklafal
Ládát rejtő sziklafal
Kilátás Szádelőre
Kilátás Szádelőre

Szélesség N 48° 38,329'
Hosszúság E 20° 48,965'
Magasság: 488 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.04.30 14:20
Megjelenés időpontja: 2005.05.05 07:20
Utolsó változás: 2018.11.20 10:01
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Zergi és a zergék, bakancsosok
Felhasználó: Zergi
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Megtalálások száma: 227 + 4 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Kérem a következő megtalálót, hogy vigyen a dobozba egy új logbookot! Köszönöm!
WAP-ra:
a parkoló melletti büfé asztala: N48° 37,051' E20° 48,956' 247m.
Az első ponthoz közeli fahíd: N48° 38,297' E20° 48,947' 475m
Az első pont a völgy felső végében levő, a domboldalban ívben hajló fa tövénél levő szikla alatt: N48° 38,329' E20° 48,965' 488m (ha kell, akkor még táblák hátulján is van pótjelszó).
A második pont a kilátóterületen egy kisebb sziklafal aljánál kövekkel takarva: N48° 37,634' E20° 50,018' 559m

Jelszó: a két ládában található szó egymás után írva.

Ezzel a ládával a Gömör-Tornai-karsztvidék egyik gyöngyszeméhez, az európai hírű látnivalóhoz szeretnélek benneteket elkalauzolni a Z\ jelzésen, a közel 10 km-es tanösvény bejárásával!
A Szádelői-völgy Magyarországról legjobban megközelíthető a tornanádaskai határátkelőtől, mely csak magyar-szlovák viszonylatú! Nyitvatartása májustól szeptemberig 08-20-ig, októbertől áprilisig 08-16-ig. Telefon: 48/550-208. Innen gépkocsival Tornán (Turna nad Bodvou), vagy jókora országúti sétával gyalog, illetve kerékpáron Szádudvarnokon (Dvorniky) keresztül egyaránt elérhető a völgy. MÁV információ Miskolc: 46/412-665, Volán információ Miskolc: 46/340-288, SAD információ Rozsnyó: 00-421-58-7322072.
A nyáron őrzött parkoló Szádelő (Zádiel) falu északi végében a csörgedező Szár (Blatnicka)- patak partján található, a parkolódíj személykocsinak jelenleg 20 SKK. A szezonális büfé finom csapolt sörrel várja a látogatókat!

Szádelő nevének szád előtagja az ősi magyar száj szóból keletkezett, jelentése "nyílás, hasadék". A település az 1317. évi oklevélben szerepel. Neve azt jelzi, hogy a falu a hasadék nyílása előtt, a szurdokvölgy bejáratánál fekszik.

A Szádelői-völgy egyedi szépségű, patakos, vízvájta, észak-déli irányú sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A több km hosszú, 300 m mély, nagy esésű szoros alja - melyben egykor a Kassa - Rozsnyó kocsiút vezetett - helyenként csupán 10 m széles. A völgy mélye hűvösebb a magasabban fekvő, de meleg, napos fennsíkoknál, ezért általában alpesi növényfajok is megtelepedtek. Gazdag kagylókövületekről is ismert. A szurdok közepén tornyosuló 105 m magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg a Szádelői-völgy legjellegzetesebb sziklaalakulata. Az 1954 óta védett, fenséges, zord mészkőszoros a Szádelői-fennsík peremének kilátópontjáról nyújt igazán festői képet, ezért túránk is felkeresi.

A parkolóból ( N 48° 37,051' E 20° 49,956' 247 m [GCSZDL+parkolo]) indul a Z\ tanösvény jelzés, melyet körtúránk során végig követünk! A Szádelői-völgy patakos szurdokában futó, a közforgalom (és a kerékpározás) elől lezárt, keskeny aszfaltút eleinte erősen emelkedik. A sűrű, árnyat adó erdővel fedett völgyben a hol jobb, hol a bal parton hömpölygő Szár (Blatnica)-patak kisebb zúgókat alkot, csacsogását helyenként függőleges falú, kőfolyosót alkotó komor sziklarézsűk visszhangozzák. Egyszerre megnyílik felettünk a lombsátor (ősztől tavaszig sokkal jobban látszanak a sziklák), megpillanthatjuk a Cukorsüveg gigantikus, karcsú sziklatornyát. Tovább haladva jobbra található a Király-barlang (Královská jaskyna), mely arról nevezetes, hogy a mondák szerint a muhi csata után az őt üldöző tatárok elől menekülő IV. Béla király itt húzódott meg, mielőtt görgői udvarházába eljutott kis csapatával.

Lassan megszelídül a szurdok, egy gyümölcsfás, fenyvessor szegélyezte tisztáson erdészház áll. Itt egy fahídon jobbra térve a K, Z és persze a Z\ jelzésen elhagyjuk az aszfaltutat. A fahíd közepe:  N 48° 38,297' E 20° 48,947' 475 m [GCSZDL+fahid], innen rövid iránymenetben haladva a 15x8x8 cm-es belméretű, sárgafedelű konyhai doboz-láda egy kidőlt fa tövénél található, mert a völgyben csak minimális műholdjel volt csak fogható!  N 48° 38,329' E 20° 48,965' 488 m [GCSZDL-1]
Láda karbantartás során két helyre, a patak két oldalán levő táblák hátuljára is felírtam az alternatív jelszót:)

A hegyoldal árnyas bükkösében régi szekérúton kapaszkodunk a Szádelői-fennsík felé, a hajtűkanyar előtt jobbra, egy sziklaélről már lelátunk a szorosra. Felérünk a platóra, a Sziklán (Na skale) levő útelágazásba. A szikla párkányáról nagyszerű panoráma nyílik a völgyre, a Cukorsüvegre, s a párába vesző Tornai-medencére. A bájos, ligetes Szádelői-fennsík rétjeit birkákkal legeltetik, hodályukat balra pillantjuk meg. Átmegyünk egy alig érezhető nyergen, majd egy festői, tisztásos, borókaligetes, kissé karros, széles dombtetőn. Árnyas sűrűben keresztezzük a több, mint 100 ha területű, őskori szádelői földvár (Hradisko) jól felismerhető, köves, 5 m magas, 10 m széles északi sáncát.

Fenyőerdőfoltok, rétek kísérnek ki a fennsík nyugati peremére, a Szádelői-szurdokvölgy fölé kiugró sziklagyepes tetejére. Lélegzetelállító kilátás nyílik innen a szorosra, mely különösen jobbra, a fölé hajló lapos sziklagerinc letöréséről teljesedik ki igazán. Itt helyeztem el az előzővel megegyező méretű, második ládát egy kisebb sziklafal aljában, sziklákkal takarva. Figyelem! Gyerekeket ne engedjetek el felügyelet nélkül a környéken!  N 48° 37,634' E 20° 50,018' 559 m [GCSZDL-2]

A déli nap besüt a festői szurdokba, a mészkőfalak, -tarajok vakító fehéren törnek ki a sötétzöld lombbundából. Innen fentről ügyet sem vetünk a völgyből még büszkén magasra törő Cukorsüvegre. Dél felé a Tornai-medence mögött jól látszik az Alsó-hegy (kőbánya) elkeskenyedő, ellaposodó vége. Itt, a Szádelői-völgy felett állva szinte megelevenedik előttünk a szoros keletkezésének (egyik) népmeséje: "Egyszer Szent László király a pogány tatárok elől menekült. Mikor üldözői már-már utolérték, a hegy a lóháton vágtató király mögött hirtelen tövig kettészakadt, s a pogányok mind a mélységbe zuhantak, hol agyonzúzták magukat." (Ez az erdélyi Tordai-hasadék mondája is.) A K, Z\ jelzés fenyőfoltok között, karros ösvényen visszavezet a fennsíkra. Karsztbokros, lapos magaslatán jobbról egy zsomboly beszakadását érintjük, a plató füves, borókás, köves hullámos bércháttá kezd válni. Nyergének tisztásán fontos elágazás: a keleti irányt tartva karsztbokros, nehezen járható, karros-sziklás gerincen Torna igen romos vára mellett Torna felé vezet tovább, de a Z\ még egy kisebb csúcs előtt a lapos nyeregben hirtelen jobbra (!!!) tér.

A fokozatosan nyugatnak forduló keskeny, kőmorzsalékos ösvénytől keletre feltűnik Torna várának romja. A meleg, cserjés oldalban éppen 10 szerpentinkanyarral, az országút felhallatszó zajában ereszkedünk le Szádelőre. Felső szakaszáról több alkalommal is kilátás nyílik a Tornai-medencére, az Alsó-hegyre és a Szalonnai-hegységre. A templommal egy vonalban érünk be a településre, balra a buszmegállót (ill. a távolabbi vasútállomást), jobbra a Szádelői-völgy bejárata előtti parkolót érhetjük el.

Gépkocsival nem túl nagy távolságban szlovák területen található Krasznahorka büszke vára, a betléri Andrássy-kastély és a szilicei jégbarlang, valamint Rákóczi kassai ládája is! De okvetlenül érdemes megnézni a mártonházi (Ochtina) aragonit- és a gombaszögi szalmacseppkő-barlangokat is!

Irodalom és térkép: A Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát - Cartographia

Jó túrázást és ládamegtalálásokat kívánok!

2005.05.10. 08.38. Köszi a figyelmeztetést Akloz, valóban elírtam egy számjegyet! Bocsi! Már javítottam, a jó koordináták vannak fenn.
Zergi

2006.06.06.
További értesítésig a láda csak félkarú óriás! Állítólag kidőlt az első ládánál a fa és eltűnt a láda. Igyekszem pótolni, de a völgyet addig se hagyjátok ki!!! A jelszó most a fennsíkon található ládában van....

2006.06.26.
Pupunak köszönhetően újra lett telepítve az első láda is, köszi!

2011/09/28.
Kicseréltem az Szdl1 ládáját. Feleakkora, mint a régi, ajándék alig-alig fér bele!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (170 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.75 web: 4.83 átlag: 4.85

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


SzMartzy 2018.11.03 12:05 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! (Kezd megtelni a logbook) [g:hu 1.6.0]

Csaba & családja 2018.10.11 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Szép séta volt.

Soma00 2018.08.25 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Köszönöm a rejtést!

Pincehegyiek 2018.08.21 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Révai család 2018.07.21 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Köszönjük a rejtést!
Bővebben otthonról.

sasa 77 2018.05.21 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.83
Meglett. Szép környezet szép idő jó társaság....Köszi

20180521_105701[1]20180521_092232[1]
20180521_112609[1]20180521_113415[1]
20180521_123146[1] 
goligon 2018.05.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
A Határtalanul Program keretében, 40 lurkóval. Nem először, de először ládázva. Változatlanul káprázatos! Köszi!

IMG_7332IMG_7347
IMG_7357 
Webber 2018.04.30 18:07 - Megtaláltam
Meglett, klassz volt!

Cerberus 2018.04.30 18:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Megtaláltam! Két napos caching kirándulás Szlovákiában Webberrel. 7/17

A kirándulás fénypontja volt ez a helyszín, nagyon szép és hangulatos. Élveztük az utat lent a völgyben is, ahonnan igen komoly feltekinteni a fenti sziklákra. De az igazi élmény mégis fent várt. Sajnos csak pár óránk volt már erre a helyre, így is nagyon kellett tempóznunk, de azért át tudtuk élni a hangulatot. A végére ennek köszönhetően rendesen elfáradtunk.

A ládák rendben vannak, mindkettő hamar előkerült. A parkoló most így tavasszal még ingyenes, így sajnos mi sem tudtunk frissebb infókat adni a leírásban szereplő - igencsak elavult, koronában megadott - parkolási árakról.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3398IMG_3399
IMG_3401IMG_3407
IMG_3409IMG_3413
IMG_3415IMG_3421
IMG_3424IMG_3426
IMG_3427 
Maxi613 2017.11.04 13:27 - Megtaláltam
köszi!

cherrybabe 2017.09.30 14:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.74
Első pontnál csak úgy az avarban hevert a láda, rendesen beazva. Második pontnál is hanyagul volt visszarejtve.
Az élmény viszont csodas!

zem 2017.07.31 13:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Fantasztikus hely! A vége lefelé kissé meredek és meleg volt, de ez kizárólag nekünk róható fel. :-) Köszönjük a rejtést!

zferke 2017.07.31 13:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Nagyon szép körtúrát tettünk, fantasztikus idő/társaság.
Köszönöm szépen a rejtést, csodálatos élmény volt!

IMG_20170731_115958IMG_20170731_122426
IMG_20170731_123632IMG_20170731_132947
IMG_20170731_135220IMG_20170731_142051
IMG_20170731_142124 
tau 0470 2017.07.08 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.59
Szádelői túránk során fiammal megtaláltuk.Visszafelé jártuk le a túraútvanolat - szerencsénkre, így bár a 2. pont ládáját fiam könnyen megtalálta, de mire az 1.-hez értünk, eleredt az eső, így maradt az alternatív jelszó. Aztán a parkolóig kétszer bőrig áztunk, de legalább már jó úton mentünk. Köszönettel.

sziklalog
 
bencicuska & cukorboc 2017.06.18 12:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Az első ládát nem volt nehéz megtalálni, néhány szalamandrát is felkeltettünk a pihenőből. A második ládánál a 300 méter magas sziklaszirt pereménél az erős széllökések kicsit ijesztőek voltak, de összességében nem volt vele probléma.

Köszönjük a lehetőséget!

Tiszaparti 2017.05.28 13:05 - Megtaláltam
Az első ládára kevés volt a 10 perces pihenő idő amit ott töltöttünk, de a pótjelszó szerencsére meglett. A második láda könnyen meglett, de nem értem miért kellett ennyire a szakadék szélére kitenni.
Köszi!

perdix 2017.05.20 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.60
Meglelve! Köszi a rejtést!

segoy 2017.04.30 14:45 - Megtaláltam
!

Stn72 2017.03.17 14:45 - Megtaláltam
+van!

Mary Lou 2017.03.16 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Megtaláltuk.
Bódvarákói kirándulásunk első napján.
Csodás hely.
Köszönjük

IMG_9812IMG_9870
IMG_9845IMG_9850
IMG_9859IMG_9886

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (243 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu