geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1125. Víztorony, templom, radar (GCLHBP)
A víztorony a park felől
A víztorony a park felől
Betonszerkezet
Betonszerkezet
Főhomlokzat
Főhomlokzat
Az emlékmű
Az emlékmű
Oldalnézet
Oldalnézet
Dr. Béky László emlékére
Dr. Béky László emlékére
Templombelső
Templombelső
TAR/SSR
TAR/SSR
Ferihegy 2
Ferihegy 2
A rejtek (fotó: Fil)
A rejtek (fotó: Fil)

Szélesség N 47° 26,919'
Hosszúság E 19° 15,791'
Magasság: 207 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.01.29 14:30
Megjelenés időpontja: 2005.01.29 15:20
Utolsó lényeges változás: 2019.05.08 09:28
Utolsó változás: 2019.10.01 15:45
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Máté és Zoli, Fil
Felhasználó: szikizso
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Megtalálások száma: 874 + 7 sikertelen + 20 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Piros kereszt Kedves Máté és Zoli rejtőtársunk!
Probléma van a rejtés fizikai pontja körül (vélhetően KÉT doboz van kint, különböző jelszóval) és most már törött is a doboz.
Kérlek szépen,, amennyiben időd engedi ellenőrizd a helyszínen a dolgokat és gyüjtsd be a zavart okozó másik dobozt!
Köszönettel a rejtésért, üdv: hk
További tudnivalók a beteg ládákról.[halaszkiraly, 2019.05.08 09:28]

Köszönjük szépen a láda újrarejtését a Fil-családnak!

WAP:

1. Víztorony: N 47° 28,039' E 19° 14,496' 189 m A jelszó a kábelakna fedelén levő 5 betűs szó ékezet nélkül.
2. Templom előtti emlékmű: N 47° 27,975' E 19° 14,498' 191 m A jelszó az emlékmű feliratának negyedi sora ékezetek nélkül.
3. Radar: N 47° 26,919' E 19° 15,791' 207 m A lada ujrarejteseig a jelszo harmadik reszet a repuloter keritesen belul, kozvetlenul a radarnal elhelyezett ketnyelvu figyelemfelhivo tabla masodik szava adja.
A teljes jelszót egybeírva kell megadni.

Itt most egy hosszabb, Rákoshegyet és a Ferihegyi repülőteret bemutató szöveg következik, ugyanis első ládánk egy több pontból álló multi a XVII. kerületben.

Ugrás egyenesen a láda leírásához!
Ugrás egyenesen a megtalálók megjegyzéseihez!

A Rákosmente történelmi áttekintése

Az 1949. évi XXVI. Törvénycikk alapján megalakult Budapest XVII. Kerülete, Rákoscsaba, Rákoskeresztúr, Rákosliget, Rákoshegy és Rákoskert községekből.
Ezt megelőzően a községek Rákosmezőhöz tartoztak. Rákosmező a honfoglaló magyar nép dicsőséges történelmi múltjának színpada volt évszázadokon keresztül. Árpád ide vezette őseinket Csepel szigetről.
1074-ben említik először írásosan a területet. Nevét a rajta keresztül folyó, rákban egykor rendkívül gazdag Rákos pataktól nyerte. Természeti adottsága révén Rákosmező szabad ég alatt tartott országgyűlések színhelye lett.
A következő történelmi esemény 1911. november 4-én történt, amikor az itt létesített repülőtérről felszállt az első magyar repülőgép.

Rákoshegy története

A mai Rákoshegy területe az 1880-as évekig a Podmaniczky család birtokában volt. 1880 körül Podmaniczky III. János 477 hold földet eladott Fuchs Ignác vállalkozónak, aki 1893-ban megkezdte a terület parcellázását. A parcellázott házhelyek nagyon olcsóak voltak, Rákoshegy gyorsan benépesült kis családiházakkal. Fuchs Ignác felesége után Zsófia-telepnek hívták a területet. Hamarosan a vasútállomás is megépült. A megállóhely neve Rákoskeresztúr-Kavicsbánya lett. Az 1910-es évek tájékán Zsuzsánna-telepnek emlegették az egyre gyarapodó lakosságú települést. A lakosság gyors növekedése szükségessé tette egy iskola megnyitását. 1908-ban Tóth Terézia magániskolájában megkezdődött a tanítás. 1913. május 1-től a vasúti menetrendben már Rákoshegy megállóhely szerepel. 1922 január 1-én Rákoshegyet önálló nagyközséggé nyilvánították.
Több híres művész lakott, vagy alkotott Rákoshegyen. Például Dr. Kacsóh Pongrácz és Bartók Béla. Bartók - levelei alapján - állandó lakosa volt a Teréz utca 28-nak. Ez a mai térképeken Hunyadi utca 32-ként szerepel. Itt a ház falán emléktábla van.
Rákoshegy mai formája, budapesti jellege az előző század utolsó néhány évtizedében alakult ki.

A víztorony

Rákoshegy lakosai a XX. első éveiben úgy döntöttek, hogy vízvezetéket építenek. Rákoshegyen a Kossuth Lajos utcában 35 méter magas víztorony építésébe fogtak, az utcákban kiépült a vízvezeték, s még az I. világháborút megelőzően, 1912-ben üzembe helyezték a hálózatot. A torony átlag három bar nyomást biztosított a vezetékben.
Rákoshegy újabb és újabb részekkel bővült. A megnövekedett igényt a meglévő vezeték 3 bar nyomáson már nem tudta ellátni, ezért az akkor már állami tulajdonban lévő víztorony kezelője a Fővárosi Vízművek Vállalat úgy döntött, hogy a Rákospatak-parton új, erősebb szivattyúkat telepít, s gépi erővel biztosítja a (6-10 bar-os) víznyomást. A toronyra ezt követően már nem volt szükség...
A magára hagyott víztorony a Rákoshegyi Polgári Kör javaslatára ismét a helyi Önkormányzat tulajdonába került. A polgári kör pályázati úton elnyert összegből újjáépítette a tartály alatti faszerkezetű pódiumot, s így a nagyközönség számára is megnyithatta a tornyot. Az utcaszinttől 20 méter magasan lévő pódiumról páratlan körpanoráma tárul elénk. A torony tavasztól őszig van nyitva.

A katolikus templom

Rákoshegy római katolikus templomát mindössze hatvannyolc évvel ezelőtt szentelték fel, azelőtt vasárnaponként a környék hívői számára a Kép utcai óvodában tartottak istentiszteletet. A hívek télen bent, az óvoda termében, nyáron pedig kint, a kerti padokon hallgatták Béky Lászlót, a Rákoskeresztúrról érkező esperes-plébánost. Az egyházközséget 1925-ben alapították meg és elhatározták, hogy templomot építenek.. A beérkező nyolc pályamű közül Irsy László építész-tanár terve találtatott a legjobbnak, ám szerény anyagi lehetőségeik miatt úgy döntöttek, hogy a szentélyen és a hajón kívül mindössze egy sekrestyét emelnek. Az építkezés 1934 márciusában kezdődött, és a következő év áprilisára fejeződött be a munka. A toronykeresztet a következő év novemberében szentelte fel Lokaicsek Károly rákoskeresztúri esperes, amit csigákkal vontattak fel a torony csúcsára. Béky László esperes-plébános, aki annyit küzdött a templom megépüléséért, már nem érhette meg a felszentelést. Egy hónappal az ünnepség előtt hunyt el, emlékét a templomkertben a szentély mögötti feszület talapzatán látható márványtábla őrzi. Haász István tábori püspök 1937 májusában szentelte fel a templomot Lisieuxi Szent Teréz tiszteletére.

A Ferihegyi repülőtér kiépítése

Az első világháborút követően a magyar polgári repülés nehezen és korlátozások közepette tudott alakulhatott ki. 1939 őszén bejelentették, hogy új közforgalmi repülőtér épül Budapest határában, Ferihegy-puszta mellett. A terület Pestszentlőrinc, Rákoshegy és Vecsés határában, a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal keleti oldalán fekszik.
A megelőző tervezés részeként meteorológiai megfigyeléseket végeztek. 1939 decemberében ifj. Dávid Károly terveit találták megvalósításra érdemesnek. 1942-ben elkezdődtek az építési munkálatok. A második világhábrú miatt 1944-ben az építkezés megszakadt. A repülőteret hadi célokra használták. A háború végére a félbehagyott repülőtér épületei lebombázva hevertek.
1947-ben eldőlt, hogy újjáépítik. Felvették a korábbi tervezőkkel a kapcsolatot. 1948-ban elkezdik a futópálya betonozási munkálatait. 1950 május 7-én került sor az ünnepélyes átadására.
A továbbiakban a futópályákat meghosszabbították, illetve további terminálokat építettek. Az új irányítótorony munkálatai 1978 novemberében kezdődtek el Neider István tervei alapján. 1983-ban vették használatba a légiirányítók a vele egyidőben épülő új kifutópályával együtt.

Légiirányítás

A legegyszerűbb megfogalmazásban: háromféle irányításról beszélhetünk, de a háromféle irányítás szinte elválaszthatatlan egymástól. A repülőtéri Torony (TWR), a Közelkörzeti irányítás (APP) és a Távolkörzeti irányítás (ACC) együttesen biztosítják a magyar légtérben a repülés biztonságát, ugyanakkor mindháromnak meg van a maga sajátos feladata egy-egy mozzanat során. Ebbe beletartozik a Magyarország légterében tartózkodó összes légijármű irányítása, a leszálló gépek optimális helyzetbe hozása, a felszállók útirányának és végső magasságának meghatározása, a le és felszálló gépek földi mozgásának elkülönítése, a gurulóutakon közlekedő járműforgalom összehangolása, a légiútvonalakon haladó légijárművek biztonságos elkülönítése, radarazonosság fenntartása és még megannyi feladat, ami a légiforgalmi irányítókra hárul.
Ládánk neve Budapest-Ferihegy ICAO kódjából jön. Minden reptér rendelkezik egy ilyen kóddal. Ferihegyé ez LHBP.

TAR/SSR

A láda közelében lévő radar egy TAR/SSR. Ez azt jelenti, hogy az egyik radar egész nap vagy a napnak egy meghatározott időszakában sugárzott folyamatos és ismétlődő adás segítségével biztosított érvényes, rendszeres tájékoztatás az érkező és induló légijárművek számára. Ez a Közelkörzeti Radarközpont (Terminal Approach Radar). A másik radar a Másodlagos Légtérellenőrző Radarkészülék (Secondary Surveillance Radar).
Röviden úgy működik, hogy segítségével a légiirányító minden repülőgéphez hozzárendel egy egyedi kódot. Léteznek úgynevezett standard kódok, melyek közül most csak egyet említek meg.
7500: Jogellenes beavatkozás (pl: gépeltérítés) A légijármű vezetője ezzel a kóddal szinte "észrevétlenül" azonnal jelzést adhat a légiforgalmi irányítónak, hogy a légijármű a továbbiakban nem az ő felügyelete alatt van.

A láda

Az első ponton  N 47° 28,039' E 19° 14,496' 189 m [GCLHBP-1] a víztorony előtt az utcán, a megadott ponton a lábunk alatt levő kábelakna fedelén az 5 betűs felirat ékezet nélkül adja a jelszó elejét. A hó már elolvadt, a felirat mostmár olvasható, így jövő télig nem adom meg, hogy még hol található meg a jelszó első fele...
A második ponton  N 47° 27,975' E 19° 14,498' 191 m [GCLHBP-2] a katolikus templom lépcsőjénél a szobor feliratának negyedik sora ékezetek nélkül a jelszó második része.
A harmadik pont  N 47° 26,919' E 19° 15,791' 207 m [GCLHBP-3] a láda a radar közelében. Itt kapjuk meg a jelszó utolsó részét. A láda, egy 15X10X7 cm-es konyhai doboz volt, a megadott koordinátákon egy fatönk tövében volt, gondosan betakarva, azonban augusztusban eltűnt.
A lada ujrarejteseig a jelszo harmadik reszet a repuloter keritesen belul, kozvetlenul a radarnal elhelyezett ketnyelvu figyelemfelhivo tabla masodik szava adja.
A teljes jelszót egyben, nagybetűvel kell megadni.

Az első két pontot könnyedén megközelíthetitek akár BKV-val, akár autóval jövünk. Kőbánya-Kispest felől a 98-as buszról az Ady utcánál kell leszállni, az Örs vezér tér felől pedig a 168-as buszról a Melczer utcánál. Innen még gyalogolni kell egy megállónyit. Pestszentlőrincről a 80-as buszról szintén az Ady utcánál kell leszállni. Magát a ládát, a harmadik pontot elsősorban gyalog ajánljuk a reptér kerítése mentén végigmenve. A kis távolság miatt ládánk megkeresését össze lehet kötni a kerület másik ládájával: GCXVII.

Forrás

Szasza weboldala
Bővebben a víztoronyról
Magyar Nemzet Online

Ládatörténet
2019. október 1. A láda régóta beteg, az eredeti rejtő nem aktív, ezért a Ládadoki javaslatára új gazdához kerül. [Admin(Fazék)]
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (637 db): környezet: 4.18 rejtés: 4.09 web: 4.52 átlag: 4.26

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


halaszkiraly 2019.09.30 10:59 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Máté és Zoli,
A probléma többedik jelzése és a betegreállítás óta nem sikerült ellenőrizni a ládát, illetve ennek megtörténtét nem jelezted sem emailben, sem a ládaoldalon a rendelkezéser álló 4 hónapon belül.
Javaslom a láda adoptálhatóvá tételét, helyben lakó és a geocaching számára jobban elkötelezett új gazda reményében!
A közösség nevében köszönöm nektek a rejtést és az eddigi gondoskodást! További tudnivalók a beteg ládákról.

Üdvözlettel: hk, ládadoki

VenTOmi 2019.09.08 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zolas21 2019.08.18 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam :)
Pótjelszóval.
Éjszakás után Ferihegyről a GCREGI -vel összekötve. Éhesen, minimális vízzel annyira nem tűnt jó ötletnek, mikor a biciklit a csatprnán át kellett emelni :)

Galmák 2019.05.26 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.05.08 09:28 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Máté és Zoli rejtőtársunk!
Probléma van a rejtés fizikai pontja körül (vélhetően KÉT doboz van kint, különböző jelszóval) és most már törött is a doboz.
Kérlek szépen,, amennyiben időd engedi ellenőrizd a helyszínen a dolgokat és gyüjtsd be a zavart okozó másik dobozt!
Köszönettel a rejtésért, üdv: hk
További tudnivalók a beteg ládákról.Email-t küldtem a rejtőnek.


coteacote 2019.05.01 17:00 - Megtaláltam
Összeszedtük a részleteket, bár nem jöttünk rá, mi köti ezeket a dolgokat össze. Legalább is a reptéri láda nagyon nem illik a sorba. A doboz teteje be van repedve, ezért a vízállóságát elveszítette. Tetővel lefelé rejtettük vissza.
A jelszókat hiába írtuk be, nem fogadta el a rendszer. Az aknatetőn, az emléktáblán és a dobozban talált jelszókat is mellékelem, kitakarva azokat, remélem, hogy a rejtő által felismerhető és így elfogadja a megtalálást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.06.23 17:08]

multi3-1multi3-2
multi3-3 
jgyuri 2019.05.01 15:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.68
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

éjféli vadász 2019.04.20 16:18 - Megtaláltam
Ezt a ládát már februárban összeszedtem, majd pár nappal később az első két jelszórészletet is. Pont a láda megtalálását követő napon lett betegre állítva és a rendszer nem fogadta el a jelszót. Most tudtam csak visszamenni a pótjelszóért.

Redteam 2019.04.10 10:00 - Megtaláltam
Tetszett a multi. És javaslom, hogy aki ezt keresi, kösse össze a Merzse-mocsárral a keresést.
A víztoronynál kedves hölgytől információt kaptam az építmény történetéről, ezúton is köszönöm neki.

vetele 2019.03.26 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.09
Köszi a rejtést!

ylwpanda 2019.03.16 13:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Az első ládánk! Nagyon nagy élmeny volt! Köszönjük! :)

halaszkiraly 2019.02.18 10:19 - Egyéb
piros kereszt Kedves Máté és Zoli Szeretnénk kérni, hogy a radarnál levő pontot ellenőrizzétek a helyszínen!
Sajnos, hosszú idő óta egymásnak ellentmondó jelszórészlet olvasható le a tábláról és a hagyományos rejtésből (amelyet emiatt el sem fogad a rendszer, tehát nem alkalmas a találat bejelentésére - viszont megtévesztő!
Köszönettel a rejtésért és a rejtés gondozásáért! Üdv: hk ládadoki

Pumba9 2019.02.16 12:09 - Megtaláltam
Hurrá. Újabb láda a gyűjteménybe. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mirtt 2019.02.16 12:08 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

A megadott 3. ponton található egy láda egy teljesen más jelszóval, mint a táblán! Jó volna egyeztetni a kettőt!

A megadott telefonszámon nem az aktuális rejtő érhető el, kéretik javítani, mert kellemetlen mind a hívó, mind a hívott félnek!

mulder2197 2018.12.07 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mazsola069 2018.12.07 06:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Szmájlira cserélve, mától ez is rám vigyorog. :-) [g:hu 1.6.1d]

Reggel 5:45 kor kezdtem bele a multiba, így a templom előtti emlékmű feliratának leolvasásával kicsit meggyűlt a bajom. A harmadik pontért bringával mentem el, egybekötve GCXVII-el.

IMG_20181207_081821IMG_20181207_081500
TD Adventure 2018.12.02 15:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.52
Nosztalgia seta

Caldera 2018.12.01 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

stikli08 2018.11.23 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. A ládának köze sincs a jelszóhoz... [Geoládák v2.2.5]

Bonbonetti 2018.11.17 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (901 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu