geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1115. Sissy városa, Gödöllő (GCSiss)
A kastélyt oroszlánok őrzik
A kastélyt oroszlánok őrzik
A város jelképe a pelikán
A város jelképe a pelikán
A magok
A magok
Premontrei nyugalom
Premontrei nyugalom
Kilátás a sosem volt víztoronyból
Kilátás a sosem volt víztoronyból
Úton a láda felé
Úton a láda felé
Haushinka és a ládarejtek
Haushinka és a ládarejtek
Ládafelújítás - A rejtekre dőlt fa és a ládacsere
Ládafelújítás - A rejtekre dőlt fa és a ládacsere
Az új geovödörbe mi is beleférünk...
Az új geovödörbe mi is beleférünk...

Szélesség N 47° 35,500'
Hosszúság E 19° 22,393'
Magasság: 240 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.01.09 13:00
Megjelenés időpontja: 2005.01.14 19:50
Utolsó lényeges változás: 2015.11.27 19:18
Utolsó változás: 2015.12.15 20:24
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: Haushinka, Péter, Mackka
Felhasználó: CacheFinder
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 825 + 8 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP-barát leírás
Hét pontos virtuális multi geoláda, hagyományos ládával az utolsó pontján. Jelszó: 1: sziklahalom tetejére felvezető (Nem a padhoz vezető!), zöld kőből lévő lépcsőfokok száma. 2: a kastély főbejáratánál, árkád alatt jobbra, vasrács feletti pikkelyek száma. 3: műemlék tábla 7. sor első szava, amely nem névelő. 4: tábla 5. sor utolsó szava. 5: ló farka alatt 2. sor első szava. 6: F. Kelemen atya vezetékneve 7: hagyományos konyhai doboz, fatuskó alatt.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.

Egy városi sétára hívunk benneteket, amely Gödöllő főbb nevezetességeit mutatja be és a ládához vezető út miatt kicsit kirándulós is. Kiindulópontnak a HÉV Erzsébet-park nevű megállóját javasoljuk. A séta hossza körülbelül 5 kilométer.

1. Erzsébet-park
 N 47° 35,751' E 19° 20,249' 240 m [GCSiss-1] Erzsébet királyné 1898-as halálát követően miniszteri rendeletre több mint száz ligetet létesítettek az országban, és közel hárommillió emlékfát ültettek el. Ezt a parkot is így létesítették még 1898 novemberében, amely 98 féle örökzöldjéről is nevezetes volt. A négy fasorral övezett sétány végén áll Sissy szobra.  N 47° 35,741' E 19° 20,301' 230 m [GCSiss+Sissy szobra] A szobor mögött magasodó sziklahalom is az ő emlékére épült, egykor mesterséges patakocska csordogált oldalában. A jelszó első része a sziklahalom tetejére vezető zöld kőből készült lépcsőfokok száma. Nem a padhoz vezető lépcsőfokoké! Ha a 3-as út túloldalán a III. kapu és a kastély is nyitva van, akkor sokkal kellemesebb az út a következő ponthoz! Ha erre jössz, lehet, hogy éppen el tudod kapni a hányattatott sorsú GCGRAS ládát is!

2. Grassalkovich kastély
 N 47° 35,771' E 19° 20,869' 200 m [GCSiss-2]
Alapvetően a 18. században épült, és sajátos építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a hazai barokk építészetben. (Például az aszódi, hatvani, nagytétényi, péceli kastélyok.) Grassalkovich Antal építtette, aki az egykori Hamvay kúriát már rangjához méltatlannak ítélte. 1841-ben a Grassalkovich-ok kihalása után nem sokkal a kastély egy belga bank tulajdonába került. 1867-ben kezdődött az igazi virágkora, amikor a magyar állam felajánlotta pihenő-rezidenciául Ferenc József osztrák császárnak, magyar királlyá koronázásának alkalmából. A királyi család (Ferenc József és Erzsébet királyné) főleg ősszel és tavasszal tartózkodtak itt. Sissyt, azaz Erzsébet királynét a helyiek rajongó szeretettel vették körül. Ferenc József után a világháború jövés-menése következett, majd Horthy Miklós kormányzó töltötte itt idejét. A II. világháború után kifosztották a németek, a szovjetek pedig eltüzelték a maradékot. Aztán ideiglenesen állomásoztak is itt, mellettük szociális otthon is működött, a Honvédelmi Minisztérium pedig raktározott itt. 1994 óta múzeumi-kulturális központ. A kastélyról bővebb információt itt találhatsz. A főbejárati árkád alatt jobbra fordulva van egy kovácsoltvas rácsos kapu. Az efölött látható pikkelyek száma a jelszó második része.

3. Hamvay kúria
 N 47° 35,920' E 19° 20,935' 200 m [GCSiss-3]
Gödöllő egyik legrégibb épülete. Hamvay Ferenc építette, az első olyan földbirtokos, aki helyben is lakott. Grassalkovich a kastély megépültekor vendégfogadóvá alakíttatta. Itt alakították ki az első gyógyszertárt. A királyi időszakban itt működött az Erzsébet Szálloda, amely a társasági élet legfontosabb helyszíne volt. Az épület 1916-tól közművelődési célokat szolgált, azután különböző iskoláknak adott otthont. Heltai Miklós történész-tanár és a diákok gyűjteménye ezen a helyen nőtte ki magát helytörténeti gyűjteménnyé. A gyűjtemény lassan kiszorította a többi funkciót, kivéve a körülbelül 1930 óta működő mozit. Az udvarán ott áll a Pelikános kút. Ez a madár Gödöllő jelképe. A múzeum keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig tart nyitva. A műemlék-tábla 7. sorának első szava a jelszó harmadik része. Nem a névelő!

4. Világfa
 N 47° 35,784' E 19° 21,159' 200 m [GCSiss-4]
Az egykori Alsóparkban látható ez a kicsit ijesztő szobor, a Világfa. A tábla 5. sorának utolsó szava a jelszó negyedik része.

A következő állomás felé haladva át kell kelni a vasúton. A vasútállomás legdíszesebb épülete egykor a királyi pár várótermeit rejtette. A vasutat egykor kizárólag a királyi pár miatt vezették erre. Ma a díszes épület szépen felújítva várja látogatóit, sőt már geoláda is található itt!

5. Szent István Egyetem
 N 47° 35,579' E 19° 21,651' 220 m [GCSiss-5]
Az épület már 1924-ben megépült az egykori Fácános területén, a premontrei szerzetesrend részére, és oktatási célokat szolgált. A II. világháború alatt több bombatalálat érte, és hadikórházzá alakították át. Fogolytáborként is használták. 1950-től működik itt az Agrártudományi Egyetem. Ne hagyjátok ki: a főbejárattól egyenesen befelé található a gyönyörű belső kert. Ha az "új" kockaépület elé sétáltok, láthattok egy gigantikus búzakalász-szobrot. Ha bejuttok az aulába mindenképpen nézzétek meg Amerigo Tot, magyar származású szobrászművész alkotását, "A Mag Apoteozisa" című monumentális bronz domborművet. A ló farka alatti szöveg 2. sorának első szava a jelszó ötödik része.

6. Premontrei temető
 N 47° 35,466' E 19° 21,938' 240 m [GCSiss-6]
A kis temetőt 1927-ben létesítették, itt látható a Fadrusz-feszület is. F. Kelemen atya vezetékneve a jelszó hatodik része.

Innen már csak egy kis séta van hátra a Fácánosban a ládához. Ha átértek a kis erdőn a temető mögött, az úton jobbra láthattok egy üveges tetejű tornyot. Ez az egyetemi víztorony, amit sosem használtak. A tetejébe csillagvizsgálót terveztek, a kertjét pedig -a torony árnyékát használva- napórának akarták használni. A kertben látható zodiákus szobrok is a napóra részei. A terület az egyetem tulajdona, mellette van a Faház nevű kedvelt kollégium. A kellemes sétaúton haladva az egyetem kísérleti terei között haladunk, például tanméhészet, meg mindenféle tanszékek.

Fácános
 N 47° 35,500' E 19° 22,393' 240 m [GCSiss-7]
A láda az erdőben, fatuskó tövében vár rád. Ajánljuk felkeresésre Silviusék közeli ládáját, a GCMALE-t, melynek megkeresése után vonattal is visszatérhettek Gödöllőre.

Kellemes sétát, sok sikert és jó időt kívánnak a rejtők!


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (627 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.45 web: 4.65 átlag: 4.57

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
Mirrorland 2018.02.17 18:31 - Megtaláltam
Köszönjük, remek kis túra volt!

Vincenzo65 2017.12.03 14:01 - Megtaláltam
Szép kis kör. Helyi lakos Jani barátommal jól elidőztünk. Még a hó esés is alábbhagyott. Köszi. Mondjuk a jelszó igencsak kacifántos. Csodálom,hogy jó lett.

monic1006 2017.12.02 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Az ősz egyik utolsó napsütéses napját kihasználva, könnyű városi sétánk helyszínéül ezúttal Gödöllőt választva nem csalódtunk! Jó nagy kört tettünk városnézés és geoládászás címszó alatt. A Királyi váró megnézését követően ezt a többpontos multit és még egy másik geoládát is megkerestünk, melyekkel újabb felfedezéseket tehetünk a város lakott és lakatlan - erdős - részein.

Sajnos a kastélyra már nem volt időnk - az egy félnapos program lesz, majd máskor! :D

Köszönjük a lehetőséget!

szsoutdoor 2017.12.02 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Kihasználva a szép napos időt, fölkerestük a Gödöllőhöz és Sissy-hez kapcsolódó helyeket, és ládákat. Sétánkat a Királyi várónál, váróban kezdtük, ahol megkerestük a gckiva ládát. Majd átmenve a vasút fölött a láda második felét kerestük fel, utána visszafelé az elejét, a Kastély parkjában begyűjtve a gcgras ládát. Közel 10km-es sétát tettünk a hangulatos városban. Köszönjük a rejtést!

szradnay 2017.11.03 - Megtaláltam
közös családi

TD Adventure 2017.11.02 18:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Ket reszletben sikerult a vegere ernunk. Kicsit hosszu egyben. De egyebkent kellemes seta Godollon. Minden helyszin erdekes es tenyleg jol bemutatja a varost. Gyonyoru oszi idoben nagyon jol ereztuk magunkat es meg a Karacsonyhazat is megneztuk utkozben.

20171102_154124 
bozótbanosonók 2017.10.31 14:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Összvissz egy cca. 9km séta, - ha visszamegy az ember a kocsihoz - mely szépen prezentálja a város sokoldalúságát. Az egyetemi rész nagy élmény volt, menzás kajával, meglepő helyszínekkel..
Köszi!!

Csucsu07 2017.10.14 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.73
Köszönöm a rejtést

pst 2017.10.01 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam!
Köszönöm szépen!
pst

Kertész család 2017.10.01 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Alaposan bemutatta a ládasor a várost.Talán érdemes lett volna kettő vagy három külön ládasorra szedni. Köszönjük a rejtést.

Hegedüs Zsuzsa 2017.09.29 14:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Hosszú Gödöllői séta, fordított sorrendben.
Az utolsó az Erzsébet-park.
Szép őszi napsütés, keresés jutics-al.
Köszönöm a város bemutatását.

IMG_20170929_121349IMG_20170929_121636
IMG_20170929_122627IMG_20170929_124117
IMG_20170929_130744IMG_20170929_131717
IMG_20170929_131923IMG_20170929_132232
IMG_20170929_133628IMG_20170929_133705
IMG_20170929_144941IMG_20170929_145019
jutics 2017.09.29 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Szép időben gyönyörű városban jó nagy kirándulást tettünk. Köszönöm, hogy kicsit megismerhettem Gödöllőt! :)

DSC_0336DSC_0338
DSC_0340DSC_0343
DSC_0345DSC_0351
DSC_0352DSC_0355
DSC_0361DSC_0357
DSC_0371DSC_0374
kifli csapat 2017.09.16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Meglett,köszi

katica 2017.09.03 18:10 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Access Denied 2017.09.03 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

geoHamsters 2017.08.26 16:00 - Megtaláltam
Köszi

VINAX 2017.07.23 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

TanEra 2017.07.12 22:33 - Megtaláltam
Köszönöm, kellemes séta volt, sok szépet láttam!

Mortanius 2017.07.05 14:35 - Megtaláltam
Két részletben lett meg. Tavaly novemberben kezdtük és ma fejeztük be.
Külön öröm, hogy láttuk az egyetemet. Ez is olyan, hogy valószínű geocaching nélkül nem mentünk volna abba az irányba soha.
Köszönöm a lehetőséget!

gst76 2017.07.04 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Munka utáni kerékpáros ládázás Gödöllőn, majd tekerés Kispestre 53 km.

IMG_20170704_163250IMG_20170704_164254
IMG_20170704_172906IMG_20170704_175152

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (841 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu