geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1101. Bodrogkeresztúri kétputtonyos (GCBoKe)
A község címere
A község címere
A római katolikus templom
A római katolikus templom
A református templom
A református templom
A görög katolikus templom
A görög katolikus templom
A Rákóczi-ház
A Rákóczi-ház
A Dereszla pincészet
A Dereszla pincészet
A Bodrogzug
A Bodrogzug
Nyári tőzike (Leucojum aestivum)
Nyári tőzike (Leucojum aestivum)
Haris (Crex crex)
Haris (Crex crex)
Hát ez bizony szivacs! :)
Hát ez bizony szivacs! :)

Szélesség N 48° 9,987'
Hosszúság E 21° 21,619'
Magasság: 156 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.11.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2004.12.05 19:49
Utolsó lényeges változás: 2017.03.15 15:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: The Goonies
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 441 + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


[WAP: kétpontos minimulti. A jelszó részei:
1. pont: N48° 09.809' E21° 21.769', 118 m, a sírfelirat 3. sorának középső szavának első 7 betűje(az utolsó: t!), majd a gótikus ablakok száma,
2. pont: N48° 09.9869' E21° 21.6189', 156 m, mikroláda a kerítés tövében, beton alatt, kővel takarva]

A tokaj-hegyaljai borvidéket bemutató ládasorozatunk első ládája egy kétpontos minimulti, mely egyben az első saját ládánk is.
Kérjük, hogy a jelszót jól őrizzétek meg, a ládasorozat többi tagjához hasonlóan!

A láda:
Kétállomásos minimultival igyekszünk megmutatni a falu néhány érdekességét.
Az első pont a római katolikus templom  N 48° 9,809' E 21° 21,769' 118 m [GCBoKe-1], amely a jelszó első részét adja, a következő módon: a megadott koordinátánál látható sírfelirat 3. sora középső szavának első 7 betűje, melyből az utolsó "t" (így is értelmes szó) + a gótikus ablakok száma.
Innen könnyű sétával elérhető a domb tetején található második pont, amely sietősebb és türelmetlenebb emberek számára szinte drive-in megtalálás is lehet, mivel jó minőségű aszfaltúton közelíthető meg 200 méterre. Ilyenkor érdemes az autót a  N 48° 9,934' E 21° 21,577' 160 m [GCBoKe+Parkoló] ponton található parkolóban hagyni. Itt látható a lentebb említett zsidó kolónia régi temetője, illetve a csodarabbi sírja is -sajnos a korábbi sírrongálások miatt már körbekerítve (akit érdekel belülről is, a kapun jelzett címen elkérheti a kulcsot). Rövid gyaloglással elérhető a láda helye a  N 48° 9,987' E 21° 21,619' 156 m [GCBoKe-2] pontban. Itt egy kék fedelű mikroládát keress, a kerítés tövében, beton alatt, egy lapos kővel takarva.
A Dereszla tetejéről szinte tökéletes körpanoráma nyílik: Észak felé a Zemplén déli hegylába látható, a gyöngyfüzérszerűen fűzött falvakkal: Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Olaszliszka... Kelet felé a Bodrog és a Bodrogzug védett területe és holtágai figyelhetők meg. Tiszta időben a távoli Sátoraljaújhely és Sárospatak hegyei is kivehetők. Dél felé a Tokaji-hegy (a csúcsán levő GCToka ládával) északi, löszös nyúlványai látszanak, míg Nyugat felé a Tarcalt eltakaró Henye, illetve a távolban Mezőzombor és Szerencs.

A teljes jelszóhoz írjuk egymás után a sírfelirat szavának 7 betűjét, a templomablakok számát, illetve a ládában található szót.

A község:
Bodrogkeresztúr a Zemplén délkeleti lábánál található község. A terület alapkőzete a riolittufa, melyet a falu feletti hegyen nagy mennyiségben bányásztak, belőle főként házak építőanyaga készült, mivel könnyen faragható. Emellett fontos talajalkotó a pleisztocén idejéből származó lösz és az agyagos barnaföld is.
Már az újkőkorban, és a rézkorban is lakott település volt, a Kr.e. 2100-2000 közötti időszakot az itt talált nagy mennyiségű rézkori lelet miatt "bodrogkeresztúri kultúra" néven ismerik a régészek. A szintén ásatások során előkerült bronzból készült szerszámok és ékszerek miatt feltételezik, hogy öntőműhely is működött e helyen. Ezen kívül a Dereszla-dombon a Kr. e. XIII. századból való nagyobb mennyiségű aranyékszert is találtak.
A település első írásos említése egy 1239-ben keltezett oklevélben található, amelyben egy várról is említés történik, melyet valószínűleg a Tiszán átkelő tatárok pusztítottak el két évvel később. A község 1411-től tokaji várbirtok volt, később Brankovics György, Hunyadi János, és Mátyás király tulajdonában is előfordult; utóbbi Szapolyai Imrének zálogosította el. 1517-es és 1520-as források már mezővárosként említik, melynek népessége meghaladja Tokajét; mivel a szőlő és bortermelés, illetve a kereskedelem fejlődése igen megemelte rangját. 1567-ben, a török uralom alatti összeírás elpusztult településként jelöli meg; de hamarosan újjáéled, gazdasági- és társadalmi élete is fellendül, melyet jól példáz, hogy 1595-től 1617-ig a faluban nyomda is működik.
A XVII. sz. elejétől előbb a Bocskai-, majd a Thököly- és a Rákóczi-szabadságharc is tizedelte lakosságát, mivel a tokaji labancok és a szerencsi kurucok közötti ütközőzóna volt. A Rákócziak bukása után a községet kifosztották, gazdaságilag kimerült, ám a szőlő- és bortermelésnek köszönhetően újból sikerült talpraállnia. Az 1720-as évektől az eredetileg görög borkereskedők helyét fokozatosan lengyel származású zsidó kereskedők vették át, akiknek idővel komoly létszámú kolóniája alakult ki a faluban. A termelési módszereket korszerűsítették, kereskedelmük pedig messzi földön híressé tette az itt készült bort.
Az 1848-49-es szabadságharc alatt újabb háborúskodás köszöntött a területre: bár Klapka György kétszer is győzelmet aratott a császári csapatok felett (1849. január 22-i győzelmét a faluban emlékoszlop is őrzi  N 48° 10,381' E 21° 21,152' 120 m [GCBoKe+Klapka] ), fél évvel később a cári csapatok feldúlták és kifosztották a környéket. Ezután a községben bujdosott Eötvös József, az első felelős magyar kormány vallás- és oktatásügyi minisztere. Akkori lakóházában ma a nevét viselő általános iskola működik.
A XIX. század végén a filoxérajárvány miatt a szőlőterületek nagy része elpusztult, nagyjából 15%-nyi maradt csak meg a korábbi termelésből. Több évtizedig tartott, mire a hegyaljai bortermelés az új, ellenálló fajtákkal és hibridekkel ismét fellendülhetett, de eközben a falu elvesztette mezővárosi rangját.
A XX. század elejére a település zsidó lakosságának már országos hírű iskolái voltak, és itt élt rabbi Steiner Saje (1851-1925), akit már életében is csodarabbiként tiszteltek bölcsessége és jótékonysága miatt. Nevéhez több csodás történet fűződik, a helyi mesékben és mondákban is fontos szerepet kapott. Sírja a falu dombján ma is ismert zarándokhely. A zsidó hagyományok és a kultúra nagyobb része azonban a II. Világháborúban, 1944. májusában elpusztult az akkor elhurcolt többszáz fős zsidó lakossággal együtt.
A Hegyalja zárt borvidék, engedélyezett hagyományos szőlőfajtái a furmint és a hárslevelű, ezekből készülnek a borkülönlegességek: a szamorodni, az aszú és az aszúeszencia. (Harmadik fajtaként néhol a sárga muskotályt is termesztik, ennek aránya azonban mindössze 5% körül mozog.) A terület borászati szempontból legfontosabb értéke az aszúsodást okozó speciális mikroklíma: koraősszel a Bodrog közelsége miatti párásabb időszakokat hosszabb napos és száraz időszakok követik, ez pedig ideális a nemesrothadást okozó botrytis penészgomba számára. E folyamat során a szőlőszem elveszíti alma- és ecetsavtartalmát, illetve víztartalmát, miáltal csak a koncentrálódott, magas cukortartalmú aszúszem marad a fürtön. A riolittufába vájt pincékben él a tokaji bor érlelésének másik fontos alappillére: a nemespenész, amely a bor érlelése során játszik szerepet.
Bodrogkeresztúr 2002-ben a tokaji borvidék tagjaként a világörökség részévé vált. A község ismertebb borászata a fentebb említett Bodrog-Várhegy Kft., amely a Dereszla pincészetet üzemelteti. (Elérhetőségük a Pincészetek oldalon olvasható.)
Ezen felül ajánljuk a Tokaji weblapot, ahol sok érdekesség olvasható a tokaji borvidékről, a szőlő- és borfajtákról, a bor érleléséről.

A település legrégebbi épülete az 1481 és 1520 között, késő gótikus stílusban épült egyhajós római katolikus templom, melynek homlokzat előtti tornya, egykorú vasalt kapuszárnyai, 1800 körült készült szószéke és népies copf stílusú főoltára megtekintésre érdemes. A reformáció korszakában a XVI. sz. közepétől 1711-ig (rövid megszakításokkal) a református gyülekezet használta a templomot.
A későbarokk stílusú görög katolikus templom ( N 48° 9,784' E 21° 21,608' 136 m [GCBoKe+Gortemp]) 1782-ben készült el, de a XIX. század közepén tűzvész pusztította el. Később újjáépítették ugyan, de nem pontosan az eredeti formában, sőt tornyot csak 1927-ben kapott. A templomot 1996-tól folyamatosan felújítják, a külső renoválás és a harangtorony villamosítása is elkészült, a tetőzet pedig vörösrézborítást kapott.
A református templom ( N 48° 9,907' E 21° 21,853' 126 m [GCBoKe+Reftemp]) 1786-91 között épült, copf stílusban, berendezése 1798-ban készült el, de gúlasisakos, órapárkányos tornyát csak 1803-1807 között emelték. A szőlőfürtös díszítésű, koronás copf szószéke a felirata szerint 1798-ból származik. A XX. század 90-es éveinek végén a templom beszakadó födémszerkezete életveszélyessé vált, így a teljes templomot, a toronnyal együtt felújították, restaurálták, mely 2003 májusában készült el. A toronyban élő denevérek védett vagy fokozottan védett fajainak populációját Európa egyik legjelentősebbjei közé sorolják, így a felújítást a természetvédelmi hatóságokkal együttműködve végezték.
További említésre méltó épületek: a Kossuth u. 57. alatt található, eredetileg korabarokk Rákóczi-ház ( N 48° 9,909' E 21° 21,946' 96 m [GCBoKe+rakohaz], melyet valószínűleg a Rákócziak építtették a XVII. században, a XVIII. században barokk stílusban átépítették; kapuzatának ívein latin nyelvű zsoltárvers vésete található: "Békesség legyen a te várfalaid között, csendesség a te palotádban"); a Felső u. 48. alatti Máriássy-kúria ( N 48° 9,866' E 21° 21,774' 126 m [GCBoKe+mariassy], amelyet a névadó Máriássyak, a Hegyalja akkori legmódosabb családja építtetett 1780-1800 körül, későbarokk stílusban; sajnos ma már elég rossz állapotban van).
A Bodrog partján, a falu korábbi kompkikötőjének helyén néhány éve alakították ki a Hét vezér-parkot ( N 48° 10,084' E 21° 21,957' 104 m [GCBoKe+7vezer], a honfoglaló vezéreket ábrázoló fából faragott szobrokkal.
A Dereszla pincészet ( N 48° 10,161' E 21° 21,708' 109 m [GCBoKe+pinceszet] épülete szintén többszáz éves; falában egy 1848-ban belőtt ágyúgolyó látható, a mögötte húzódó, zegzugos, több kilométer hosszúságú pincerendszer a világháborúkban a falu lakosainak óvóhelye volt.

A községnek honlapja is van, amely a www.bodrogkeresztur.hu címen érhető el.

A Tisza és a Bodrog összefolyása fölötti terület sérülékeny vizes élőhelyei, illetve a flóra és fauna értéke miatt már 1986-ban megalakult védelmükre a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, amely a Ramsari Egyezményben is szerepel. Sarló alakú morotvatavai, láp- és mocsárrétjei, bokorfüzesei és a folyómenti galériaerdői nagyon sok fészkelő és átvonuló madárnak nyújtanak menedéket. A kora tavaszi áradást követően (ilyenkor a teljes területet egybefüggő víz borítja, akár 4 méter magasságban is, ez a bodrogkeresztúri Dereszláról jól megfigyelhető) a tápanyagdús öntéstalajon hamar megindul az élet: a sárga nőszirom, később a nyári tőzike, ősszel pedig kornistárnics és Tisza-parti margitvirág nyílik. A holtágakban nagy mennyiségű fehér tündérrózsa, sárga vízitök, kolokán és sulyom található, a parti részeken nyílfű és sásfélék élnek a nádasok és gyékényesek között. A telepített nyárasok szélén az ősöreg kocsányos tölgyek még itt-ott megmaradtak hagyásfaként, de sokukat villámcsapás pusztította el.
Másutt félelmetes rovar az egyiptomi sáska, de itt milliószámra fordul elő, és terített asztalt jelent a kis- és nagy kócsagoknak, vörös- és szürkegémeknek, fekete- és fehér gólyáknak, melyek nagyobbik része a területen fészkel. Igen jelentős a fokozottan védett haris populációja is: ez a félénk madár leginkább a kaszálóréteken fordul elő, általában éjjel mozog, így nemigen kerül az ember szeme elé. Rajtuk kívül kormoránokat és több récefajt is megfigyelhetünk itt, köztük a fokozottan védett cigányréce is rendszeresen előfordul.
A Bodrogzug egyik legnagyobb előnye, hogy sem szilárd burkolatú út, sem légvezeték nem darabolja az élőhelyeket, az emberi tevékenység is minimális (a kijelölt rétek éves kaszálásán, a turistákon és a sajnos mindenütt megjelenő illegális horgászokon kívül). A terület szabadon látogatható, Bodrogkisfalud felől komppal lehet megközelíteni ( N 48° 10,233' E 21° 21,703' 112 m [GCBoKe+komp], a közlekedéséről és a viteldíjról a helyszínen kell érdeklődni), de kérünk mindenkit, hogy a természetvédelmi előírásokat a legszigorúbban tartsátok be az élőhelyek és az itt előforduló növények, állatok védelmében!!

A ládakereséshez sok sikert, kellemes kirándulást és jó időt kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (284 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.30 web: 4.60 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


erdei.laszlo 2019.09.18 19:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Emerich63 2019.08.21 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Tokaj és (tágabb) környéke kirándulás 15/1.
Először a második pontot érintettük, ahol a csodarabbi sírjánál éppen egy nagy létszámú zsidó csoport tette tiszteletét. Így mi is bejutottunk a temetőbe, bár a szertartás miatt a zárt sírhoz nem.
Ezután kerestük fel az első pontot, ahol éppen szerencsénk volt, mert a munkák ellenére a szomszédban lakó hölgy kinyitotta a templomot. Így meg tudtuk (belülről) számolni az ablakokat is. Kívül-belül nagy munkák folynak, földi munkák is, rengeteg emberi csontmaradvány került felszínre.
A hölggyel beszélgetve elmondta, hogy nagy kultusza lett a zsidók körében a falunak a csodarabbi sírja miatt. Nagyon sok ingatlant felvásárolnak, már vannak akik rendeltetésszerűen itt laknak családostól. Óriási a zarándoklat is több ezren, a csodarabbi halálának évfordulóján több tízezren látogatják a kis falut, ami már néha teher az itt lakók számára.

20190821_09502320190821_100450
20190821_10054220190821_100715
20190821_10101820190821_102402
20190821_102649 
dobozipatikus 2019.08.18 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

DóriAtesz 2019.08.18 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
DóriAtesz

ládavadász Pisti 2019.07.13 13:00 - Megtaláltam
A ládát megtaláltuk, viszont a templomkert le van zárva omlásveszély miatt és komoly földmunkák is folynak, így nem tudtuk megszerezni a hiányzó jelszórészletet. A fotók alapján kérnék egy elfogadást.

[Jóváhagyta: guess.who, 2019.07.21 07:33]

IMG_20190713_150936IMG_20190714_105452
PEx2 2019.07.09 11:40 - Megtaláltam
Tokaj környéki ládázás, köszönjük!

loco001 2019.05.09 16:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
Az első ponton a jelszó már alig-alig olvasható.
A második ponton szép a kilátás a "kilátóról".
A láda tényleg szép új.

Köszönöm a rejtést!

20190509_15365520190509_160535
20190509_160510 
Ruzsi 2019.04.20 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kectam 2019.04.20 13:00 - Megtaláltam
Az első ponton nehezen olvasható a jelszó, ezen sajnos az idő múlása sem fog segíteni. A második ponton a törött, átázott ládát kicseréltük egy 8 x 8 x 5 cm-es négyfüles dobozra. Kapott új logbookot és ajándékokat is.

DSC05575DSC05576
DSC05580DSC05583
pappgyorgy & Aniko 2019.03.03 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk

Csizmások 2019.01.17 23:59 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

kemese78 2018.11.17 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsizsi60 2018.11.02 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

duranyikd 2018.10.31 10:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

szabilkó 2018.10.26 13:51 - Megtaláltam
sirfelirat alig eszreveheto es olvadhato azert Köszi! [g:hu 1.5.4]

raticu 2018.10.26 13:50 - Megtaláltam
Megtalaltam, koszi a rejtest.

ystray 2018.10.20 23:59 - Megtaláltam
megvan :)

katica 2018.10.20 08:49 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.4]

Norbee97 2018.09.29 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.01
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Hiába esett útba többször is ez a hely, nem volt lehetőségem megkeresni a ládát. Most, hogy Sátoraljaújhely környékén gyorsan végeztem, vonattal le tudtam jönni. Maga a templom nem igazán nyerte el tetszésem, és mivel le volt zárva a kertje is, nem szívesen mentem be, amíg a környékbeliek a közelben voltak. Megvártam míg szépen elmennek, aztán szabad a pálya. :D Szépen megszámoltam az ablakokat, írtam fel alternatív lehetőségeket is, de szerencsére az első tipp bejött. A láda gyorsan meglett, egyértelmű helyen volt, csak ahogy a képen is látszik, be van ázva, és mivel nem tudtam javítani, se cserélni, így egy villáskulcsot nyomtam, aki tudja, lehetőleg pótolja, vagy javítsa, köszi. :) [Geoládák v2.2.4]
1028.

IMG_20180929_150306IMG_20180929_152045
IMG_20180929_152418IMG_20180929_152619
IMG_20180929_152627IMG_20180929_153116
Liberty 2018.09.27 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
A templom nagyon romos állapotban van, a jelszó alig olvasható a síremléken.

Felkerestük a közeli 400 éves Dereszla történelmi pincét, amely több mint 1 km hosszan és három emelet mélységben található a Dereszla hegy alatt. Idegenvezetést kaptunk a labirintusban, megmutatták a három szintet. Rengeteg hordót és palackot láttunk, a látogatás után pedig megkóstolhattunk kétféle bort.

Köszönet a rejtésért.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (457 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu