geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
994. Rezső-sziget (GCTVT)
A templom
A templom
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7

Szélesség N 47° 28,756'
Hosszúság E 19° 5,705'
Magasság: 118 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.06.25 16:15
Utolsó lényeges változás: 2008.03.15 17:53
Utolsó változás: 2019.12.05 10:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: zsorzs
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1609 + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente


WAP:
4 pontos multi, kb. 300 m séta.
1. N 47° 28,756 E 19° 05,705 = szobor (kör alakú tábla feliratának legalsó sora)
2. N 47° 28,775 E 19° 05,685 = kőoszlop (legkisebb évszám, 4 jegyű)
3. N 47° 28,764 E 19° 05,764 = emlékfa (tábla legalsó sorának első betűje)
4. N 47° 28,736 E 19° 05,757 = dombormű (balról a harmadik dombormű alján lévő szöveg első betűje)
Jelszóképzés: 1-2-3-4 jelszórészlet egymás után.
WAP vége

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)A ládába TravelBug nem helyezhető. Azért, mert nincs is valódi láda, he-he-he...

Megközelítés:
3-as metróval a Nagyvárad térig, onnan gyalog vagy az 1-es villamossal a Népligetig, majd Könyves Kálmán körútról az Elnök utcán keresztül vagy valamelyik ezzel párhuzamos utcán át érhető el a célpont: Rezső tér. Természetesen kerékpárral vagy autóval is könnyen megközelíthető.

Láda leírása és a jelszó:
Ez egy 4 pontból álló "vérbeli" multi (virtuális) láda. Az egyes pontokon leolvasott jelszórészleteket kell egymás mellé írni és már lehet is logolni. A séta útvonala:

1. Géza fejedelem szobor (ez szerepel a fejlécben)
 N 47° 28,756' E 19° 5,705' 118 m [GCTVT-1]
Jelszórészlet: a kör alakú tábla feliratának legalsó sora, 8 betü

2. Kőoszlop
 N 47° 28,775' E 19° 5,685' 118 m [GCTVT-2]
Jelszórészlet: a kőoszlopon látható legkisebb évszám, 4 jegyű

3. Emlékfa
 N 47° 28,764' E 19° 5,764' 119 m [GCTVT-3]
Jelszórészlet: az emlékfa előtti tábla legalsó sorának első betűje

4. Dombormű
 N 47° 28,736' E 19° 5,757' 120 m [GCTVT-4]
Jelszórészlet: A templom falán található (ha szemben állsz a templommal, akkor jobb oldalon) balról a harmadik dombormű alján lévő szöveg első betűje

A parkot kellene körbejárni, ez a feladat. A négy pont lejárása legalább 300 m gyaloglással jár, ezért csak vállalkozó szellemű ládavadászok induljanak el erre a nagy expedícióra! Van még egy rossz hírem: nem lesz szükség függvénytáblára, zsebszámológépre sőt logarlécre sem. Aki kalandra vágyik, vegyen egy Füles-t a közeli újságosnál vagy kérjen egyet (fülest) valami rosszarcú embertől (ez utóbbiért még fizetni sem kell)...

Miért ez a városi virtuális? (már megint...)

Mit keres itt egy természetkedvelő kesser? Mindenki mást... Először is bosszantani szeretném a Városi Multi-ellenes Liga tagjait. Részükre felajánlom, hogy amennyiben e-mailben megkeresnek, postafordultával küldöm a jelszót, ne kelljen átélniük azon kínokat, melyek a helyszínt felkereső kessereknek jutnak osztályrészül. Csak mellékesen jegyzem meg, egy mindnyájunk által ismert Nagy Kesser lakik a közelben....

FIGYELEM!
Nem mindegyik kép készült a helyszínen!

(Amennyiben valóban jártál a helyszínen, aránylag könnyen kitalálhatod, mely képek nem illenek ide a városba.... Szenvedjenek a netkesserek!)

A Józsefváros ezen része, az un. Tisztviselőtelep egy helytörténeti szempontból érdekes mikrokörnyezet, amelyet a kistolmácsi versenyre történő indulás előtt fedeztünk fel, amikor egyik csapattagunkat vártuk. A péntek délutáni örült forgalomban találtuk ezt a "szigetet", ahol nyugalom, szépen gondozott park, csend és egy jó nagy templom fogadott bennünket. Így lett Rezső térből Rezső-sziget a láda neve. Ha időtök engedi, sétáljatok egyet a környező kis utcákban vagy keressétek fel a közeli Népligetet, Orczy-kertet, ráadásul ott nem csak virtuális ládák vannak.

Tisztviselőtelep

Az 1883-ban alakult Budapesti Tisztviselők Házépítő Egyesülete a Józsefváros közvetlen közelében megvásárolt egy több mint 30 000 négyszögöl nagyságú, akkor még Kőbányához (X. kerület) tartozó területet. Az itt kiparcellázott 117 házhelyen épült meg Bobula János tervei alapján az ún. Tisztviselőtelep. Az egyenként 250 négyszögöles telkeken legfeljebb egy emeletes ház épülhetett két lakással, amelyikből az egyiket kötelezően az építtető (tulajdonos) tisztviselőnek kellett használnia. Az építkezés költségeit hosszú lejáratú (38,5 év), kedvező kamatú bankkölcsön, kivitelezői előleg és az építtetők befizetései fedezték. A telep építése az 1911-ben elkészült gimnáziummal és az 1932-ben felszentelt római katolikus templommal (Rezső téri templom) fejeződött be. Az 1950-ben a VIII. kerülethez csatolt városrész ma is őrzi korabeli hangulatát, egyike a legegységesebben megmaradt és leghangulatosabb pesti negyedeknek. Ez alól csak az Üllői úti része és a Nagyvárad tér a kivétel. Ez utóbbin építették meg Budapest egyik legmagasabb épületét, a SOTE (Semmelweiss Orvostudományi Egyetem) 24 emeletes Nagyvárad téri épületét.

Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Plébániatemplom
(épült 1931-ben)

Története:

A Tisztviselőtelep 1886-1887 között épült. A hívek számának megnövekedése miatt kicsinek bizonyult a közeli Golgota téri kápolna (az 1960-as években felrobbantották). A telepen új templom építése vált szükségessé, amelyhez a Szent István Fillér-Egyesület gyűjtötte a pénzt. Ferenc József is jelentős adománnyal segítette az építkezést.
Az első pályázatot Lechner Ödön román stílusú templomtervével nyerte meg, a háborús viszonyok azonban nem kedveztek a templomépítésnek. Az első világháború után a pénz elértéktelenedett, ezért újra kezdték a gyűjtést. Az új terveket Kismarty-Lechner Jenő készítette. 1924-ben tették le az alapkövet, és 1931-ben, Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentelték fel a templomot (ezt az ünnepet XIII. Leó pápa ajándékozta nekünk a Millenium alkalmából). A második világháborúban megsérült a kupola és az orgona, a háború után kívülről renoválták.

Leírása:

Görög kereszt alaprajzú, klasszicizáló empire stílusban tervezett kupolás épület, oszlopos előcsarnokkal. A kupolában felirat hirdeti, hogy a templom Magyarok Nagyasszonya tiszteletére és I. Ferenc József emlékére épült. A felirat alatt a négy evangélista domborművét helyezték el.
A főoltáron a Magyarok Nagyasszonya látható a Szent Koronával, ölében a gyermek Jézussal.
A Szent Antal oltár képét Unghváry Sándor, Kis Szent Teréz oltárképét Feszty Masa készítette. A kép alatt a Trianonra emlékeztető festmény tölti ki a teret Burgenland, Felvidék, Erdély és a Délvidék egy-egy jelentős épületével jelezve. A bejárattól jobbra a Jézus Szíve kápolna, balra a Szent József kápolna nyílik. A kápolnák szobrait, a szószék domborműveit Füredi Richárd készítette. A bejáratnál álló Szent Antal szobor a legrégibb adomány, a templom felépítése előtt használt barakkból hozták ide. A szószék mellvédjén Jézus életéből vett jeleneteket látunk. A keresztelőkút bronz tetején Keresztelő Szent János szobra áll. A külső és belső díszítések ősmagyar motívumok felhasználásával készültek. A templom falfestésének tervét neves művészek készítették, azonban pénz hiányában ez sohasem valósult meg.
A kupola háború sérüléseinek kijavítása és festése 2002-ben történt. Ha képes voltál idáig elolvasni a leírást, jutalmul itt a jelszó: alkotasa1917tk. A templom mögött áll a Golgota téri, elpusztított szobrok másolata és a két megmaradt stáció. A keresztút többi állomása az 1970-es években készült templom külső falában, kétoldalt van elhelyezve.

Most már ne rongáld a szemed olvasással, irány ládázni!

A körtúra hossza: kb. 300 m

Szép időt, jó kedvet kíván: zsorzs
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (1127 db): környezet: 4.25 rejtés: 3.94 web: 4.33 átlag: 4.17

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Ily 2019.11.29 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Miután a népligeti ládát nagy nehezen megtaláltam, abba kellett volna hagyni a ládázást de olyan közel voltam a Rezső-szigethez, hogy gondoltam belefér. Örülök, hogy megtaláltam, tényleg szép a tér. A vádlim végül is hétfőre megbocsátották az öt órás sétáért.

IMG_20191129_112112 
julcsapulcsa 2019.11.25 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam! [Geoládák v3.0.0]

Syn_yeti 2019.11.24 22:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.03
Kellemes kis park a "nyócker" szélén. Köszönöm, hogy megmutattad!

ystray 2019.11.23 15:05 - Megtaláltam
megvan :)

kosztii 2019.11.21 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

majoros 2019.11.21 13:28 - Megtaláltam
újabb munka közben talált láda: ) [g:hu 1.6.4]

Mimi&Roli&Levi 2019.11.21 13:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.53
Ma már az 5.
Köszönjük :)

MI0505 2019.11.19 09:53 - Megtaláltam
Koncert utáni sikeres kincskereső túra 😁

Bobby Holmes 2019.11.16 10:20 - Megtaláltam
Az Orczy kert északkeleti oldalától indultam a keresésre, egy laza séta után pedig összeszedtem a pontokat. Ez a 200. ládám!! Köszönöm a rejtést!

Hikiki01 2019.11.11 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zugi 2019.11.10 22:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Ha már a mai esős vasárnap miatt nappal nem tudtam kijutni a természetbe, adódott, hogy este nézzek el sötétben is levadászható ládákért. A GCtksz mellett ez volt a másik közeli, sötétben is ajánlott láda.
Nos ez a multi ahogy látom eredetileg még az ősidőkben poénnak indult, de összességében hálás vagyok, hogy létrejött, mert Budapest egy olyan pontjára hozott el, ahol talán ha csak egyszer véletlenül egy dugót kikerülő navigációs útvonalon keresztűlhúztam. Most itt megállva nagyon tetszett az egész környezet. A monumentális templom és a nagyon hangulatos és gondozott tér körülötte. Igazi őszi esti, novemberi hangulat volt. Jók voltak az esti lámpák fényei a színes leveleiktől még nem megszabadult fákon egy egész napos eső után.

IMG_20191110_221839_resize_2IMG_20191110_222054_resize_2
IMG_20191110_222114_resize_2IMG_20191110_222527_resize_2_2
IMG_20191110_222156_resize_2IMG_20191110_222208_resize_2
IMG_20191110_222753_resize_2IMG_20191110_222943_resize_2
IMG_20191110_222953_resize_2IMG_20191110_223007_resize_2
kocsisjozsef74 2019.11.03 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.0.0_beta_17]

anzsu7 2019.11.03 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.0.0_beta_17]

Davestator 2019.11.02 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Karaliosz 2019.11.01 13:27 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

KS01 2019.10.29 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.67
Végigjártam, köszi!

Szívósék 2019.10.20 19:41 - Megtaláltam
Köszönjük!

oryszcsak 2019.10.15 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Maxi613 2019.10.11 11:03 - Megtaláltam
Köszi!

Ampulla 2019.10.10 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1627 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu