geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
979. Nyírvidéki Kisvasút - Dombrád (GCNYKV)
Nyíregyháza - csendélet
Nyíregyháza - csendélet
A sinek a végtelenben találkoznak... :-)
A sinek a végtelenben találkoznak... :-)
Végállomás - Dombrád
Végállomás - Dombrád
Nagyhalász - régi mozdony
Nagyhalász - régi mozdony
Nagyhalász központjában kanyarognak a sínek
Nagyhalász központjában kanyarognak a sínek
A megkeresendő kopjafa a jelszórészlettel
A megkeresendő kopjafa a jelszórészlettel
Láda innen 1,5 m
Láda innen 1,5 m

Szélesség N 48° 11,758'
Hosszúság E 21° 51,797'
Magasság: 99 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.31 21:00
Utolsó lényeges változás: 2017.06.06 19:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: K:Pisti *Andyval
Felhasználó: KPisti
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 6200 m
Megtalálások száma: 194 + 5 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.
[V_Gabor, 2017.06.06 19:49]
Multi geoláda (2 pont):
1. maga a láda Újdombrád előtt egy beton talpfa és a következő talpfa között, egy vasúti táblától 1,5 métrerre található.
2. Dombrád központjában, a kisvasút végállomásán (N 48° 13.501´ E 21° 55.355´, 88 m), a parkban egy kopjafát kell megtalálnod, majd annak alsó táblájáról(!) leolvasnod a rajta szereplő személy születési évszámát. A koordináta szándékosan nem a kopjafára mutat, meg kell keresned!

A jelszó a ládában található szóból + az évszámból áll, egybeírva. Érdemes időt szánnod a szabadtéri vasúti járműkiállításra, valamint a Vasúti Múzeumra (nyitva: májustól szeptemberig H-P: 10-14h) is, megéri!

A ládában találsz még egy jelszót, ezt is érdemes megjegyezned, ugyanis ez a "GCkisv - Magyarországi kisvasutak" ládasorozat 6. tagja. Részletek lejjebb!

[rejtés] [jelszó] [láda] [megközelítés] [GCkisv] [info] [látnivalók] [cikkek] [játék]

RÉSZLETES LEÍRÁS
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érdekes, szép színfoltja a "kisvonat". Hozzátartozik a város és a megye történelméhez, mindennapjaihoz. Régi könyvekben keresgetve fel-felbukkan néhány kép, mondat erről a finom precizitással megépített, nap mint nap Nyíregyházát átszelő vonatról. A sokak által szeretett és féltett Nyírvidéki Kisvasút mintegy félszáz kilométeren át fűzi fel a Tisza-menti településeket. Sok-sok évtizede szolgálja már a Nyíregyházától Dombrádig élők éredekeit: kinek munkahelyet ad, kit a munkahelyére juttat el, de szállított egykor terményeket is.

A mellékágával a valamikori balsai hídig futó keskeny nyomtávú vasút építésének gondolata már 1887-ben felvetődött. A tervezett útvonal Nyíregyháza - Sóstó - Kótaj - Ibrány - Halász - Dombrád volt. 1904-re kerültek elő a tervek, a legtöbb község megszavazta az induláshoz szükséges anyagi támogatást. Nagy segítség volt a posta igénye és százezer koronás hozzájárulása a Dombrádig vezető 51.760 méter hosszúságú vonalhoz. 1905-ben fektették le az első síneket és ekkor alakult meg a Nyíregyháza-vidéki Kisvasutak Társasága is.

1905. december 21-én menetrend szerint megindult a teherszállítás, 1906. március 4-én pedig a személyforgalom. Mindezeknek igen nagy jelentősége volt, hiszen pezsdítőleg hatott a megye életére, a Rétköz és a Tiszavidék vagyonos községeinek népét hozta Nyíregyházára, illetve mivel Sóstón is keresztül haladt a fürdő forgalmát sűrű járataival addig el sem képzelt mértékben megnövelte.

1911-ben merült fel újra az elágazások építésének igénye, így a balsai szárnyvonal kiépítésére is, melynek eredményeképpen 1911. augusztus 6-án adták át a Hermina-tanya - Balsa közötti leágazást. A vasút forgalma 1913-14-ig folyamatosan növekedett, ám a háború elvesztése okán ez érezhetően visszaesett.

Jelentős fellendülést hozott 1930-ban a balsai közúti-vasúti Tisza-híd átadása, ami összeköttetést jelentett a Bodrogközi Gazdasági Vasút hálózatával. Az így létrejött, 180 kilométert meghaladó vonalakon gyorsmotorkocsik közlekedtek, közvetlen járattal Nyíregyháza és Sátoraljaújhely között. Itt érték el a magyar kisvasutak mai napig fennálló sebességrekordját is. A Szabolcs, Zemplén és Tisza nevű motorkocsik menetrend szerint 60 km/h-s sebességgel közlekedtek, melyre azóta sem akadt példa.

A második világháború azonban itt is "éreztette hatását". A járműveket Németországba menekítették, ahonnan csak több évi kalandozás után tértek vissza, illetve a visszavonuló csapatok valamennyi hidat és átereszt felrobbantottak, így megsemmisült az alig 14 éves balsai híd is, melyet azóta sem építettek újjá. A megmaradt két hídfő és ártéri nyílás még ma is emlékeztet a háború okozta veszteségekre.

Természetesen kezdetben gőzmozdonyok vontattak, az 1950-es években sikerült ezeket diesel üzeműekre lecserélni, melyek már nagyobb teherbírásúak voltak, 20-22 tehervagont tudtak vontatni, amire ekkor igen nagy szükség volt, mivel a környék teherszállítása a kisvasúton bonyolódott. A tiszaberceli téglagyárba fűrészpor, szénpor, tőzeg, tégla, rönkfa került szállításra.

Napjainkban már sajnos korántsem bonyolít akkora forgalmat a kisvasút, mint hajdanán. Kisméretű vagonjai s a vasút magas tarifái miatt a teherszállítás nem jelentős. A közúti forgalom gyorsasága, rugalmassága, olcsósága elhódítja a vasúti megrendelőket. A személyforgalom azonban a mai napig megfelelő, mindig sok az utas, de a vasúti kocsikat megrongálódás esetén gyakorlatilag kivonják a forgalomból, nincs mód a javításukra. Különleges utazási módként igénybe vehetjük a kisvonatot egy tiszai fürdőzéshez vagy egy sóstói múzeum és állatpark látogatáshoz is.

2009. szeptember 17-től sajnos már nem járnak a vonatok Herminatanya és Dombrád között!

DOMBRÁD
Dombrád Magyarország egyik legrégebbi települése, 1067-ből származnak első írásos feljegyzései. A XX. század első évtizedei komoly fellendülést indítottak el. Ennek a kornak egyik meghatározó eleme volt a keskeny-nyomközű vasút.

Egy volt vasúti épületben helytörténeti kiállítás látható, ahol a település néprajzi értékeiből és helytörténeti anyagaiból összeállított gyűjtemény tekinthető meg. A Képtárban különböző művészek alkotásai láthatók.

A települést a Kossuth Szövetség Kossuth emlékhellyé nyilvánította. 1999-ben a település országos első helyezett lett a "Virágos Magyarország" mozgalomban, 2000-ben ezüst díjat nyert az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. 2000. július 1-én kapta meg a városi címet.

REJTÉS
A geoláda Újdombrád külterületén van, a kisvasút 208-as kilométerkövétől látó távolságban, egy alacsonyabb fatönk tövében kéreggel álcázva. Kérjük gondosan visszarejteni a ládát a logolás után a szúnyogok hathatós támadásai ellenére is!
 N 48° 11,758' E 21° 51,797' 99 m [GCNYKV-1]

A multi második pontja, mely virtuális, Dombrád központjában van 6,2 km-re a geoládától, a kisvasút végállomásán. Itt egy kopjafát kell megtalálnod(!) és leolvasnod az alsó táblán szereplő személy születési évszámát. Érdemes időt szánni a Vasúttörténeti Múzeumra és az állandó jelleggel nyitva tartó, szabadtéri Vasúti Jármű Kiállításra, megéri! Szándékosan nem a kopjafára mutat a koordináta, nem nehéz megtalálni, nincs sok belőle! :-)
 N 48° 13,501' E 21° 55,355' 88 m [GCNYKV-2]

JELSZÓ
A jelszó 2 részből tevődik össze: a ládában található logfüzet belső lapjáról olvashatod le + a kopjafán olvasható évszám. Természetesen egybe írva.

A LÁDA
A beton talpfa és az azt követő fatalpfa között. A fotón látható táblától kb 1,5 m-re, az út felőli oldalon. A láda mérete: 5x10x15.

MEGKÖZELÍTÉS
Aki a kisvasúttal érkezik, nagyon egyszerű dolga van, mert csak végig kell utaznia Dombrád végállomásig, ahol mindjárt meg is nézheti a második pontot, majd mintegy 6,2 km-nyi sétával a közúton megközelíthető a geoláda Újdombrád határában.

Közúton Nyíregyházától Sóstón, majd Nagyhalászon keresztül lehet elérni majdnem Újdombrádig, ahol a vasúti átjárónál  N 48° 11,676' E 21° 51,783' 85 m [GCNYKV+vasúti átjáró] érdemes egy éles fordulóval a síneket követve egészen a láda közeléig hajtani a földúton (kb. 200 méter), persze, csak ha az időjárás- és útviszonyok valamint az autó hasmagassága megengedi :).

LÁTNIVALÓK
Kocsiszín és tároló telep
Nyíregyházán látható, ahol a használaton kívüli mozdonyokat és kocsikat lehet megtekinteni. Nem ez a kisvasút végállomása, hanem a nyíregyházi MÁV-állomás, felszállni ott lehet rá.
 N 47° 56,503' E 21° 42,616' 125 m [GCNYKV+kocsiszin + tarolo telep]

Mozdony a falu közepén
Nagyhalászon is érdemes megállni, mert ki van állítva a falu közepén egy régi dízelmozdony. Fel lehet rá mászni, a gyerekek kedvence lehet! Egyébként itt lehet megfigyelni azt az érdekességet, hogy a kisvasút a falvak kellős közepén kanyarog.
 N 48° 8,166' E 21° 45,510' 85 m [GCNYKV+dizelmozdony]

Vasutas képtár
A helyi baptista imaházban képtár működik, amelyben egy állandó vasúttörténeti kiállítás keretében az amatőr vasutas képzőművészek is kiállítanak.

GCKISV - ládasorozat
A cache a Magyarországi Kisvasutak geoládasorozat (GCkisv) 6. tagja, Nyírvidéki Regionális Vasút néven. Ehhez is tartozik egy jelszó, amit szintén a logfüzetből tudhatsz meg. További információk a kisvasutak ládasorozatról.

JÁTÉK
Készíts fényképet és tedd fel a logodhoz, olyat, mint "A sínek a végtelenben találkoznak" című képem is mutat a kicsit girbe-gurba sínekről! Lehetőleg függőleges (portré, portrait) orientáltságú legyen a képkivágás.

INFORMÁCIÓ
Kisvasút info: (42) 424-030 (csak 7.30-15.30-ig)
MÁV információ: (42) 421-111

Vasúti Múzeum kiállító helységek nyitvatartása:
Csak május 1 - augusztus 31-ig, hétfőtől - pétekig, 10 - 14 óráig. Belépő: 100 Ft.
Tárlatvezető:
Veress Gyuláné, tel.: (30) 259-9198

CIKKEK, LINKEK
> A Nyírvidéki Kisvasút a Wikipédián
> A Nyírvidéki Regionális Kisvasút verseny- képességéről - műszaki-gazdasági terv
> Nyírvidéki Kisvasút Napja 2004
> Nyírvidéki Kisvasút képgalériák (archívok is) - kisvasut.hu
> Kisvasút képek - vonatka.hu

Sikeres ládavadászatot és sétát kívánnak a láda rejtői:
K:Pisti *Andyval

Ládatörténet:
2009.09.17.: sajnos megszűnt a kisvonat közlekedése
2012.11.02.: ismét kereshető a láda, újra lett telepítve az eredeti helyére, ezért óriási köszönet és hála Gyeta kessertársunknak!
2014. dec 20. Bl4st3r & Amy újrarejtette, a koordinátát módosítottam. Fazék
2016.3.10 A korábbi logok alapján karbantartást igényel, ezért betegre állítottam, Admin (Fazék).
2016. április, csipet_csapat (Ica & Géza) új helyen, új ládát rejtett, kösöznjük. Admin (Fazék).
'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (139 db): környezet: 4.24 rejtés: 4.11 web: 4.57 átlag: 4.31

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
V_Gabor 2017.06.06 19:49 - Egyéb
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

 
pappgyorgy 2017.04.17 14:06 - Megtaláltam
A ládát nem leltem sem a talpfák között, sem a sín alatt, a táblánál két betontalpat is találtam... Fotóm alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.06.06 19:49]

IMG_3422IMG_3438
Bugár-orienteering 2016.12.28 10:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Mi kerestünk, de nem találtunk. :(
A rövid leírás szerint mi csak Új-Dombrádon és Dombrádon néztük meg a vasutat.
A képek nélkül az N 48°11,758 E 21°51,797 koordinátán az 1.képen látható vasúti táblát találtuk, ahol nem volt beton talpfa.
Dombrádon körbejártuk a kiállított tárgyakat, ami tetszett.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.03.08 18:13]

a 2.ponton
KJ & GM 2016.10.27 13:15 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J11_2020J11_2022
J11_2027J11_2048
J11_2028J11_2033
J11_2035J11_2036
J11_2039J11_2050
zalajaro 2016.07.10 14:39 - Megtaláltam
Aki keres az talal :) [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

GYEZegzug 2016.03.12 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.91
Csipet csapat számai tökéletesek N 48-11,758 E 21-51.797. Rejtő javítani fogja, beszéltem vele telefonon s elküldtem e-mailban a bemért pontot. Köszi szépen a lehetőséget.

katika59 2016.03.06 15:45 - Megtaláltam
Köszönöm Libertynek a segítséget. Nélküle nem sikerült volna megtalálni. Kérem a rejtőt, hogy a koordinátákat javítsa ki.

anettx 2016.03.05 17:15 - Megtaláltam
TFTC!
Kétnapos ládavadászat a keleti országrészben klassz csapattal, a túrázáshoz ideális jó időben, szebbnél-szebb helyeken, 41 ládatalálattal.

Valóban ott a láda, ahol csipet csapat írja.

Liberty 2016.03.05 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
34/20. Hajdú és Szabolcs megyei ládatúra.

Kétnapos ládavadászat a keleti országrészben klassz csapattal, a túrázáshoz ideális jó időben, szebbnél-szebb helyeken.

Ancs 2016.03.05 17:15 - Megtaláltam
A mai nap záró találata.
Az első ponton kezdtünk, ami már egy jó ideje nem ott van és nem úgy, ahogy azt a leírás mondja. Ideje lenne módosítani vagy lemondani a ládáról. A hely számomra jellegtelen.
A második pont viszont remek (lenne, ha nem virtuális lenne).
Köszi

IMG_8707IMG_8710
IMG_8711IMG_8714
IMG_8715IMG_8717
IMG_8718 
JAck:66: 2016.03.05 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Vironia 2016.02.20 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Tetszett! :) Köszönöm. A M.o.-i kisvasutak ládasorozat kód nem volt benne!

IMG_8729IMG_8730
IMG_8727IMG_8735
IMG_8737IMG_8747
cipollino 2016.02.20 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.34
Közös találat Vironiával. Köszi.

csipet_csapat 2015.12.28 13:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Az első pont szerintünk sincs meg. Pótoltuk, bár mi a sínek alá tettük a ládát, közel az eredeti rejtekhez. Az oda vezető út (eredeti) rettenetesen sáros, traktorcsapákkal szántott, ezért döntöttünk a síneknél. A jelzőtábla közelében, de az út oldalán egy beton és egy fa talpfa között. A rejtő majd hamarosan át fogja írni a koordinátákat. Addig is: N 48°11,758 E 21°51,797.
A második ponton sokat "vasutaztunk" . Nagyon tetszett a hely.
Köszönjük, hogy megmutattad.

 
takacsimre 2015.12.28 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.05
Csipet_csapattal. Köszönjük a rejtést. Marika és Imre

fjocy és manka 2015.09.16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.72
Az 4 betűs jelszó meglett,de a láda nem.Rejtővel egyeztettem, itt a kép a láda helyéről.

[Jóváhagyta: KPisti, 2015.09.17 12:59]

 
Kerékgyártócsalád 2015.07.28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Második láda Lali papával :) belelendült . Szép a környezet , jópofa a múteum is. Tárlatvezetést is kaptunk. Kistiszahátra tartva ...

 
Misi1113 2015.07.04 17:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

bigmick 2015.06.15 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

ricsivivi 2015.05.30 15:54 - Megtaláltam
köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (199 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu