geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
954. Téry út (GCTery)
1. Dr. Téry Ödön
1. Dr. Téry Ödön
2. A prépostsági altemplom
2. A prépostsági altemplom
3. Vörös-hegyi-árok
3. Vörös-hegyi-árok
4. Őzek a Körtvélyesen
4. Őzek a Körtvélyesen
5. Kilátás Esztergom felé a Tost-sziklákról
5. Kilátás Esztergom felé a Tost-sziklákról
6. Rálátás a Fellegvárra a 2. pont közeléből
6. Rálátás a Fellegvárra a 2. pont közeléből
7. Öreg bükkfák mögül is csodaszép e táj
7. Öreg bükkfák mögül is csodaszép e táj
8. A Börzsöny a Rezső kilátóból
8. A Börzsöny a Rezső kilátóból
9. Zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban
9. Zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban
10. A Szerkövek egyik sziklafala
10. A Szerkövek egyik sziklafala

Szélesség N 47° 45,063'
Hosszúság E 18° 53,210'
Magasság: 344 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.15 19:25
Utolsó lényeges változás: 2018.11.24 12:22
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Geobébi és Gasp
Felhasználó: geobebi
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 256 + 8 sikertelen + 21 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Piros kereszt Kedves geobebi rejtőtársunk!
A logok alapján ez a láda beteg. A helyszínen nem áll rendelkezésre a bejelentéshez szükséges jelszó.
Amennyiben lehetőséged engedi, pótold kérlek a hiányzö részeket.
További tudnivalók a beteg ládákról.
Köszönettel a rejtésért, üdv: hk
[halaszkiraly, 2018.11.24 12:22]
Rövidített leírás:

A Dömösről Dobogókőre vezető piros jelzésű turista útvonal mentén elhelyezett 3 állomásos ládasor. Az első "ládát" a körtvélyesi réten, korhadt fa törzsébe ültettem; a másodikat a Tost-szikláknál, élő "V" alakú fa tövének üregébe helyeztem; a záróládát a Szerkövek sziklafalába rejtettem. A három jelszórészletet a megtalálás sorrendjében, egybeírva, ékezet nélkül kell megadni.

Részletes leírás:

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja eddig csak egy virtuális ládával büszkélkedhetett. Úgy éreztem, hogy ez a hely méltó arra, hogy egy komolyabb túrázást igénylő valódi láda is legyen a közelében.

Dömösről a piros jelzésű turista útvonal Dobogókőre visz föl. Ezt az utat Dr. Téry Ödönről, a magyar természetjáró mozgalom egyik alapítójáról, neves magyar Tátra-kutatóról nevezték el. Egyik kedvenc helyén, a dobogókői kilátónál találjuk a róla formázott bronz domborművet (1. kép).
Az említett út bejárására invitállak benneteket megfűszerezve egy kis ládakereséssel. Kiindulópontként tehát Dömöst javaslom. A piros jelzés egy darabon együtt fut a 11-es főúttal. Ahol a hegyek irányába letér, ott egy kis téren remek, ingyenes parkolási lehetőség van. Kis séta után, a település szélén a prépostsági romok mellett vezet el az út. Valamikor királyi palota és háromhajós templom állt e helyen. A föld feletti romok ugyan nem túl látványosak, azonban a főszentély alatti altemplom egyik jelentős Árpád-kori emlékünk, és nagyon szépen restaurálták. Érdemes egy pár percet szánni a megtekintésére. Nyitva tartás május 1-től október 31-ig 11-től 16h 50-ig, hétfő szünnap; belépő 100 Ft. Alternatív megoldásként az épület végén lévő kis ablakon is egészen jól be lehet kukucskálni (2.kép).
A füves tisztásokat elhagyva árnyas gyertyános-tölgyesben folytatjuk túránkat. Az út egyenletesen emelkedik, jobbról a Vörös-hegyi-árok vízmosásos területe látható (3. kép). Itt az első szakaszon majdnem 500 méterre megközelítjük a Prépost nevű ládát, de a mi utunk aztán másmerre vezet.
Az első üvegtégelyt (kb. 3x3x8 cm) (jelenleg fél literes üdítős palack) a Körtvélyesnek nevezett területen találjátok. Valamikor erdészlak is állt itt, most már csak egy pár kiöregedett gyümölcsfa utal erre. A hangulatos réteken nagy eséllyel találkozhattok őzekkel (4. kép), erre utal sajnos a sok magasles is.
Az eddigi bemelegítés után vethettek egy pillantást a végpont felé, majd jöhet a keményebb szakasz. Az út több helyen erősen meredek lesz; a Szakó-nyergen át a Tost-sziklákhoz vezet. Az egyik sziklán Hegyi Szent Bernát domborművét láthatjuk, följebb egy andezitből faragott obeliszket. Kis pihenő padokat is találunk itt, meg panorámát. A fák ugyan részben takarnak, mégis nagyszerű élmény egy kicsit elidőzni a sziklák tetején (5. kép). A közelben, de kilátással Visegrád felé (6. kép) helyeztem el a második "ládát".
Utunkat a Jász-hegy gerincén folytatjuk fölfelé. Balról a bükkfák között egyre gyakrabban tárul elénk remek panoráma (7. kép). Útközben kb. 240 méterre haladunk el a Rám-szakadék záróládájától, amelynek helyére kitűnő rálátás van. Nemsokára balról a sárga jelzésű út csatlakozik hozzánk, s a túra végső szakaszába érünk. Az út bal oldalán húzódik a Szerkövek láncolata, de megtekintésükhöz le kell térni a turistaösvényről (vigyázat: 20-30 méteres, függőleges sziklafalak!). Fáradozásunk jutalmául a Szerkövek feletti kilátóponthoz, a Rezső kilátóhoz érünk. Ez a Visegrádi-hegység talán legszebb kilátóhelye. Kivételesen tiszta időben állítólag még a Magas-Tátra csúcsai is látszanak. (Ehhez sajnos még nem volt szerencsém.) A nem messze lévő és talán mindenki által ismert dobogókői kilátóval szemben előnye, hogy a Prédikálószék gerince fölött ellátunk Visegrád irányába (8-9 kép).
Befejezésül már csak az első ládámnál (Asztal-kő) bevezetett és megideológizált, majd később máshol is tetszést kiváltott (Templomok városa, Gömbölyű-kő) bio-geoládát kell megtalálnotok. A záróládát a Szerkövek tövébe helyeztem, hogy e rendkívüli látványt nyújtó vulkanikus eredetű sziklafalakat is megcsodálhassátok (10. kép, nem a doboz helye!). Legkönnyebben egy kis kerülővel, a kilátótól továbbmenve, a pár száz méterre található Táltoskapunál (N 47° 43.198' E 18° 53.720') lefelé induló ösvényen juthattok a közelébe. A ládánál nincsen vétel, de figyeld a leírást és hagyatkozz a megérzésedre!
Az út összesen kb. 7 km annak, aki Dobogókőn buszra száll. Autósoknak a duplája. Végül a gyalogosoknak az útvonal tervezéséhez álljon itt egy kis segítség: Volánbusz menetrend.

Mindenkinek jó túrázást és eredményes kincsvadászatot kívánok!'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (193 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.69 web: 4.73 átlag: 4.74

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


halaszkiraly 2018.11.24 12:22 - Egyéb
Piros kereszt Kedves geobebi rejtőtársunk!
A logok alapján ez a láda beteg. A helyszínen nem áll rendelkezésre a bejelentéshez szükséges jelszó.
Amennyiben lehetőséged engedi, pótold kérlek a hiányzö részeket.
További tudnivalók a beteg ládákról.
Köszönettel a rejtésért, üdv: hkEmail-t küldtem a rejtőnek.


Göde 2018.11.11 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. Gyönyörű helyek, kiváló rejtés!
A második ponton valóban csak az elődöm által beírt koordináták voltak, a második jelszórészlet hiányzott. A jelszót egy kis kutatómunkával fejtettem meg.

kivancsifancsi 2018.10.28 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Dömösről indultunk, az autót a Duna parton a csárda parkolójában hagytuk. Majd a piros jelzésen kapaszkodtunk egyre feljebb. Végig parádés őszi időben. Október végéhez képest nagyon meleg, közel 20 fok volt. Az erdő gyönyörű. Dobogókőig senki sem zavarta meg az élményt, teljesen egyedül voltunk ezen az ösvényen. A tömeg inkább a népszerűbb Rám-szakadék megközelítést választja, amit nagyon nem bántunk. Fent Dobogókőn egy bambit akartunk inni a menedékházban, de kellemes meglepetésre éppen bográcsozás volt folyamatban, így 'kénytelenek' voltunk belapátolni egy hatalmas adag vaddisznó pörköltet. Majd kis pihenő után a Thiring-körút érintésével a Lukács árkon keresztül mentünk vissza Dömösre. Egy remek napot töltöttünk el kettesben, minden percét élveztük.

A Téry út láda már többször szembejött, de valahogy soha nem jártam végig a pontjait. Az első pontja mondhatni könnyen meglett. Valaki már kivágta előttem a tüskés bokrot, így a palackhoz kevés vérveszteséggel hozzáfértem. A második ponton hiányzott a palack. Ezt csak ott realizáltam, így telefonos segítséget kértem és a 3. pont koordinátáit egy vízzáró kis zacskóban betettem az odúba (sajnos láda nem volt nálam). A 3. pont parádés. Nagyon jó rejtés és a láda is nagyon jó állapotban van.
Viszont a jelszó nem működött. Mint kiderült az első és a második ponton is lett volna jelszórészlet, de azt már az elsőben sem láttam (lehet csak figyelmetlen voltam), a másodikba meg nem írtam fel csak a koordinátát.
Összességében egy nagyon jó rejtés, sajnos az első két jelszó hiányában a láda betegnek tekinthető.

 
Fidorka 2018.10.28 13:33 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

KP1965 2018.10.10 14:59 - Egyéb
Szép útvonal, nagyon bosszantó rejtések. Kicsit gyanús volt, hogy ezen a népszerű útvonalon fél évvel ezelőtti az utolsó találat.
Az első pontnál a koordináták egy szép egészséges gesztenyefához vezetnek, ettől 20 méterre van a korhadt fa, de ez a kisebb probléma. A fatörzs a csalántól és az áthatolhatatlan vadrózsa bokroktól gyakorlatilag kis balta nélkül megközelíthetetlen. Egy husánggal próbáltam utat vágni, de így is több sebből véreztem, mire kezemben tarthattam a palackot.
A második pontnál a V alakú fát viszonylag gyorsan megtaláltam, de annak ürege üres volt, így se jelszórészletet, se a harmadik pont koordinátáját nem tudtam meg.
Harmadik ponthoz fentiek miatt nem jutottam el.
A láda többszintű karbantartást is igényel!

20181010_145912[1] 
kupec 2018.04.22 11:30 - Megtaláltam
Ez egy szép kör volt. Először végigmentem a Rám-szakadékon, de nem a Lukács-árokban jöttem le, hanem elmentem az Árpád-forrás ládáért és onnan lementem a multi 1. pontjához. A dzsindzsa a fa körül még nagyobb lett, mikor behajoltam az odúba a palackért a csalán jól megcsípte a kopasz fejemet. A koo kicsit nehezen volt olvasható, talán ennek köszönhető, hogy a kütyü a Szakó-nyeregbe vitt, de ott nem találtam V alakú fát. Felmentem a Tost-sziklához, de nem sikerült kiszúrnom a rejteket. A 3. pontot még múlt héten, a Thirring-körút felől begyűjtöttem. Az is vicces volt, mert a találat után nem volt kedvem nagyot kerülni, hogy visszajussak Dobogókőre, így a láda melletti kuloárban felmásztam a kilátóhoz a néhol 50° meredekségű terepen. A fotók alapján kérnék egy jóváhagyást.

[Jóváhagyta: geobebi, 2018.04.25 23:22]

IMG_20180422_103422IMG_20180422_113208
IMG_20180414_143423 (1) 
ha2 2017.11.25 16:55 - Megtaláltam
Kalandosra sikerült a mai nap utolsó túrája. A végén már sötétben plusz ködben.

bacsnyir 2017.11.11 18:40 - Egyéb
Nagyon szép túra ez a láda, de egy kérdés: nem lenne-e jobb mindhárom pont helyét leközölni (és jelszórészleteket közölni a ládákban koordináták helyett), hogy a másik irányból is végig lehessen járni?! Ma ugyanis én végigjártam az útvonalat, csak épp úgy "jött ki", hogy a Szerköveknél voltam leghamarabb, és a Körtvélyesi-réten legkésőbb... majd a Téry-úton gyalogoltam be Dömösre is. Így azonban csak az 1-es ládát tudtam érdemben keresni (és persze az igazsághoz tartozik, hogy nem találtam meg, mert már sötét volt, a GPS jele egyértelműen egy fára mutatott, aztán csak itthon láttam Evelyne logját, mely szerint be kellett volna menni a bozótba...)
Na mindegy, talán majd legközelebb.

Roberto Kesser 2017.08.20 15:09 - Megtaláltam
A multi pontjai közé beférkőzött még több láda, sőt másik multi is, de egy-két vargabetűvel felfűztük a túraútvonalunkra mindet. Igaz, ez a végláda a következő napra csúszott át!
Köszönöm a rejtést!

Evila 2017.08.11 18:10 - Megtaláltam
Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de azért megosztom. Kicsit csalódtam ebben a multiban. Na nem az útvonallal van problémám, az remek. A rejtések nem tetszettek. Az első pontnál nem akartuk elhinni, hogy a tüskés bokrok, csalánok közé kell bejutni. Aztán a harmadik rejtés miatt teljesen kiakadtam. A Rezső kilátótól gyönyörű a panoráma, készítettünk jó pár fotót. Aztán irány a láda. Az oda vezető út teljesen elvette az egész túra jó hangulatát. Az ösvényre benyúló csalánok végig, keresztben kidőlt fák, hol alul átbújni, hol felül átmászni. Az ösvénytől a ládáig vezető utat már nem is kommentálom.
Az útvonalért persze köszönet!

acsipapa 2017.07.29 13:48 - Megtaláltam
Meglett, és a matuzsálemi korban lévő már elfekvő almafáról (téli piros pogácsa alma fajta) szemző hajtásokat szedtem, átoltásra, megmentésére. Tavaly áprilisban voltunk és akkor még virágzott. Idén már nem....

Webber 2017.07.29 13:48 - Megtaláltam
Sokszor kihagytuk ezt a multit; múltkor megtaláltuk az első pontját, de persze a másik irányból jöttünk. Most végre befejeztük. Klassz út volt, jó volt olvasni a több mint tíz éves logokat.

Zéboy 2017.06.21 13:40 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.06.21 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ludens 2017.03.11 15:26 - Megtaláltam
"Letekintés a Dunakanyarra" túra első pontja. A végládáért meg kellett küzdeni, de megérte.
Kösz!

20170311_09244520170311_092501
Istennyila Team 2017.03.11 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

nbokan 2017.03.11 12:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.13
Letekintés a Dunakanyarra túra keretein belül ezt is megkerestük. Tetszett az út, kösz a rejtést.
(A ládánál nem értem milyen leírást kellett volna követnem)

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13 
JAck:66: 2017.03.11 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

dendeocse 2017.01.01 17:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Az első két pont még nyáron meglett. Akkor a harmadiknál nagy volt a csalán, és már sietnem is kellett. Most bepótoltuk.

Sir Pajszer 2016.12.30 15:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.93
Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (285 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu