geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
915. Nagyárvízi nagy séta (GCNANS)
Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont
Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont
A felsővárosi templom
A felsővárosi templom
Segítségre várva
Segítségre várva
Mentik az értékeket Alsóvároson
Mentik az értékeket Alsóvároson
A Klauzál tér
A Klauzál tér
A zsidó imaház
A zsidó imaház
A régi rókusi templom
A régi rókusi templom
A Templom tér (a mai Dóm tér)
A Templom tér (a mai Dóm tér)
A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)
A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)
Árvízi mentők a Dugonics téren
Árvízi mentők a Dugonics téren
Oskola utca, Oroszlán utca környéke
Oskola utca, Oroszlán utca környéke
Az alsóvárosi templom környéke
Az alsóvárosi templom környéke


Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József
Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József
Szükségkonyha
Szükségkonyha
A jel az alsóvárosi templomban
A jel az alsóvárosi templomban
Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)
Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)
Spoiler! A doboz helyes visszatétele
Spoiler! A doboz helyes visszatétele

Szélesség N 46° 16,448'
Hosszúság E 20° 7,965'
Magasság: 87 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.04.12 18:00
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 07:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+8V)
Elrejtők: Zsuzsi, Adi, Flóri
Felhasználó: Várhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Megtalálások száma: 507 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Tisza 1879-ben döntötte romba Szegedet. A városban legalább két tucat emlékmű, tábla, felirat, szobor, stb. utal a Nagyvízre és az újjáépítésre. Ezek közül választottam ki 7, illetve 8 helyet, amit fel kell keresni, hogy megtaláld a mikroládát, ami egy filmes doboz. A láda koordinátája: N46°15.ABC' E20°D.EFG'.
A betűket úgy tudod számokká alakítani, hogy felkeresed a helyeket és ott válaszolsz egy-egy kérdésre. A válasz mindig egy egyjegyű szám.

Ezek a helyek koordinátái és a kérdések:

A Az  N 46° 16,448' E 20° 7,965' [GCNANS-1] helyen (Rókus városrész: a Vértói út után) van egy emléktábla. Hány T betű van az első sorban?

Újdonság! Alternatív A Az  N 46° 14,896' E 20° 8,061' [GCNANS-2] helyen (Alsóváros, Kormányos utca) van egy emléktábla. Hány G betű van rajta? (Ha nem akarsz kimenni a távoli A ponthoz, akkor ezen a helyen is megtalálod az A pont számát. Célszerű az F pont után menni ide.)

B Az  N 46° 15,602' E 20° 9,504' [GCNANS-3] helyen (Felsőváros: Szent Miklós utca) is van egy emléktábla. A kérdés szintén: Hány T betű van az első sorban?
C Az  N 46° 15,031' E 20° 9,121' [GCNANS-4] helyen (Belváros: Tisza-part) van egy skála. Eszerint 1879. III. 5-én nyolcszázhány (80?) cm volt a Tisza vízállása?
D Az  N 46° 14,734' E 20° 9,000' [GCNANS-5] helyen (Belváros: Tisza-part) van az árvízi emlékmű. Hány címer és logo van összesen a fekete márvány hasábokon (nem számítva a 2009. márciusában elkészült EU-s logót)?
E Az  N 46° 14,866' E 20° 8,870' [GCNANS-6] helyen (Belváros: az Aradi vértanúk tere) van egy dombormű. Hány személy látható rajta?
F Az  N 46° 14,430' E 20° 8,185' [GCNANS-7] helyen, a templom bejárata mellett van egy tábla. A MŰEMLÉK címszó alatti első két sorban hány T betű van?
G Az  N 46° 15,235' E 20° 8,626' [GCNANS-8] helyen van egy árvízi emléktábla, azon a betört víz magasságát jelző vonal. Hány szó van a vonal alatt?

Ez a séta nem rövid, lehet vagy 10 km, így a keresésre több órát kell szánni, illetve ha még nézelődsz is, akkor akár egy napot. Be kell járni Szegedet keresztül-kasul, de a végső hely a belváros szívében van. És ott ráadásul kalibrálni is tudod a gps-ed magasságmérőjét, ha van neki. (Ha a helyszínen sokan vannak, és nem akarsz kutakodni, a jelszó leolvasható egy ott lévő tábláról: az ott látható leghosszabb szó. Kétszer is le van írva és 15 karakter.)
Segítség: A mikroláda egy felfordított munkaeszköz belső falán van. Úgy tedd vissza, hogy ne essen le. Lásd az utolsó képet.

Bérelhetsz kerékpárt itt.

És most részletesebben a pontokról:

A. Ez az egyetlen csak gyalog, földes úton megközelíthető pont. Közel van az 5-ös trolibusz végállomása. Autóval parkolni ott érdemes, ahol a bicikliút végét jelző tábla van. Itt tört be a víz 1879. március 12.-én hajnali 2-kor. De már 5.-én volt a gátszakadás innen 20 km-re északra Petresnél. A víz elmosta Algyőt, aztán Tápét és Dorozsmát. Szegedet csak az Alföld-Fiume vasút töltésére emelt gát védte egy darabig, de 12-én éjjel vihar tört ki és az elázott töltés megadta magát. Az emberek egy része már korábban elmenekült, de 150-en a hullámok közt lelték halálukat. Recsegve roskadtak össze a házak, összesen 5458. Csak a tetőzetek maradtak egybe. Másnap úgy néztek ki, mint vízben úszó koporsófedelek. Mindössze 265 ház élte túl tartósan a katasztrófát. 75 ezer ember vált hajléktalanná pár óra alatt.

B. A hideg, szennyes víz elárasztotta Rókust, aztán Felsővárost. A 4-es villamossal megközelíthető Szent Miklós utcában már új ház áll a vizet túlélt helyett, de az egyszerű emléktáblát, mely mutatja a betőrt víz szintjét az eredeti helyére tették vissza. Mivel ez a terület fel lett töltve, a tábla alacsonyan van. Itt érdemes megtekinteni a későbarokk felsővárosi templomot (1767) és a hozzáépült minorita rendházat. Valamint, ha kisétálunk a Tisza-part felé, ott találjuk a Pick szalámigyárat és régi jellegzetes felsővárosi iparos házakat. Ez volt a hajósok, iparosok városrésze: "Fölsőváros kényös város, Alsóváros jámbor város."

C. Ez a pont egy másik multiláda: a Tiszavirág kezdőpontja, de ott egy érdekes szoborra kell figyelni. Látható a mércén, amire mi most figyelünk, hogy az 1879-es rekord sokszor megdőlt, és láttuk, hogy a víz nem is innen jött. 1879. március 5-én hirtelen 2 hüvelyknyit apadt a víz Szegednél. A városházán éjjel is ülésező társaság a hír hallatán örömében föl akarta dobálni a polgármestert. Míg aztán valakinek eszébe jutott, hogy a váratlan apadás csak tragédiát jelenthet. Jött is a sürgöny: átszakadt a gát Petresnél. A Városházán senki nem tudta, még azt őrt álló hajdú se, hogy hol van Petres. Az egyik képviselő apját ébresztették fel, aki megmondta, hogy a jobb parton. Így derült ki, hogy Szeged sorsa megpecsételődött.

D. Itt látható Segesdy György alkotása, melyet a Microsoft nem támogatott, pedig ez lehet az árvíztűrő tükörfúrógép egyetlen létező példánya. Itt kiderül, milyen sokan segítettek az újjáépítésben. A legnagyobb külföldi adományozó Ausztria volt (551.595 Ft), a legkisebb Japán (225 Ft). Egy akkori forint legalább 1500 mai forintot ért. Lechner Lajos tervei alapján gyűrűs-sugaras úthálózat formálódott. Arra nem volt pénz, hogy az egész várost feltöltsék. A főutakat azonban feltöltötték, így a keresztutcák lejtenek egy kicsit, és az udvarok ma is mindenütt lejjebb vannak az utcaszintnél a belvárosban.
Amikor a Nagyvíz előtt 100 évvel tűz pusztított Szegeden, született egy jóslat: az emberek azt mondogatták, hogy Szeged akkor épül fel újra széppé, ha a halottak visszatérnek a városba. A katasztrófa napján a víz felszaggatta a temetőkben a sírhantokat és "egyszer csak azt látta a töltésekre menekülő népség, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban az elhagyott utcákra." (Jókai Mór szavai) A jóslat tehát beteljesedett, bizonyíték a következő állomás.

E. Azért került ide ez a pont, hogy a Dóm teret a Trianoni kapu irányából közelítsük meg. A domborművön látható urak az egyetemalapítók voltak. Ez a rész, a Palánk nem sokáig volt víz alatt (nem úgy mint a város többi része, ami augusztusig), mégis mindent lebontottak. Illetve egy valami megmaradt: a Dömötör-torony, ami a régi templom bontása közben került napvilágra. Ez a legrégebbi épülete a városnak. Másfél méter széles falaival, négyszögletes román stílusú alapjával az 1100-as évek óta áll itt. Mögötte tornyosul a Fogadalmi templom, ami az újjáépítést jelképezi, mellette a modern Somogyi-könyvtár, melynek első 43.000 kötetét Somogyi Károly, esztergomi kanonok adományozta a Víz után. A Dóm téri Pantheonban jelenleg éppen 100 szobor van. Köztük például Szent-Györgyi Alberté, aki abban az épületben kutatta a C vitamint. De nem az összes szobor remekmű.

F. A pont felé elhaladunk a Hősök kapuja mellett vagy alatta is ha az 1-es villamossal megyünk. Itt csodáljuk meg az újjászületett Aba-Novák-freskót. Horthy Miklós fehér lován kardjával előre döf és közben hátra néz. Az alsóvárosi templomhoz vivő Szentháromság utca Szeged legrégibb állandó nyomvonalú, 1 mérföld hosszú utcája.
Az alsóvárosi templomról azt mondják, hogy az Alföld talán legjelentősebb építészeti emléke. 1503-ban készült el késő gótikus stílusban. A torony későbbi: barokk. Szeged egyik testvérvárosának, Cambridge-nek is van egy ugyanilyen korú temploma, a King's College Chapel. Nagyon hasonlítanak, csak az angliaiban több a színes ólomüveges ablak :( Bent a sekrestye ajtaján láthatjuk a meglehetősen primitív, vésett feliratot: A viz it vot. Akkor már a templom 376 éves volt. 42 éves volt csak, amikor a híres szegedi hitvita lezajlott a falai között és a döntőbíró török pasa úgy határozott, hogy ne a protestánsoké, hanem a ferenceseké legyen újra a templom. 290 éves volt, amikor Napóleon katonáinak kórháza lett.

Alternatív A. Ide tehát akkor kell jönni, ha nem voltál az A pontnál, mert az túlságosan kiesik (és nem is akarod kitotózni az A számot). Egyébként is érdemes megtekinteni ezt az, újabb házon lévő korabeli táblát, mert itt látszik, hogy a víz szintje a feltöltetlen helyeken milyen magas volt. Hasonlítsd össze ezt a szintet a felsővárosival!
Ha már erre jársz, nézd meg az 5. számú ház oromdíszét is. Ez egy napsugaras ház, a szegedi népi építészet egyik példája. Az árvíz utáni típustervekben is szerepelt ez napsugaras díszítés. Mára csak pár tucat ilyen ház maradt meg a városban.

G. Vissza a belvárosba, ott is a zsinagógákhoz. A régi, klasszicista zsidó imaház falán keresd a magyar nyelvű táblát az árvízi szintjellel (van héber is). Ez a rész is fel van töltve, ezért van a tábla alacsonyan. Löw Immánuel (1854-1944) a szegedi tudós rabbi, akkor még fiatal ember, részt vett a mentésben. Csak a katasztrófa után öt nappal tudtak visszamenni csónakkal az öregtemplomhoz. Bent a padok fatalapzatuk miatt lebegtek a vízben, az imakönyvek a fiókokban szárazon maradtak. A frigyszekrény pedig csodálatos módon pont olyan magasan volt, hogy a víz nem érte el a tóratekercseket. A rabbi édesanyjával a reáliskola tömegszállására került. Nem sejthette, hogy pontosan 65 év múlva egy tehervagon lesz a tömegszállása.
Az új zsinagóga monumentális, szecessziós épülete látogatható, érdemes megnézni.

Innen már nincs messze a mikroláda. Ahogy fentebb említettem, a jelszó leolvasható az adott koordinátán, de ha a kis dobozt szeretnéd és nagyon nincs meg, itt egy kis segítség visszafelé írva:
A akcsilat ősleb nálaf.

Járjatok szerencsével.

Források:
Tóth Béla: A szegedi nagyárvíz képeskönyve
Péter László: Szeged
Apró Ferenc: Írások a Nagyvízről
Szegedi séták a Délmagyarország c. lapból

Kapcsolódó ládák: Köves-töltés, Vízügyi emlékhely

Köszönet Emerich63-nak a D pont helyesbítéséért - 2009. március

A ládát újratelepítettem. - 2009 szilveszterén


Az alábbi linken ellenőrizheted, hogy a helyes koordinátát találtad-e meg:


Geochecker.com
.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (363 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.49 web: 4.73 átlag: 4.62

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

szollosi73 2018.07.13 11:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Megvan!

HgZoli 2018.07.08 14:00 - Megtaláltam
Köszönöm!

GAMANO 2018.06.30 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

CsipiX 2018.06.24 15:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Árvízi TREK-ergés a Tisza töltésen egészen Röszkétől. A cél nem pont a ládázás volt, de ha már gyűjtöm mindkettőt, akkor beiktattam ezt az "időigényes" multit is. :) Tetszett a végpont koordináta összevadászása! Nem bántam meg, köszönöm a túrát!

WP_20180624_006 
Bernáth 2018.05.20 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.02
Nem kis feladatot vállal, aki bejárja ezt a multit. Mi most ládáztunk először Szegeden, így sok-sok ládát kerestünk egyszerre, összehangolva - lehetőség szerint - a pontokat. Az A pontot az alternatív lehetőséggel szereztük be, a B-hez nem mentünk el, azt a többi ismeretében a helyszínen kitaláltuk. Rettenetes, mekkora pusztítást végzett a víz! A mikroládát meg sem próbáltuk elővenni, a Rejtő a megtalálásunk időpontjából ezt biztosan megérti. Köszönjük!

navigaator 2018.04.16 - Megtaláltam
-

KP1965 2018.04.14 16:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
25,4 km-es szegedi séta során épp tíz ládát találtam meg, ez volt az utolsó. Kicsit félek az ilyen tipusú multiktól, mert elég egy számot félrenézni, vagy elírni és máris egész máshova visz a koordináta a végláda helyett. Itt szerencsére minden egyértelmű volt, így pont oda értem a végén, ahova kellett. Végláda is a helyén volt, csak épp a jelszó nem volt benne, így muszály volt a leolvasós variációt is megkeresni. (Utólag beleírtam a logfüzetbe a jelszót is.)
Azt tudtam korábbról, hogy mekkora pusztítást végzett az 1879-es "Nagy árvíz", ami viszont meglepett, hogy ehhez képest mennyivel magasabban tetőzött a vízállás a későbbi elhárított árvízveszedelmek alkalmával.
Ja és hogy stílusos legyen ennek a ládának a keresése, most is éppen árad a Tisza, a víz félig ellepte a rakparti utat.

Szeged 1.20180414_163920
Bagoly és Talicska 2018.03.26 21:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

golyakr 2018.03.25 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.47
Buszpályaudvartól kezdve, vasútállomáson befejezve kb 18 km. A Lencse-tó melletti "hány T betű"-nél volt az első állomásom. Jobbra ipari telepek, balra a tó néhány horgásszal, én pedig próbálok a füvön jönni. Az "A" pont adja magát, semmivel össze nem téveszthető módon. A tó egyszerű jellegét fák közti nejlon-ponyva viskók késztetik az embert némi kapkodásra. Útközbe esett "Kaskah", gyorsan begyűjtöttem, majd összezavart a pontok és a betűk sorrendjének egyezetlensége. Mércéhez indultam, de a fölsővárosi templom volt a cél. A víztoronynál felismerésem irányt mutatott, azonban a helyszínen Dezső régészt találtam elsősorban. Felhívtam hát a rejtőt, és miközben beszéltünk, meglett a "B" pont is. Ráfordultam hát a 79-es pontra. A múlt heti látogatásom óta a Tisza tovább hízott, nem sok választja el attól, hogy az utat is lemossa lomha tömegével. Egy másik multipont kapcsán ismerős volt a hely, így a "C" pont elég könnyű volt. Innen a Dóm felé, illetve a domborművet számoltam. Ezután emlékmű körbepörögve, átszámolva. Alsóvárosnál már tudtam, nem érem el a buszt. Azért tettem egy próbát, de a BK-nál tudtam, el kell engednem a lehetőséget. Visszaemlékezvén korábbi zsinagógás keresésünkre ráhibáztam a belvárosi végpontra, ahol nálam majdnem 17 km-et mutatott a Dakota. Először rámentem volna a ládára, de erőm híján maradt a pót. Amíg leolvastam "vendégem" érkezett; a közeli padon foglalt helyet, megerősítve abban, jól döntöttem. Innen vissza a vasúthoz, ahol lezártam a napot. Ha a számok sorrendje egyezne a betűkével, tényleg minden igényt kielégítve éreztem volna magam. Köszönöm, remek multiláda! :)

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

MoMaszter 2018.03.22 11:07 - Megtaláltam
Hétvégén tervezünk Szegeden ládázni és a geoláda pontokat nézegetve rájöttem, hogy tudom hol lehet a rejtés. Innen egy kis netkessel...

A pontok nagy részét amúgy is meg akarjuk látogatni, úgyhogy rövidesen a valóságban is meglesz!

-------------------------------------------

A 6-os pont kivételével (véletlenül kimaradt) utólag végiglátogattuk a pontokat 2018.03.24-i szegedi geoládázásunk alkalmával! Köszönjük a rejtőnek a munkáját!

Zéboy 2018.03.16 20:23 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2018.03.16 20:23 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Csirimojo 2018.03.16 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Szeged nagyon kellemes város, szép épületekkel. Jó kis séta volt, olyan helyre is elvezeti a kessert, ami amúgy eszébe sem jutna. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Gorkii 2018.03.16 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

*Moka* 2018.02.25 14:10 - Megtaláltam
+

*Vica* 2018.02.25 14:10 - Megtaláltam
Korábban Ópusztaszeren már láttam egy jó kis bemutatót a nagy árvízről, de most is elgondolkodtatott, hogy mekkora csapás lehetett. A víztoronynál bejelölték a 2006-os szintet is, gyakorlatilag ki se látszottam volna a belvárosban a vízből. Láttuk, hogy felkészültek, a parton végig látható hogyan magasítják meg a gátat.

Nekünk szinte szűz terület volt Szeged, így elég nehéz volt a "millió" pontból kitalálni, hogy milyen sorrendben menjünk. Lett vagy 9 km a metsző hidegben. Negatívum, hogy a láda sorszáma nem egyezik meg az ABC jelöléssel. Minden helyen olvasgatni és értelmezni kellett a sok szöveget a gps kis kijelzőén. Amúgy sem kedvelem a leolvasós multit, túl nagy rizikónak érzem. Most ez sikerült, viszont az sem esett jól, hogy a végláda egy másik multi pontjával egy parkban van, így kétszer kellett oda mennünk. Persze nem tudom melyik volt előbb, de a mi szempontunkból mindegy. A ládát nem találtuk, így maradt az alternatív.

És még egy Szegedről... Nem gondoltam volna, hogy ennyire szemetes város. És nemcsak a peremrész, hanem a belváros parkjai is. Elszomorító.

-1-2
-3-4
-5
EmesESE 2017.12.06 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

ng0407 2017.12.01 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.85
Köszönjük a rejtést!

sandorfabi 2017.11.05 12:30 - Megtaláltam
Kellemes napsütésben, nagyon erős szélben, igaz nem mindig sétálva, autóval is rásegítve de végigjártuk a pontokat. Szegediek lévén, a nagy árvíz emlékének tiszteletére 100. ládának terveztük és találtuk is. Köszönjük a lehetőséget!

Pongi57 2017.10.30 16:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
A hétfői 24 km-es szegedi bringás városnézésnek ez a multi láda adta meg a sava-borsát. Nemcsak azért, mert szép helyekre vitt el, hanem mert végigjárva a pontokat, döbbent rá az ember, hogy konkrétan az egész várost elvitte a víz. Hihetetlen szörnyű pusztítást végezhetett. A pontok felkeresése közben nemcsak arra gondoltam, hogy a természet néha megrázza magát és megmutatja, hogy ki az erősebb, hanem arra a rengeteg munkára, amit aztán az emberek végeztek a város helyreállításáért! Köszönöm a lehetőséget. Én is pótjelszóval logoltam, mert majdnem kihalt volt a szobor környéke, de egy férfi huzamosabb ideig állt a szobor láda felőli oldalánál. Egy darabig nézelődtem, szöszmötöltem a bringával, de aztán én untam meg hamarabb. ;-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (516 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu