geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
915. Nagyárvízi nagy séta (GCNANS)
Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont
Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont
A felsővárosi templom
A felsővárosi templom
Segítségre várva
Segítségre várva
Mentik az értékeket Alsóvároson
Mentik az értékeket Alsóvároson
A Klauzál tér
A Klauzál tér
A zsidó imaház
A zsidó imaház
A régi rókusi templom
A régi rókusi templom
A Templom tér (a mai Dóm tér)
A Templom tér (a mai Dóm tér)
A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)
A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)
Árvízi mentők a Dugonics téren
Árvízi mentők a Dugonics téren
Oskola utca, Oroszlán utca környéke
Oskola utca, Oroszlán utca környéke
Az alsóvárosi templom környéke
Az alsóvárosi templom környéke


Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József
Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József
Szükségkonyha
Szükségkonyha
A jel az alsóvárosi templomban
A jel az alsóvárosi templomban
Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)
Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)
Spoiler! A doboz helyes visszatétele
Spoiler! A doboz helyes visszatétele

Szélesség N 46° 16,448'
Hosszúság E 20° 7,965'
Magasság: 87 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.04.12 18:00
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 07:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+8V)
Elrejtők: Zsuzsi, Adi, Flóri
Felhasználó: Várhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Megtalálások száma: 489 + 1 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Tisza 1879-ben döntötte romba Szegedet. A városban legalább két tucat emlékmű, tábla, felirat, szobor, stb. utal a Nagyvízre és az újjáépítésre. Ezek közül választottam ki 7, illetve 8 helyet, amit fel kell keresni, hogy megtaláld a mikroládát, ami egy filmes doboz. A láda koordinátája: N46°15.ABC' E20°D.EFG'.
A betűket úgy tudod számokká alakítani, hogy felkeresed a helyeket és ott válaszolsz egy-egy kérdésre. A válasz mindig egy egyjegyű szám.

Ezek a helyek koordinátái és a kérdések:

A Az  N 46° 16,448' E 20° 7,965' [GCNANS-1] helyen (Rókus városrész: a Vértói út után) van egy emléktábla. Hány T betű van az első sorban?

Újdonság! Alternatív A Az  N 46° 14,896' E 20° 8,061' [GCNANS-2] helyen (Alsóváros, Kormányos utca) van egy emléktábla. Hány G betű van rajta? (Ha nem akarsz kimenni a távoli A ponthoz, akkor ezen a helyen is megtalálod az A pont számát. Célszerű az F pont után menni ide.)

B Az  N 46° 15,602' E 20° 9,504' [GCNANS-3] helyen (Felsőváros: Szent Miklós utca) is van egy emléktábla. A kérdés szintén: Hány T betű van az első sorban?
C Az  N 46° 15,031' E 20° 9,121' [GCNANS-4] helyen (Belváros: Tisza-part) van egy skála. Eszerint 1879. III. 5-én nyolcszázhány (80?) cm volt a Tisza vízállása?
D Az  N 46° 14,734' E 20° 9,000' [GCNANS-5] helyen (Belváros: Tisza-part) van az árvízi emlékmű. Hány címer és logo van összesen a fekete márvány hasábokon (nem számítva a 2009. márciusában elkészült EU-s logót)?
E Az  N 46° 14,866' E 20° 8,870' [GCNANS-6] helyen (Belváros: az Aradi vértanúk tere) van egy dombormű. Hány személy látható rajta?
F Az  N 46° 14,430' E 20° 8,185' [GCNANS-7] helyen, a templom bejárata mellett van egy tábla. A MŰEMLÉK címszó alatti első két sorban hány T betű van?
G Az  N 46° 15,235' E 20° 8,626' [GCNANS-8] helyen van egy árvízi emléktábla, azon a betört víz magasságát jelző vonal. Hány szó van a vonal alatt?

Ez a séta nem rövid, lehet vagy 10 km, így a keresésre több órát kell szánni, illetve ha még nézelődsz is, akkor akár egy napot. Be kell járni Szegedet keresztül-kasul, de a végső hely a belváros szívében van. És ott ráadásul kalibrálni is tudod a gps-ed magasságmérőjét, ha van neki. (Ha a helyszínen sokan vannak, és nem akarsz kutakodni, a jelszó leolvasható egy ott lévő tábláról: az ott látható leghosszabb szó. Kétszer is le van írva és 15 karakter.)
Segítség: A mikroláda egy felfordított munkaeszköz belső falán van. Úgy tedd vissza, hogy ne essen le. Lásd az utolsó képet.

Bérelhetsz kerékpárt itt.

És most részletesebben a pontokról:

A. Ez az egyetlen csak gyalog, földes úton megközelíthető pont. Közel van az 5-ös trolibusz végállomása. Autóval parkolni ott érdemes, ahol a bicikliút végét jelző tábla van. Itt tört be a víz 1879. március 12.-én hajnali 2-kor. De már 5.-én volt a gátszakadás innen 20 km-re északra Petresnél. A víz elmosta Algyőt, aztán Tápét és Dorozsmát. Szegedet csak az Alföld-Fiume vasút töltésére emelt gát védte egy darabig, de 12-én éjjel vihar tört ki és az elázott töltés megadta magát. Az emberek egy része már korábban elmenekült, de 150-en a hullámok közt lelték halálukat. Recsegve roskadtak össze a házak, összesen 5458. Csak a tetőzetek maradtak egybe. Másnap úgy néztek ki, mint vízben úszó koporsófedelek. Mindössze 265 ház élte túl tartósan a katasztrófát. 75 ezer ember vált hajléktalanná pár óra alatt.

B. A hideg, szennyes víz elárasztotta Rókust, aztán Felsővárost. A 4-es villamossal megközelíthető Szent Miklós utcában már új ház áll a vizet túlélt helyett, de az egyszerű emléktáblát, mely mutatja a betőrt víz szintjét az eredeti helyére tették vissza. Mivel ez a terület fel lett töltve, a tábla alacsonyan van. Itt érdemes megtekinteni a későbarokk felsővárosi templomot (1767) és a hozzáépült minorita rendházat. Valamint, ha kisétálunk a Tisza-part felé, ott találjuk a Pick szalámigyárat és régi jellegzetes felsővárosi iparos házakat. Ez volt a hajósok, iparosok városrésze: "Fölsőváros kényös város, Alsóváros jámbor város."

C. Ez a pont egy másik multiláda: a Tiszavirág kezdőpontja, de ott egy érdekes szoborra kell figyelni. Látható a mércén, amire mi most figyelünk, hogy az 1879-es rekord sokszor megdőlt, és láttuk, hogy a víz nem is innen jött. 1879. március 5-én hirtelen 2 hüvelyknyit apadt a víz Szegednél. A városházán éjjel is ülésező társaság a hír hallatán örömében föl akarta dobálni a polgármestert. Míg aztán valakinek eszébe jutott, hogy a váratlan apadás csak tragédiát jelenthet. Jött is a sürgöny: átszakadt a gát Petresnél. A Városházán senki nem tudta, még azt őrt álló hajdú se, hogy hol van Petres. Az egyik képviselő apját ébresztették fel, aki megmondta, hogy a jobb parton. Így derült ki, hogy Szeged sorsa megpecsételődött.

D. Itt látható Segesdy György alkotása, melyet a Microsoft nem támogatott, pedig ez lehet az árvíztűrő tükörfúrógép egyetlen létező példánya. Itt kiderül, milyen sokan segítettek az újjáépítésben. A legnagyobb külföldi adományozó Ausztria volt (551.595 Ft), a legkisebb Japán (225 Ft). Egy akkori forint legalább 1500 mai forintot ért. Lechner Lajos tervei alapján gyűrűs-sugaras úthálózat formálódott. Arra nem volt pénz, hogy az egész várost feltöltsék. A főutakat azonban feltöltötték, így a keresztutcák lejtenek egy kicsit, és az udvarok ma is mindenütt lejjebb vannak az utcaszintnél a belvárosban.
Amikor a Nagyvíz előtt 100 évvel tűz pusztított Szegeden, született egy jóslat: az emberek azt mondogatták, hogy Szeged akkor épül fel újra széppé, ha a halottak visszatérnek a városba. A katasztrófa napján a víz felszaggatta a temetőkben a sírhantokat és "egyszer csak azt látta a töltésekre menekülő népség, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban az elhagyott utcákra." (Jókai Mór szavai) A jóslat tehát beteljesedett, bizonyíték a következő állomás.

E. Azért került ide ez a pont, hogy a Dóm teret a Trianoni kapu irányából közelítsük meg. A domborművön látható urak az egyetemalapítók voltak. Ez a rész, a Palánk nem sokáig volt víz alatt (nem úgy mint a város többi része, ami augusztusig), mégis mindent lebontottak. Illetve egy valami megmaradt: a Dömötör-torony, ami a régi templom bontása közben került napvilágra. Ez a legrégebbi épülete a városnak. Másfél méter széles falaival, négyszögletes román stílusú alapjával az 1100-as évek óta áll itt. Mögötte tornyosul a Fogadalmi templom, ami az újjáépítést jelképezi, mellette a modern Somogyi-könyvtár, melynek első 43.000 kötetét Somogyi Károly, esztergomi kanonok adományozta a Víz után. A Dóm téri Pantheonban jelenleg éppen 100 szobor van. Köztük például Szent-Györgyi Alberté, aki abban az épületben kutatta a C vitamint. De nem az összes szobor remekmű.

F. A pont felé elhaladunk a Hősök kapuja mellett vagy alatta is ha az 1-es villamossal megyünk. Itt csodáljuk meg az újjászületett Aba-Novák-freskót. Horthy Miklós fehér lován kardjával előre döf és közben hátra néz. Az alsóvárosi templomhoz vivő Szentháromság utca Szeged legrégibb állandó nyomvonalú, 1 mérföld hosszú utcája.
Az alsóvárosi templomról azt mondják, hogy az Alföld talán legjelentősebb építészeti emléke. 1503-ban készült el késő gótikus stílusban. A torony későbbi: barokk. Szeged egyik testvérvárosának, Cambridge-nek is van egy ugyanilyen korú temploma, a King's College Chapel. Nagyon hasonlítanak, csak az angliaiban több a színes ólomüveges ablak :( Bent a sekrestye ajtaján láthatjuk a meglehetősen primitív, vésett feliratot: A viz it vot. Akkor már a templom 376 éves volt. 42 éves volt csak, amikor a híres szegedi hitvita lezajlott a falai között és a döntőbíró török pasa úgy határozott, hogy ne a protestánsoké, hanem a ferenceseké legyen újra a templom. 290 éves volt, amikor Napóleon katonáinak kórháza lett.

Alternatív A. Ide tehát akkor kell jönni, ha nem voltál az A pontnál, mert az túlságosan kiesik (és nem is akarod kitotózni az A számot). Egyébként is érdemes megtekinteni ezt az, újabb házon lévő korabeli táblát, mert itt látszik, hogy a víz szintje a feltöltetlen helyeken milyen magas volt. Hasonlítsd össze ezt a szintet a felsővárosival!
Ha már erre jársz, nézd meg az 5. számú ház oromdíszét is. Ez egy napsugaras ház, a szegedi népi építészet egyik példája. Az árvíz utáni típustervekben is szerepelt ez napsugaras díszítés. Mára csak pár tucat ilyen ház maradt meg a városban.

G. Vissza a belvárosba, ott is a zsinagógákhoz. A régi, klasszicista zsidó imaház falán keresd a magyar nyelvű táblát az árvízi szintjellel (van héber is). Ez a rész is fel van töltve, ezért van a tábla alacsonyan. Löw Immánuel (1854-1944) a szegedi tudós rabbi, akkor még fiatal ember, részt vett a mentésben. Csak a katasztrófa után öt nappal tudtak visszamenni csónakkal az öregtemplomhoz. Bent a padok fatalapzatuk miatt lebegtek a vízben, az imakönyvek a fiókokban szárazon maradtak. A frigyszekrény pedig csodálatos módon pont olyan magasan volt, hogy a víz nem érte el a tóratekercseket. A rabbi édesanyjával a reáliskola tömegszállására került. Nem sejthette, hogy pontosan 65 év múlva egy tehervagon lesz a tömegszállása.
Az új zsinagóga monumentális, szecessziós épülete látogatható, érdemes megnézni.

Innen már nincs messze a mikroláda. Ahogy fentebb említettem, a jelszó leolvasható az adott koordinátán, de ha a kis dobozt szeretnéd és nagyon nincs meg, itt egy kis segítség visszafelé írva:
A akcsilat ősleb nálaf.

Járjatok szerencsével.

Források:
Tóth Béla: A szegedi nagyárvíz képeskönyve
Péter László: Szeged
Apró Ferenc: Írások a Nagyvízről
Szegedi séták a Délmagyarország c. lapból

Kapcsolódó ládák: Köves-töltés, Vízügyi emlékhely

Köszönet Emerich63-nak a D pont helyesbítéséért - 2009. március

A ládát újratelepítettem. - 2009 szilveszterén


Az alábbi linken ellenőrizheted, hogy a helyes koordinátát találtad-e meg:


Geochecker.com
.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (357 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.49 web: 4.73 átlag: 4.62

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
sandorfabi 2017.11.05 12:30 - Megtaláltam
Kellemes napsütésben, nagyon erős szélben, igaz nem mindig sétálva, autóval is rásegítve de végigjártuk a pontokat. Szegediek lévén, a nagy árvíz emlékének tiszteletére 100. ládának terveztük és találtuk is. Köszönjük a lehetőséget!

Pongi57 2017.10.30 16:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
A hétfői 24 km-es szegedi bringás városnézésnek ez a multi láda adta meg a sava-borsát. Nemcsak azért, mert szép helyekre vitt el, hanem mert végigjárva a pontokat, döbbent rá az ember, hogy konkrétan az egész várost elvitte a víz. Hihetetlen szörnyű pusztítást végezhetett. A pontok felkeresése közben nemcsak arra gondoltam, hogy a természet néha megrázza magát és megmutatja, hogy ki az erősebb, hanem arra a rengeteg munkára, amit aztán az emberek végeztek a város helyreállításáért! Köszönöm a lehetőséget. Én is pótjelszóval logoltam, mert majdnem kihalt volt a szobor környéke, de egy férfi huzamosabb ideig állt a szobor láda felőli oldalánál. Egy darabig nézelődtem, szöszmötöltem a bringával, de aztán én untam meg hamarabb. ;-)

riasztos csapata 2017.10.14 13:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben otthonról, fényképek később. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A vasútállomástól a vasútállomásig, sorba véve a multi pontjait - beleértve az 1. pontot is, - 18,7 km-t gyalogoltunk. Megismerhettük Szeged újabb részeit és visszatértünk a korábban már más multikból megismert pontokhoz. Érdekes témaválasztás, jól felépített multi! Sajnos csak pótjelszóval tudtunk logolni, mert az emlékmű talapzatán, majdnem a rejtekadó munkaeszközön ülve, egy család etette az ivadékát, annak ellenére, hogy a környező padok üresek voltak. Elcsodálkoztunk ekkora "műértés" láttán.

gege68 2017.09.03 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

alexi 2017.08.13 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

pegasus_mv 2017.08.01 16:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönöm. Igényesen összeállított multi.

Hegedüs Zsuzsa 2017.07.31 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Próbáltam kiszedni a ládát de nem sikerült.
Ezen a helyen nehéz bármivel is álcázni a szándékot.
Köszönöm a rejtést.

IMG_20170730_193847IMG_20170731_092146
IMG_20170731_090654IMG_20170731_113940
IMG_20170731_095947 
koranyig 2017.07.30 - Megtaláltam
Munkás láda, de végül csak összejött! Köszi a rejtést!

hitamas 2017.07.15 16:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Nagy volt a forgalom, a ládával nem is próbálkoztunk. Jó feladat, szép város ... :)

vViktor 2017.06.24 09:17 - Megtaláltam
"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

erikavedo 2017.06.21 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.90
Köszi a rejtést! Kacifántos kis láda. Sajnos a ládát magát nem tudtam kivenni a helyéről, be van szorulva.

Zsizsi60 2017.05.14 13:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést. A feladat révén bejártuk szinte az egész várost.

Lacisan 2017.05.14 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Myrafelle 2017.05.14 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.14
Nem gondoltam volna, hogy az első szegedi látogatásunk alkalmával pont ez a kacifántos multi lesz meg. De kiváló vezetőm volt.:) Azért megküzdöttünk így is, és nem csak a szakadó esővel, de a pontok beazonosításával is. Aztán a jelszó helye volt a végső arculcsapás :D meg a másnapi izomláz. De jól összerakott multi, tetszett, köszönjük.

petrot81 2017.05.12 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Két körben sikerült begyűjteni a ládát. Első nap egy közel 20km-es bringázás során szedtem össze a jelszavakat, majd másnap a családdal begyűjtöttük a mikroládát is :) Nagyon tetszett a leírás, sok hasznos dolgot tudtam meg. Köszönöm a rejtést!

 
Dióskanyar 2017.04.22 17:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Megtaláltuk. Köszönjük.

Pajzsika 2017.04.22 17:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.98
Megtaláltuk, köszönjük!

Albatrosz947 2017.03.30 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.06
Nem mértem, de bizonyára megvolt a tíz km a bringával mire megtaláltam.
Jó kirándulás volt a szép tavaszi napsütésben. Köszi a lehetőséget.

Erdélyi család 2017.03.06 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Megtaláltuk, de sajnos nem sikerült kivenni a rejtebből merthyr valaki rosszul helyezte vissza. Alternativ a rejtő segítségével. Nagyon tetszett az árvizi helyes bemutatása. Köszönöm a lehetőséget.

MrKovalcsik 2017.03.05 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Végül az alternatív lehetőséget választottuk, de nagyon jó "kis" séta volt! Páromnak rengeteg újdonságot tudtam mondani a szegedi nagyárvízről! Még egyszer köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (498 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu